Epson EH-DM3 – Liniste va rog!
Toti am utilizat sau cel putin am vazut cum arata si cum functioneaza un proiector la serviciu. Ne-am dat cu parerea, am facut brainstorming-uri sau ne-am plictisit vizionand imaginile cu powerpoint-uri, grafice sau excel-uri proiectate pe un perete imaculat. Ce sa mai, am putea crede ca sunt echipamente dedicate in special aplicatiilor de business, atat prin utilitate cat si prin costurile aferente.
Nu mai este chiar asa. Acum, majoritatea producatorilor de proiectoare isi indreapta privirea si spre utilizatorul casnic.
Care ar fi motivele prin care am putea crede acest lucru? Sa o luam simplu, inginereste:
1.In primul rand ca preturile acestora sunt in continua scadere iar caracteristicile lor tehnice in plina ascensiune, imaginea HD fiind foarte populara in aceste momente
2. Au inceput sa fie mai aratoase, cu un design mai pretabil unui camin
3. Au inceput sa fie compatibile cu diversele formate digitale multimedia existente la ora actuala: foto, video si audio.
Iar cei de la Epson, prin modelele lor EH-DM2 si, mai nou, DM3 le-au transformat in echipamente all-in-one, cu unitate optica si boxe incorporate. Ce ne-am putea noi, ca utilizatori casnici, mai mult? Punem un film direct in unitatea lui optica si il putem viziona in conditii apropiate de cele de la cinema. Super!
Caracteristici
Tehnologie: 3LCD
Rezolutie: 960 x 540 pixeli
Dimensiuni ecran proiectat: 30-300 inchi (0.87m – 8.97m) (Wide)
Putere luminoasa: 2000 Lm
Contrast: 3000:1
Sunet: 2x10W
Rezolutii: 1280×1024 / 1024 x 768 / 800 x 600 / 640 x 480 pixeli
Functii avansate: Compatibilitate DivX, mp3, Jpeg
Conectori: INPUT: 1 x composite, 1 x component, 1 x USB type A, 1 x HDMI, 1 x RGB, 1 x USB type B, 1 x stereo jack , 1 x coaxial digital audio; OUTPUT: 1 x stereo jack,
1 x coaxial digital audio output
Greutate: 4.2 Kg
Dimensiuni: 239×335×127 mm
Specificatiile complete, aici.
Functionare si Utilizare
Aspectul nu este cu nimic diferit fata de predecesorul sau, EH-DM2. De fapt, cred ca este aceeasi carcasa la care s-au mai adaugat sau s-au mai upgradat niste componente interne. Intr-adevar, la partea cu aspectul nu prea straluceste. Este prea patratos si serios. Motivul numarul 2 nu prea se aplica in acest caz. Dar pentru ca are multe alte calitati, am trecut cu vederea acest mic, detaliu.
La fel de simplu de instalat si pus in functiune. Doar l-am scos din cutie, l-am pozitionat in camera, l-am alimentat, i-am dat drumul si am focalizat imaginea pe perete. In cateva minute vizionam deja un film. Teoretic este un aparat care iti asigura tot ce ai avea nevoie pentru vizionarea unui film in format standard, fie pe DVD sau digital de tip DivX. Ai unitate optica sau port USB si boxe incorporate pentru sunet. Eu, ca sa ma complic un pic dar si pentru placerea mea personala, am preferat sa conectez sursa audio printr-un amplificator. Astfel ca, pe langa o imagine de calitate mi-am asigurat si un sunet pe masura, aproape ca intr-o sala de cinema. Pe de alta parte, cred ca am stat mai confortabil decat la cinema la mall. Sa nu mai spun ca daca aveam nevoie de niste floricele sau vreun pahar de berica, doar puneam pauza la film, ma alimentam cu cele necesare si reluam vizionarea din acelasi punct? La cinema nu prea puteam asa ceva, nu?:D
In partea din spate gasim toata conectica de care am avea nevoie.
Avem, de la stanga la dreapta: port HDMI pentru conectarea surselor video mai performante, port VGA pentru conectarea pc-urilor, conectori de tip RCA pentru Video, sunet si RGB, portul USB pentru Service, apoi, mai jos, alimentarea, conectorul SPdif si portul USB.
Conectorul HDMI mi se pare cea mai importanta facilitate pe care au inclus-o la acest model, pentru ca putem conecta in acest fel surse video High Definition. Astfel ca, daca nu tinem neaparat sa vizionam un film prin unitatea optica incorporata, putem conecta orice alta sursa HD: mediaplayere, htpc-uri, console playstation, etc.
Pentru setari avem la dispozitie doua meniuri simple, unul legat de partea vizuala iar celalalt legat de functionalitatile digitale ale aparatului (imaginea de sus): setari generale legate de Limba Meniului sau parametrii DivX, Setari audio sau altele gen Screen saver-ul, Modul de Navigare prin fotografii sau mp3-uri.
Setarile Vizuale ne permit sa ajustam luminozitatea, contrastul, trapezul, zoom-ul etc.
Cum v-am mai spus,un meniu simplu, usor de accesat, atat prin intermediul telecomenzii cat si prin butoanele existente in partea superioara a proiectorului. Dar, acestea din urma ar fi mai greu de accesat daca am monta proiectorul pe tavan, asa ca, telecomanda ramane de baza.
Personal m-am bucurat de vizionari de calitate atat la jocuri cat si la filme. Am conectat PS3-ul prin intermediul portului HDMI si am jucat ultimul Uncharted iar filmele le-am vazut atat de pe unitatea optica dvd cat si prin intermediul unui mediaplayer conectat, tot prin portul HDMI. In ambele cazuri imaginea proiectata s-a vazut excelent, chiar si pe vopseaua galbena a peretelui cu pricina, totul in conditii de intuneric total.
Am stat confortabil in fotoliu si m-am jucat pe o imagine mare cat tot peretele meu din sufragerie. Imaginile jocului se vedeau bine, erau destul de luminoase iar culorile vii, naturale. A fost o placere sa joc pe un “ecran” atat de mare. Dupa ce am trecut din nou pe televizor, parca nu mai distingeam nimic, a durat putin pana m-am reobisnuit cu chichineata aia de diagonala. 😀
Este o placere sa vizionezi un film in aceste conditii, cu o imagine mare, clara, si cu un sunet pe masura, pentru ca am preferat sa conectez sursa audio la un amplificator. In caz ca nu dispuneti de o sursa de amplificare a sunetului, boxele incorporate se aud destul de bine, clar, cel putin pentru o camera de dimensiuni mai mici. Vreau sa amintesc ca are si posibilitatea de decodare DTS a sunetului. Inca un element care poate elimina prezenta unui echipament suplimentar.
Sincer sa fiu, pentru experiente complete avea nevoie de urmatoarele: o unitate bluray incorporata si o extindere a capacitatilor codecurilor catre formatele HD si ISO. Dar, bineinteles ca atunci am fi avut si alte preturi… Oricum, cred ca deja au luat in calcul si aceste posibile upgrade-uri. Dar, cred eu ca, un update software pentru recunoasterea mai multor formate digitale nu ar fi atat de greu de facut.
Sa nu uitam ca acest echipament ne poate asigura foarte simplu si vizionarea fotografiilor stocate atat pe o unitate optica cat si pe un memory stick USB. Ele pot fi vizionate acompaniate de un fundal sonor asigurat de un mp3 preincarcat.
Ramane un echipament care ne poate asigura din plin suportul multimedia dar si pe cel “logistic” pentru vizionarea unui film. Teoretic, nu mai avem nevoie de nimic altceva in casa: nici de televizor, nici de unitate DVD player sau o alta sursa multimedia, nici de boxe. Si, fiind portabil, putem creea acel mic cinematograf oriunde, la noi in casa sau la prieteni.
Concluzii
Pro
-proiector all-in-one
– unitate DVD si boxe incorporate
– este portabil
– imagine de calitate
– suport HDMI
– pret relativ mic
– Are decodor DTS
Contra
– nu recunoaste mai multe formate digitale fata de varianta precedenta
– design prea sobru
– nu are imagine full HD
Cam atat despre proiectorul EH-DM3. Ar fi mult mai multe de spus dar timpul si spatiul nu ne permit:D. Eu voi ramane cu o amintire placuta a momentelor in care am avut un adevarat cinematograf in micuta noastra sufragerie. Si, cine stie, poate intr-o buna zi, cand spatiul si timpurile ne vor permite, chiar vom avea un astfel de echipament in permanenta alaturi de noi. Merita! Experienta vizionarii filmelor pe un ecran atat de mare nu se compara deloc cu cea de pe ecranele mici de televizor.
Pretul sau de comercializare este in jurul a 649 euro. Lampa, care mai acum cativa ani costa cam 400 de Euro, acum este doar 700 de lei. Vreau sa mai mentionez ca atat proiectorul, cat si lampa, au o garantie de 3 ani.
Asa ca, Liniste va rog!, pun ultimul film la vizionare…