Netbook-ul in stilul Vaio
Netbook-ul este cel mai vandut echipament portabil la ora actuala in lume. Pretul sau mic combinat cu caracteristici tehnice care ii asigura o functionare decenta, care satisface pe deplin consumatorul obisnuit, au facut din el unul din motoarele industriei IT. Toti producatorii importanti au adoptat conceptul si au adus propriile creatii pe piata.
Cei de la Sony, acum vreo 6 luni, au incercat un pas timid spre aceasta categorie de produse prin al lor Vaio P. Un produs portabil care putea intra in aceasta categorie dar nu a facut-o din din cauza pretului destul de ridicat. Intre timp, se pare ca producatorul japonez si-a calcat putin principiile, a mai coborat standardele si a adus pe piata un adevarat netbook, unul care nu numai ca se incadreaza in caracteristicile tehnice ale categoriei dar se apropie si ca pret de aceasta. Este vorba de modelul VAIO VPC-W12S1E, primul netbook de la Sony, pe care l-am primit si noi pentru a ne spune parerea despre el.
Caracteristici tehnice
Procesor: Intel® Atom™ Processor N280 la 1.66 Ghz
Memorie RAM: 1 GB
Ecran: 10.1 inchi cu o rezolutie de 1366×768 pixeli
HDD: la test 160 GB, in comert: 250 GB
Conectivitate: Wireless Draft N, Ethernet 100 Mbps
Baterie: Li-Ion
Dimensiuni: 179.6 x 32.4 x 267.8 mm
Greutate: 1.19 Kg (cu baterie cu 3 celule)
SO: Windows 7
Primele Impresii
Design-ul lui este un mix de elemente in stilul Sony cu altele mai modeste, impuse de scaderea drastica a pretului. Astfel, cum il scoti din cutie, privesti capacul din plastic mat in mijlocul caruia troneaza vestita sigla cromata Vaio care iti lasa impresia de eleganta. Cum il deschizi, dai cu ochii de un plastic argintiu, de o calitate mai modesta, placut la vedere si el, dar fara a mai fi acea fibra de carbon cu care eram obisnuiti la echipamentele acestui producator. Nu zic, este si el ok, cu finisaje in nota producatorului, dar parca si-a mai pierdut un pic din personalitatea Sony. Oricum, combinatia intre “modestul” plastic argintiu cu cel maron este destul de reusita, nota finala fiind aceea a unui echipament stilat, elegant.
Totusi, sa nu dramatizam: echipamentul, in intregul lui, finisajele si materialele utilizate, sunt de o calitate peste cea a majoritatii concurentilor pe acest segment. Imi place ca au utilizat un plastic maron inchis, mat, nu lucios. Personal sunt satul de atot prezentul piano-black pe care raman mereu amprentele noastre. Totusi, cei de la Sony si-au calcat pe inima si au adus pe piata un produs ieftin (pentru ei) ale carui caracteristici tehnice si aspect sunt peste cele ale concurentei. Nu puteau cobori standardele chiar de tot. 😀
Functionare si Utilizare
Acest netbook are cateva avantaje clare fata de concurenta lui. In primul rand este ecranul de 10.1 inchi, bazat de tehnologia LED, cu o rezolutie care nu am mai intalnit-o pana acum, 1366×768 pixeli, la un netbook. Wow! Este un plus categoric, aceasta fiind o rezolutie care ne permite vizualizarea paginilor de web sau documentelor in intregimea lor, fara a mai fi nevoie de scroll orizontal. Imaginile afisate sunt clare, puternic colorate iar unghiul de vizualizare este unul optim.
Tastatura are acelasi layout tip “Sony” pe care toata lumea il recunoaste iar alte firme chiar au inceput sa-l copieze. Tastele par un pic prea mici dar sunt optim distantate intre ele astfel incat sa avem parte de o scriere confortabila si fara prea multe erori.
Mici probleme de adaptare am avut cu tastele mai mici, asezate in partea dreapta-jos, pe care le-am “nimerit” un pic mai greu cateodata.
Touchpad-ul se distinge prin culoarea maron cu model tip “material textil”, aceeasi culoare ca si a capacului de fapt. Functioneaza ok, raspunde excelent la comenzile tactile.
Inca un atuu fata de concurentii sai este HDD-ul care are un spatiu de stocare de 250 de GB, mai mare decat la majoritatea netbook-urilor.
Nici pe partea de conectica nu sta deloc rau: avem la dispozitie doua sloturi pentru conectarea cardurilor, unul pentru cele proprietare Sony, celalalt pentru cele SD, doua porturi USB si conector VGA. Sa nu uitam de Bluetooth, Wireless tip N si de, totusi mai putin performantul, Ethernet de 100 Mbps.
Echipamentul care a incaput pe mainile mele a venit dotat cu o baterie cu 6 celule. Este putin ciudata pentru ca mareste grosimea echipamentului dar foarte utila pentru cei care au nevoie de o autonomie de functionare generoasa. Cel putin 5 ore m-am bucurat de serviciile portabilului pana la urmatoarea reincarcare.
Chiar daca avem la dispozitie procesorul comun al tuturor netbook-urilor, Atom-ul, unul dintre cele mai ieftine si, deci, mai lipsite de putere de pe piata, echipamentul vine preinstalat cu Windows-ul 7, un sistem de operare care functioneaza foarte bine pe o astfel de configuratie, mai slaba sa zicem.
Windows-ul 7 cu care a venit echipat a functionat fara repros, fara probleme. La pornire, acesta s-a incarcat rapid, la fel de repede ca si sistemul desktop, mult mai puternic, pe care il am acasa. Nu am sesizat nicio diferenta in functionarea lui cu programele obisnuite, cele care nu solicita in exces procesorul. Am browsat internetul, am comunicat prin mesageria instant, am deschis diverse documente office fara sa simt vreo diferenta notabila fata de lucrul cu un sistem mai puternic.
Mi-a placut si “bara” Vaio Gate, asemanatoare celei de la Mac-uri, cu ajutorul careia putem accesa rapid diverse programe.
Dupa cum vedeti si voi, pe partea grafica nu prea exceleaza, asa ca nota sistemului este de doar 2.1. Procesorul si nici placa video nu vor face fata la rularea fisierelor video HD, nici macar in 720p. Cele la 720p se vor deschide dar vor rula un pic sacadat, deranjant la vizualizare zic eu. In schimb, cu fisierele video standard, avi sau mpeg2 nu am intampinat probleme, aceastea au rulat cursiv. Sincer, la ce rezolutie are acest ecran, parca ma asteptam sa poata rula si fisiere HD dar, nu a fost sa fie. Poate la urmatoarea generatie. Oare pe cand cei de la Sony vor integra solutia Nvidia ION? Sau ceva asemanator poate?
Concluzii
Pro
– Rezolutia cea mai mare pe un netbook cu ecran de 10 inchi la ora actuala
– Bateria pe 6 celule asigura o autonomie foarte buna
– Windows-ul 7
– Functionarea buna
Contra
– O calitate mai modesta a materialelor fata de cum eram obinuiti la notebook-urile Sony
Netbook-ul celor de la Sony poate fi companionul ideal pentru cei care isi doresc un echipament care sa combine stilul, eleganta, puterea de procesare decenta cu un pret competitiv. Pretul nu mai constituie o bariera, asa ca putem spune ca este cu adevarat primul portabil al celor de la Sony care se adreseaza majoritatii consumatorilor. Ramane totusi un echipament care pastreaza acea nota de eleganta si stil tipica produselor Vaio.
Il gasim la sonycenter.ro la un pret de 1899 Lei.