Sonim XP3 Enduro – un Schwarzenegger al telefoanelor

Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante dispozitive din viata noastra. Oriunde am fi, in vacanta sau la munca, la munte sau la mare, pe strada sau in tren, avem nevoie sa comunicam atat in interes personal cat si de serviciu. Trebuie sa fim intotdeauna la curent cu ceea ce ne intereseaza pe noi in mod direct.

Majoritatea telefoanelor mobile ne pot asigura comunicarea aproape oriunde ne-am afla. Insa, tot majoritatea telefoanelor mobile isi au si limitarile lor de functionare  in anumite medii. Aici intervin telefoanele utilitare. Adica cele care isi pot face treaba la temperaturi extreme, in umiditate excesiva, in medii dure in general, care pot rezista cu succes unor socuri accidentale. Sunt unii dintre noi care au nevoie de un astfel de device-uri in anumite momente sau chiar in permanenta.

Primul telefon utilitar cu care eu am avut de-a face este modelul Sonim XP3 Enduro, un telefon pe care l-am testat in fel si chip si care a rezistat cu succes caznelor la care l-am supus.

Caracteristici Tehnice

Platforma: Philips Nexperia 6120 platform

Rezolutie Ecran: 128×160  Pixeli

Greutate: 128 Grame

Banda: 900, 1800, 1900 Mhz

Autonomie: 5 ore de convorbiri!

Bluetooth: Da

Primele Impresii

Dupa cum spuneam, un telefon utilitar. Aceasta este chiar prima impresie pe care ti-o lasa cutia in care este ambalat, aceasta asemanandu-se foarte tare cu o trusa de scule in care ne putem pune surubelnitele sau patentul. Pentru prezentare nota 10+.

Dupa ce l-am scos din trusa, aspectul sau “musculos” intareste prima impresie. Nu este deloc un finut. Este un telefon butucanos, cu o carcasa destul de groasa, cauciucata, ranforsata, una care ar trebui sa reziste cu succes la socuri sau lovituri destul de puternice (accidentale, nu intentionate).

Aspectul sau masiv este indulcit putin de combinatia de culori galben-negru, una vesela, placuta privirii. Presupun ca, la comanda, i se pot aplica diverse vopseluri, in functie de nevoile clientilor.

Toate orificiile sunt bine etansate pentru a nu patrunde apa sau diverse alte lichide.

La baterie si SIM putem patrunde numai cu ajutorul unei surubelnite. Cool!

Si am impresia ca  bateria este protejata de un mic capac blindat.

Pe laterala stanga gasim cauciucatele butoane ale ajustarii volumului si pe cel al apelarii rapide.

Pe laterala dreapta gasim butonul de actionare a lanternei.

Utilizare si Functionare

Dupa cum spun si producatorii pe pagina lor de internet, Sonim-ul XP3 este facut pentru a fi utilizat atat acasa cat si in padure,  sau pe un santier de constructii, sau pe un munte, pe un vapor in mijlocul oceanului sau in caldura excesiva si uscata a desertului. Astfel, gasim, tot acolo, o lista lunga de specificatii care mai de care mai interesante:

– Este certicat IP57 la rezistenta la apa, astfel ca poate sta scufundat la o adancime de 1 metru pana la 30 de minute;

– Intruneste certificarea standardului militar MIL-810F de rezistenta la mediu sarat, ceata, umiditate extrema, socuri fizice si termice; este construit sa reziste la impacturi de pana la 4G;

– Poate rezista la presiuni de 1 Tona;

– Este acoperit cu un cauciuc rezistent la mizerie si praf;

– Carcasa este rezistenta la produse chimicale si petrol;

– Poate rezista cu succes la socul provocat de o cadere de la o inaltime de 2 metri pe o suprafata de beton

– Este Operational la temperaturi cuprinse intre -20C si +60C;

– Are un ecran rezistent la zgarieturi;

– Butoanele sunt extrem de rezistente, au fost testate la 500.000 de apasari;

– Are 3 ani de garantie neconditionata.

Va dati seama ca, din pacate, eu nu am putut sa ajung cu el nici in mijlocul oceanului si nici in cel al desertului. Si nici temperaturi extreme nu a avut tata. 😀 Sincer, nici nu cred ca mi-as dori. In schimb, l-am pus la tot felul de cazne fizice. L-am aruncat pe scari (si nu doar de la 1-2 metri), din greseala a facut praf chiar un geam de termopan, l-am calcat in picioare (si nu sunt deloc usurel, prietenii stiu de ce 😀 ), l-am scufundat atat intr-o mica baltoaca cat si sub un jet puternic de la chiuveta sau intr-un acvariu. Rezultatul? Culmea, inca functioneaza. Sa nu mai spun ca l-am pus sub roata unei masini deloc usurele.

Este un telefon pe care mi l-as dori alaturi atunci cand as avea un mic santier in casa, sau cand as pleca in vacanta prin padurile si muntii patriei, sau cand as sta frumos cu burta la soare pe plaja de la Corbu. Cred ca nici nu m-as sinchisi sa-l scot din buzunarul short-ului de plaja atunci cand intru la o mica baie, nu de alta, dar daca ma apuca cheful de o discutie telefonica cand stau langa geamandura? 😀 Ipotetic vorbind. Nu stiu daca mai sunt in stare sa ajung inot pana acolo. 😀

Cateva imagini semnificative:

1. Sonim sub roata unei masini

2. Sonim-ul sub jetul de apa:

3. Rezista foarte bine si la murdaria gen noroi:

4. L-am scufundat chiar si intr-un acvariu

Aaa..si sa ma parasc. Un pic de neatentie din partea mea la etansarea corecta a orificiului de alimentare a dus la inundarea efectiva cu apa a telefonului in timpul testului cu acvariul. O cam bagasem pe maneca. L-am lasat frumos sa se usuce o noapte dupa care, surpriza, telefonul a functionat fara probleme in continuare.

Sunt sigur ca, daca ne punem mintea cu el, il putem distruge. Dar nu aceasta este menirea lui. El trebuie sa suporte loviturile accidentale, momente pe care cred ca le va trata cu succes.

Am fost multumit atat pe partea de telefonie cat si pe cea de autonomie.

Convorbirile le-am purtat la parametri obisnuiti, fara pierderi de semnal iar bateria m-a tinut aproape 5 zile, mi-a adus aminte de vechiul meu Nokia 5110. Mi-a placut si volumul soneriei, care poate suna extrem de tare la nevoie, acolo unde zgomotul de fond este puternic. Poate reproduce un sunet cu o putere de 110 Decibeli. Scoala un bloc intreg la nevoie. Sau o cabana intreaga… Sau un regiment.. Hai sa ne oprim aici.

Avem la dipozitie si o mica lanterna pentru momentele in care am avea nevoie de ea.

Meniul este unul simplut, cu principalele functii de care am avea nevoie. De fapt asa si trebuie sa fie. In anumite momente nu avem timp sa butonam ci doar vrem sa sunam repede si sa comunicam. Ceea ce este mai important: meniul este si in limba romana.

Chiar daca nu are 3G, pentru cei care simt nevoia unui mic browsing pe internet pe ecranul mic, atunci cand dau la peste si se plictisesc ca nu trage, avem un Opera Mini preinstalat. Pe un ecran asa de mic, sincer nu prea m-as incumeta sa accesez cine stie ce site-uri mai voluminoase.

Si inca ceva: daca tot este un telefon care poate fi util prin salbaticia naturii sau chiar in cea betonata, parca i-ar fi fost util si un mic modul de GPS. Nu?

O nota slaba o acord producatorior pentru site-ul prost organizat pe care il au. Informatii alambicate, specificatii tehnice incurcate. Nu mi-a placut.

Concluzii Finale

Pro

– Un telefon cu adevarat rezistent, un dur

– Autonomia

– Functionarea

Contra

–  Nu are 3G si GPS

– Pretul

Nu o fi el cel mai inteligent telefon de pe piata, nu este un smartphone, dar este un echipament pe care l-as purta si manevra fara a necesita o atentie sporita in mediile care ar necesita acest lucru. Langa o apa, pe o plaja, pe un munte, pe un santier, acesta isi poate purta singur de grija in momentele delicate.

Il gasim la un pret aproximativ de 1389 Lei.

8 thoughts on “Sonim XP3 Enduro – un Schwarzenegger al telefoanelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *