Iamm NTR62L – Biblioteca Digitala (I)

Va prezentam acum ceva timp, un mic unboxing a doua mediaplayere Iamm, puse la dispozitie de catre cei de la Playbox din Brasov. Stiu ca au trecut aproape doua luni de la eveniment si imi cer scuze ca nu am revenit cu detalii despre cele doua playere mai repede. Sarbatori, multa treaba, mult prea multa, un pic de lene pe alocuri… Mea culpa! “Capul plecat sabia nu-l taie”, asa ca imi asum cu responsabilitate vina. Sa trecem mai departe. In sfarsit, acum ma simt in stare sa le “disec” pentru voi.

Primul care intra in “laborator” este modelul Iamm NTR62L care, pe langa functia standard de stocare si rulare fisiere multimedia, mai poate si inregistra semnal video din diferite surse: cablu tv, video player, dvd player, etc. Interesant, nu?

Voi imparti cele doua functii principale ale sale, cea de mediaplayer si cea de recorder in doua capitole separate.

Asa ca,

Iamm NTR62L – Biblioteca Digitala – I – Mediaplayerul

In primul rand sa ne legam de amanunte mai frivole, cum ar fi aspectul sau exterior. Avem in fata ochilor o carcasa destul de mica, in care intra fara probleme un HDD SATA de 3.5 inchi. Neagra, intr-un finisaj piano black, elegant dar totusi modern, care poate completa cu succes aspectul zonei audio-video din orice living room. Aspectul modern este accentuat de lumina albastra a butonului de Power cat si de micul ecran de 2 inchi pe care putem rasfoi la nevoie continutul multimedia.

Pe pagina de internet a celor de la  xdata.ro aflam ca, acesta, este compatibile cu urmatoarele formate multimedia:

– video: MPEG 1 | 2 | 4, Xvid, DivX, HD file ( .tp, .trp, .ts ), .AVI, .ISO, .IFO, .VOB, .MPG, .DAT

– audio: MP3, WMA, AC3, PCM, DTS(Down Mixing & Pass through)

– foto: JPEG, GIF, BMP, PNG

– subtitrari: SMI, SUB, SRT , SUB | IDX, SSA.

De ce l-am numit o “biblioteca” digitala? Pentru ca i se poate incorpora un HDD SATA, chiar si de 2 TB, aproximativ 2000 de gigei. Avem la dispozitie in acest fel o imensa capacitate de stocare pentru colectiile noastre de muzica, filme si fotografii.

Eu prefer ca cd-urile si dvd-urile mele originale preferate sa le transform in format digital, cd-urile in format mp3 iar dvd-urile cu filme sau concerte in imagine de tip ISO. In acest fel le am mult mai repede la indemana atunci cand am chef  si le protejez fizic pentru ca nu le utilizez frecvent. L-am cumparat, mi-a placut, l-am transformat in format digital, dupa care originalul sta frumusel in raft, nealterat in timp. Nu?

Asa ca, pe cei 2 TB intra cam 200 de dvd-uri necomprimate. Sau multa, multa muzica… Deci, am la dispozitie o adevarata biblioteca digitala. Daca mai am si un hdd pe usb pe care pot sa-l atasez, marim substantial universul nostru digital.

Singurul dezavantaj pe care eu l-am gasit este faptul ca nu este compatibil cu formatul *.mkv si cu cel *.MTS, adica formate video HD de noua generatie. Dupa cel *.mkv, personal, nu plang pentru ca momentan nu am o adevarata colectie de blu-ray-uri pe care sa le vreau pastrate in format digital. Dar, compatibilitatii cu formatul MTS, adica cu fisierele rezultate in urma filmarilor cu camerele video AVCHD, parca ii cam simt lipsa.

Chiar am o dilema legata de aceasta “mica” lipsa. Nu vede mts-urile, dar cu fisierele video HD in 720p, in format AVI sau MPG, rezultate din conversia acestora, nu am intampinat nicio problema. Deci, daca tinem neaparat, putem converti filmarile in format Xvid HD care pot fi vizualizate fara probleme. Deci, micutul, poate manevra cu succes continut HD. Cred ca un update, cu acordul producatorului, ar rezolva acest mic incovenient.

La fel de bine ca fisierele video HD rezultate din conversia celor MTS sa vizualizeaza si filmele in format MPEG2. Adica dvd-urile salvate in format ISO sau chiar cele necomprimate, in format VOB. Player-ul le face upscaling la rezolutia maxima suportata de televizorul LCD si acestea pot fi vizualizate in conditii optime prin intermediul conexiunii HDMI existente. Poate fi “legat” si la televizoare de generatie mai veche prin intermediul “vechilor” conectori RCA.

Un alt atuu al acestui player este micul ecran de 2 inchi din partea frontala. Un pic cam mic ati putea zice. Dar indeajuns de mare pentru a vedea continutul folderelor. La ce poate fi utila aceasta functionalitate?  Ce ati zice daca ati putea asculta muzica stocata pe HDD-ul intern fara sa porniti si televizorul? Eu zic ca este super misto. Putem browsa folderele si accesa continutul audio dorit doar cu ajutorul micutului ecran si al comenzilor aflate in partea superioara a player-ului.

So. Putem vizualiza fisiere multimedia atat de pe HDD-ul intern care poate fi cat de mare va tine pe voi buzunarul cat si de pe alte unitati de stocare, NTFS sau FAT32, atasate prin USB. Dar, dar putem rula continut multimedia si din retea, de pe echipamentele partajate. Sincer sa fiu, inca ma mai lupt cu share-ul de Windows 7 si nu am reusit sa vad nimic de pe computer. Am reusit sa rulez muzica doar prin Stream-ul Windows-ului Media Player. M-am multumit si cu atat dar inca mai lucrez la problema. Imi venea sa arunc cu ambele pe geam, si cu compu’ si cu playerul. Dar ce vina au ele? 😀

De asemenea, player-ul are si un server de FTP, asa ca, cu un client am transferat fara probleme fisiere de pe computer pe HDD-ul intern.

Si, am lasat spre final inca un lucru care mi-a placut la el. Este primul player pe care l-am vazut la noi pentru care nu mai trebuie sa ne alegem “activitatea”. Adica cum v-ati intreba voi? Pai, la majoritatea playerelor, daca vreti sa ascultati muzica trebuie sa accesati tab-ul Music mai intai, daca vreti un film, tab-ul Movies. Nu? Aici, doar mergem in folderul in care avem stocat fisierul multimedia pe care il dorim accesat si apasam OK pe el. Super tare!

Ca si o concluzie finala a primei parti, pot spune ca partea de player a Iamm-ului NTR62L imi place. In afara de micul incovenient cu fisierele *.MTS, functioneaza corect, scaleaza imaginea video standard in format HD destul de bine si poate rula fisiere audio fara sa pornim TV-ul.

Sper ca in curand sa fac si o mica prezentare video a lui. Momentan nu am o camera video pe care sa o pot folosi in acest scop. 😀

Cum avem doua echipamente in unul singur, adica si player dar si recorder, fiind primul de acest gen pe care l-am vazut la noi in tara, de-abia astept sa va povestesc si de functiile sale de inregistrare care nu sunt cu nimic mai prejos.

Soon… 😀

11 thoughts on “Iamm NTR62L – Biblioteca Digitala (I)

  • Pingback: Grammy’s, TVR, Bon Jovi si ….(Iamm) «

  • February 9, 2010 at 9:50 pm
    Permalink

    Pe langa lipsa pe parte video a compatibilitatii cu mkv si mts, avem pe partea audio o lipsa de compatibilitate cu formatele lossless importante: flac si ape. Pentru mine de neiertat. Pacat…

    Reply
    • February 9, 2010 at 10:34 pm
      Permalink

      Sa nu-mi zici ca tii muzica in format *.flac. Ocupa o gramada spatiu.

      Reply
    • February 9, 2010 at 10:40 pm
      Permalink

      la partea cu mkv-ul poate nu iti tin partea…dar si eu simt lipsa la mts..

      Reply
  • Pingback: IAMM NTR82 – Mediaplayer si PVR HD «

  • March 7, 2010 at 3:06 pm
    Permalink

    am achizitionat si eu un NTR62l dar nu am putut sa ma leg la wirless cu el daca ma puteti ajuta cu ce tip si de unde il pot achicitiona

    Reply
    • March 7, 2010 at 3:11 pm
      Permalink

      eu nu am avut modul wireless din pacate. Am folosit doar reteaua Ethernet. Suna la cei de la care l-ai cumparat, poate au si modulul Wireless. Sau vezi pe http://www.xdata.ro .

      Reply
  • April 7, 2010 at 4:31 pm
    Permalink

    as vrea si eu sa achizitionez un asemenea aparat si as vrea sa iau legatura cu cineva care il are si poate sa-mi dea niste detalii.

    Reply
    • April 8, 2010 at 5:48 am
      Permalink

      vezi ca este pe piata acum modelul NTR82, mai performant.

      Reply
      • April 8, 2010 at 12:35 pm
        Permalink

        Pentru ceea ce imi trebuie mie este arhisuficient, de aceea revin cu rugamintea ca un posesor al acestui aparat sa ma contacteze pe adresa andrei.marius76@gmail.com

        Multumesc.

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *