Optimus, tehnologia care va Transforma laptopurile
Cei de la nVidia continua marsul triumfal cu care ne-au obisnuit de ceva timp si lanseaza astazi o noua tehnologie, numita Optimus. Ei o lauda ca fiind o tehnologie care ne poate oferi echilibrul perfect intre autonomia extinsa si performanta la echipamentele portabile. Laptopurile se vor transforma, vor fi optimizate, astfel ca ne vom putea bucura pe deplin atat de performante grafice dar si de o viata mai lunga a bateriei.
In ce consta aceasta minunata aparitie tehnologica mai exact? Pai, cei care au in acest moment echipamente portabile cu procesare grafica hibrida, adica si cu o placa grafica de la Intel dar si una discreta nVidia, pentru a putea rula jocuri sau alte aplicatii care au nevoie de o putere de procesare mai mare, trebuie sa faca manual comutarea intre cele doua placi. Din studiile celor de la nVidia, numai 1% din cei care detin astfel de echipamente fac aceasta trecere. Ceilalti 99%, din comoditate sau din nestiinta, nu o fac, deci, au cheltuit bani in plus degeaba pe un echipament scump. De ce nu este utilizata de catre ceilalti 99%? Pai, trebuie sa stii cand ai nevoie de ea, trebuiesc inchise toate aplicatiile inainte, trebuie sa astepti cateva secunde pana se realizeaza, ecranul va palpai si ii va speria pe cei mai slabi de inger 😀 , ce sa mai, complicat.
Noua tehnologie, Optimus, ne va scuti de aceasta trecere manuala, cam complicata de altfel, si o va realiza automat. Adica, este aleasa automat placa video potrivita pentru aplicatiile rulate, in functie de complexitatea datelor ce urmeaza a fi procesate. Pentru afisarea aplicatiilor gen Office sau pentru cele de navigare pe internet se va ocupa placa Intel iar la cele gen jocuri sau filme HD, nVidia preia controlul. In cazul in care s-a inchis acea aplicatie si nu mai este nevoie de placa video discreta nVidia, aceasta este dezactivata complet.
Iarasi, laptopurile actuale ne ofera performanta sau autonomie. Nu amandoua in acelasi timp.
Prin dezactivarea completa a GPU-ului nVidia atunci cand nu este nevoie de el, Optimus rezolva si problemele legate de autonomie, de durata de viata a bateriei. Dupa cum stiti si voi, o placa video performanta, la jocuri sau la rularea filmelor full HD, consuma bateria destul de repede. Nu mai este cazul. Optimus garanteaza o autonomie aproape la fel de extinsa ca si inca cazul utilizarii numai a unei placi grafice Intel.
Optimus ne poate oferi experienta completa de care am avea nevoie pentru portabilele noastre, atat prin performante deosebite cat si prin autonomia de care avem nevoie. Personal, de-abia astept un netbook cu Optimus. 😀
Laptopuri cu aceasta tehnologie implementata vor fi disponibile in curand. Primii care au luat startul sunt cei de la Asus cu modelele UL50Vf, N61Jv, N71Jv, N82Jv si U30Jc.
De asemenea, se estimeaza ca pana in vara, in intreaga lume, sa apara deja peste 50 de portabile bazate pe Optimus, de la diversi producatori.
Momentan suport efectiv pentru Optimus vor avea echipamentele portabile bazate pe procesoarele Intel (Core i3, i5, i7 -“Arrandale”, Core 2 Duo – “Penryn” si noile Atom-uri N4xx “PineTrail”) si care lucreaza pe Windows 7. Nu am aflat nimic deocamdata despre eventuala disponibilitate pe alte platforme software gen MacOs sau linux.
Am vazut cum functioneaza aceasta noua tehnologie intr-o mica prezentare live a celor de la nVidia si pot spune ca mi-a placut. De-abia astept sa ma joc si eu cu un astfel de portabil. 😀
Cam cum functioneaza, intr-o prezentare video, mai jos.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Vb_bK2aSCeY]
super tare astept si eu “jucaria”
Pingback: ION + ION = 2 de ION sau IONOPTIMUS «
placa video discreta ????????
Traducerea vine de la discrete graphics card, unde cuvantul discrete tradus in limba romana inseamna. separat, distinct. Daca era sa fie discreta atunci expresia era asa … Discreet graphics card. Deci daca va uitati atent e doar o eroare de traducere un E care incurca socotelile.
Nu e vorba daca placa video discreta e un termen corect sau gresit !!! E vorba ca dintr-o greseala de traducere sa ajuns la termenul asta.
Discrete e una discreet e alta.
Stiu ca ai dreptate. Nici mie nu-mi place traducerea. Dar, pe aici pe la noi, asa s-a “impamantenit”. Cred ca nu am mai folosit acest termen decat atunci, la acest articol.