HP Mini 311 – “Ionizatul”

Netbook-urile au pasit in noua era multimedia High Definition alaturi de nVidia, o data cu lansarea tehnologiei ION de catre acestia. Un mariaj care le-a ridicat statutul de echipamente ieftine si simple, inodore si incolore, care ne pot asigura doar strictul necesar in cadrul experientei noastre digitale zilnice. Au mai urcat o treapta pe scara evolutiva, acum oferindu-ne si puterea grafica necesara divertismentului de ultima ora, atat pentru vizualizarea ultimelor formate video HD dar si pentru jocurile de generatie mai noua.

Beneficiile aduse de catre ION-ul celor de la nVidia nu se aplica doar netbook-urilor sau echipamentelor portabile. Este la fel de util si in cazul altor echipamente, inrudite oarecum cu netbook-urile in special prin scopul pentru care au fost create: acela de a ne oferi strictul necesar la preturi avantajoase pentru majoritatea consumatorilor. Astfel vor avea de castigat de pe urma ei atat nettop-urile, computerele all-in-one sau orice alt echipament destintat celor cu bugete reduse.

HP-ul Mini 311, care s-a cam lasat asteptat la noi, este unul dintre primele netbook-uri “ionizate”, innobilate cu magica putere a divertismentului.

Caracteristici tehnice

– Ecran: 11.6 inchi cu o rezolutie de 1366×768 pixeli

– Procesor: Atom N270 la 1.6 Ghz

– Memorie RAM: 2 GB

– HDD: 250 GB

– Placa video: nVidia ION

– Retea: Ethernet 10/100, Wireless b/g, Bluetooth

– Baterie: Li-Ion

– Dimensiuni: 290 x 200 x 30 mm

– Greutate: 1.46 Kg

– SO: Windows 7 Home Premium

Primele Impresii

De cum l-am scos din cutie am fost frapat de aspectul sau. Nu mai este acel echipament eminamente serios. Aspectul de business pe care l-am intalnit la strabunicul si bunicul sau, adica la Mini Note-ul 2133 si la cel 2140, a fost uitat pe undeva sau omis cu buna stiinta.  Adica nu mai are o singura culoare dominanta, serioasa, ori argintiu, ori negru.

Personal, am fost un pic dezamagit. Imi placea carcasa de aluminiu, mai serioasa si mai aratoasa zic eu, de la vechile netbook-uri. Dar ii inteleg si pe cei de la HP. Au creeat un echipament care se adreseaza unei mase mai largi de consumatori, atat printr-un aspect un pic mai vesel cat si cu un pret mai accesibil.

Am recunoscut inca de la inceput ambianta “Pavilion” pe care cei de la HP incearca sa o impuna pe piata de consumer. Capacul cu imprimeu ii confera un aspect mai vesel, mai “cool”. In rest, avem de-a face cu aceleasi standarde  ridicate, marca HP, ale calitatii finisajelor si materialelor utilizate. Vizual, echipamentul pare un curcubeu de culori serioase, negrul, argintiul si albul fiind intr-o combinatie placuta ochiului, una care nu te deranjeaza cand o privesti. Cool, dar nimic strident. Echilibru vizual aproape perfect.

Cand deschidem capacul, luam contact cu vechiul look de care va aminteam, unul mai familiar mie. Tastatura si rama din jurul ei sunt vopsite argintiu iar rama din jurul ecranului este dintr-un plastic negru lucios, la fel ca la generatiile trecute.

Hi, Hi, Hi… Parca vorbim de secole trecute intre generatii si, de fapt, nu sunt decat niste amarate de luni !!!!

Pe laterala dreapta gasim cititorul de carduri SD, mufa universala pentru casti si microfon (2 in 1), doua porturi USB, VGA out-ul si placa de retea Ethernet.

Pe cea stanga avem alimentarea, un port USB si un HDMI out.

Functionare si utilizare

Tanara categorie a netbook-urilor a trecut deja prin cateva etape evolutive, destul de scurte in timp de altfel. Hai sa le spunem mini-etape. Mini-Transformarile au fost in primul rand la nivelul dimensiunilor dar si al calitatii finisajelor, al aspectului.

Astfel, dimensiunile au crescut catre limitele in care le putem utiliza confortabil, fara chin. A crescut diagonala ecranului, acum avand una mai confortabila pentru ochii nostri, de la  7 inchi cu o rezolutie de 640 x 480 pixeli la una de 11.6 – 12.1 inchi cu 1366×768 pixeli. O data cu cresterea diagonalei ecranului, natural, au crescut si cele ale tastaturilor, devenind acum instrumente care favorizeaza cu adevarat scrierea rapida.

A crescut in timp si calitatea design-ului, a finisajelor si a materialelor utilizate, astfel ca de la acele echipamente cu aspect ieftin, “cheap”, au acum si o infatisare mai atragatoare, pe placul tuturor.

Dar, schimbarea cea mai importanta nu este legata de infatisare sau dimensiuni. Ci de “motorul” care le pune in functiune, de tehnologia din interiorul lor. Pana acum nu aveam la dispozitie decat tandemul format din procesorul Atom, in diverse versiuni ale lui, alaturi de placa video Intel, comuniune nesatisfactoare celor avizi de multimedia oriunde si oricand.

Concluzionand la cele spuse mai sus, cred ca evolutia de pana acum a lor poate fi impartita deja in doua perioade majore. Putem vorbi de netbook-uri Inainte si Dupa, ION.  Da, cei de la nVidia le-au oferit acestor micute echipamente ieftine, puterile multimedia de care duceau lipsa. Adica, Inainte, netbook-urile erau destinate numai unor sarcini minime, de office sau de informare si un pic de vizualizare video standard. Dupa ION, putem vorbi de echipamente care sunt in stare sa ne ofere si aroma continutului multimedia de ultima ora, celui full HD, aroma pe care sa recunoastem ca o indragim toti.

Ma stiti un fan declarat al tehnologiei nVidia. Am si de ce. Vorbesc din experienta. Da, stiu, sunt un norocos. 😀 Pana acum nu m-a dezamagit deloc. Am testat-o aproape in toate aplicatiile ei: pe un netbook (Asus 1201N), pe un nettop (Acer Revo) si chiar pe o placa de baza (Asus). Asa ca, orice imi pica in mana cu aceasta tehnologie incorporata, utilizez cu incredere si placere pentru ca stiu ca imi va satisface dorintele.

Cu mare bucurie am primit si HP-ul Mini 311 care, bineinteles ca, are un motoras nVidia ION incorporat. Este IONIZAT. 😀 Stiind ce se gaseste sub capota, l-am pus repede pe birou si la treaba. Intrebarea care mi-am pus-o de la inceput a fost daca Atom-ul N270, unul mai slab decat cel de la Asus-ul 1201N, ii va scadea cumva din performantele multimedia pe care le asteptam? Oare?

Hai sa va povestesc usor usor, pe componente, cam ce mi-a placut sau ce m-a dezamagit la el.

Un punct forte al lui este chiar tastatura. Cei de la HP au reusit sa incorporeze intr-un corp mic o tastatura care are 92% din dimensiunile uneia normale. Astfel, marimea dar si forma tastelor, concava, pe care degetul se sprijina excelent, sunt atuuri pentru o scriere rapida si confortabila.

Daca tastatura mi-a placut, de prestatia touchpadului am fost un pic dezamagit. Chiar daca este contruit dintr-un material extra fin, care iti lasa un sentiment placut la atingere, mi s-a parut ca raspunde mai greu la comenzile tactile. Am avut impresia de franare la miscarea cursorului pe ecran. Si nici cele doua mici butonase nu sunt mai grozave, se apasa un pic mai greu pe margini. Trebuie sa fii atent si sa le apesi intodeauna pe mijloc pentru a raspunde corect la comenzi.

Ecranul este urmatorul sau punct forte. Tehnologia LED isi spune din plin cuvantul asupra calitatii imaginilor afisate, acestea avand parte de claritare si culori vii, spectaculoase. Rezolutia de 1366 x 769 pixeli este indeajuns de ok pentru vizualizarea paginilor de web pe toata latimea sau a fisierelor HD in toata splendoarea lor.

Bateria Li-Ion pe 6 celule, dupa cum o lauda producatorul, in anumite conditii ne poate asigura o autonomie de aproximativ 6 ore si un pic. Eu, cu wireless-ul pornit am lucrat la greu pe el, am scris, am browsat internetul, am convertit fotografii timp de aproape 4 ore. Aaa, am si ascultat muzica in acest timp.

Sa mai continui cu inca un atu forte? Unul care mie imi pare destul de important pentru asigurarea unei portabilitati excelente. Este vorba de modulul 3G incorporat care acestui model nu ii lipseste. Astfel, daca nu mai avem acces la o retea wi-fi dar totusi suntem intr-o zona cu acoperire 3G ne putem continua linistiti munca sau activitatile pe care le desfasuram cu ajutorul internetului.

Este optional si creste pretul echipamentului cu aproximativ 125 USD. Eu cred ca merita investitia pentru ca ne scuteste de timpul pierdut cu atasarea unuia prin USB. Nu mai avem nicio grija stiind ca avem SIM-ul cu noi tot timpul, nu il putem uita din greseala sau neatentie acasa. Ma rog, daca uitam si netbook-ul, atunci chiar ca avem o problema. 😀

Am remarcat si micutele difuzoare Altec Lansing, care, chiar daca nu exceleaza la capitolul fidelitate, sunt destul de galagioase pentru a putea asigura volumul necesar celor mai tari de urechi.

Este primul echipament la care vad mufa comuna tip jack (2 in 1), pe care se pot conecta ori castile ori microfonul, in functie de ce avem nevoie. Pentru conectarea altor periferice avem la dispozitie 3 porturi USB, un VGA out dar si un HDMI out pentru redarea sau proiectarea direct pe un televizor cu diagonala mare la rezolutii HD.

L-am cam laudat pana acum, hai sa mai trecem in dreptul lui cateva aspect mai putin stralucitoare. Eram obisnuit de la produsele HP sa aiba la partea de retelistica, caracteristici de top. Iata ca, la acest model ne lipseste modulul Ethernet Gigabit. Avem la dispozitie doar ceea ce putem gasi si la orice alt netbook din clasa medie si, numai optional ii putem adauga un Wireless de tip N. Cam ciudat zic…

Pentru stocare, avem la dispozitie un HDD de 250 GB, tocmai bun pentru depozitarea inregistrarilor foto sau video full HD pe care le-am putea realiza in timpul unui concediu sau in scopuri profesionale. Si, ceea ce este mai important, alaturi de nVidia ION, netbook-ul nu mai este doar o magazie in care sa depozitam si sa transportam filmarile HD pana cand le vom transfera pe un computer mai capabil. Deloc. Le putem vizualiza chiar pe el si, de ce nu, le putem chiar face minime transformari sau prelucrari pentru a le urca pe Internet.

Inca un aspect  pe care nu vreau sa-l neglijez este faptul ca avem acces la inlocuirea hdd-ului sau a memoriilor RAM. Daca ne dorim, la un moment dat sa schimbam hdd-ul cu o unitate de stocare pe SSD, putem face acest lucru noi singuri, fara a periclita garantia echipamentului.

Pe partea de sistem de operare ne bucuram de serviciile si, mai ales, de beneficiile pe care le aduce Windows-ul 7. Un sistem stabil care functioneaza in parametri normali chiar si pe aceste mici echipamente.

Nota pe care i-o acorda Windows-ul 7 este de 2.3. O nota destul de mica, datorata in primul rand procesorului.

Atom-ul N270 isi are limitele sale dar ne poate asigura in conditii decente, fara blocari sau intarzieri, suportul necesar pentru accesarea internetului, verificarea casutelor postale electronice, editarea documentelor sau comunicarea prin mesageria instanta. Pentru rularea fisierelor HD, chiar si in rezolutii de 1080p, chipsetul nVidia GeForce 9400 preia controlul si pot spune ca o face foarte bine. Pentru vizualizarea continutului HD m-am folosit de player-ul Splash Lite de la Mirilis, unul care stie sa administreze resursele hardware mult mai bine decat Windows-ul Media Player. Adica, cu el am putut vizualiza fara probleme ceea ce pe WMP scartaia un pic. Il gasiti aici: http://mirillis.com/splash.html.

Avem de-a face cu un procesor mai slab decat cel al Asus-ului 1201N. Da.  Acest fapt poate genera o scadere a performantelor in programele de tip office. Eu nu am sesizat intarzieri semnificative cand am lucrat efectiv cu acest tip de programe. S-a comportat ca orice alt netbook cu care am mai interactionat. Cum procesorul nu are nimic de spus atunci cand rulam fisiere video HD, diferenta dintre cele doua, este aproape anulata. Si HP-ul s-a descurcat la fel de bine cu acestea.

Cam cum functioneaza micutul, puteti vedea si in prezentarea video de mai jos. Va recomand sa dati volumul la maxim. Camera video mi-a facut niste figuri pe care nu le asteptam la inregistrarea sunetului.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HF7jaaAiVaY]

Concluzii

Pro

– Are incorporata tehnologie nVidia ION

– Tastatura si ecran de calitate

– Modulul 3G

– Autonomia

Contra

– Touchpad-ul nu se ridica la nivelul asteptarilor

– Nu are placa de retea Gigabit

– Are cel mai slab procesor Atom la ora actuala

HP-ul Mini 311, alaturi de nVidia ION, este unul dintre echipamentele care au spart barierele conceptului cu care netbook-ul a fost lansat, cel care il pastra in limitele simple si comune ale uzualului. Aceleasi echipamente, la preturi tot modeste, ne pot oferi ceea ce ne lipsea in materie de divertisment, ecuatie care putea fi rezolvata nu demult la preturi mult mai substantiale.

Este un echipament care poate fi utilizat fara probleme, atat din punctul de vedere al aspectului cat si al performantelor, la fel de bine in mediile profesionale dar si in afara lor, fiind unealta potrivita pentru lucru, informare dar si divertisment.

L-am configurat si pe HP.com si am aflat pretul: 684.99 USD. Pretul este sensibil mai mare din cauza modului 3G incorporat, a hdd-ului, a memoriei RAM suplimentare si a Wind0ws-ului 7.  Ma rog, convertit in lei pretul este pe la 2100 lei. Nu e scump deloc as zice eu. Pretul de baza incepe de la 399.99 USD (Atom la 1.6, 1 GB Ram, hdd de 160 GB, windows XP, wireless G).

15 thoughts on “HP Mini 311 – “Ionizatul”

  • March 13, 2010 at 10:34 pm
    Permalink

    pt americani nu e scump deloc mai bine ziceai la salariul lor de 2000 de dolari pe luna e ieftin,dar sa dai 2100 de lei pe el mi se pare foarte mult.Pe banii astia iti iei un laptop in firea lui cu un core 2 duo si 4570 de la ati totusi

    Reply
    • March 13, 2010 at 10:36 pm
      Permalink

      la 2100 are acel Core 2 Duo si Sistem de operare inclus in pret?

      Reply
  • March 23, 2010 at 4:47 pm
    Permalink

    salut.
    l-ai cumparat din state?
    in romania stii cumva cand se va lansa?

    Reply
    • March 23, 2010 at 4:49 pm
      Permalink

      nope.. l-am avut pentru teste de la HP Romania..
      Ei m-au asigurat (sau mintit) ca deja este la distribuitori cu preturi incepand de la 1900 Lei…
      Personal, nu l-am vazut in vreun magazin.

      Reply
  • April 11, 2010 at 5:19 pm
    Permalink

    Am nevoie de ajutor pls pls psl , azi am primit un HP MINI 311 1025NR si am nota 2.3 de la windows si am obervat la cel din gilmulet ca are 7.4 daca nu am insel. Mi se misca foarte prost si am nevoie de mare ajutor. PLS PLS PSL HELP si app youtube HD la fel nu se misca bine. PLS PLS PSL PLS HELPPPP

    Reply
    • April 11, 2010 at 6:15 pm
      Permalink

      Are aceeasi nota si cel din filmulet.
      Iti recomand sa dezactivezi antivirusul cu care a venit.

      Reply
  • May 16, 2010 at 10:11 pm
    Permalink

    salut !
    spune-mi te rog, cand are cartela sim introdusa in el, prin ce program ma conectez la net ?
    am unul la fel si prin programul de la vodafone nu merge.

    Reply
    • May 16, 2010 at 11:05 pm
      Permalink

      1.trebuie sa aiba un software proprietar HP..nu mai stiu exact cum ii spune
      2. Stiu ca la alt laptop, tot HP, am instalat softul vodafone cu modemul pe usb, dupa care, am pus cartela in modemul intern si am setat manual din softul vodafone noul modem

      Din pacate nu mai am niciunul la dispozitie ca sa-ti fiu de ajutor….

      Reply
  • May 18, 2010 at 11:21 pm
    Permalink

    Multumesc mult.
    Am mai incercat cu HP Connection Manager si nu a mers, dar am crezut ca nu e bun programul.
    Practic dupa ce se instaleaza, imi zice ca nu a gasit nici o conexiune WWAN (cu sim-ul introdus corect si la locul lui).
    Tu ce parere ai?
    Multumesc pentru inca un raspuns (daca mai ai rabdare cu mine).
    🙂

    Reply
    • May 19, 2010 at 6:57 am
      Permalink

      Este cumparat de aici laptopul? Este activa conexiunea WWAN? Stiu ca trebuie sa o activezi apasand pe buton Fn + cel cu o antenuta de pe butonanele de la functii.

      Reply
  • May 19, 2010 at 8:46 am
    Permalink

    nu exista asa ceva.
    singurul buton care seamana cu ce mi-ai spus tu, este butonul de wireless.
    laptopul este cumparat din state, de pe site-ul hp, cu factura, necodat, fara promotie… e ok.
    daca este conexiunea WWAN activa? habar nu am.
    eee ? acum ce mai zici?
    ca parca suntem in dosarele x.
    :))
    deci, care e butonul ?
    si cum se activeaza WWAN ? asta in caz ca trebuie activata…

    o zi buna !

    Reply
    • May 22, 2010 at 9:37 am
      Permalink

      Faza aia cu el cumparat din state nu-mi place… S-ar putea sa lucreze in alte frecvente fata de cele de aici.. Adica sa fie incompatibil.
      Din pacate eu nu il mai am, ca daca il aveam iti spuneam cum sa faci.. asa, doar imi dau cu parerea..
      Cel mai bine te-ai duce cu el la un service HP… ca poate doar o trebui sa-i faca vreun update, ceva…

      Reply
  • May 22, 2010 at 10:20 am
    Permalink

    ok, multumesc mult.
    te tin la curent.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *