Acer Aspire 3820TG – Dragoste la prima vedere
La achizitionarea unui laptop ar cam trebui sa fim atenti la 4 factori importanti: configuratia, portabilitatea oferita, aspectul sau designul si, sa nu il uitam pe cel mai important in aceste vremuri de haos economic, pretul. Pentru a fi impacati cu noi insine, pentru a lucra cu placere pe un astfel de echipament, trebuie sa cantarim atenti fiecare dintre primii trei factori si, pusi in balanta cu ultimul, sa facem alegerea corecta. Fiecare avem standardele noastre, nu vreau sa intru mai adanc in detalii. 😀
Sa luam de exemplu situatia mea. In cazul in care as avea nevoie de un notebook (si am nevoie dar e criza mare, si la firma dar si acasa), pe langa configuratia necesara activitatilor pe care le desfasor zilnic si pe langa pret, foarte importanti ar fi ceilalti doi factori: portabilitatea pe care mi-o ofera si designul. Prin portabilitate inteleg ca trebuie sa aiba o greutate care sa nu imi rupa umerii si spatele atunci cand il port, pentru ca sunt mai comod din fire, si sa imi asigure o autonomie de lucru printr-o conexiune wireless, ethernet sau 3G de cel putin cateva ore, cat mai multe. Legat de partea cu design-ul, nu mi-as alege niciodata un echipament care nu mi-ar place cum arata, la care nu mi-ar tresalta corazonu’ atunci cand il privesc.
Acestea fiind spuse, zic sa purcedem la treaba. Auzisem de vestita serie de laptopuri a celor de la Acer, Timeline, una care, dupa cum ne dam seama chiar din titulatura ei, asigura o autonomie extraodinara de functionare. Auzisem, citisem diverse pe internet, dar nu am avut, ca sa zic asa, placerea de a interactiona cu vreun model (a nu se intelege foto-model 😀 ) al acestei serii. Asa ca, in momentul in care cei de la SCOP mi-au propus un “rendez-vous” cu un exponent al acestei clase, nu am stat deloc pa ganduri. Numele mic al lui este Aspire 3820TG si, de cand l-am intalnit si pana acum, mi-a rezervat multe surprize placute.
Caracteristici tehnice
Procesor: Intel Core i5 la 2.27 GHz
Ecran: 13.3 inchi, rezolutie 1360 x 768 pixeli
Memorie Ram: 4 GB RAM
HDD: 640 GB
Placa grafica: Dual Graphic Intel HD plus ATI Radeon Mobility HD 5470
Conectica: Wireless N, Ethernet Gigabit
Baterie: Li-Ion cu 6 celule
Dimensiuni: 324 x 235 x 22mm
Greutate: 1.8 Kg
SO: Windows 7 Home Premium
Primele Impresii
Dupa cum am mai spus, na’ ca ma repet, auzisem de capacitatile extraordinare ale seriei Timeline in materie de autonomie in principal. Dar, cum l-am primit, am ramas surprins si la alte aspecte. Ma asteptam la o carcasa dintr-un plastic lucios, la finisaje medii, placute dar nu extraordinare, cum mai vazusem pe la modele mai economice si mai ieftine ale aceluiasi producator. Surprizaaa, nu este deloc asa.
Mirarea s-a declansat inca de la vederea materialului carcasei, un aluminiu vopsit intr-un negru mat, extrem de placut ochilor mei si pe care, personal, nu l-am mai intalnit la un produs taiwanez (chiar daca e facut in China 😀 ). Am crezut ca aici se va opri totul, asa ca mi-am luat inima in dinti si l-am deschis. Uimire, si la interior, in zona de reazem a palmelor, fratele materialului de pe carcasa, tot aluminiu, de data asta vopsit intr-un gri metalizat.
Materialul la care ma asteptam sa fie din abundenta, plasticul piano black, un trademark daca putem spune asa al notebookurilor asiatice, isi face totusi aparitia dar intr-o cantitate extrem de mica, care nu deranjeaza, ci doar ii nuanteaza un subtil aspect glamour.
Deci, aspectul general este unul placut, ingrijit, elegant, de business, cu linii fine si finisaje de calitate. Legat de acesta, as recomanda si un strat protector la amprente, pentru ca, chiar daca am avut grija si m-am spalat de fiecare data dupa ce am mancat o shaorma, tot am lasat cateva urme dizgratioase, care nu dadeau prea bine pe capacul din aluminiu.
Impresioneaza si prin design-ul ultraslim, subtire, care alaturi de greutatea mica de 1.8 kg ii sporesc portabilitatea si manevrabilitatea facila.
Pe laterala stanga gasim portul Ethernet Gigabit si doua porturi USB.
Pe laterala dreapta sunt prezente la datorie jack-urile pentru casti si microfon, inca un USB, iesirea HDMI, iesirea VGA si alimentarea.
Functionare si utilizare
Daca aspectul poate nu este la fel de important pentru voi, atunci configuratia pe care cei de la Acer ne-o pun la dispozitie, chiar ca nu o sa va lase nepasatori. O adevarata herghelie de cai putere sub capota acestei mici masinarii: incepem cu procesorul Core i5 la 2.26 GHz, urmat de cei 4096 de caluti de RAM si insotiti la nevoie de placa grafica ATI Radeon HD 5470. Este o configuratie care poate asigura un suport excelent de lucru pentru majoritatea celor dintre noi, fie ca suntem studenti, manageri, programatori sau de orice alta natie, profesie sau cultura. 😀
De altfel, chiar si Windows-ul 7 il apreciaza si ii ofera o nota de 5.1. Astfel, chiar daca nu este suportul ideal pentru gamingul de ultima generatie, in schimb, pentru activitatile tip office si pentru multe altele, mai inteligente si mai consumatoare de resurse, cred ca poate face fata cu succes.
Placa video de la ATI poate asigura din plin suport pentru aplicatii grafice, fie ele profesionale sau de entertainment. Noile generatii de videoclipuri full HD gasesc aici un mediu propice pentru redarea fluenta si pentru vizualizarea pe un ecran mai mare prin intermediu portului HDMI out. Mi-au placut si boxele incorporate care, in lipsa unui sistem audio mai performant, intr-o camera mica sau un birou linistit, ne pot oferi un sunet destul de puternic, de calitate, clar si fara distorsiuni
Hai sa va mai spun ceva. Ce ziceti de hdd-ul de 640 GB? Vi se pare destul de mare? Eu nu prea m-as plange. Aveti aici un spatiu de stocare pe care nu cred ca l-ati mai intalnit pe la alte laptopuri. Incorporat, nu atasat prin USB. Deci? Putem stoca tone de fisiere video si audio, HD sau nu. Insa, un minus la partea de suport pentru stocare: nu are unitate optica. Pentru mine nu este un capat de tara dar stiu ca este un accesoriu important pentru unii dintre voi.
Dar, pentru compensarea lipsei unitatii optice, la transferul datelor avem la dispozitie conectica de ultima generatie, wireless de tip N precum si port ethernet Gigabit. Sa nu uitam de citiorul de carduri SDHC care isi poate dovedi din plin utilitatea in concedii, pentru salvarea rapida a fotografiilor sau filmarilor. Daca avea si un modul 3G incorporat era dragostea mea neimpartasita. Ei, hai sa nu fiu prea exigent, chiar si asa nu m-a lasat nepasator.
Ecranul de 13.3 inchi, este destul de mare pentru vizualizarea in conditii optime a tuturor programelor, atat a celor dedicate zonelor profesionale cat si celor pentru divertisment. Nu ii reprosez decat ca nu afiseaza o rezolutie full HD ci doar un 1366×768 pixeli. Sigur ca nu are mare importanta acest fapt, dar trebuia sa ii gasesc si eu macar un cusur sau doua. In rest, avem parte de claritate, culori vii si stralucitoare precum si de un unghi larg de vizualizare.
Tastatura ofera suport excelent pentru scrierea confortabila si rapida. Singurul lucru pe care i l-as putea reprosa este ca mi-a lasat o vaga impresie de fragilitate. Nu stiu cum ar rezista la o utilizare intensiva dupa un timp mai lung.
Am remarcat si touchpad-ul cu suport multitouch, care raspunde eficient si corect la comenzile tactile, chiar si la atingerile fine. Nu lasa deloc impresia de intarziere in raspuns, este o placere sa manevrezi cursorul pe ecran prin intermediul lui.
De cand l-am primit, l-am utilizat aproape non-stop, atat la serviciu dar si acasa. Pe langa impresia de stabilitate la care, daca suntem sinceri, un aport important il are si Windows-ul 7, am remarcarcat silentiozitatea in functionare si faptul ca nu se incinge deranjant atunci cand il tinem in brate. Si, am lasat la urma un fapt evident de altfel, autonomia de aproape 6 ore, timp in care am stat tot timpul conectat la internet prin port Ethernet sau Wireless.
Avem la dispozitie si cateva utile aplicatii proprietare:
1. Acer Arcade Deluxe, utilitar de administrare al fisierelor multimedia.
2. Acer Backup Manager, utilitar prin care putem salva regulat datele noastre importante.
Concluzii
Pro
– Configuratie puternica
– Autonomie remarcabila
– Pretul
– Design si materiale de calitate
Contra
– Nu are unitate optica
– Nu afiseaza o rezolutie full HD
Sa nu uitam in a pune punctul pe I, dupa cum spune o vorba de-a noastra. Avem la dispozitie un design, o portabilite si o configuratie de top. Ati putea spune ca, pe masura performantelor, are si un pret mai piperat. GRESIT! Fata de alte echipamente care ofera cam aceleasi particularitati, pretul este unul chiar decent, corect am putea spune, doar 3299 Lei, de criza ar putea spune unii, “budget friendly” altii, un raport performanta pret pe care nu poti sa-l treci usor cu vederea. Pentru mine pot spune ca a fost, intr-adevar, Dragoste la Prima Vedere.
Este disponibil in reteaua partenerilor SCOP Computers, www.scop.ro.
Pingback: Tweets that mention Scurta prezentare Acer Aspire 3820TG -- Topsy.com
Grazie per la tua recensione
con piacere
Thanks for sharing your work has been good health
Pingback: » Acer Aspire Timeline X: Sandy Bridge si 10 ore de autonomie