Asus U53J Bamboo – Laptopul de Minister
Imi plac laptopurile mici, usor de purtat si manevrat, cu o configuratie decenta si cu un aspect elegant, de business . Un astfel de echipament, normal, are si cateva dezavantaje legate de ecranul si tastatura un pic mai mici sau de lipsa unei unitati optice. Pentru comoditatea pe care mi-o ofera la transport sunt gata sa-mi asum aceste mici neajunsuri, nu mai consider atat de importanta in aceste zile o unitate optica iar ecranele de 13.3 inchi, pentru ca inca nu am probleme de vedere, imi sunt de ajuns pentru o vizualizare decenta.
Dar, sunt persoane care, din varii motive, apreciaza un ecran cat mai generos sau o unitate optica, chiar daca asta inseamna o crestere a greutatii si a dimensiunilor echipamentului. Asa s-a nascut conceptul de laptop-desktop, adica acel laptop care are toate carateristicile categoriei sale, dar, din cauza dimensiunilor si greutatii, este purtat in afara biroului foarte rar. Un laptop care sta mai mult pe birou si mai putin intr-o geanta pe umarul cuiva.
Legat de aspect, sunt unii care se multumesc, la un pret mic, cu aproape orice, pe cand altii, mai pretentiosi, au standarde de care nu se pot dezice. Un astfel de echipament, sa-i zicem de lux, un laptop-desktop cu un ecran si configuratie generoase, este si noul Asus U53J Bamboo, recent naturalizat si la noi in tara.
Caracteristici Tehnice
Ecran: LED 15.6 inchi
Procesor: i7-620M
Memorie RAM: 4 GB
HDD: 500 GB
Sistem Grafic: Optimus cu nVidia GeForce 310M
Retea: 802.11 b/g/n, Ethernet Gigabit
Conectica: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, VGA
Dimensiuni: 388x262x30 mm
Greutate: 2.77 kg
Primele Impresii
La primul impact vizual te impresioneaza capacul realizat din bambus si te intrebi cum au reusit sa puna un material natural, pana la urma lemn, pe un laptop. Sau, te intrebi daca este intr-adevar material natural. Cei de la Asus m-au asigurat ca este 100% fibra de bambus naturala, prelucrata printr-o tehnologie speciala pentru a-i asigura grosimea minima necesara aplicarii pe carcasa.
Apoi, dupa ce ai admirat textura naturala, unica pentru fiecare echipament, vezi ca nu este deloc vreun mititel. Nicidecum, este un echipament zdravan, masiv, destul de greu, tipul laptop-desktop, care este mutat de pe birou mai rar si numai cu ajutorul valetului. 😀 Locul lui este pe birourile elegante din lemn masiv, de esente exotice sau chiar autohtone, sau chiar poate oferi un contrast de efect cu cele din sticla. In orice situatie, este destinat acelora care isi doresc un ecran mare la dispozitie dar nu vor sa se complice cu tandemul desktop-monitor, cu prea multe fire sau cutii fara rost.
Aspectul general este cel al unui echipament de lux, serios, dedicat celor care au un anumit stil de viata, celor care vor chiar si la birou sa-si mentina anumite standarde. Pentru accentuarea standardelor ridicate de trai ale posesorilor, bambusul natural este asortat cu aluminiul si cu o rama cromata, intocmai ca la masinile de lux. Cum am mai zis, un stil opulent dar care parca nu deranjeaza vizual. Opulenta moderata, de bun gust, care doar subliniaza fin luxul.
De asemenea, prin aspectul sau natural, cald, poate fi asortat foarte bine si intr-un camin, lemnul natural asigurand o continuitate cu mobila incaperilor. Nu mai apare acea discrepanta intre un echipament din plastic, simplu, rece si confortul pe care ar trebui sa ti-l ofere propria casa.
Datorita aspectului sau serios, elegant, parca il vad pe birourile persoanelor trecute de prima tinerete, cu varste de peste 40 de ani, si care practica meserii din sfera celor juridice, notariale, sau, de ce nu, din sfera aparatului de stat, ministere, ambasade, meserii mai oficiale sa zicem. Parca nu l-as vedea pe biroul vreunui pusti sau pustoaice, sau in vreun camin studentesc.
Pe laterala stanga avem conectorul pentru alimentare, cititorul de carduri, portul HDMI out, cele doua porturi USB 3.0 si conectorii jack de 3.5 mm pentru casti si microfon
Pe latera frontala se observa fantele sistemului audio.
Pe cea dreapta gasim unitatea optica bluray, un port USB 2.0, portul Ethernet si cel VGA out.
Functionare si Utilizare
Daca aspectul este unul care a nascut cateva comentarii contradictorii ale cunoscutilor mei atunci cand l-au vazut, in special datorita aerului sau prea elegant, prea “mobila”, ma rog, fiecare cu gusturile lui, configuratia le-a placut tuturor. Este una puternica, care ar multumi pe majoritatea utilizatorilor. Avem la dispozitie un procesor Intel Core i7 la 2.67 Ghz, 4 GB de RAM, un HDD de 500 de GB precum si unitate Bluray-reader. Avem un procesor puternic, nicidecum unul “low voltage”, asa cum ii sta bine unui laptop serios. Este o configuratie care poate asigura din plin suportul pentru activitatile de tip office, de informare in orice mediu, precum si pentru aplicatiile specifice unui business sau altuia. La dimensiunile sale impunatoare, parca suna mai bine un HDD de un 1TB, nu? Asta ca sa fiu si eu un pic carcotas.
Dar, sa nu uit cumva de cele doua porturi USB 3.0, un standard care poate oferi viteze de transfer ale datelor superioare. Si, daca schimbam si hdd-ul normal cu unul tip SSD, atunci sa vezi performante de exceptie.
De asemenea, nu trebuie uitat sistemul grafic hibrid, bazat pe Optimus-ul celor de la nVidia, o solutie din ce in ce mai prezenta pe echipamentele celor de la Asus. Se pare ca le-a placut lor, mai bine zis clientilor lor, asa ca mai toate laptopurile marca ASUS vin cu aceasta tehnologie incorporata. Astfel, managementul consumului electric este foarte bine administrat, crescand autonomia echipamentului. Practic, pentru activitatile mai inodore si incolore de tip office, ne folosim de placa video Intel care consuma mai putina energie, iar cand avem nevoie de putina picanterie multimedia, fie ea in forme cinematografice sau in cele ale jocurilor cu razbel, este activata automat, fara intreruperi ale imaginii sau ale software-ului, placa mai puternica de la nVidia.
Aspectul lui, usor retro-clasic, va poate lasa impresia ca este ideal pentru vizionarea numai a filmelor din categoria “oldies”, ca sa dau cateva exemple din vastele mele cunostinte, cele cu Toma Caragiu sau cu Birlic, altele gen Dacii sau Columna, iar din repertoriul international m-as referi la o “Casablanca” sau chiar la toate filmele cu Fred Astaire, aaa… si “Singing in the Rain” – o capodopera, trebuie sa recunoasteti si voi. Sustin ca, in ciuda aspectului, va puteti risca ori cu filmele oldies remasterizate, si color si HD, acolo unde este cazul, dar si cu filmele full HD noi noute. Excelent se vor vedea ultimele productii de la Hollywood, un Avatar sau un Transformers. Ma rog, pentru cei care apreciaza genul. Celorlati, le propun in HD ultimele filme cu Meryl Streep, un “Mamma Mia” sau un “It’s Complicated”, filme cu siguranta mai gustul lor.
Filmele sau jocurile sunt asistate si de sunetul clar, fidel si destul de puternic al sistemului audio.
Ecranul LED afiseaza imagini clare, viu colorate. As fi preferat sa afiseze si o rezolutie full HD, 1080p.
Tastatura, pe un astfel de laptop, ati putea spune ca este destul de mare. Ca are taste imense. Nu este chiar asa. Tastele au aceleasi dimensiuni ca ale unei tastaturi de laptop cu o diagonala a ecranului mai mica, numai ca au fost adaugate si taste numerice, utile celor care lucreaza mai mult cu rapoarte, scheme financiare sau contabile. In rest, avem acelasi standard chiclet, foarte placut la scriere, aceasta fiind chiar confortabila.
Touchpadul din bambus raspunde excelent la comenzile tactile, fara intarzieri iar cele doua butoane atasate se comporta la fel de bine.
Mi-a placut si autonomia de functionare. La un laptop cu un ecran atat de mare, am avut la dispozitie aproape 4 ore si jumatate de lucru, timp in care am scris diverse documente, am navigat pe internet, mi-am verificat e-mailul, in special activitati de office conectat la internet si cu, ati ghicit, luminozitatea ecranului la maxim.
Am remarcat si functia Express Gate, accesibila printr-un buton dedicat, opus celui de Power, prin intermediul careia avem acces rapid la internet sau la cateva functii multimedia, fara a mai incarca sistemul de operare Windows 7.
Sa va spun cate ceva despre faptul ca este un echipament ECO? Va intereseaza? Va intereseaza ca prin utilizarea bambusului s-a redus consumul de plastic cu pana la 20 de procente si ca ambalajul in care vine este 100% reciclabil? Si ca, datorita tehnologiilor utilizate, LED sau Optimus, utilizeaza o cantitate de curent mai mica? Ati putea zice ca pentru un laptop, reducerile sunt nesemnificative. Dar pentru sute de mii sau milioane de bucati, efectele sunt mai importante. Eu as zice ca este important si acest aspect, chiar daca din partea companiilor producatoare diverse pare mai mult marketing. Reclama, marketing sau nu, reducerea poluarii este un fapt de care ar trebui cu totii sa tinem seama.
Concluzii
Pro
– Configuratie puternica
– Aspect elegant, stilat
– Unitatea optica bluray
– Pretul
Contra
– Este cam gros
– Rezolutia mica a ecranului
Asus-ul Bamboo ramane o aparitie exotica, chiar inedita pe piata laptopurilor, o mixtura de elemente tehnologice de ultima generatie cu un aspect retro, clasic, “oldie but goldie”. Are un aspect nisat pentru o anumita categorie de cumparatori care nu vor duce insa lipsa de o configuratie care sa le satisfaca aproape toate necesitatile, atat pe cele ale workaholicilor cat si pe cele dedicate momentelor de relaxare. Mi-l imaginez deja pe Domnul Avocat sau pe Doamna Notara, sau pe vreun Prim Secretar de Stat cum se uita pe furis la ultimul Iron Man 2 in format full HD sau cum se impusca in ultimul shooter aparut pe piata, bineinteles, dupa o zi grea de munca.
Si, am lasat la urma aspectul cel mai important in aceste vremuri de criza. Cred ca bugetele IT ale ministerelor, ale diverselor institutii de stat sau chiar ale firmelor private, ele chiar mai afectate de vremurile profund crizate prin care trecem, ar fi mai mici daca s-ar achizitiona astfel de laptopuri, la numai 4300 de lei. Nu mai este nevoie ca pentru ministri, sefi, sefuleti sau diversi pierde vara piloshi, sa cheltuim sume importante pentru “look-ul” de parada al biroului lor.
Pingback: Asus Bamboo- Globalizare Ecologica «