Asus UL30J – Portabilus Optimus
Alegerea unui laptop poate da batai de cap oricaruia dintre noi. Cu cat esti mai cunoscator in ale tehnicii cu atat ai mai multe intrebari pe care ti le pui, mai multe caracteristici la care te uiti, atunci cand trebuie sa faci o alegere. In termeni cat mai simpli si pe intelesul tuturor, pentru a ne satisface toate nevoile (cele legate de lucrul cu calculatorul), un laptop trebuie sa ne asigure performantele necesare atat petru scopurile profesionale (office, internet, mesagerie, e-mail, softuri profesionale) cat si pentru cele de divertisment(muzica, ceva jocuri si neaparat vizionare High Definition), in armonie cu o portabilitate cat mai decenta si un aspect cat mai pe placul fiecaruia.
Cei de la Asus, gelosi un pic pe “love story-ul” platonic dintre mine si modelul Acer 3820TG, “love at first side” dupa cum spune englezul, au incercat sa naruie idila de vara cu un concurent pe masura, optimizatul UL30J. Au reusit oare? Telenovela continua…
Caracteristici Tehnice
Ecran: LED de 13.3 inchi
Procesor: i5 – 520UM la 1,07 GHz
Memorie RAM: 4GB
HDD: 640 GB
Sistem Grafic: Optimus, Intel HD plus nVidia GeForce 310M
Conectica: Wireless N, Ethernet Gigabit
Dimensiuni: 32.2 x 23.2 x 1.48-2.46 cm
Greutate: 1.7 Kg
Primele Impresii
Imi plac laptopurile care combina intr-un mod eficient portabilitatea cu confortul in utilizare, alaturi de performante ridicate. Dupa standardele mele personale, pentru ca un laptop sa fie cat mai portabil, trebuie sa aiba o greutate de sub 1.8-2 Kg si sa fie subtire iar pentru confortul in utilizare as prefera sa aiba un ecran cu o diagonala de cel putin 12 inchi, pana in maxim 13.3 inchi. Mai departe, configuratia trebuie aleasa in functie de nevoile fiecaruia.
UL30J-ul are un aspect elegant dat in primul rand de singura culoare utilizata la constructia carcasei, negrul, pe care o gasim atat in aluminiul mat de pe capac sau in jurul tastaturii cat si in plasticul lucios care incadreaza ecranul sau tastele. Plasticul piano black, aflat intr-o cantitate redusa, ii confera un aspect glamour. Un echipament bine facut, construit din materiale de calitate, asamblat cu finisaje fara repros.
Am remarcat si soliditatea constructiei in sine, una robusta, bine facuta, care poate face cu succes unui ritm de viata alert si dinamic.
Pe laterala stanga avem la dispozitie portul VGA si cel HDMI, plus unul USB.
Pe cea dreapta gasim cititorul de carduri, jack-urile pentru casti si microfon, inca doua usb-uri, ethernet-ul si alimentarea.
Functionare si Utilizare
Inca de la inceput vrea sa spun ca Asus-ul UL30J, imbina intr-un mod eficient atat factorii de portabilitate, cu cei ai confortabilitatii, alaturi de aspectul de clasa, plusat de o configuratie puternica.
Portabilitate:
Astfel, greutatea de numai 1.7 Kg, alaturi de incarcatorul mult mai mic si mai usor decat al concurentei, plus grosimea de numai 24.6 cm, il fac usor de purtat, fara efort si fara dureri de spate. Tot un factor important portabilitatii este si autonomia bateriei, in acest caz avand la dispozitie peste 4 ore de functionare continua, cu conexiunea Ethernet activa pentru accesul la internet si cu luminozitatea ecranului setata la maxim, pentru ca nu-mi place sa ma chiorasc la el. Autonomia poate creste cu inca o ora daca reducem luminozitatea ecranului. Dar, acesti timpi , aproape de pole-position am putea zice, nu puteau fi obtinuti fara procesorul i5-520UM care functioneaza la tensiuni joase sau fara tehnologia LED a ecranului, si ea cu un consum redus.
O alta componenta esentiala in managementului consumului de curent este si tehnologia Optimus incorporata. Practic avem la dispozitie doua placi grafice, una Intel, mai slaba, dedicata lucrului in programele uzuale si alta mai puternica, si o nVidia GeForce 310M, activata automat atunci cand avem nevoie de o putere grafica mai importanta, la vizionarea filmelor HD sau in jocuri.
Confort in utilizare
Pentru un confort cat mai placut in utilizarea unui portabil avem nevoie de un ecran pe care sa vizualizam bine si fara efort si de o tastatura pe care sa putem scrie rapid, fara a gresi frecvent tastele la scrierea prin metoda oarba.
Ecranul LED cu diagonala de 13.3 inchi care afiseaza o rezolutie maxima de 1366 x 768 pixeli este destul de mare pentru a vizualiza confortabil cele afisate, fie pagini de internet, fie filme HD si chiar si jocuri. Avem la dispozitie si tehnologia LED care ne ofera imagini clare, viu colorate. Totusi, finisajul lucios al acestuia, ridica anumite probleme la vizionarea in aer liber, in lumina puternica. Ii mai reprosez lipsa unei rezolutii full HD, 1920x1080p.
Tastatura de tip chiclet are tastele bine spatiate astfel incat nu le putem incurca din greseala. De asemenea, au un mecanism placut la atingere, sporind in acest fel confortul de care avem nevoie la scriere. Amintesc si de touchpad-ul incastrat in carcasa care raspunde excelent la comenzile tactile.
Configuratie Puternica
Iar totul nu poate fi perfect daca nu aveam si o configuratie care sa ne sustina toate capriciile pe care le-am avea in utilizarea unui computer. Trebuie sa lucram rapid si fara blocari cam in orice program am avea nevoie si sa putem vizualiza neaparat High Definition. Si nu ma gandesc neaparat la filme artistice. Cum este un echipament portabil, cu siguranta ca il vom purta cu noi in concedii. Nu? Si la cei 640 de GB ai hard-ului va fi principalul nostru suport de stocare. Astfel ca trebuie sa vizualizam si sa putem face minime editari fisierelor rezultate. Placa grafica nVidia ne poate asigura din plin suportul pentru asa ceva si chiar pentru jocuri de generatie mai noua, chiar daca nu pentru cele mai tari din bransa. Iar pentru deschiderea simultana a multor programe avem la dispozite nu mai putin de 4 GB de RAM. Configuratia tehnica de top alaturi de sistemul de operare Windows 7 este, cu siguranta, o combinatie excelenta, de care majoritatea sau, de ce nu, toti utilizatorii vor fi multumiti.
Transferul datelor este asigurat atat printr-o placa de retea Ethernet Gigabit cat si, in conditii de portabilitate, printr-un modul Wireless de tip N. Putem atasa periferice prin 3 porturi USB si putem proiecta pe ecrane HD, televizoare sau proiectoare, prin intermediul conectorului HDMI. Nu vreau sa uit de cititorul de carduri SD, util pentru salvarea fotografiilor sau filmarilor in vacante si nu numai.
Concluzii
Pro
– Aspect elegant, constructie si finisaje de calitate
– Configuratie puternica
– Autonomia
– Tastatura foarte buna
Contra
– Finisajul lucios al ecranului
– Pretul
Este clar, portabilul celor de la ASUS are calitatile necesare pentru a satisface majoritatea potentialilor cumparatori prin aspect, performante si caracteristici tehnice, un echipament optimizat pentru asigurarea unei puteri de procesare cat mai importante in conditii de portabilitate si confort maxime. Dar, totul are si un pret deloc de neglijat, aproape 4100 Lei. Este un laptop care are din plin capacitati multimedia, mai pe placul utilizatorilor casnici, dar care va putea fi achizitionat mai mult de utilizatorii din mediul de business, in special datorita pretului.
Ca sa inchei telenovela, ar fi putut iesi cu scantei, cu siguranta ar fi iesit. Dar…. pretul m-a intimidat un pic.
Vreau sa remarc faptul ca exista si altel configuratii cu preturi incepand de la 3700 Lei.
UL30JT-
RX037V |
13″ HD ColorShine, Intel CULV I3 330UM, 4GB DDR3, 500 HDD SATA 5400RPM, NV 310M 1024MB + Optimus, Intel 802.11 A/G/N, BT, WEBCAM, Windows 7 Home Premium, 2yr Warranty, 8 Cell 2.8, TURBO 33 – 3717 Lei | |
UL30JT-
RX060V |
13″ HD ColorShine, Intel CULV I5 430UM, 4GB DDR3, 500 HDD SATA 5400RPM, NV 310M 1024MB + Optimus, Intel 802.11 A/G/N, BT, WEBCAM, Windows 7 Home Premium, 2yr Warranty, 8 Cell 2.8, TURBO 33 – 3863 Lei |
“Ii mai reprosez lipsa unei rezolutii full HD, 1920x1080p.” – la 13 inchi, domnul meu? 🙂
vreti sa dau exemplu o anumita marca?
si lasati, ca nici la ecrane un pic mai mari nu prea am vazut.. 😀
nu e vorba ca nu exista la 13 inch, dar NU este practic, si atat. Si da, la 15,6 – 16 inch as vrea si eu minim 1600×900, daca nu full HD
ba eu cred ca ar fi practic… o pagina web s-ar vedea mult mai bine, cel putin pe inaltime..
ne vedem maine si ne paruim 😀
de-abia astept 😀
Pingback: Ce laptop(uri) Asus mi s-ar potrivi? Cele 7 reguli de aur! «