Tableta de Business de la Cisco – CIUS

Un competitor puternic se anunta pe inca tanara piata a tabletelor. Si nu este chiar oricine, ci unul care are ceva experienta in comunicatii de date securizate, in streaming-ul video HD si in serviciile de videoconferinta. Este vorba de Cisco, dupa cum stiti si din titlul postului, care au anuntat o tableta de business bazata pe Android, tableta al carui nume este CIUS. Un nume un pic cam ciudatel dar, daca asa a decis marketingul lor, asta este.

Cisco au decis sa realizeze un astfel de dispozitiv mobil si versatil datorita convingerii lor ca pana in 2012, 73% dintre angajati vor fi “mobili”, adica isi vor desfasura  activitatea de oriunde, gratie unui echipament portabil si a unor servicii dedicate. Ei mai sustin ca, tot pana in 2012, 40% dintre companiile mari vor adopta servicii de tip cloud si in special pe cele din clasa “Unified Communication”, accesibile prin intermediul internetului, tot de oriunde, fata de numai cele 3-5 procente din 2009.

Tableta va beneficia de suport pentru streaming video HD in 720p, videoconferinte  sau alte tipuri de transmisii video in timp real – Teleprezenta Cisco, acces la servicii de tip Cloud, Virtualizarea Desktopul-ui, plus functiile de baza care ne-ar fi utile pe un astfel de echipament: browsing si comunicare prin intermediul internetului, mesagerie instanta, e-mail etc. Se doreste a fi un echipament portabil care sa ne ofere functiile unui computer alaturi de servicii de colaborare si comunicare intr-un mediu securizat, unul destinat in special mediilor de business dinamice. Se vrea a fi un suport de lucru ideal pentru angajatii care se deplaseaza frecvent de la birou in interiorul cladirii sau campusului companiei dar si in afara ei, asigurandu-le accesul permanent la informatiile vitale si conexiune securizata cu sistemul IT al companiei. Managerii, executivii, reprezentantii de vanzari si multe alte categorii profesionale pot beneficia de serviciile unui astfel de echipament.

Are si un sistem de andocare dedicat, HD SoundStation, prin care tableta poate fi conectata la un monitor mai mare, prin porturi USB 2.0 la tastaturi sau la mousi, la un sistem audio sau la reteaua de date Ethernet Gigabit.

De asemenea, Cisco Cius va oferi si servicii de virtualizare a desktopului. Ce inseamna asta? Va avea un client special de conectare la un server, acesta oferindu-ne servicii de Desktopuri Virtuale, securizate si prin intermediul internetului. Adica computerul nostru virtual, datele noastre importante, vor fi tinute undeva in siguranta, intr-un data center.

O astfel de solutie aduce si cateva beneficii importante pentru companii:

Costuri mai mici ale hardware-ului: Deoarece aplicatiile puternice nu sunt rulate direct pe echipament ci pe unul virtual de pe un server, nu mai este nevoie de achizitionarea unor laptopuri puternice si scumpe. O tableta ieftina va fi de ajuns.

Securitate mai buna: Centralizarea aplicatiilor intr-un data center, in locul instalarii lor pe echipamentul portabil, reduce costurile legate de securitate si de riscul pierderilor de proprietate intelectuala.

Flexibilitate si Eficienta Sporite: Acces in timp real si de oriunde la aplicatiile de business ale companiei, la ultimele versiuni ale documentelor.

Printre caracteristici amintim de greutatea de numai 0.52 Kg, de ecranul cu o diagonala de 7 inchi, procesorul Atom la 1.6 Ghz, SSD-ul de 32 GB, de conexiunile de date Wi-Fi N, de compatibilitatea 3G si 4G, Bluetooth-ul 3.0, suport pentru cardurile SD, totul la o autonomie de pana la 8 ore. De asemenea, in partea frontala avem o camera video HD iar pe cealalta parte una de 5 Megapixeli care poate oferi suport video VGA la rezolutii de 640×480 pixeli.

Este un echipament si un sistem care are aplicabilitate cam in orice industrie sau activitate profesionala, de la cele de comert cu amanuntul pana la cele din  invatamant si cercetare, spitale sau restaurante. Si, de ce nu, chiar in casele noastre.

Pe mine m-a facut curios. Pe voi nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *