Motorola Milestone – Droid de Europa
Motorola, compania care a inventat telefonul mobil, ramasese cu un pas in urma competitorilor. Din punctul meu de vedere, din cunostintele mele, a trecut ceva timp de cand nu am mai sesizat vreun telefon de-al lor mai interesant. Parca nu au aceeasi politica dinamica ca si a companiilor coreene, acestea lansand la cateva luni noi si noi modele. Cel putin la noi pe piata, cam incepusera sa fie dati uitarii.
Iata ca, de putin timp, au inceput sa faca valva cu ultima lor creatie, Droid in SUA, Milestone pentru Europa. Un telefon care a intrat si la noi pe piata si pe care eram curios sa-l vad la treaba.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 3.7 inchi
Rezolutie Ecran: 480 x 854 pixeli
Camera: 5 MP
Dimensiuni: 116 x 60 x 13 mm
Greutate: 140 grame
GPS: Da
Wi-Fi: Da
Bluetooth: Da
Memorie Interna: 300 MB
Suport Card: MicroSD 8GB
Autonomie: pana la 6.5 ore in convorbire; pana la 380 ore in stand-by
SO: Android 2.1
Primele Impresii
Are un aspect simplu, geometric, cu linii drepte. Un look serios, cu cateva inflexiuni aurii elegante, care ii confera un anume stil, poate chiar unul retro. Materiale si finisaje fine, de calitate. Totusi, pare un telefon robust, solid, care ar face fata cu brio unei utilizari intensive, in special datorita slide-ului ferm si precis.
Si, pentru un telefon cu slide, are o grosime in limite rezonabile. Cine isi alege un astfel de tip de smarphone trebuie sa ii accepte grosimea, pentru ca (inca) nu poti sa ai si o tastatura completa si subtirimea unei coli de hartie.
De altfel, dupa cum ati vazut si voi, nici prea usurel nu este (139 grame). Personal prefer un telefon pe care sa-l “simt” in mana, asa ca nu ma deranjeaza foarte tare. Dar, pe doamne sau domnisoare, acest aspect s-ar putea sa le indeparteze. Plus aspectul; pare un telefon mai masculin, care ar atrage cu greu o doamna. Parerea mea…
Concluzia mea finala este ca avem de-aface cu un telefon premium, feeling care se simte atat in calitatea materialelor utilizate, in greutate dar si in felul in care se deschide slide-ul. Este ferm, solid, bine facut.
Trebuie sa remarc si faptul ca au fost cativa amici care au strambat din nas cand l-au vazut. Le-au reprosat producatorilor ca are un aspect “prea caramida”, prea drept. Pana la urma, totul depinde de gusturi. Chiar daca sunt un utilizator de iPhone, un telefon mai fluid, mai rotunjor, aspectul Milestone-ului mi-a placut. Este altfel, alt concept, nu te poate lasa nepasator.
Singura mea problema si, din cate am mai citit pe internet, nu sunt singurul, este legata de existenta acelei “buze” la baza telefonului. Partea cu tastatura este un pic mai lunga decat cea cu ecranul, iese in afara. Si, sincer sa fiu, nu prea ii vad rostul. Nu aduce un “look” deosebit telefonului, dar totusi asa este construit. Ciudat… Poate au pus cine stie ce componente electronice pe acolo, nu incapeau altfel… Cred ca aceasta este cea mai simpla explicatie.
Pe laterala stanga este prezent doar portul micro USB pentru alimentare sau conectare la un PC.
Pe cea dreapta avem butoanele pentru ajustarea volumului si pe cel declansator la fotografiere sau filmare.
Pe laterala superioara este prezenta mufa jack 3.5 mm si butonul de blocare al ecranului sau de Power ON/OFF.
Functionare si Utilizare
Milestone-ul are o configuratie care sustine fara probleme o functionare corecta a sistemului de operare Android 2.1, bazata pe un procesor la 550 MHz si 256 MB RAM. Telefonul a functionat ok, rapid si fara intarzieri in raspuns, in toate aplicatiile pe care le-am utilizat. Cum sunt dependent de internet, utilizez frecvent pe un smartphone browserul de internet, aplicatiile pentru Facebook si Twitter si, normal, e-mailul. In toate aceste aplicatii, Milestone-ul nu mi-a cauzat nici cea mai mica problema. Chiar daca nu sunt un fan al camerelor sau al senzorilor foto de pe un telefon, macar pentru a vedea cum se comporta, m-am “jucat” si cu functia de fotografiere si cea de filmare. Si acestea au functionat fara repros. Daca stau sa ma gandesc bine, nu cred sa fi intalnit vreo problema in functionarea software-ului pe acest telefon. Nimic. Niente… Android-ul isi spune din plin cuvantul asupra functionarii. Respectele mele pentru dezvoltatori. Au facut intr-o perioada destul de scurta un sistem de operare cu mult peste Windows-ul Mobile al carui fan eram acum nu mai departe de 1 an. PS. Inca nu am vazut MeeGo.. 😀
Legat de functia cea mai simpla, cea de baza – telefonica, am fost multumit de receptia semnalului, unul chiar puternic, dar si de faptul ca i-am auzit pe cei cu care am purtat convorbiri foarte bine iar ei, la randul lor, la fel. Pot spune ca la mine in casa, in conditiile in care cu propriul meu telefon dar si cu altele am probleme in anumite zone ale ei, cu Milestone-ul nu am patit acelasi lucru. O facilitate pe care unii dintre voi o vor aprecia este faptul ca, direct din lista de contacte, putem da “deny” unui contact cu care nu avem chef de conversatie; ii va raspunde automat casuta vocala.
Are unul dintre cele mai bune ecrane tactile cu care am lucrat pana acum. Pot spune ca se apropie de calitatea pe care ti-o ofera unul de iPhone. Este aproape la fel, iti va oferi o experienta placuta in utilizare, cu raspunsuri prompte si fara intarzieri. Are dimensiuni si o rezolutie pe care putem vizualiza in conditii onorabile si confortabile o pagina de web, contul de e-mail sau actualizarile din retelele noastre sociale preferate. Finisajul lucios isi va spune cuvantul in mediile puternic luminate, in aceste conditii vizualizarea fiind un pic greoaie.
Mi-a placut si accelerometrul care raspunde prompt si care nu este derutat deloc de miscarile bruste, chiar unul dintre cele mai bune cu care am avut placerea de a interactiona.
Tastatura qwerty este un plus categoric, aceasta fiind un accesoriu util pentru scrierea mai rapida si mai exacta. Cu siguranta, va fi apreciata de catre cei care comunica foarte mult in scris de pe mobil, fie ca redacteaza mesaje scurte, e-mail-uri sau isi actualizeaza des status-ul pe Facebook sau Twitter. Chiar daca cu cea virtuala, tactila, vom obtine rezultate bunicele la scriere, aceasta ne va oferi o experienta mai completa. Butoanele ei (tastele), destul de bine spatiate intre ele, au fost de ajuns ca degetele mele, nu cele mai subtirele din bransa, sa poata tasta cat de cat confortabil, cu putina atentie totusi. In dreapta ei, este prezent si un “D-Pad”, un bloc cu taste directionale, mult mai util la editarea unui text decat functiile tactile.
Autonomia: Cu 3G-ul activat si cu aplicatiile de Facebook si Twitter pornite, un pic de browsing pe internet, plus convorbirile de voce uzuale pe care le efectuez zi de zi, bateria din dotare mi-a oferit o autonomie de maxim 2 zile, adica nu mai mult de 36 de ore. Asta in conditiile in care nu am utilizat wi-fi-ul deloc si nici bluetooth-ul. Si am avut grija de fiecare data sa blochez ecranul cand nu mai aveam nevoie de telefon.
Am sesizat ceva foarte ciudat. Are momente in care se incinge in zona camerei foto. Poate ca in aceeasi zona este plasat procesorul si, atunci cand este foarte ocupat, emana caldura. Am patit acelasi lucru si la o convorbire mai lunga. Recunosc ca am avut activate tot timpul aplicatiile de Facebook, Twitter si Gmail-ul, prin 3G. In aceleasi conditii, nu pot spune ca am patit acelasi lucru cu alte telefoane. Poate cu un update de software se va rezolva si aceasta mica incovenienta.
As mai fi dorit ca microSD-ul sa poata fi accesat mai rapid si fara sa fie nevoie sa inchidem telefonul.
Aplicatii
Android-ul este un sistem de operare flexibil si orientat catre utilizarea pe platforme mobile. Prin intermediul lui avem la dispozitie cam tot ceea ce am avea nevoie cu noi in conditii de portabilitate. Bineinteles ca majoritatea aplicatiilor sunt marca Google. Pot spune ca este 100% Google pentru ca cei de la Motorola nu s-au chinuit deloc sa aplice vreo interfata proprietara. Macar vreun wallpaper.. Nimic.. In afara de MotoNav, nu prea am mai remarcat ceva… Si nici acela nu mergea pentru ca nu aveam nu stiu ce card, pesemne cel cu hartile.
La Android imi place faptul ca toate Notificarile sunt semnalate in partea de sus a ecranului. Daca tragem in jos de acea “bara” cu notificari, vom putea avea acces la ultimile noutati din e-mail, SMS-uri, notificari in general. 😀
Amintesc si de compatibilitea cu serverul de mail al celor de la Microsoft, Exchange, un feature pe care cei de la Google l-au luat in considerare.
Interfata are 5 ecrane pe care ne putem aseza foarte simplu, doar cu cateva click-uri, widget-urile pe care le utilizam frecvent. De asemenea, pentru customizarea vizuala putem alege imagini ale desktopurilor care se intind pe toate cele 5 ferestre.
Am remarcat in primul rand browserul cu suport pentru mai multe ferestre. Beneficiind si de suportul 3G-ului sau al Wi-Fi-ului este un utilitar care ne poate oferi o experienta placuta si completa la utilizare. In rest, Google Maps, Google Translate, Gmail, Google Search etc. Si, daca cumva aveti nevoie de vreun utilitar, doar va duceti pe Android Market si va descarcati orice aplicatie free care va poate ajuta, din cele peste 15000 existente.
Eu am instalat Compass-ul si aplicatiile pentru Facebook si Twitter. Amintesc ca nu avem suport pentru Flash dar nu m-a deranjat deloc aceasta lipsa. In general, pe un mobil, utilizam varianta “lite” a site-urilor, cea mobila, pentru a face un trafic cat mai mic de date si pentru a se incarca pagina cat mai repede. In curand, Flash-ul va fi disponibil dar nu se stie cu exactitate cand.
GPS-ul din dotare s-a conectat destul de rapid la satelit. Este chiar unul dintre cele mai rapide pe care le-am vazut pana acum. Localizarea a fost corecta, nu am remarcat vreo eroare semnificativa.
Mi-a placut aplicatia care se instaleaza atunci cand il conectam la un PC, Moto Phone Portal, una de tip web si care are cateva functionalitati utile.
In prima fereastra avem acces la logurile convorbirilor telefonice, SMS-uri si la ultimele fotografii.
Putem adauga un contact direct de pe calculator.
Putem raspunde la SMS-uri.
Putem face minime editari fotografiilor din galerie.
Multimedia
Nu stiu de ce este clasificat neaparat ca telefon de business. Poate doar din cauza aspectului prea sobru, negru, drept. Ai zice ca este destinat neaparat SMS-urilor, convorbirilor vocale, e-mailurilor si verificarii pe net a cotatiilor la bursa. Deloc, este un Android si, pe langa suportul pentru retelele sociale, il avem din plin si pe cel pentru distractie, pentru rularea fisierelor multimedia. Din pacate, nu are Radio FM. Asa ca, oamenii de business, nu se pot delecta dimineata, in drumul spre serviciu, cu ultimele stiri ale posturilor de radio. Este compatibil cu MP3, H.263, H.264, MPEG-4, WAV, AAC, AMR WB, OGG, MIDI, AMR NB, eAAC+ , AAC+.
Am remarcat si difuzorul care reda un sunet puternic, chiar galagios as putea spune. Din pacate, nu este neaparat si cel mai clar, la volum puternic avand tendinte de distorsionare. Dar, pana la urma nu este decat un difuzor de telefon, doar nu vrem sa avem fidelitatea unei boxe adevarate. Un difuzor util in mediile galagioase.
Avem la dispozitie si un conector de 3.5mm, asa ca putem alege pentru urechile noastre cele mai meseriase casti, dupa bugetul fiecaruia. Cele din pachet se comporta la fel ca difuzorul. Redau cel mai puternic sunet pe care l-am intalnit la un telefon dar nu neaparat si cel mai de calitate. Dar, de tare, se aud tare.
Camera
Camera foto are un blitz LED care va poate fi util doar pe distante extrem de scurte iar fotografiile pot fi geocodate. Are cateva efecte pe care le putem utiliza creativ si, pe langa modul auto, mai putem alege inca alte 7 Scene (de genul Sunset, Sport, Night, Portrait, etc).
Utilitarul video are cam acelasi tip de setari, in acest caz avand parte numai de 2 scene presetate: Auto si Night Mode. Amintesc ca la filmare putem activa lumina suplimentara.
Calitatea fotografiilor cam lasa de dorit. Chiar daca parea ca autofocusul a fost realizat, chiar si in conditii de lumina foarte buna, fotografiile nu au fost clare. Se poate sa fi miscat eu mai mult decat trebuie aparatul la declansare. Totusi, culorile nu sunt cele mai reusite iar zgomotul isi face simtita prezenta.
Exemple Foto:
Rezultatul video la rezolutia de 720×480 pixeli este mai de calitate. Parca filmeaza mai bine decat fotografiaza.
Exemplu video:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RVqKzu5kObM]
Concluzii
Pro
– Aspect de business, elegant
– Android-ul
– Filmeaza la o calitate mult mai buna decat cea a fotografiilor
Contra
– Poate prea masiv
– Nu focalizeaza corect la fotografii
Milestone-ul este un smartphone care se bazeaza pe fiabilitatea Android-ului, un SO care functioneaza corect, rapid si fara blocari, un suport demn de luat in seama de cei care doresc sa comunice fara probleme de oriunde si prin orice mijloc existent la ora actuala. Un telefon care i-ar sta mai bine in mana unui barbat, imbracat intr-un costum elegant, aflat la o intalnire de afaceri.
Poate fi gasit in reteaua Orange la preturi incepand cu 199 Euro.