Asus 1215n – Let There Be… OPTIMUS!

Daca ar fi sa translatam istoria netbook-ului intr-o mica poveste asemanatoare unei melodii rock foarte cunoscute, ea ar suna cam asa:

In negurile inceputurilor (acum vreo’ 2 ani)

– Multimile au cerut: ” Vrem si noi un laptop ieftin!

Si a fost ieftin!

Multimile, tot nemultumite, au mai cerut: ” Sa fie mic si usor!

Si a fost mic si usor!

In trecutul (foarte) apropiat (acum vreo 5 luni)

Cum asa suntem noi oamenii, nu ne multumeste orice: ” Sa poata si HD, vrem sa ne distram!

Si a venit ION-ul!

In prezent, privind catre viitorul apropiat, tot noi, consumatorii:”Parca nu ar strica si un plus de autonomie!

Si a venit pe netbook-uri,   Optimusul!

Let There be… Optimus!

composed by AS/US. 😀

Cam asa s-a intamplat si cu netbook-ul, un echipament inventat de catre cei de la Asus pentru noi toti, un echipament portabil pe care sa si-l permita aproape oricine. Intre timp conceptul a evoluat, elementul comun inca ramas peste timp fiind doar numele procesorului, Intel-ul Atom.

Optimus-ul, o tehnologie dezvoltata de catre cei de la nVidia, combina intr-un mod eficient puterea de procesare necesara divertismentului HD cu o autonomie extinsa, un factor de portabilitate atat de necesar laptopurilor. Si, cum cei de la Asus lanseaza imediat pe piata echipamente care au incorporate ultimele tehnologii, vor aduce din toamna si primele netbook-uri cu Optimus, EEE PC-urile 1215N.

Datorita pozitiei mele, privilegiate sa zicem, norocoase mai exact spus (nu ma invidiati prea tare 😀 ), am avut ocazia sa ma joc cu viitoarele aparitii, imbracate atat in negru cat si in argintiu. Rock On!

Configuratia sistemului de test

Ecran: 12.1 inchi cu o rezolutie de 1366×768 pixeli

Procesor: Intel Atom D525 la 1.86Ghz

RAM: 4GB

HDD: 320 GB plus 500 GB stocare online

Sistem Grafic: Optimus cu nVidia ION

Conectica: Wi-Fi N

Dimensiuni: 296mm (W) x 203mm (D) x 38mm

Greutate: 1.46 Kg

Primele Impresii

De cum m-a sunat Ferry si mi-a “comunicat” ca este in posesia unui astfel de exemplar exotic si, in plus, ca mi-l aduce in ziua urmatoare, a fost prapad.  Nu am mai dormit, m-am framantat toata noaptea, gandurile nu-mi dadeau pace, ma bucuram ca un copil care isi va primi jucaria preferata.  De fapt, ca un copil care isi doreste cate o jucarie noua in fiecare zi. 😀

Primele impresii pentru Black Edition

Primele impresii au fost dominate de plasticul mat al capacului. Noutate absoluta, No More Piano Black! Din pacate, si pe acesta, amprentele tot se observa, parca chiar mai tare. Si va jur ca m-am spalat cu peria de sarma dupa ce degustam o shaorma picanta. Si tot degeaba… Totusi, un pic de plastic lucios nu putea lipsi, macar in jurul ecranului si ca suport al tastaturii. Ca doar nu puteau face ceva unitar de la cap la coada.

De aici si o glumita: ” Care este cel mai util accesoriu pentru un netbook Asus?” Raspuns: “Carpa de sters amprentele!” :))

Sa lasam glumele si sa trecem la treburi serioase. In sfarsit, cu acest aspect mat, parca are un look mai de business, elegant, serios, care ar da bine si in cadrul unei firme, la o intalnire de afaceri. Constructia este solida, rezistenta, cu finisaje de calitate si o forma fluida, placuta privirii.

Primele Impresii pentru Silver Edition

Editia vopsita in argintiu am primit-o cu cateva zeci de minute inainte de postarea acestei scurte prezentari. Este cu totul si totul alta poveste. Glumita aceea cu carpa, nu mai este deloc valabila in acest caz. Chiar daca mai lasam amprente pe carcasa, argintiul lucios al acesteia le estompeaza, aproape ca nu se mai observa. Deci, am devenit fan-ul carcasei in argintiu. Este mai luminoasa, mai tinereasca parca, mai moderna, mai cu dichis. Echipamentul isi pastreaza in continuare, chiar si in argintiu, nota de eleganta, de stil. Baza tastaturii si zona din jurul ecranului raman, totusi, sub ocupatia piano black-ului. Va dati seama ca daca si tastatura era argintie, chiar rupea gura targului?  😀 Ce sa-i faci.. nu si-au dorit sa atinga perfectiunea…

Este destul de subtire, de usor (doar 1.46 Kg) si are unul dintre cele mai mici alimentatoare de pe piata, asa ca poate fi purtat fara efort oriunde am avea nevoie.

Pe laterala stanga sunt dispuse portul de alimentare, cel VGA, HDMI-ul out, un port USB si slotul pentru carduri SD.

Pe cea dreapta avem conectorii pentru casti si microfon, inca doua porturi USB urmate de cel Ethernet RJ45.

Webcam-ul este protejat, astfel ca nu putem fi spionati de catre hackerii rauvoitori.

Functionare si Utilizare

Optimus-ul este un plus categoric pentru cresterea autonomiei, implicit a portabilitatii, in conditiile in care avem si o placa video puternica la dispozitie. Autonomie si mai mare obtineam, intr-adevar, doar cu placa Intel. Dar nu mai era un netbook multimedia pana la urma. Ramanea doar un banal netbook cu ecran de 12.1 inchi pe care puteam rula doar formatele standard si cu noroc poate, ceva in 720p.

Pe scurt, Optimus, este o tehnologie care se foloseste de doua placi grafice, una mai slaba – Intel care consuma o cantitate mica de curent si una mai puternica, nVidia ION, utilizata atunci cand este nevoie de o putere de procesare mai importanta, la rularea videoclipurilor HD de exemplu. Si, ceea ce este la fel de important, trecerea se face automat, instant chiar, fara ecrane negre sau secunde de asteptare pana la initializarea placii necesare. Un mic exemplu video, mai jos.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WqUQM7x1Pa8]

Astfel, atunci cand lucram in documente office sau pierdem timpul pe internet, momente in care nu avem nevoie de o placa grafica puternica, ne folosim doar de cea Intel, mai slaba dar mai econoama la curent. Si, cand avem si o priza in raza vizuala, ne putem risca sa pornim si ultimul concert Metallica filmat in full HD.

Nu i-am pus la indoiala calitatile in conditii de portabilitate. Deloc. Este usor, destul de mic, solid, asa ca poate fi purtat oriunde si utilizat prin conexiune la internet. Eu vroiam sa vad, sa experimentez, daca pot lucra “normal” pe un echipament asa de mic, cu ecran de 12.1 inchi. Sa vad daca pot fi la fel eficient. Asa ca, l-am lasat pe al meu laptop cu ecran de 13.3 inchi frumusel acasa, si am lucrat pe 1215N vreme de o saptamana, toata ziua, la serviciu. Nu am fost deloc dezamagit de alegerea facuta. Experienta a fost una placuta, deloc obositoare, totul este sa vrei. Pentru cei care presteaza doar in Office, pe internet, client de e-mail, va cam dati seama la ce ma refer, si care se deplaseaza frecvent in afara biroului, poate fi o solutie optima. Daca si daca vor un ecran mai mare, pot atasa unul fara probleme.

Ecranul afiseaza o rezolutie de 1366×768 pixeli, destul de ok pentru majoritatea programelor office sau pentru paginile de web.

Singurul neajuns al rezolutiei de 768-px (pe inaltime) este atunci cand lucrez in editorul wordpress-ului. Nu este destul de inalta pentru a-l afisa in intregime, asa cum as avea nevoie. Dar, m-am obisnuit cu aceasta lipsa.

In rest, ecranul este luminos, afiseaza culori vibrante, naturale si are un unghi de vizualizare optim. La lumina puternica are tendinte reflexive, astfel ca, in aceste conditii recomand cresterea luminozitatii la maxim pentru vizualiza mai bine cele afisate.

Tastatura de tip chiclet are dimensiunile corecte pentru o scriere confortabila, rapida, fara a gresi tastele, chiar se “intinde” pe toata latimea echipamentului. Chiar daca acestea par destul de mici, sunt indeajuns de bine spatiate pentru a nu fi incurcate.

Nu aceeasi parere o am si despre touchpad. Si nu despre el ca intreg, suprafata lui tactila raspunzand corect si fara intarzieri. Am o problema cu pardalnicele alea de butoane de sub el. Se apasa greu, devine o sarcina obositoare la o utilizare frecventa. Este un neajuns pe care cei de la Asus nu l-au rezolvat, acesta dainuind inca de la primele lor modele EEE 701. Asa ca, pentru o utilizare “all day long” recomand achizitionarea unui MAUS.

I-am testat si autonomia, ca doar nu se putea fara. La o utilizare tipica Office, cu internet si editare documente DOC sau XLS, poate si un pic de mesagerie instant plus editare minima de fotografii (crop, resize), cu Wi-Fi-ul activ permanent si cu Yahoo-ul Messenger deschis, am avut parte de aproape 4 ore si jumatate de lucru. De ce am mentionat YM-ul? Pentru ca Optimus-ul il vede cumva aplicatie grafica si activeaza automat placa nVidia ION. Dupa ce l-am inchis si am scazut un pic si luminozitatea , autonomia a crescut cu inca 1 ora. In conditii de portabilitate, este un atuu deloc de neglijat. Puteti lucra multe ore, nestigheriti, oriunde va apuca cheful.

Si, normal ca nu l-am folosit doar pentru rapoarte sau diverse tabele de achizitii. Nope. Nu se putea sa am la dispozitie o adevarata bijuterie multimedia HD si eu sa deschid numai programe Word, Excel si Firefox. Primul program descarcat de pe internet a fost Splash Lite-ul celor de la Mirilis, cel mai ok player HD dupa parerea mea. Am rulat pe el si fisiere HD de tipul mkv, in 720p dar si in 1080p, cat si MTS-uri filmate cu diverse camere full HD. Toate au pornit rapid si au functionat fara blocari sau sacadari. Am remarcat si calitatea boxelor incorporate, destul de bune pentru un netbook, nu ca si cele ale seriei NX 😀 , acceptabile.

Avem la dispozitie si un HDD mai mare, de 320 de GB, o magazie destul de incapatoare pentru diversele fisiere multimedia pe care le-am dori stocate. Dar ce spuneti de memoria RAM de 4GB? Wow! Este binevenita o astfel de cantitate, mai ales ca Firefox-ul, cu cat deschizi mai multe ferestre in el, are tendinta de a se umfla cat vor muschii lui. Dar, daca tot avem 4GB, de ce nu am avut si un sistem de operare pe 64 de biti? De ce doar pe 32? Astept raspuns si eu. 😀

Oricum, configuratia de pornire se pare ca va fi una cu HDD de 250 GB si o memorie RAM de 2GB. In acest fel s-ar justifica SO-ul pe 32 pe biti.

M-a nedumerit faptul ca nu a venit echipat si cu acel port USB 3.0, o noutate absoluta pentru un netbook. Reprezentantii ASUS din Romania m-au asigurat ca modelele comercializate vor avea parte de acest suport. USB-ul 3.0 este o tehnologie de 10x mai rapida decat cea precedenta. Asa ca, la marimea fisierelor pe care le manevram noi in vremurile asteam, ne poate fi extrem de utila.

Windows-ul 7 i-a acordat o nota de 3.3.

Aplicatii

Vine preinstalat cu un toolbar proprietar asezat in partea superioara a desktopului, prin intermediul caruia putem accesa cateva aplicatii marca Asus.

Primul TAB ne asigura accesul la aplicatii de tip Cloud.

Avem la dispozitie: Asus Vibe, aplicatie prin care putem accesa divertisment prin internet; Game Park – jocuri care pot fi descarcate; Asus AP Bank – resursa online de aplicatii; precum si Asus WebStorage, o solutie de stocare via internet de 500 de GB.

Conditiile de acces ale stocarii pe internet, mai jos:

In TAB-ul Sharing gasim aplicatia pentru camera web, cu diverse efecte dragute pe care cei mici sau cei mari le vor aprecia, YouCam precum si o aplicatie de sincronizare intre Mobil, Netbook si celelalte computere pe care le-ati mai avea, Syncable.

Tab-ul Experience ne propune o mini aplicatie de cosmetizare a fotografiilor sau videoclipurilor voastre, EEE Splendid, precum si Voice Command, o aplicatie prin care putem comunica vocal cu netbook-ul, prin aplicatia Dr. EEE. La engleza mea de balta, nu mi-au reusit prea multe. 😀

Prin Tab-ul Tools, avem acces la Update-uri, Activarea alimentarii prin USB, Redimensionarea fonturilor din Meniuri precum si la o aplicatie, LocaleMe, care ne poate localiza pe harta celor de la Microsoft, prin intermediul unui receptor GPS.

Concluzii

Pro

– Tehnologia Optimus care garanteaza divertismentul absolut

– Carcasa Argintie

– Autonomia

– Pretul

Contra

– Inca se vad amprentele pe carcasa neagra

– Butoanele Touchpad-ului se apasa greu, nu sunt confortabile

Asus 1215N intruneste calitatile necesare unei portabilitati optime cat si puterea necesara divertismentului,  un adevarat echipament multimedia. Un echipament pe care putem munci dar si distra, la un pret, scuzati-mi repetitia, tot optim. Nu cel mai ieftin dar nici peste masura de scump. Prin toate cele pe care le poate oferi, poate atrage o patura larga de consumatori, cu varste total diferite si din medii sociale sau profesionale cat mai variate.

Va avea un preturi incepand de la 2200 Lei, in functie de configuratie.

LET THERE BE… !

11 thoughts on “Asus 1215n – Let There Be… OPTIMUS!

    • July 16, 2010 at 9:25 pm
      Permalink

      da, este rupere… o recomand… nu se compara cu varianta neagra..

      Reply
  • July 19, 2010 at 10:56 am
    Permalink

    Salut!
    Poate poti face ceva teste si de editare video, sa ne zici cum se comporta.
    Editare cu ajutorul procesorului si separat aceleasi fisiere cu placa video, daca suporta.
    Pentru comparatie in adevaratul sens al cuvantului, poate ai la dispozitie si un Core 2 Duo sau Core i3, cu care sa se “lupte”.
    Norocosule! 🙂
    Bafta!

    Reply
      • July 19, 2010 at 11:48 am
        Permalink

        M-am tinut sa zic de prima data, dar am zis sa te las, sa ai timp sa le faci pe toate…
        Asta e acum. Data viitoare. 🙂

        Reply
  • Pingback: Ce laptop(uri) Asus mi s-ar potrivi? Cele 7 reguli de aur! «

  • Pingback: Netbook-ul Asus – prima dragoste, aventura continua «

  • October 15, 2010 at 2:45 pm
    Permalink

    Unde gsesc si eu asa ceva de cumparat in The f***ing lan off Choice(Romania)?

    Reply
    • October 15, 2010 at 2:56 pm
      Permalink

      prin noiembrie cica o sa fie si in minunata noastra tara…

      Reply
  • October 15, 2010 at 2:46 pm
    Permalink

    Unde gasesc si eu asa ceva de cumparat in Romania?

    Reply
  • January 11, 2011 at 11:42 pm
    Permalink

    Pe scurt: un pas inainte, doi inapoi.
    Astfel, spre deosebire de 1201n, desi poti pune pana la 4Gb RAM pe el, windows-ul 7 pe 32 biti iti foloseste doar 2.7. Si, pana nu au scos un update de BIOS, nici cel pe 64 biti nu reusea sa foloseasca 4 Gb.
    Cat despre hard disk…. te poate usor scoate din minti cu rontaitul sau interminabil. Acum trebuie sa iti instalezi programe care sa il faca silentios si sa iti protejeze sanatatea mintala :))

    http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=732989

    Si, in sfarsit, dupa un an de lucrat pe 1201n pot spune ca se misca la fel de greu. Acum ai doar mai mult timp la dispozitie sa-ti faci treaba atunci cand nu ai o priza prin apropiere. Ma asteptam la mai mult.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *