Sony Vaio P – posetuta cu butoane
Cel mai cochet si simpatic laptop pe care cei de la Sony l-au lansat pentru aceasta vara este, cu siguranta, modelul Vaio P. Mititel si colorat, destinat in special doamnelor sau domnisoarelor, a ajuns si pe mainile mele butucanoase si deloc elegante, pentru a-mi exprima umila parere despre el. Mai bine i-am zice, despre EA.
Cu aceasta ocazie, lansez un concurs prin care vreau sa inventam un substantiv feminin pentru cuvantul LAPTOP. Nu, neutru, ci feminin. Cel mai traznit sau interesant cuvant va fi premiat cu un mic stick (masculin) de memorie de 4GB.
Configuratie
Procesor: Intel Atom Z540 la 1.86 Ghz
Ecran: 8 inchi, rezolutie de 1600 x 768 pixeli
Memorie RAM: 2GB
Stocare: SSD 64GB
Placa Grafica: Intel GMA 500
Conectica: GPS, 3G, Wi-Fi
SO: Windows 7
Greutate: 632 grame
Dimensiuni: 245 x 120 x 19.8 mm
Primele Impresii
L-am vazut prima oara la evenimentul de lansare din fata Palatului Parlamentului din Bucuresti. Mi-a placut din prima design-ul compact, colorat si vesel, parca de jucarie si nu de laptop. Este un echipament care poate fi purtat fara efort aproape, oriunde am avea nevoie. Cu o greutate de numai 632 de grame si o grosime de 20 mm, isi poate gasi culcus chiar si intr-un buzunar dar, intr-o geanta sau rucsac, parca i-ar sta mai bine. Ma rog, un Vuitton parca l-ar intregi…
Are forma unei posete mici de dama, cu trasaturi fine si finisaje de calitate, astfel ca parca il vad mai repede in bratele unei doamne sau domnisoare decat in cele ale unui barbat. O posetuta cu multeee butoaneee….
Sigur, avem si culoarea neagra la dispozitie, mai serioasa si mai eleganta un pic, dar forma de poseta tot ramane. Deci, am stabilit, este un laptop destinat cu precadere sexului frumos. Este un echipament portabil pentru care ar fi trebuit inventat un substantiv de genul feminin. Atat prin felul in care arata cat si prin faptul ca le este destinat doar lor… Norocoaselor…
Sa va mai spun cat de incantate se uitau colegele mele la el cand l-am aratat? Ce draguuuugtzz… Ce frumoooosssss eeeeee….. 😀 Nu prea vad un barbat exprimandu-se asa.. 😀
Este de retinut faptul ca, in ciuda aspectului sau fin, mignon, gratios, este destul de robust, solid. Plasticul utilizat este tzapan, rigid iar balamele functioneaza perfect.
Inca un aspect. Pe langa formele sale finute, mi-a mai placut ceva. Musteste de tehnologie. Toate suprafetele utile au fost acoperite cu butoane si conectori, aproape ca nu au mai ramas spatii libere.
Tastatura ocupa intreaga intreaga suprafata destinata, tastele fiind optim spatiate pentru o scriere cat mai comoda.
Mai avem la dispozitie si un trackpoint alaturi de butoanele necesare, plus cele 3 butoane Assist, WEB si cel de modificare a rezolutiei (din 1600×768 pixeli in 1200×600 pixeli).
Asezarea touchpad-ului, in partea dreapta a ecranului, este pe cat de inedita, pe atat de utila si cu o explicatie logica. Este pus acolo pentru a fi utilizat mai usor cand tinem laptopul cu ambele maini. Cu degetul mare al mainii drepte miscam cursorul pe ecran iar cu celalalt deget mare (al mainii stangi, ofcourse) actionam butoanele stanga-dreapta. V-am confuzat? Lasa, ca va trece.. :))
Pe laterala stanga se afla conectorul pentru alimentare, un port USB, mufa pentru casti plus comutatorul pentru Wi-Fi.
Pe cea frontala avem sloturile pentru carduri SD si cel Magic Gate.
Pe laterala dreapta gasim inca un port USB plus conectorul proprietar pentru un adaptor VGA si LAN.
Alimentatorul sustine si el din plin ideea de portabilitate, avand dimensiunile cele mai mici de pe piata.
Functionare si Utilizare
Ecranul de 8 inchi afiseaza o rezolutie prea mare zic eu, cei 1600 x 768 pixeli, fiind putin cam greu de urmarit de catre cei sau cele cu probleme de vedere. In conditii de portabilitate, utilizat intr-o masura mica(redusa), mai mult pentru informare sau verificarea e-mail-ului, o astfel de rezolutie nu poate deranja prea tare. Dar, nu recomand utilizarea lui zi (sau noapte) lumina (intuneric 😀 ). Nici nu am avea cum sa lucram confortabil timp indelungat cu ajutorul lui. La lumina zilei, nu chiar cea mai puternica, are tendinte reflexive, astfel ca va fi dificil de vizionat pe el.
Tastele sunt mici dar optim spatiate, astfel ca putem redacta destul de rapid, fara un efort prea important, cu putina atentie totusi. Va trebui sa tinem mainile mult mai apropiate una de cealalta astfel ca, acestea pot deveni claustrofobe la o utilizare indelungata. Deci, raman la concluzia ca este un echipament pretabil la o utilizare minima, pentru informare, verificare e-mail si raspunsuri scurte. Poate niste manute mai finute, cu unghii frumos si atent lacuite, in diverse culori la moda, s-ar simti mai in largul lor aici. Am incercat si eu sa imi vopsesc unghiile, si tot degeaba..
Adevaratul sau atuu, care ii respira din toti porii, este Portabilitatea. Da, este unul dintre cele mai portabile echipamente pe care le-am intalnit. O dovedesc atat dimensiunile si greutatea cat si cateva cateva “optionale” extrem de utile. Despre ce vorbesc? Pai..
1. Are modem 3G incorporat. Nu cred ca mai trebuie sa va spun ce bun este la casa omului un astfel de device. Ne confera aproape libertatea absoluta. Chiar si pe varful unui munte sau pe plaja de la Costinesti, putem browsa internetul.
3G-ul se conecteaza rapid, fara erori, functioneaza corect, iar paginile de internet zburda fara probleme prin conexiunea asigurata de el.
2. Are si modul GPS incorporat. Ce poate fi mai util soferului (mai exact soferitei) de cursa lunga aflat(a) in vacanta sau mai tot timpul cu treaba prin tara? Trebuie sa ajunga undeva? Doar introduce adresa si navigheaza pana acolo. Impreuna cu Google Maps, modulul GPS a functionat fara probleme. Dar software-ul inclus de cei de la Sony, alaturi de harta Microsoft, nu are suport pentru Romania. Si mi s-a parut ca GPS-ul isi gaseste satelitii mai greu.
3. Avem Bluetooth, Wi-Fi.
Nu mai avem port Ethernet, dar cine mai are nevoie de el in padure sau in parc? Era inutil, ca dupa cum am mai spus, nu il utilizam la birou, da?
4. Autonomia suratele mele. Sustinuta atat de placa video Intel, una econoama, dar si de stocarea pe SSD-ul de 64 de GB. Sper ca nu mai trebuie sa va tin o pledoarie si despre avantajele pe care SSD-urile le pot aduce un echipament portabil. Totusi, pe scurt, acestea se refera la : cresterea autonomiei datorita consumului redus de curent, o securitate sporita a datelor la eventualitatea unor socuri nedorite, performante superioare si o greutate mai mica. L-am utilizat aproape 3 ore pana bateria si-a dat duhul. Cum nu aveti cum sa-l utilizati 3 ore in continuu, cred ca o singura incarcare poate fi de ajuns pentru o zi de concediu.
Are o configuratie care poate sustine utilizarea lui la sarcini de tip office, pe internet, mesagerie instant. Daca i-ar fi adaugat si un sistem grafic cu doua placi, unul de tipul Optimus de exemplu, ar fi rulat fara probleme si fisiere video HD. Asa, doar cu acel Intel, poate accesa doar formatele standard. Am remarcat faptul ca raspunde un pic mai greu la comenzi decat alte laptopuri. Nu stiu, parca nu are acea rapiditate la deschiderea programelor uzuale fata de cum am intalnit la alte netbook-uri, ca sa facem referire la Atom, elementul lor comun. Nu stiu de ce. Poate din cauza rezolutiei prea mari. Atunci cand deschidem un program, procesorul intra in 100%, parca o ia razna. Am dezinstalat antivirusul preinstalat. La ce procesor are, numai antivirusul ala mai lipsea. Dar, dupa ce pornea softul respectiv, fie el IE, Firefox, Word, se comporta ok, functioneaza fara blocari sau intarzieri.
Am verificat si cateva videoclipuri HD, mts, avi sau mkv. In 720p, normal. Unele merg un picut mai bine, altele sacadeaza la greu. Ca sa fiu mai obiectiv, dupa cum va este norocul, asa vor merge. 😀 Deci, numai fisierele video standard vor functiona ok.
De altfel nici Windows-ul 7 nu il apreciaza foarte tare, oferindu-i un scor de doar 1.6, nota pe care nu am mai vazut-o de multicel pe un notebook. Si totul din cauza procesorului, cea mai slaba veriga a lui. Cred ca, pentru a functiona corespunzator, ii trebuia un procesor mai bun, mai puternic.
Accelerometrul este o functie gadget, exista, dar parca nu i-as vedea aplicata utilitatea. Atunci cand pozitionam laptopul pe verticala, accelerometrul simte miscare, dar repozitionarea desktopului dureaza cateva secunde bune. Nu se face instant. Mai exact spus, are momente si momente. Dar nu functioneaza in parametrii pe care ii intanim astazi la smartphone-uri. Mai putem utiliza accelerometrul si la trecerea, inainte sau inapoi, intre paginile unui document. Parca nu m-as vedea facand aceste miscari atunci cand trec la urmatoarea pagina. Poate sunt eu prea “Old Fashion”, prefer doar sagetile stanga-dreapta.
Concluzii
Pro
– Portabilitatea desavarsita
– Aspectul modern, tineresc, feminin, Proud of Ownership
– 3G incorporat
– Stocarea pe SSD
Contra
– Atom-ul este prea slab, pacat de SSD-ul ala
– Pretul
Este un portabilul ideal pentru o domnisoara sau doamna, atat datorita dimensiunilor si greutatii extrem de usor de purtat cat si a design-ului extrem de atragator. Este un gadget bijuterie la care trebuie sa apreciem mai mult aspectul, performantele fiind unele medii. Isi va face treaba in limitele decentei dar va spori cu siguranta status-ul social al fapturii care il poarta. Dar va atrage si invidia prietenelor care isi vor dori imediat, dar imediat, unul… Asa ca, domnilor, daca doriti un plus de atentie din partea vreunei divine demoiselle, daca metalele si pietrele pretioase nu mai dau rezultatul dorit, aveti acum la dispozitie si o bijuterie tehnologica tocmai buna de asortat la o tinuta lejera de vara…. O vara in portocaliu…
Are un pret de 3749 Lei, pe www.sonycenter.ro.
Pingback: Sony Vaio P – posetuta cu butoane - Ziarul toateBlogurile.ro
Such a wonderful product of Sony but I am afraid sony didn’t continue this series 🙁