Samsung Galaxy S – camera video pentru bloggeri?
M-am jucat ceva timp cu ultimul racnet in materie de smartphone-uri cu ecran full tactil, concurent serios pentru iPhone 4 sau HTC Desire, Galaxy-ul S al celor de la Samsung. Nu le-am butonat pe celelalte doua, asa ca pot spune ca Galaxy-ul este telefonul momentului. Pana la un review complet, pe care sper sa-l pot termina saptamana viitoare, vreau sa va arat cam cum fotografiaza si cum filmeaza “mititelul”.
Camera foto este must-have pentru smartphone-urile acestor vremuri, de altfel nu cred ca mai cumpara cineva vreun telefon fara acest accesoriu. Isi poate dovedi utilitatea atunci cand nu te gandesti. Ceea ce le diferentiaza, este rezolutia senzorului. Aici avem la dispozitie unul de marime medie, de 5 MP, nici prea puternic dar nici cel mai slab. La calitatea acestui telefon, parca era nevoie de unul de minim 8MP. Un plus este prezenta autofocusului, a zoom-ului 4x digital, un minus este lipsa flash-ului.
Camera fotografiaza la rezolutii maxime de 2560×1920 pixeli si dispune de cateva setari ajustabile.
Pe langa alegerea scenei de fotografiere ( Portrait, Landscape, Night, Sports, etc) mai putem regla Balansul de Alb, adauga diverse Efecte ( Normal, Negative, Black and White, Sepia), ajusta sensibilitatea ISO intre 100 si 800, alege tipul de masurare ( central, spot sau matrice), calitatea imaginii (Super Fine, Fine, Etc) sau pe cele ale contrastului, saturatiei sau claritatii. De asemenea, are functie de Blink Detection si Auto Contrast.
Aveti la dispozitie si o multitudine de moduri de fotografiere cum ar fi Beauty, Self Shot (care activeaza camera frontala), Smile Shot, Panorama, fotografiere in rafala, Vintage ( aplica un efect retro), Action Shot (creaza un fel de panorama a obiectelor in miscare) sau Cartoon (care transforma scenele in desene cu efecte foarte interesante). Utilizarea zoom-ului digital poate duce la o defocalizare a subiectului fotografiat si, cu siguranta, amplifica nivelul zgomotului. Deci, nu-l utilizati.
Pentru fotografii cat de cat ok, calitative, fara efect de blur si un zgomot cat mai redus aveti nevoie de lumina, pentru ca nu avem un flash la dispozitie. La interior, in conditii de luminozitate scazuta, fotografiile vor fi miscate si vor abunda de mici pixeli (zgomot). La lumina naturala rezultatele sunt decente, sunt clare, au culori naturale.
Exemple foto
– La interior, in conditii de lumina precare, trebuie sa ai o mana de fier pentru a realiza fotografiile. Nu trebuie miscat aparatul, in caz contrar, scenele fiind neclare. Apare un mic zgomot dar imaginile sunt clare, iar culorile naturale. Cu putina atentie, puteti obtine rezultate utilizabile.
– La exterior, in conditii de lumina mai puternica, calitatea fotografiilor este mult mai buna, zgomotul se reduce, culorile se amplifica.
– Mi-a placut si fotografierea panoramica. Cea mai inteligenta de acest tip pe care am intalnit-o. Adica, incepem fotografierea balansand camera dinspre stanga spre dreapta numai ca, daca nu a inregistrat un cadru cum trebuie, te pune sa te intorci inapoi, dupa care continuam cu fotografierea.
– Nici modul Cartoon nu este de lepadat
– Sau un Vintage?
Deci, in modul de fotografiere ne putem juca cu destule efecte sau parametri, rezultatele fiind in functie de experienta acumulata, de conditiile de fotografiere sau de rabdarea noastra. Oricum, daca obiectul sau persoana, subiectul nostru, se misca rapid, nu cred ca veti realiza o expunere corecta si clara a lui.
Dar, ce m-a impresionat mai tare au fost rezultatele video obtinute. Chiar sunt de o calitate foarte buna pentru un telefon mobil.
In Modul video, putem filma normal, la rezolutia maxima sau putem alege sa realizam filmulete pentru transmiterea prin MMS, in acest caz acestea fiind la rezolutia de 176×144 pixeli. In mod normal, filmeaza la o rezolutie de 1280 x 720 pixeli, rezultatele la lumina naturala fiind mai mult decat satisfacatoare, destul de corect focalizate dar si cu un pic de zgomot de imagine. Ma declar multumit de functia de filmare, filmarile realizate fiind cu mult peste, dpdv calitativ, fata de cele ale altor telefoane cu care am mai avut onoarea. Cantitatea de posibile ajustari este mai redusa decat la modul foto dar cele importante de genul Expunerii, Balansului de Alb, Efectelor, Calitatii, Contrastului, Saturatiei sau Claritatii nu au fost uitate.
Exemple Video:
– Pe lac, intr-o zi cu soare
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=up3afNFWgzw]
– La interior
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=W7yAVKChF8A]
– Pe inserate, tot in miscare
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HmlAyk5ox1U]
– La un joc de Darts, filmat la umbra
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JYpzmwpyUJ0]
Asa ca, putem spune ca, in anumite momente in care nu avem asupra noastra o camera video, cu un astfel de telefon putem obtine rezultate mai mult decat satisfacatoare. Si, cum avem o cantitate de memorie de minim 8GB, putem inregistra multe momente video pe care noi le consideram importante sau interesante pe care, apoi, sa le impartasim pe Youtube prietenilor sau amicilor nostri. Videoclipurile filmate se vor vedea excelent pe internet, la o calitate foarte buna.
Cei care traiesc tot timpul pe internet, bloggerii de exemplu, pot gasi in acest telefon un partener de incredere pentru filmarea sau fotografierea momentelor sau subiectelor preferate de catre audienta lor.
Pingback: Samsung Galaxy S – camera video pentru bloggeri? - Ziarul toateBlogurile.ro
La clipul filmat pe barcă zgomotul este infernal. Pe de altă parte întradevăr trebuiau să pluseze cu măcar 8 Megapixeli. Nokia N8 se va lăuda cu 12 şi îl puteau individualiza mai puternic faţă de iPhone 4.
cu orice camera se auzea acelasi zgomot.. facea motorul barcii in halul ala…
Pingback: Samsung Galaxy S – Super Smartphone «