LG Flatron M2280D – Monitorul Multimedia
Chiar daca laptopurile, portabilele in general, au depasit ca si numar de unitati vandute desktopurile, acestea din urma nu si-au spus inca ultimul cuvant. Inca mai sunt persoane sau chiar institutii, care le utilizeaza cu precadere. Motivele sunt variate, de la securitatea datelor vehiculate pana la costurile de intretinere.
Deci, daca faceti parte dintr-o categorie profesionala sau sociala care utilizeaza un desktop, pe langa acesta, aveti nevoie si de un monitor bun, pe care imaginile sa fie afisate la cei mai calitativi parametri posibili. Si mai este inca o categorie de utilizatori de monitor: sefii sau sefele noastre, managerii, in general cei care au laptopuri ultraportabile cu o diagonala mica a ecranului si care, ajunsi la birou, le conecteaza printr-un statie de andocare la un monitor si o tastatura mai mari, mai generoase.
Cei de la LG ne propun un monitor full HD, M2280D, construit pe tehnologie LED, cu o diagonala a ecranului de 22 de inchi, cu tuner DVB-T HD incorporat si, nu in ultimul rand, cu functii de player multimedia. Deci, un monitor destinat in special uzului casnic, datorita capacitatilor sale de receptie a programelor TV si a functiilor multimedia.
Un monitor care poate reduce sensibil vanzarile de televizoare cu diagonala mica, asezate in special in camerele mici, dormitoare sau birouri de apartament, adica acolo unde ne-am putea amplasa si computerul nostru. Si, decat sa ocupam spatiul cu doua echipamente, nu ar fi mai bine sa avem doar unul? Nu mai vorbim de reducerea costurilor.. nu? Cred ca sunteti satuli pana peste cap de criza asta…
Caracteristici Tehnice
Dimensiune Ecran: 21.5 inchi
Raport: 16:9
Rezolutie: 1920×1080 pixeli
Luminozitate: 250 cd/mp
Contrast: 5.000.000:1
Timp de raspuns: 5 ms
Unghi de vizionare: 170/170
Audio: 2 x5 W
Conectica: 1xDsub, 1xScart, 2x HDMI, 1xUSB, 1xComposit, 1xComponent
Dimensiuni: 505 x 190 x 394 mm
Greutate: 3.7 Kg
Functionare si Utilizare
Are un aspect elegant, finisat totalmente in plastic negru lucios, care i-ar sta bine oriunde in casa. Oare o fi disponibil si in culori mai vesele? Mai pretabile unor camere de copii? Eu as cumpara unul galben sau albastru. Ca sa se asorteze mai bine cu mobilierul din camera nazdravanului. Va recomand sa nu il atingeti foarte des pentru ca, din cauza plasticului lucios, amprentele voastre vor trona in toata splendoarea lor pe el.
Fiind si foarte subtire, il putem aranja chiar oriunde, chiar pe un birou de dimensiuni mici, fara a fi limitati de spatiu. Si, daca chiar nu aveti spatiu, cumparati-va un laptop sau, daca nici asa nu aveti unde, un smarphone va poate fi mai util. Are LG-ul si d’astea, cu Android chiar. 😀
Daca avea o diagonala de 27 sau macar 24 de inchi, ii vedeam rostul chiar si intr-o sufragerie sau intr-o garsoniera. Asa, parca cei 22 de inchi, sunt prea mici pentru o camera mai mare. Sau poate sunt eu prea exigent.
Am remarcat si bogatia de conectori pe care ii avem la dispozitie. Orice ne-ar trece prin cap putem conecta la el. Chiar daca nu ii mai vad utilitatea, avem chiar si un conector SCART, asta in cazul in care doriti sa revedeti vechile casete VHS prin intermediul prafuitului videoplayer uitat in debara. Prin cei doi conectori HDMI putem conecta orice sursa HD, de la computer sau laptop, pana la un player multimedia sau vreo consola de jocuri.
Comenzile de pe el – butoanele – sunt tactile si, cateodata, parca au un raspuns mai lent. Sunt mai greu de utilizat. Dar, cum avem si o telecomanda la dispozitie, toate setarile se pot realiza mult mai simplu si mai comod prin intermediul ei.
Si, ceea ce le diferentiaza pe monitoarele-TV de televizoarele stand-alone, ca sa stiti din start, este faptul ca schimba programele un pic mai lent, cei care au receptoare digitale cred ca au idee la ce ma refer. Pe mine nu ma deranjeaza acest aspect dar sunt altii mai pretentiosi.
Meniul, accesibil si prin metoda Quick, este destul de stufos, avand la dispozitie ceva parametri pe care ii putem ajusta.
De la cei ai presatarii si cautarii programelor TV, cei ai imaginii sau ai sunetului, pana la cei regionali. Meniul este intuitiv, usor de accesat iar setarile se realizeaza foarte repede.
Avem la dispozitie si diverse presetari de imagine, pentru a vizualiza cum dorim noi, cum vor ochisorii nostri: Vivid, Standard, Sport, Game sau putem seta Luminozitatea, Contrastul, Claritatea sau tonul Culorilor.
Tunerul DVB-T incorporat poate receptiona atat posturile TV emise de catre o companie de cablu dar si pe cele HD terestre. Practic, pentru ca nu am avut o antena la dispozitie, doar cu un cablu coaxial scos cativa metri pe geam in afara cladirii, am receptionat ProTV HD, Sport.ro HD, TVR1, TVR HD (Hunedoara 😀 ), TVR2, TVR3, TVR Cultural, Realitatea TV, Antena 3, National TV si B1, in total 11 posturi, dintre care 3 in High Definition. Cele HD s-au vazut excelent, fiind un format in care emisiunile si transmisiile TV parca au o alta dimensiune, mai reala. Televiziune fara sa platesti abonament. Hai ca e misto!
Atunci cand nu aveti chef sa porniti desktopul sau cand acesta este stricat, este la doctor, la IT’istu blocului sau cine stie unde, puteti rula diverse filme, videoclipuri, muzica sau fotografii, direct printr-o memorie usb atasata la el, chiar formatata NTFS. Functioneaza chiar si cu un hdd extern. Putem vizualiza formate Avi chiar si HD, codate cu DivX sau Xvid, am incercat chiar si MKV-uri, dar la acestea nu se auzea sunetul. Pacat. 😀 Si, inca un neajuns, nu este compatibil cu formatele MTS, produse de camere video full HD.
Putem vizualiza slideshow-uri cu fotografii, insotite de un fundal muzical. In acest context, parca i-ar fi trebuit si un cititor de carduri, pentru vizualizarea fotografiilor realizate direct pe el. Dar, sa nu va astepti la un sunet prea puternic, care sa va scoale din somn vecinii. Datorita dimensiunilor sale mici, nici difuzoarele incorporate nu sunt foarte mari asa ca, si sunetul emis de ele va fi pe masura. Nici prea prea, nici foarte foarte. Puneti si un sistem 2.1 in ecuatie…
Datorita calitatii afisate prin tehnologia LED, cu imagini clare, culori vibrante si naturale, poate fi utilizat la fel de bine pentru scopuri profesionale dar si pentru vizualizarea filmelor HD sau la jocuri. Si, datorita unghiului larg de vizualizare, poate aduna in fata lui un grup de cateva persoane, care vor vedea in conditii excelente, din aproape orice unghi, fotografiile pe care voi le-ati facut in vacanta.
Este un monitor multimedia pe care mi l-as dori in dormitorul meu, alaturi de vechiul meu desktop, atat pentru calitatea imaginilor afisate cat si pentru receptionarea programelor TV in format HD.
Are un pret aproximativ de 1399 Lei pe www.emag.ro.
Concluzii
Pro
– Tehnologia LED
– Rezolutie full HD
– player multimedia
– tuner DVB-T HD
Contra
– Pretul
are si tuner dvb-c?
din cate imi aduc aminte l-am testat la o conexiune prin cablu… furnizata de un operator de cablu
si merge ?
pai nu se vede in prima imagine? merge
daca nu se auzea sonorul la mkv, de ce nu convertesti mkv in avi?
Eu nu am timp sa convertesc toate tampeniile pe care vreau sa le vad. as pierde prea mult timp si rabdarea mea are anumite limite… 😀