Epson EB-W8D – La Cinema Acasa in High Definition
Proiectoarele sunt echipamente utilizate cu precadere in mediile de business. Pentru intalniri de afaceri, pentru diverse prezentari de marketing sau de vanzari, pentru definirea strategiilor, pentru sedinte lungi si plictisitoare in general, este un echipament care isi dovedeste mereu utilitatea. Cei de la Epson ne propun un model, EB-W8D,care poate fi la fel de util si in alte medii, mai didactice de exemplu dar si in casele si caminele noastre.
Nu este un proiector conventional, pe care il plasam pe o masa de consiliu sau il ancoram de un tavan, conectam un laptop la el si proiectam ce avem nevoie. Este unul multifuntional care are incorporate unitate optica DVD, port USB, port HDMI care accepta surse video High Definition, unul construit atat pentru momentele serioase de la serviciu dar si pentru cele dedicate divertismentului foto, video sau, de ce nu, audio.
Daca as putea, fara nicio tagada, mi-as construi/seta propriul meu cinematograf acasa. Ma rog, nu va ganditi la cele din vilele prezentate in emisiunile Cribs de pe MTv. Mi-ar fi de ajuns o imagine mare, de calitate, proiectata pe un perete in sufragerie, alaturi de un sunet de calitate. De ce spun asta? Pentru ca stiu din experienta cat de misto poate sa fie. Am trait astfel de experiente prin bunavointa celor de la Epson nu o data, ci inca de vreo doua ori inainte. Da, am avut placerea de a viziona diverse sau a ma juca alaturi de modelele EH-DM2, acum vreo 17 luni, cu EH-DM3, acum vreo 10 luni.
Caracteristici Tehnice
Tehnologie: 3LCD
Rezolutie: 1280×800 pixeli
Luminozitate: 2500 lumeni
Contrast: 3000:1
Dimensiunea imaginii: de la 30 de inchi pana la 318 inchi; 60 de inchi de la o distanta de 2 metri
Conectori: 1 x D-sub 15-pin (RGB),1 x USB 2.0 type B, 1 x RCA, 1 x Component, 1 x HDMI, 1x Digital SPDIF (Coaxial)
Audio: 2 x 10 watt stereo
Consum: 292W
Greutate: 4.3 Kg
Dimensiuni: 239 x 335 x 127 mm
Formate Compatibile: MPEG 1/2/4, DivX 3/4/5/6 Ultra, MP3, WMA, JPEG
Functionare si Utilizare
Cu ajutorul lui si a unui perete va puteti creea propriul cinematograf acasa, fara fire suplimentare, fara complicatii. Doar introduceti dvd-ul cu filmul preferat, puneti la microunde o punga de popcorn, si veti trai in confortul propriului camin seri fermecatoare, ca la cinema. Chiar daca sistemul audio stereo incorporat, cu cele doua difuzoare de 10Watti fiecare, reproduce un sunet destul de puternic si de clar, pentru o atmosfera tipic de cinema, recomand conectarea la un sistem de sunet mai pretentios. Si, daca formatul standard DVD nu va mai multumeste, prin portul HDMI puteti conecta orice alta sursa High Definition, fie ea un bluray player, un laptop sau o consola de jocuri.
Fata de modelele anterioare pe care le-am mai gazduit, acest model are avantajul afisarii unei rezolutii superioare, mai pretabila filmelor HD. Rezolutia maxima de 1280 x 800 pixeli este destul de mare pentru a viziona in conditii onorabile filme sau jocuri de acest tip. Este de remarcat faptul ca este compatibil pe partea video cu formatele DivX, MPEG 1/2/4, pe cea audio cu MPR3, WMA iar pe cea foto cu JPEG, fisiere care pot fi rulate atat prin intermediul unitatii optice dar si prin portul USB.
De la o distanta de aproximativ 2 metri putem obtine o imagine cu o diagonala de pana la 60 de inchi, adica 152 cm in sistemul nostru metric. In sufrageria proprie, plasandu-l la aproape 3 metri de perete, am obtinut o diagonala de peste 3 metri. Destul de bine pentru micutul meu cinemtograf, nu? Singura conditie, intotdeauna, a fost sa astept lasarea serii pentru a beneficia de cea mai buna calitate a imaginii. Sigur, se vedea destul de bine si pe lumina, dar nu avea farmecul vizionarii tipice de cinema, pe intuneric.
Am pus accentul pe utilizarea lui mai mult in interiorul unui camin pentru ca, eu, in aceste conditii l-am folosit. Dar, ii vad utilitatea chiar si intr-o clasa de scoala, de orice nivel ar fi ea, gimnaziu, liceu sau universitate. Pe langa asigurarea divertismentului pe care am pus accentul mai inainte, poate fi de ajutor si dascalilor prin asigurarea suportului pentru lectii de calitate, interactive. Imi aduc aminte cu placere de momentele in care, in laboratorul de biologie, se stingea lumina si doamna profesoara ne proiecta diapozitive. Ce farmec aveau acele ore. Ce absorbiti eram de cele proiectate pe perete. Imi dau seama cat de bine pot fi stimulati elevii din zilele astea, cu asa tehnologii la dispozitie. Imagini de calitate, sunet la fel, sa nu mai spun ca nu trebuie sa fie intuneric total pentru ca imaginile sa se vada excelent. Si ce invidios eram pe un coleg al carui parinti ii adusesera din CCCP 😀 un mic proiector de diapozitive. Era fascinant…
Parca nu l-as vedea purtat toata ziua de colo-colo, pe la cine stie ce prezentari de vanzari la clienti, in special datorita dimensiunilor sale. Exista acum proiectoare mult mai mici si finute construite pentru aceste scopuri, portabile sa le zicem. Si, totusi, este construit si pentru asa ceva, are maner special, husa speciala pentru protectie in timpul transportului, si nici nu este extraordinar de greu.
Are si avantajul pornirii si opririi rapide. Porneste in cateva secunde, ajustezi imaginea pentru vizualizarea optima, se regleaza claritatea si gata. Nu este nevoie de mai mult. La fel, o data apasat butonul de oprire, in cateva secunde s-a inchis.
Am remarcat si difuzoarele stereo, de 10W RMS, care pot oferi un sunet clar si destul de puternic pentru o camera sau o clasa de scoala. De asemenea, prin conectorul special, ii putem atasa un microfon pentru a ne face auziti mai tare. Cum este dedicat unui spatiu restrans, nu prea stiu de ce ar fi fost nevoie de asa ceva, ma rog…
Dupa cum vedeti, putem conecta cam orice dispozitiv suplimentar am avea nevoie.
Daca telecomanda a ramas fara baterii, il putem comanda fara probleme prin butoanele existente pe panoul superior.
Are un pret de aproape 3900 de lei, lampa costand aproape 1220 Lei, durata de functionare a acesteia fiind pe undeva pe la 4000 de ore.
Concluzii
Pro
– Imagine foarte buna, de calitate
– Intrare HDMI pentru rezolutii HD
– Sistem audio destul de puternic pentru o camera mica
Contra
– Pretul
Pingback: Epson EB-W8D – La Cinema Acasa in High Definition - Ziarul toateBlogurile.ro
Pingback: Top Gadgets pe care mi(vi) le Doresc « imidoresc.ro