Asus Bamboo- Globalizare Ecologica
O tema actuala, a carei importanta este vitala pentru planeta pe care locuim. Avem nevoie de cat mai multe produse ecologice, mai prietenoase cu mediul si natura in care traim. Asus-ul Bamboo isi aduce din plin contributia sa…
Locatia: O mica insula din Marea Chinei
Kim s-a ridicat brusc din pat. Se temea ca a dormit prea mult. Adormise greu, tarziu in noapte, fusese la petrecerea unui bun prieten. S-a uitat afara, inca nu rasarise soarele. Bucuros ca nu a intarziat, s-a sculat, s-a imbracat repede, a infascat in fuga o bucata de paine din orez, rucsacul cu unelte, si a iesit din coliba lor mica. Trebuia sa se grabeasca. Aveau de munca sezonul asta. Era o cerere tot mai crescuta de lemn din bambus, material care se gasea din belsug pe insula lor. In cateva minute a ajuns la locul de adunare. A avut noroc, camionul cu taietorii nu plecase inca. L-au asteptat. I-a multumit lui Hoy, soferul si prietenul lui, si s-a urcat repede in cabina. Motorul a pornit asurzitor, acoperind linistea care dainuia peste satul de colibe din bambus. Erau vreo treizeci de taietori in camion. Toti multumiti ca aveau de lucru, fara frica de munca grea care ii astepta in padurea din bambus. In 20 de minute, urmarind drumul sinuos printre colinele insulei, au ajuns la destinatie. S-au dat jos, s-au impartit pe echipe, si-au luat uneltele si au inceput treaba. Aveau de taiat peste 20 de tone de bambus in acea zi. Trebuiau sa lucreze repede, cu folos, stiau ca munca lor este pretuita. Kim, se ruga in sinea lui sa fie o cerere cat mai mare, in fiecare an.. Slava lui Buddha, padurile din bambus se regenerau rapid, in cativa ani cresteau la loc. Nu ii era teama ca vor ramane vreodata fara el, fara bambus, sursa lor de venituri. Viitorul suna bine…
Locatia: Taipei, centrul ASUS
Lo Hei, seful de la achizitii si logistica, este multumit. Va fi livrat la timp transportul de bambus de pe Insula. In doua ore, acesta va ajunge in halele speciale in care va fi taiat si prelucrat. Se pare ca nu daduse gres cand alesese satucul de pe Insula pentru furnizarea materiei lemnoase. Oamenii de acolo erau seriosi si muncitori. Doar el fusese la fata locului, negociase preturile si verificase calitatea materialului. Sefii vor fi multumiti si poate ii vor face o marire de salariu. Noua linie de asamblare a laptopurilor cu carcasa din bambus, de care erau foarte mandri, lucra la capacitate maxima. Cererea era tot mai mare, veneau comenzi de pe toate continentele.
Cu o zi in urma primise si rapoartele laboratoarelor. Rezultatele erau satisfacatoare, toate componentele utilizate la asamblarea laptopurilor Bamboo nu erau toxice. Se incadrau in normele pe care legislatia, dar si ei, si le impusesera. Cele 37 de substante interzise nu apareau in rezultatele analizelor. Trebuia sa trimita cat mai repede rapoartele catre Presedinte. Mai facea o ultima verificare, pentru siguranta totusi…. Dupa, trebuia sa verifice personal liniile de ambalare, totul trebuia sa fie perfect.
La cateva etaje mai sus, staff-urile tehnice si de cercetare tineau o sedinta. Ingineri in halate albe, mai tineri, mai batrani, toti seriosi, apasati de importanta intalnirii. Gi Ley, inginerul sef, le tinea o prezentare despre ultimele ajustari aduse tehnologiei Super Hybrid Engine, una care monitorizeaza inteligent nevoile energetice ale componentelor laptopurilor, ajustand automat si in timp real tensiunile de alimentare. O tehnologie care reduce consumul de energie si implicit emisiile globale de CO2. Graficele arata bine, testele au reusit. Toata lumea aplauda vesela si satisfacuta.
Locatia: Un minister dintr-o tara est-europeana
B.P., proaspat investit Secretar de Stat, delegat pe langa Ministerul de Externe, isi priveste multumit biroul impunator, din lemn masiv, in care va lucra de acum incolo. Ii place. Anii indelungati de munca si de specializare isi arata acum rodul. Dar, mai mult este incantat de laptopul pe care oamenii de la IT tocmai il achizitionasera, la cererea lui expresa. Vroia un echipament puternic dar care sa se integreze in nota serioasa, de protocol, a activitatii sale. Multi diplomati ii vor calca pragul de acum incolo. Il vazuse intr-o reclama pe coperta 4 a unei reviste Premium de business. I-a placut unicitatea si eleganta lui si a inaintat cererea catre Ministru. Acesta a aprobat-o imediat, plus inca unul pentru el.
Mai jos cateva etaje, intr-un birou plin de calculatoare, de componente mai vechi sau mai noi, omul de la IT zambeste satisfacut. Laptopul pe care tocmai il conectase la reteaua din biroul noului Secretar de Stat ii placuse. Arata bine, era robust, solid si avea o configuratie care, cu siguranta, il va multumi pe noul Sef. Procesorul Intel i5, cei 3 GB de RAM, HDD-ul de 500 de GB si Windows-ul 7, erau garantii ca nu il va chema pe motivul ca functioneaza greu. Nu avea cum. Si, daca Doamne Fereste se va defecta ceva la el, cei de la Asus l-au asigurat ca are o constructie modulara, care permite inlocuirea piesei defecte. In vremurile astea in care bugetele sunt reduse la minim, si asta era un aspect important. Costa mai putin reparatia, eventual nu trebuia sa inlocuiasca tot echipamentul.
Cateva scurte si posibile fragmente, clisee mai exact, din “viata” unui laptop, de la conceptie, fabricare si pana se afla pe masa utilizatorului. Sper ca v-au placut micile mele puneri in scena.
Ce am vrut sa comunic mai exact. Puternica industrializare si globalizare, faptul ca un echipament este fabricat intr-un colt al lumii si vandut imediat in milioane de exemplare in celelalte, este o realitate pe care trebuie sa o acceptam, fie ca vrem sau nu. Produsele de orice natura sunt fabricate in cantitati din ce in ce mai mari, mai rapid, ajungand aproape imediat in casele noastre sau la firmele in care lucram. Traim, suferim, vedem la ce a dus industrializarea facuta fara cap si fara scrupule, bazata doar pe castig si fara gandul la consecintele dezastroase, cu impact asupra generatiilor actuale si viitoare. Efectul de sera ne bate de mult la usa, poluarea este o realitate cotidiana, efectele ei negative lovindu-ne fara incetare. Mama Natura, s-ar putea sa nu mai faca fata mult timp unor asemenea orori. Se va autoregla iar noi, s-ar putea sa… (stiti ce au patit Dinozaurii?, nu conteaza motivele, doar rezultatul) Dupa cum stim, specia umana nu este la fel de rezistenta ca altele… Avem destule puncte slabe.. De exemplu trebuie sa consumam aer curat pentru a trai…
Daca nu ne trezim, pe romaneste, in curand o se ne ia… Aghiuta.
De aceea, este de laudat efortul companiilor care incearca sa functioneze ecologic, sa creeze produse ecologice. Echipamente care sa nu consume importante resurse naturale, sa polueze intr-o masura mai mica, sa fie mai prietenoase cu mediul, cu Natura.
Sa luam de exemplu acest Asus Bamboo. Are in componenta lui un material natural si regenerabil, bambusul, care reduce cu 20 de procente utilizarea plasticului la constructia carcasei. Pentru un singur laptop poate inseamna doar cateva sute de grame.. Dar pentru milioane? Iarasi, compania taiwaneza a adoptat regulile internationale privitoare la interzicerea anumitor substante care sunt daunatoare mediului, adica Noua pana la urma. Asa ca, toti furnizorii de componente sunt atent selectionati, conform acestor standarde. Tehnologiile incorporate asigura o mai buna autonomie echipamentelor, deci consuma din ce in ce mai putina electricitate care, iarasi, se produce in anumite conditii, unele chiar agresive si poluante. Un consum mai redus de energie nu poate decat sa-i fie benefic acestei planete. De asemenea, ambalajele in care sunt transportate, sunt 100% biodegradabile.
Poate Bamboo-ul este o picatura intr-un ocean. Dar, picatura cu picatura, prin eforturi sustinute si legislatie pusa la punct si aplicata, prin cercetare si investitii, cu gandul la o planeta mai albastra si mai verde, vom reusi. Sa privim cu optimism catre viitor…
Daca e sa fie globalizare.. Sa fie! Dar sa o facem Ecologic.
Mai multe detalii despre Asus-ul Bamboo U53F gasiti, aici.
Aceasta mica alocutiune participa la concursul organizat pe Blogwars.ro.
In paranteza: (M-am jucat cu un astfel de laptop si, in afara aspectului sau mult prea serios pentru status-ul meu social si profesional, am remarcat superba lui configuratie. Una care iti poate asigura suportul pentru orice activitate ai desfasura pe el, de la cele tip Office pana la divertismentul in High Definition. O scurta prezentare gasiti, aici.)
Pingback: Asus Bamboo- Globalizare Ecologica - Ziarul toateBlogurile.ro
Imi place articolul, felicitari! Si laptop-ul asta e remarcabil! Foarte frumos.
In ceea ce priveste ecologia pe plan glogal, cred ca e doar o mare reclama, un trend in ultimii ani. Cu siguranta unii producatori, cum e si Asus, se straduie sa scoata pe piata produse cat mai ecologice(pornind de la desig, materii prime, tehnologii de productie si in final produsul finit) cat timp altii polueaza in continuare fara a clipi din ochi. Peste 80% din poluare vine de la marile nave de transport, zecile de mii de avioane uriase si mega-combinatele marilor companii, intinse pe toate continentele. Pana se vor scoate bani din petrol, poluarea nu va scadea seminifativ!
Ai dreptate. Dar, trebuie facut ceva. Trebuie responsabilizati toti industriasii… Si e bine ca fenomenul “Eco” creste in amploare..
Slava lui Budha, a? 😀 Nice!
Pingback: Tema 3: Juratii au inceput votarea || blogwars
Foarte interesante atât poveștile cât și lămuririle de final! Bravo!
multumesc frumos…