ie9 – 15 facilitati importante

Iata ca, mult asteptatul Internet Explorer 9, este disponibil pentru download. Normal ca l-am descarcat si instalat, apoi l-am pus la treaba. Momentan functioneaza impecabil.

Intrebarea pe care ne-o punem este urmatoarea: Este sau Nu un Firefox Killer? Oare va fi un browser asemanator lui Ie5 care, la vremea lui, pur si simplu a macelarit Netscape-ul? Va avea partea lui de glorie? Vom vedea…

Pana atunci, hai sa enumeram principalele elemente cheie, principalele arme pe care le scoate la razboi.

1. Cea mai importanta, cred, pentru utilizatorul obisnuit de internet: Poate accelera grafic textele, imaginile video sau pe cele grafice (desenele animate). De exemplu, videoclipurile HD nu vor mai fi rulate doar de catre procesor – CPU, ca pana acum, ci si de catre placa grafica/video, de catre GPU. Asa ca, de acum incolo putem rula fara probleme, pe un netbook cu Optimus, videoclipuri HD chiar si in browser.

2. Are o interfata mai curata, mai simpla, care lasa continutul paginii web in centrul atentiei.

3. Permite fixarea site-urilor favorite pe taskbar (Pin), la fel cum facem cu orice alt program obisnuit.

4. Site-urile cele mai utilizate vor aparea intr-o lista atunci cand facem click dreapta pe icoana IE (jump list).

5. O noua pagina de New Tab, in care apar cele mai utilizate site-uri, pentru a fi accesate mai rapid.

6. Putem trece o pagina web dintr-un TAB intr-o fereastra noua, tragand (drag-and-drop) in partea superioara a ecranului de acel TAB.

7. Avem la dispozitie un Address Bar mai inteligent, cu istoricul, favoritele si principalele motoare de cautare utilizate in aceeasi fereastra, One Box.

8. Notificarile vor aparea intr-o bara dedicata, mai placuta la vedere, aflata la baza browserului. Este facuta sa-ti atraga atentia fara sa te deranjeze de la navigarea pe internet

9.  Avem acum si Download Manager care ne va preveni atunci cand descarcam o aplicatie rauvoitoare. Finally!

10. Avem si un Manager al Add-On-urilor,  identificandu-le pe cele care ingreuneaza buna functionare a browserului, cu posibilitatea dezactivarii lor.

11. Are incorporata tehnologie Chakra, care optimizeaza utilizarea JavaScript de catre browser si resursele hardware.

12. Este compatibil HTML5, limbajul de programare web al viitorului (sau cel putin pana apare unul si mai destept).

13. Asigura dezvoltatorilor si programatorilor unelte rapide pentru editare, cum ar fi editoare HTML si CSS sau aplicatie pentru analiza traficului facut de catre un website.

14. Securitate web incorporata prin analiza reputatiei locatiei din care descarcam o aplicatie, blocarea atacurilor malware si a celor tip phishing.

15. Private browsing, adica navigarea pe net fara sa lasam urme… Adica browserul nu va retine istoricul, prajiturelele, temporarele sau formularele completate.

Ce ziceti? Pare interesant? Daca sunteti curiosi, il puteti descarca de aici.

UPDATE IMPORTANT: NU ESTE COMPATIBIL CU WINDOWS XP.

One thought on “ie9 – 15 facilitati importante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *