HP Pavilion DM3 – Portabilul de Metal
Este clar ca buna ziua, piata notebook-urilor este in crestere, chiar si in Romania. Se vand mai multe laptopuri decat desktopuri, avantajele unui astfel de echipament fiind legate in principal de libertatea de miscare pe care ne-o ofera alaturi de pretul de comercializare, acesta in continua scadere. Sunt in comert laptopuri pentru toate buzunarele, pentru toate nevoile si pe toate gusturile.
Personal, le prefer pe cele care imbina cat mai optim urmatorii factori: portabilitatea, configuratia, pretul dar si un design cat mai aparte, mai deosebit, mai cu vino-ncoa’. Ideal pentru mine, pentru ceea ce am nevoie eu zi de zi, este un laptop de 13.3 inchi, cu o configuratie care sa-mi asigure lucrul in programe tip Office, mici “excese” multimedia full HD, dar sa si arate cat de cat binisor. Nu as accepta vreun hidos pe biroul meu, never, mi-ar strica ziua.
Un frumusel portabil, cu un aspect care iti taie rasuflarea, tocmai si-a facut aparitia pe biroul meu. Faceti cunostinta cu Pavilion DM3, de la HP.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 13.3 inchi, rezolutie 1366 x 768 pixeli
Procesor: AMD Athlon II Neo la 1.3 Ghz
Memorie RAM: 4 GB
HDD: 500 GB
Sistem Grafic: dual ATI Mobility Radeon HD 5430 cu 512 MB DDR3 si ATI HD 4225
Retea: Wireless 802.11 b/g/n, Bluetooth, Ethernet Gigabit
Conectica: 1xVGA, 4xUSB2.0, 1xHDMI
SO: Windows 7 Home Premium pe 64 biti
Dimensiuni: 326x230x24 mm
Suplimentar: unitate optica externa dvd-rw
Greutate: 1.89 Kg
Primele Impresii
Impresioneaza in primul rand prin cantitatea de metal, aluminiul in speta, utilizata in componenta carcasei. Parca ar fi un lingou, mai plat ce-i drept, din aluminiu. O matrita. Un ultraportabil blindat. Aluminiu, ornamentat cu motive curbe si fluide, atat pe capac dar si in zona de reazem a palmelor sau in cea pe care este asezata tastatura. Si, pentru un efect total, ramele laterale sunt imbracate intr-un metal cromat, care ii sporeste impresia de echipament robust, strasnic construit. Calitatea HP isi spune cu precadere cuvantul aici. Nu cred sa fi vazut la alti competitori de-ai lor laptopuri atat de bine realizate, in aceeasi categorie de preturi.
Aspectul general este cel al unui echipament elegant, stilat, dedicat in special zonelor de business, unde este necesara o prezenta scenica pe masura. In aceasi timp este si un echipament solid, care poate rezista cu succes la tavaleala zilnica, de acasa la birou si inapoi.
Metalul care ii inobileaza aspectul, ii aduce si un plus de greutate, fiind cam cu 150-200 de grame mai greu decat media clasei sale. Personal, prefer cele doua sute de grame in plus numai pentru siguranta conferita de rezistenta superioara a constructiei.
Din punct de vedere constructiv mi-a placut asezarea si actionarea inedita a butonului de Power, altfel decat la majoritatea portabilelor. Si, am remarcat prezenta a 4 porturi USB, majoritatea echipamentelor avand 3. Si faptul ca touchpad-ul are un buton dedicat pentru activare/dezactivare.
Pe laterala stanga gasim portul Ethernet, cel VGA urmat de HDMI, doua USB-uri, slotul SD plus conectorii pentru casti si microfon.
Pe cea dreapta avem butoanele de Power si Wireless si inca doua porturi USB 2.0.
Functionare si Utilizare
Are o configuratie care permite lucrul si functionarea corecta si fluenta in aproape toate programele pe care le-ati utiliza. Office, navigare pe internet, mesagerie instant sunt activitati comune pe care le poate desfasura fara efort, la un grad mediu de complexitate. Adica, la excel-urile complexe, cu multe mii de linii si coloane plus formule complicate, s-ar putea sa nu dea randamentul asteptat. Nota pe care i-o acorda Windows-ul 7 este de 3.9, in special datorita performantelor mai slabe ale procesorului. Sincer, calitatea constructiei as fi vrut sa fie desavarsita cu un Intel i5, i7, chiar si un AMD mai puternic ar fi mers, pentru ca totul sa fie aproape perfect. Dar, pentru pretul de comercializare sub media clasei, combinat cu aspectul de nota 20+, multi se vor multumi si cu acest AMD. Nici nu cred ca vor avea nevoie de mai mult.
Dupa cum vedeti, notele celorlalte componente sunt cu mult peste cea a procesorului. Asa ca, cu unul mai puternic, ar fi putut obtine cel putin un 5.1. Pacat.
As mai fi vrut sa spun ca, datorita placi grafice ATI, poate rula fara probleme fisiere video full HD. Din pacate, nu pot. Chiar daca avem o placa grafica dedicata, aceasta nu poate lucra decat in colaborare cu procesorul AMD. Nu este un sistem grafic ca al celor de la Nvidia care preia sarcinile de randare video de la procesor. Aici, este utilizat si procesorul pentru rularea fisierelor si, cum acesta este unul slab, s-ar putea sa mai “scartaie” din cand in cand.
Dupa cum vedeti in imaginea de mai sus, am rulat un fisier *.mts in rezolutie 1080p. Acesta a functionat ok, fluent, dar procesorul fluctueaza chiar si spre limita celor 100 de procente. Daca la videoclipurile filmate in full HD cu diferite camere video nu am intampinat probleme, la unele sample-uri *.mkv in 1080p nu s-a mai comportat la fel. Nu stiu, poate nu am avut eu player-ul potrivit dar acestea rulau sacadat, se cam blocau. Cele in 720p au functionat ceva mai bine. Din aceasta cauza nu-l pot cataloga ca pe un echipament multimedia complet. Ci doar ca unul pentru Office si Studiu, util celor care lucreaza frecvent in programele de redactare, calcul tabelar sau altele conexe. Multimedia HD, asa, mai cu jumatate de gura.
La capitolul autonomie putem spune ca este un echipament mediu, chiar daca s-a utilizat un procesor care nu consuma prea multa energie. Am avut parte de aproape 3 ore de utilizare, cu wi-fi-ul activ, pentru activitati office sau browsing pe internet.
Utila este si prezenta la pachet a unei unitati optice externe, device fara de care multi dintre voi nu-si pot desfasura activitatile uzuale. Prima data cand gasesc in aceeasi cutie si laptopul si unitatea optica. Mint, am mai gasit la fel acum multi-multi ani, la un ultraportabil NEC. Eheii, ce vremuri…
Tastatura, de tip chiclet, poate fi utilizata confortabil, fara efort.
Nu mi-a placut faptul ca cele mai importante comenzi (F1, F2,…) sunt activate numai impreuna cu tasta Fn. Fiind un mare fan al tastei F5, parca imi este peste mana sa apas de fiecare data doua butoane – Fn+F5. Nici dupa o saptamana nu m-am obisnuit cu aceasta asezare si, in loc de Refresh, am blocat laptopul de fiecare data.
Touchpad-ul, cred ca din cauza materialului utilizat, pare ca te incetineste atunci cand iti plimbi degetul pe el. Lasa impresia de franare. Nici cele doua butonase ale lui nu sunt mai cu mot. Au cursa prea lunga si, din aceeasta cauza, parca preiau comenzile mai greu, sunt un pic cam rigide. Sa nu uit sa mentionez ca recunoaste comenzile multitactile. Misto asta, nu?
Ecranul LED afiseaza imagini luminoase, natural colorate, la o rezolutie maxima de 1366×768 pixeli. Fiind un echipament orientat parca spre zonele profesionale, as fi preferat un ecran TFT, care sa nu reflecte lumina. Dar, revenim iar la pret.
La capitolul conectica remarc faptul ca au ramas un pic in urma competitiei, adica nu au USB 3.0. Dar, au 4 conectori USB 2.0, Ethernet Gigabit si Wi-Fi de tip N.
Concluzii
Pro
– Aspectul, designul, calitatea finisajelor si materialelor
– Caracteristici de top (in afara de procesor)
– Unitatea optica externa
Contra
– procesorul AMD, as fi preferat unul mai puternic
– Actionarea tastelor F1…
Notebook-ul HP Pavilion DM3 este un echipament care, in general, mi-a lasat o impresie placuta. Adica, are un aspect si o calitate deosebita a finisajelor si materialelor care m-a atras din prima dar… “Dar-ul” se datoreaza puterii de procesare slabe a procesorului, un punct serios in minus pe care il aduce intregului echipament. Singurul lucru pune in echilibru balanta este pretul mai mic decat al unui echipament cu procesor Intel, plus unitatea optica inclusa la pachet.
Are un pret estimativ de 664 Euro. Inca nu am aflat cand va fi disponibil in Romania.
Pingback: HP Pavilion DM3 – Portabilul de Metal - Ziarul toateBlogurile.ro