Asus B53J – Pe mine scrie Business!
Piata laptopurilor de business este o nisa importanta, tratata ca atare de producatorii IT. Sunt adevarate workstation-uri portabile care, pe langa o configuratie puternica, care poate satisface orice exigenta, trebuie sa intruneasca si criterii legate de securitatea datelor stocate sau pe cele ale unui aspect cat mai elegant, cat mai asortabil unui meeting de business. Pana de curand, Asus, prin oferta lor de laptopuri lucioase, nu prea se adresau acestei categorii de utilizatori. Iata ca, prin noua serie B, ataca puternic si acest segment, dominat pana acum de producatori ca HP, Lenovo sau Dell.
Caracteristici tehnice
Ecran: 15.6 inchi cu o rezolutie de 1366×768 Pixeli
Procesor: Intel Core i5 M450 la 2.4 Ghz
Memorie Ram: 4 GB
HDD: 500 GB
Sistem Grafic: Dual Ati HD5470 + Intel HD
Conectica: Wi-Fi N, Ethernet Gigabit
Dimensiuni: 384 x 263 x 33-35 mm
Greutate: 2.7 Kg
Primele Impresii
Are un aspect de business, serios, elegant, cu linii drepte, geometrice, asa cum ar trebui sa arate orice echipament destinat scopurilor prefesionale. Nu lasa niciun element fantezist sa-i indulceasca aspectul. Imbracat in aluminiu mat, slefuit, de sus pana jos, cu finisaje de calitate. Este de remarcat lipsa absoluta a plasticului lucios, un material care nu are ce sa caute in cercurile serioase ale afacerilor mondiale.
Prin aceasta infatisare parca ne comunica: “Pe mine scrie Business. Punct! Nu sunt un echipament pentru distractie.”
Ii sta bine intr-un birou elegant, acolo unde afacerile se invart continuu, unde timpul nu sta pe loc. In zonele de lupta ale business-urilor, burselor, bancilor, firmelor de import-export din intreaga lume.
Nu este un finut. Este o matahala de laptop, masiv, impresie data in primul rand de grosimea deloc de neglijat sau de greutatea de 2.7 KG.
Pe laterala stanga avem conectorul pentru alimentare, un port usb, unul VGA, unul HDMI, un DisplayP0rt si cei doi conectori pentru casti si microfon.
Pe cea dreapta avem butonul pentru activarea sau dezactivarea Wireless-ului, slotul ExpressCard, un slot eSata, unul USB, unitatea DVD-RW, un modem si portul Ethernet.
Pe laterala frontala au fost pozitionate sloturile SD si cel pentru carduri de securitate (SmartCard).
Functionare si Utilizare
Dupa cum am lasat sa se inteleaga inca de la descrirea lui exterioara, este un echipament dedicat scopurilor profesionale. Office-ul, internetul, programele de business, clienti pentru CRM-uri sau ERP-uri, sunt programe pe care le poate executa si rula fara nicio problema.
De altfel, a fost prezent chiar si la Salonul Auto de la Paris, unde a fost utilizat de catre colegii mei pentru prelucrarea filmarilor HD, ulterior transmise pe internet. Lor le-a lasat o impresie foarte buna, au fost multumiti de promptitudinea si rapiditatea in functionare. Ii multumesc lui Ferry pe aceasta cale pentru ajutorul acordat.
De altfel, si Windows-ul 7 ii apreciaza configuratia si ii acorda o meritoasa nota 5. Cu o placa grafica mai puternica ar fi putut obtine un minim 5.9. Oricum, si aceasta este de ajuns pentru rularea fisierelor video full HD sau a unor jocuri de generatie mai noua. Amintesc si de suportul pentru tehnologia EyeFinity, prin care putem conecta inca doua monitoare pentru afisarea tuturor informatiilor necesare sau pentru extinderea “tablei” de lucru.
Extrem de utila poate fi si aplicatia Asus Express Gate Cloud, prin care putem avea acces la diverse resurse de pe internet sau multimedia – fotografii, chiar si la mici joculete, fara a porni sistemul de operare.
Ecranul LED este mare, generos, luminos si este acoperit cu un filtru antiglare deci, in mediile mai luminoase, nu vom fi deranjati de reflexiile luminii pe suprafata lui. Pot sa mai zic ceva? Parca i-ar fi stat mai bine cu o rezolutie mai mare. Ochii mei duceau o rezolutie mai buna. 😀 Fiind un laptop dedicat de business, ecranul este destul de mare pentru a afisa o rezolutie mai puternica. Cei 768 de pixeli pe inaltime sunt cam putini la numar.
Chiar daca este un echipament cu o suprafata generoasa, tastele mi s-au parut un pic inghesuite, in special cele numerice sau cele directionale, mai greu de gasit in anumite momente. Nu zic ca nu se poate lucra confortabil pe ele, deloc. Cu siguranta ca, din cauza incorporarii unei tastaturi numerice, extrem de utile finantistilor sau acelora care au nevoie sa introduca rapid cifre in programele pe care le utilizeaza, s-a ajuns la aceasta dispunere a tastelor. Touchpad-ului ii ofer nota zece cu felicitari. Raspunde bine la atingerile tactile iar cele doua butoane dedicate sunt de vis. Nu trebuie apasate cu forta, ci fin si fara efort.
Autonomia
Utilizat pentru activitati tipice de office si navigare pe internet, fara excese multimedia HD, am avut parte de aproape 3 ore de utilizare, cu wireless-ul activ.
GreenDesign
Amintesc si de faptul ca beneficiaza de noul Green Design al celor de la Asus, cu o constructie modulara care permite inlocuirea piesei sau componentei defecte. De asemenea, componentele utilizate nu contin substante interzise care ar putea dauna mediului inconjurator.
Securitate
Fiind o serie de laptopuri dedicata aplicatiilor de business, securitatea datelor reprezinta un aspect important pe care cei de la Asus nu l-au neglijat. Astfel, avem la dispozitie o carcasa rezistenta la socuri, chiar si la caderi, de aici poate si aspectul masiv, carcasa fiind rigidizata cu o structura metalica dedicata.
Tastatura poate face fata cu succes unei cantitati de 120cc de lichid varsat din greseala. Datele de pe HDD sunt protejate cu un sistem AntiShock care ii parcheaza capetele atunci cand simte o miscare necontrolata.
De asemenea, putem avea la dispozitie cititor de amprente, acces prin smart card si chiar TPM (Trusted Platform Module), modul care permite criptarea datelor de pe HDD. De asemenea, in cazul unui furt care se petrece in anumite tari gen USA sau UK, acesta poate fi localizat si recuperat cu ajutorul tehnologiei Computrace LoJack.
Datele confidentiale pot fi sterse definitiv prin aplicatia dedicata Asus Secure Delete.
Conectica
Bineinteles ca avem la dispozitie si solutii de top pentru conectare. Amintesc de Ethernet-ul Gigabit sau de Wi-Fi-ul N dar si de lipsa unui port USB 3.0 Am remarcat cu suprindere si un port pentru modem. Oare mai utilizeaza cineva liniile telefonice pentru comunicare?
Dar, in schimb avem modul 3G incorporat. Recunosc ca, spre rusinea mea, nu am apucat sa-l testez. Nu am avut o cartela disponibila in acele momente.
De asemenea, avem posibilitatea de andocare pentru extinderea ecranului sau conectarea mai rapida la alte resurse hardware.
Concluzii
Pro
– Configuratie puternica
– Aspect de Business
– Functionare Ireprosabila
Contra
– Prea masiv
– Pretul, un pic cam scump pentru situatia economica actuala
– Nu are USB 3.0
Prin aspectul si configuratia sa, B53J-ul isi poate dovedi utilitatea in aproape toate formele de business existente la ora actuala. Va fi disponibil din aceasta luna la un pret de aproape 4900 lei.
De asemenea, vor fi disponibile pe piata mai multe configuratii ale seriei B, cu preturi care pleaca de la 3800 Lei.
Pingback: Asus B53J – Pe mine scrie Business! - Ziarul toateBlogurile.ro
Pingback: Tweets that mention Asus B53J – Pe mine scrie Business! « imidoresc.ro -- Topsy.com
Arata bine, noi mai recomandam clientilor ce calculator/laptop sa-si ia in functie de ce tip de ERP aleg. Asus-ul acesta pare sa suporte ERP-ul Enterprise (cel cu toate modulele).
Pingback: » B23E – ultraportabil de business de la Asus