LG Optimus 7 – primul telefon cu Windows Phone 7 din Romania

Este clar, noutatea absoluta a sfarsitului de an in lumea telefoanelor mobile, a smartphone-urilor in special, este lansarea sistemului de operare Windows Phone 7. Un nou inceput pentru cei de la Microsoft,  un sistem de operare mobil care ii poate readuce in elita mondiala.

Primul astfel de device, LG E900 – Optimus 7, pe care l-am vazut inca de la evenimentul de lansare in Romania, a ajuns pentru o scurta perioada de timp si pe manutele mele. Am fost nerabdator sa experimentez noul gadget in materie de sisteme de operare mobile si, pot spune ca, nu am fost deloc dezamagit. Ba, din contra!

Caracteristici Tehnice

Ecran: 3.8 inchi, 800×480 pixeli

Procesor: 1Ghz

Memorie: 512 MB

Stocare: 16 GB

Camera Foto: 5 MP, autofocus, Panorama Shot

Utile: GPS, Bluetooth, DLNA, Accelerometru

Dimensiuni: 125 x 59.8 x 11.5 mm

Greutate: 157 grame

Detaliile tehnice complete, pe site-ul LG.

Primele Impresii, Design

Este un telefon cu un aspect simplu, elegant, o combinatie reusita de plastic vopsit negru si un capac metalic de culoarea antracitului pe spate. Nu este cel mai frumos telefon pe care l-am butonat dar, aspectul sau, este peste medie.

Cand il tii in mana, iti lasa o puternica impresie de echipament robust, rezistent. Nu este nici cel mai subtirel din bransa (11.5mm) si nici cel mai usor (157gr). Totusi, nu il putem numi butucanos. Muchiile sunt acoperite cu un plastic cauciucat care, pe de o parte ii sporeste rezistenta la eventualele lovituri accidentale, pe de alta ii confera o mai buna aderenta, fiind mai greu de scapat.

Recunosc cu mana pe inima ca l-am scapat, din neatentie, de vreo doua ori. Chiar si pe ciment. Nu a patit nimic! Solid, robust, rezistent.

Partea frontala este acoperita aproape in totalitate de ecranul multitactil de 3.8 inchi. La baza lui gasim cele 3 butoane pentru navigare: cel pentru Back, cel de Home = Microsoft sau cel pentru cautare (care activeaza aplicatia Bing). In partea superioara sunt asezate fanta pentru difuzor, in dreapta ei senzorii pentru lumina si, sub ele, binecunoscuta sigla LG.

Pe laterala stanga gasim butoanele pentru ajustarea Volumului.

Pe cea superioara avem butonul de Pornire (un pic cam greu de apasat, nu este indeajuns inaltat) si conectorul pentru casti.

Pe laterala dreapta sunt amplasate declansatorul foto/video si portul micro-USB pentru conectarea la PC.

Functionare si Utilizare

In primul rand, acest device se distinge prin functionarea impecabila a interfetetei. Nu exista intreruperi, lag-uri sau blocari, cuvantul prin care as descrie functionarea ar fi – naturala. Da, asa functioneaza, fluid, cursiv, cum ar trebui sa se comporte un device de calitate. De data asta asta, SO-ul Microsoft este o completare a device-ului, un plus valoare adus acestuia.

Are un sistem de operare bazat pe comunicarea rapida, prin intermediul oricarui mediu util noua.  Fie prin e-mail, fiind compatibil cu serviciile exchange sau gmail, prin mesagerie scurta sau prin intermediul retelelor sociale. Un mic computer mobil care ne tine conectati prin internet 24h pe zi.

Remarc inca de la inceput faptul ca nu are multitasking. Practic, ca sa iesi dintr-o aplicatie trebuie sa apesi butonul Back si aceasta devine inactiva. Este un minus pentru cei care au nevoie de mai multe aplicatii deschise simultan.

Fara un ecran de calitate, care sa afiseze in parametri optimi toate aplicatiile utilizate, nu am fi avut o experienta totala. Cei de la LG au integrat un ecran care afiseaza culori naturale, vibrante, imagini si caractere clare, care pot fi vizualizate fare efort. Rezolutia de 800×480 pixeli este destul de mare pentru a vizualiza cat de cat confortabil o pagina de web sau un document office.

Este insotit si de tehnologii tactile de ultima ora, care raspund excelent la atingerile degetelor noastre, comparandu-se la calitate cu cele ale ultimelor device-uri cu Android, Galaxy S de exemplu (ma refer la functiile tactile). Totusi, doua mici adnotari vis-a-vis de ecran: as fi preferat unul mai mare, un 4 inchi si, in lumina naturala cu putin soare, are tendinte reflexive.

Sa nu uit si de accelerometru, care isi face cu brio treaba, in meniurile sau aplicatiile in care este lasat sa si-o faca.

Tastatura virtuala este de calitate. Chiar si cu ecranul orientat pe verticala am putut completa diverse campuri fara efort si cu minime erori.

Am remarcat si autonomia de utilizare. Cu Wi-Fi-ul activ permanent, conexiunile de date 3G la fel, m-am bucurat de serviciile sale aproape 3 zile, cu una in plus fata de al meu Galaxy S. O mare bila alba de la mine!

Camera Foto/Video

Senzorul camerei foto are doar 5Mpix. Destul de mic. Cu unul mai mare chiar s-ar fi facut remarcat si pe zona foto/video. Asa, este conditionat de prezenta luminii, in cantitati cel putin decente, pentru ca fotografiile sau videoclipurile sa iasa cat de cat bine.

Posibilitatile de parametrizare sunt tinute la minim, contrar tuturor asteptarilor.

Cateva exemple foto, mai jos:

Foarta interesanta si aplicatia PanoramaShot. Trebuie doar sa balansam camera de la stanga spre dreapta, aplicatia indicandu-ne pozitia corecta pentru urmatorul cadru, pe care il va fotografia automat. Doua panorame, mai jos:

Si, doua exemple video. Este o rezolutie HD dar calitatea filmarilor nu este extraordinara.

Un pic ciudat mi s-a parut faptul ca nu pastreaza setarea pentru filmarea in HD. De fiecare data, la filmare, trebuie sa ne alegem rezolutia in care vrem sa filmam.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YdoKI-gHmWc]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pw5-iQXtlM0]

Software

Windows-ul Phone 7 nu seamana cu niciun alt sistem de operare mobil pe care l-ati mai utilizat pana acum. Ma rog, seamana cu cel al Player-ului Zune, acesta fiind principala sursa de inspiratie. Dar, nu au incercat deloc sa copieze vreun format Apple sau Google – Android. Este un SO original, modern, actual, la zi, care ne propune o alta filozofie in relatia cu smartphone-ul. Este altceva, este diferit, este original. Veti avea nevoie de putin timp pentru acomodarea cu noul tip de meniu, va trebui sa butonati un pic pana il veti intelege in amanunt. Si mie mi-a luat ceva timp dar, dupa ce m-am obisnuit cu el, a fost foarte simplu de manevrat si utilizat.

Interfata este simpla, intuitiva, curata, bazata pe text simplu si butoane. Trecerea dintr-o zona in alta se face aproape instant. Dupa ce te-ai obisnuit cu el, vei fi incantat de naturaletea utilizarii, de viteza cu care iti raspunde la comenzi.

Dupa ce il deblocam, ne va intampina ecranul de Start cu HUB-uri. Avem “numai” doua ecrane la dispozitie. Nu 3, nu 5, nici macar 7. 😀 Doar doua, chiar destule as putea zice: cel de Start, cu HUB-uri, si inca unul cu aplicatiile preinstalate. Putem aduce orice aplicatie pe ecranul principal, doar trebuie sa apasam pe ea mai mult timp si, apoi, sa selectam “pin to start”. O data “intrati” in HUB-uri, informatiile vor fi afisate pe mai multe ecrane verticale. Am putea spune ca avem mai multe desktop-uri intr-un singur HUB/aplicatie. In functie de tipul acesteia, ecranele difera ca functionalitate/afisare si ca numar.

HUB-urile, butoanele acelea mari, sunt de fapt shotcut-uri dinamice catre aplicatiile instalate. Avem HUB-uri pentru aplicatia de telefonie, de mesagerie, cea de  e-mail, aplicatia de contacte, Hotmail, Internet Explorer, People, Xbox Live, Calendar, playerul de muzica si videoclipuri si, sa nu uitam, pentru Marketplace. De ce le-am denumit “dinamice”? Pentru ca ele contin informatie care se actualizeaza tot timpul, constant. Un mic exemplu ar fi Hub-ul  People care afiseaza aleator avatarurile contactelor din Facebook sau Windows Live sau pe cele salvate in telefon, cel de telefon arata apelurile ratate, cel de email cate mail-uri noi avem in inbox iar pe cel de Me parca ne privim in oglinda (ne afiseaza avatarul nostru din Facebook sau Windows Live.

HUB-uri si ce fac ele:

People: aici gasim o lista cu toate contactele din Facebook si putem urmari, la un nivel minim, status-urile acestora. Daca vrem sa aflam mai multe despre link-ul oferit de vreun amic social, va fi activat internet explorer-ul. Sunt integrate nativ conturile de Facebook si Windows Live, pesemne ca la ulterioare update-uri va fi “compatibil” si cu alte retele sociale, cu Twitter de exemplu.

Nu m-am multumit doar cu atat si a trebuit sa descarc din Marketplace aplicatiile dedicate pentru Facebook si Twitter, ele fiind mult mai complexe, oferindu-ne tot ce avem nevoie pentru comunicarea eficienta in aceste retele sociale.

Pictures: Aici gasim fotografiile stocate in memoria interna, cele importalizate cu camera din dotare – albumele noastre dar le putem vizualiza si pe cele ale contactelor din Facebook sau Windows Live. Cum, eu, nu am cont pe windows live, adica nu il utilizez frecvent, nu ma voi referi explicit la acesta.

Xbox Live: din pacate, pe cai “legale”, in Romania nu putem decat sa descarcam versiuni trial ale jocurilor. Nu putem cumpara jocurile inca in minunata noastra tarisoara. M-am jucat o versiune trial a NFS care se misca excelent.

ScanSearch: o aplicatie bazata pe realitatea augmentata prin care vedem  punctele de atractie in jurul zonei in care ne aflam. Daca ni sa face foame si, daca avem bani in buzunar, dam un SCAN si vedem restaurantele din zona.

Play To: player de muzica, fotografii si filme prin intermediul DLNA. Cum nu am avut pe ce sa play-ez, nu am testat.

Internet Explorer: cel mai bun browser pe un telefon mobil de pana acum. Functioneaza rapid, extraordinar de bine chiar, cursiv, fara blocari. Paginile de web se vad foarte bine, singurul lucru pe care l-as fi dorit fiind un ecran mai mare, un 4 inchi in diagonala fiind parca mai eficient.

Zune Player: un player ca oricare altul, in Romania fara suport la achizitii. Asa ca, nu il bag mai tare in seama. M-au enervat. 😀

Marketplace: A fost lansat cu un numar de 777 aplicatii. Nu sunt putine dar nici nu il putem compara cu cele ale iPhone-ului sau Android-ului. Gasim aplicatii LG sau ale altor furnizori, gratis sau contra cost. Anuntul LG prin care anunta ca vor oferi gratuit, o data la 60 de zile parca, aplicatii care in mod normal sunt pe bani, nu poate decat sa ne bucure. Pentru a putea utiliza piata de aplicatii mobile a Microsoft, este musai sa aveti un cont de Windows Live. Fara, nu prea aveti ce face.

In cadrul Marketplace-ului, va recomand sa utilizati functia de Search in caz ca aveti nevoie de o anumita aplicatie si aceasta nu apare in prima pagina. De exemplu, m-as fi asteptat ca cea pentru Facebook sa fie in topul de la Social dar, surpriza, nu era. In prima faza am crezut ca nici nu avem la dispozitie o astfel de aplicatie si am fost cam dezamagit, cea din People nefiind deloc una completa, pe gustul meu. Dar, am dat Search si.. Victorie! La fel am patit si cu cea pentru Twitter. O lista mai detaliata cu aplicatii poate fi gasita aici: http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/apps/default.aspx.

Am mai remarcat:

– Avem la dispozitie si o suita mobila de Office (Word, Excel, Powerpoint) compatibila si cu serverele SharePoint. Nu ma vad editand un document Office pe un mobil, o sa raman doar la partea de vizualizare. Dar, cei mai “minutiosi” au la dispozitie si asa ceva.

– Motorul de cautare Bing, accesibil direct prin butonul “lupa”, este cu adevarat util. Afiseaza informatiile cautate pe trei subcategorii, web, locale si news. In Romania, la cele locale, nu veti avea parte de prea multe rezultate. Exista si o aplicatie Google care, inca, nu se ridica la nivelul Bing (pe acest telefon).

– Harta Bing nu este la acelasi nivel al detaliului cu una Google. De altfel, daca vrem sa navigam, atunci cand cautam o localitate, strada sau punct de interes cu caractere romanesti, nu vom primi niciun rezultat.

Sincronizare cu PC

Se face prin aplicatia Zune, cu acelasi tip de interfata, metro UI. Din pacate, nu putem accesa mediul de stocare prin File Manager atunci cand il conectam la PC.

Concluzii

Pro

– Windows-ul Phone 7

– Functionarea ireprosabila, rapida

– Ecran de calitate

– Internet Explorer

– Integrarea Office

Contra

– Nu putem accesa datele din memoria interna prin File Manager

– Xbox Live si Zune nu au suport total si pentru Romania; nu putem cumpara nimic de acolo

– Nu are multitasking

LG-ul Optimus 7 este un smartphone pe care mi-a facut placere sa il utilizez. A functionat fara blocari, rapid, cu mult peste asteptarile mele. O importanta definitorie o are si sistemul de operare al celor de la Microsoft carora se pare ca le-a iesit din prima. Fara bug-uri, fara probleme. Cel putin eu nu am sesizat niciuna.

Chiar sunt curios care va fi impactul pe care acest SO mobil il va avea pe piata smartphone-urilor. Ramane de vazut. Eu le urez succes!

Inca nu am vazut telefonul in oferta Vodafone, chiar daca acestia promiteau ca va fi disponibil chiar de luna trecuta.

3 thoughts on “LG Optimus 7 – primul telefon cu Windows Phone 7 din Romania

  • Pingback: LG Optimus 7 – primul telefon cu Windows Phone 7 din Romania - Ziarul toateBlogurile.ro

    • November 15, 2010 at 7:08 pm
      Permalink

      La evenimentul de lansare, au comunicat urmatoarele preturi:

      – 219 Euro pentru un abonament de 21.35 Euro

      – 189 Euro pentru unul de 24.48 Euro

      – 159 Euro pentru unul de 31.78 Euro

      – 129 Euro pentru unul de 48.45 Euro.

      Toate abonamentele de mai sus au inclus transfer de date de 1GB. Costurile lor sunt diferentiate in functie de minutele nationale si on-net incluse.

      Pentru clientii corporate care au contracte speciale va avea un pret de 159 Euro sau 129 euro pentru un abonament de 54.85 Euro.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *