Sony Vaio Z – Beautiful Monster
Laptopurile profesionale sunt o categorie aparte, cu specificatii, aspect si preturi care le deosebesc clar de cele comune, “portabilus vulgaris” cum le alint eu. Chiar si in aceasta casta aparte a portabilelor, exista o categorie si mai si, superioara, dedicata celor pentru care portabilitatea, configuratia de top si in special aspectul desavarsit, de lux, sunt standarde de business si sociale, sunt o completare a prezentei celor care le utilizeaza.
Un astfel de ultraportabil de lux, de top, un print de vita nobila, cu un arbore genealogic pe masura, este si noul Vaio Z, de curand lansat si in Romania. A poposit vreme de o saptamana si pe biroul meu, de worker la stapan. M-as fi simtit mai smecher cu un astfel de echipament langa mine daca nu as fi fost foarte stresat sa nu se intample vreun pocinog cu el. Nu prea vroiam sa fiu in atentia tabloidelor cu o alta “disparitie” de rasunet mondial. 😀
Caracteristici tehnice
Ecran: 13.3 inchi cu o rezolutie 1920×1080 Pixeli
Procesor: Intel Core i7 M640 la 2.80 Ghz
Memorie RAM: 6 GB
Stocare: Quad SSD, 4×64 GB
Sistem Grafic: Hibrid cu NVIDIA® GeForce® GT 330M si Intel® HD Graphics
Conectica: Modul 3G, Wi-Fi N, Ethernet
Unitate optica: Bluray Burner
SO: Windows 7
Greutate: 1.42 Kg
Dimensiuni: 210x314x23.8 – 32.7 mm
Primele Impresii, Design
Este construit in totalitate in Japonia, un element definitoriu pentru calitatea constructiei. Are un aspect in aparenta simplu, minimalist dar totusi elegant, stilat, cu finisaje de top si materiale fine, de super calitate, un echipament premium. Fibra de carbon ii innobileaza designul si ii confera o rezistenta superioara in cazul loviturilor accidentale, componentele interne fiind protejate si cu un cadru special din aluminiu.
O eleganta fina, subtila, deloc opulenta sau deranjanta vizual. O eleganta completata de un stil modern, care musteste de tehnologie, aproape toata partile utile fiind asortate cu sloturi, conectori sau butoane, fiind echipat la maximum. Excelenta japoneza in inginerie isi spune din plin cuvantul, reusind sa integreze intr-o carcasa atat de mica si de portabila chiar si o unitate optica.
Pe laterala stanga avem la dispozitie conectorul pentru alimentare, portul Ethernet, cel HDMI, un USB, unul Express si inca unul USB. Remarc distantarea celor doua porturi USB, pentru o mai comoda utilizare a diverselor device-uri pe USB pe care le-am putea conecta.
Pe cea frontala avem sloturile pentru carduri SD si Memory Stick Pro, butonul pentru activarea/dezactivarea conexiunii wireless precum si conectorii pentru casti si microfon.
Pe laterala dreapta avem inca un port USB, unitatea optica, portul VGA si butonul de Pornire/Oprire.
Pe spate, remarc prezenta unui conector de andocare.
Functionare si Utilizare
Noul Vaio Z nu este un echipament pentru oricine. In primul rand ca nu si-l poate permite oricine. Pretul de comercializare stabileste din prima care ii vor fi stapanii. Este destinat celor care ocupa functii de management superioare, cu succes in afaceri sau celor care au foarte multi bani.
Pe langa aspectul care trebuie sa le completeze prezenta, si acest laptop am stabilit ca il are din plin, trebuie sa functioneze fara repros, rapid si fara blocari. Functionarea este sustinuta atat de configuratia premium, pe care o intalnim poate doar la portabilele destinate gamingului, dar si sistemului de operare care o manevreaza, Windows-ul 7 in acest caz.
Este un laptop care va poate satisface orice dorinta digitala, si cele cu scopuri profesionale dar si capriciile multimedia. Are specificatii demne de un workstation, care ar face invidios pe orice grafician sau editor video. Un adevarat monstru, intr-un corp suav si fin, a beautiful monster.
Sa mai aduc aminte de Office, navigare pe internet, mesagerie instant, clienti de CRM si SAP sau Microsoft Project? Nicio problema la aceasta configuratie. Deschideti-le pe toate in acelasi timp si tot va mai ramane memorie RAM disponibila.
Procesorul de elita, plus memoria RAM, plus sistemul grafic, plus stocarea SSD isi spun cuvantul si, Z-ul, devine si o puternica unealta multimedia High Definition. Poate rula fara probleme fisiere full HD, chiar unele care pe alte playere sau calculatoare au rulat sacadat sau deloc. Chiar si arhicunoscutul Samsung Demo Oceanic Life la 40 de Mbps a functionat ireprosabil. Asa ca, in momentele de ragaz, managerii nostri se pot relaxa si viziona pe ecranul cu rezolutie full HD filme artistice sau videoclipuri din vacantele de la tropice. Nu il vad in postura unui sistem de gaming, in special datorita dimensiunilor mici ale ecranului. Dar, la plictiseala, la business class in avion sau in vila de la mare, unde putem andoca un ecran mai generos, poate asigura procesarea fluenta si a jocurilor de ultima generatie.
Sistemul grafic hibrid cu NVIDIA® GeForce® GT 330M si Intel® HD Graphics poate schimba placile automat, in functie de conditiile de lucru (cu sau fara alimentare la curent) sau, in caz ca avem nevoie, putem face trecerea manual, prin intermediul comutatorul dedicat.
Legat de configuratie, remarc lipsa unui port USB 3.0, fiind in acest fel un pic in urma concurentei. O persoana care isi permite sa cumpere un astfel de echipament, cu siguranta poate plati si pretul unei unitati de stocare pe USB 3.0. As mai fi dorit ceva de la el pe partea de multimedia: un sistem audio mai performant. La pretul pe care il are, parca se putea, cumva, integra un sistem audio mai performant. Sau poate nu o mai fi loc in carcasa pentru difuzoare un picut mai mari. Mai degraba acesta ar fi raspunsul.
Cum am mai spus si cu alta ocazie, nota pe care Windows-ul i-o acorda este de 6.3, una pe care nu am mai intalnit-o pana acum la un portabil. Sincer, nici la un desktop.
Portabilitate:
Cu o greutate de numai 1.42 Kg si o grosime de pana in 33 mm, este unul dintre cele mai portabile laptopuri cu ecran de 13.3 inchi. Poate fi purtat si manevrat cu usurinta atat de catre domni dar in special de catre doamnele manager.
Si, remarc, intr-un echipament atat de mic, prezenta unei unitati optice incorporate, chiar a uneia Bluray burner. Aceasta are un buton frontal dedicat pentru deschidere.
Din pacate, din cate am constat din experienta proprie, nu am putut arde niciun bluray video. Partea de suport software in aceasta directie cam scartaie. La pretul de achizitie, merita si un software dedicat. Poate cer eu prea multe.
Autonomie: Aici cred ca se mai putea lucra un pic. Cu bateria din dotare, am avut parte de aproape 3 ore si jumate de utilizare, folosit in modul Stamina. Puteti sa achizitionati separat o baterie suplimentara.
Modem 3G: Modemul 3G incorporat este visul oricarui om de afaceri care lucreaza foarte mult si din afara biroului, de pe teren, din limuzina, de la vreo conferinta sau o intalnire de afaceri. Nu mai trebuie sa monteze un dispozitiv suplimentar, nu depinde de prezenta unei retele Wi-Fi. Are cartela SIM montata permanent in laptop si, la nevoie, nu trebuie decat sa stabileasca conexiunea. Simplu si eficient.
Din punct de vedere al portabilitatii, noul Vaio Z, este unul dintre cele mai eficiente. Are cam toate atuurile necesare pentru a-l purta oriunde cu noi.
Ecranul:
Asa cum ne-au obisnuit cei de la Sony, un ecran deosebit ne bucura privirea. Culori vibrante, imagini si caractere clare, unghiuri largi de vizualizare. Singurul ecran de 13.3 inchi care afiseaza o rezolutie full HD. Un aspect important la vizualizarea formatelor HD. Dar, o rezolutie prea mare pentru cei care au probleme cu vederea, caracterele in texte sau foi de calcul tabelare fiind un pic cam mititele pentru unii. Eu, mai tinerel si cu ochii inca la parametri optimi, nu am avut probleme de adaptare.
In rest, m-am bucurat de faptul ca nu are finisaj lucios, astfel ca nu reflecta prea puternic lumina.
Tastatura, Touchpad
Pe tastatura de tip chiclet este o reala placere sa lucrezi. Mecanismul silentios al tastelor, distanta bine proportionata dintre ele, sunt elemente atent studiate de inginerii Sony, pentru a ne oferi tot confortul necesar lucrului prelungit.
Tastatura este luminata, dovedindu-si in acest fel utilitatea in momentele in care ambientul devine prea intunecos. Iluminarea este activata automat, prin intermediul unui senzor.
Touchpad-ul raspunde excelent la comenzile tactile iar cele doua mici butonase pozitionate cumva pe muchia laptopului pot fi prieteni de nadejde. Intre ei, este asezat senzorul pentru amprente.
Concluzii
Pro
– Constructia desavarsita
– Configuratie de top
– Portabilitate premium
– Modulul 3G incorporat
Contra
– Pretul
– Nu are USB 3.0
Noul Sony Vaio Z este un “magnificus portabilus” din toate punctele de vedere. Are o configuratie naucitoare, o portabilitate superioara si un aspect care reflecta succesul unui stil de viata business. Toate atuurile si caracteristicile sale sunt insumate si in pretul de achizitie (stati jos) care este nu mai mic de 15000 Lei pe www.sonycenter.ro.
Pingback: Sony Vaio Z – Beautiful Monster - Ziarul toateBlogurile.ro
Pingback: Tweets that mention Sony Vaio Z – Beautiful Monster « imidoresc.ro -- Topsy.com
Din experienta ta, un dual-core poate sa scoata o nota la procesor mai mare de 6.9?
Intreb pentru ca cel putin eu, n-am vazut nici unul.
Nici eu nu am mai vazut. i7-le asta este cel mai puternic din cate am mai intalnit.
astept si ASUS-ul NX90, daca se indura cei de la ASUS de mine.. 😀
App de asta, recunosc arata misto, dar nu pentru mine (mi se pare urat ca la un astfel de laptop sa nu primesti HDD de 7200). In shcimb, eu mi-as dori sa ma joc cu un W701ds de la Lenovo. Arata parca mai business si mai robust 😀
aaa, SSD-urile sunt mai performante decat HDD_urile..
Ma refeream la Asus NX90, il cautasem pe google si vazusem ca ar veni cu 2 HDD-uri de 640 5400rpm.
Posibil sa fie si varianta cu SSD-uri, care ar fi intradevar mai misto 🙂
scuze.. nu am inteles eu 😀 chiar ma miram ca zici asa ceva :))
Intreb pentru ca de curand mi-am schimbat laptop-ul si am un I5 460m care clar este mai slab decat I7-le asta, dar are exact aceiasi nota.
Probabil este un hard-cap asa cum este si 5.9 pentru HDD
al meu i5 are nota 6.7 😀 un 430m
Intrebare, ca am vazut ca tu te-ai mai jucat cu optimus.
Am urmatoarea problema pentru cand ai timp.
Procesor I5 460m
Placa video nVidia 310m
In teorie, procesorul are si o placa video integrata pe el (corect?)
Eh, acea placa video nu-mi apare, si odata cu asta presupun ca asta este motivul pt care nu am nici optimus. Din ce am citit 310m ar fi suportat de optimus, dar nu inteleg de ce atunci cand vreau sa instalez driver video de intel, imi povesteste despre driver turbo boost :))
Te-ai lovit vreodata de asa ceva? Ceva cu siguranta imi scapa… Trebuie sa aibe si placa de baza a laptop-ului vreo contributie.. ?
Multumesc anticipat! 😀
ce laptop este?
daca il scoti din priza, la device properties ce placa apare? ca la mine, in aceasta situatie apare doar intel-ul. ATI, doar cand bag in curent sau fac eu switch-ul manual.
mereu este nVidia 310m, indiferent ca e bagat in priza sau nu.
Laptop-ul este g560, cea mai echipata varianta…
Daca ai vreo sugestie, contacteaza-ma pe privat, ca sa nu iti umplu blogul de comentarii :))
Am un laptop cu i7 care scoate 7.1 punctaj
marca si modelul please:D
Asus G53Jw:) 7.1 punctaj
Apropo, la mine acest model a primit 6.4 de la Windows…De Ce?:)
cred ca i-a placut mai tare de tine.. 😀