Toshiba AC100 – trecem pe smartbook?

Smartbook. Un concept extrem de interesant, aparut de curand. In linii mari, un smartbook este un echipament portabil mic si usor, cu o putere de procesare tocmai buna pentru navigarea pe internet, comunicarea prin intermediul retelelor sociale sau rularea de aplicatii tip widget. Functioneaza cu procesoare mai slabe decat Atom-ul, de origine ARM sau Qualcomm.

Toshiba, ne prezinta un astfel de portabil, mic, dragut, bazat pe Android-ul 2.1, sub titulatura AC100. Unul care, datorita prezentei procesorului grafic Nvidia Tegra, extinde aria de influenta a smartbook-urilor si in zona multimedia.

Curios din fire, am vrut sa vad daca un smarbook mi-ar putea oferi suportul necesar in conditii de portabilitate. Imi poate oferi browsing total, adica si cu suport pentru cloud-computing? Multimedia? La ce altceva l-as mai putea utiliza?

Caracteristici tehnice

Procesor: Dual-core ARM Cortex-A9 MPCore  la 1.0 GHz

Ecran: 10.1 inchi cu o rezolutie de 1024 x 600 pixeli

Sistem grafic: Nvidia Tegra

Stocare: SSD 16 GB

Memorie RAM: 512 MB

Dimensiuni: 262 x 189 x 14-21 mm

Greutate:0.87 Kg

Sistem de Operare: Android 2.1

Primele Impresii, design

Este un mini laptop, smartbook, extrem de aratos. Subtire, usor, finut, cu finisaje si materiale de calitate. Un design modern, o combinatie de culori negru/galben care poate atrage in primul rand generatia tanara, mai avida de culoare, mai dinamica.

Fara plastic lucios, cu unul mat si texturat, arata foarte chic. Nu este deloc un echipament cu care sa-ti fie rusine sa te afisezi.

Pe laterala stanga gasim portul HDMI out, conectorul pentru casti si slotul pentru carduri SD.

Pe cea dreapta gasim un USB,  unul miniUSB si conectorul de alimentare.

Interesant este si efectul ledurilor ascunse, pe ambele parti, sub plasticul galben. Le putem seta sa clipeasca atunci cand primim un mail.

Functionare si utilizare

Principalul sau atu este portabilitatea. Este foarte usor (0.87 kg) si destul de mic (262 x 189 x 14-21mm) pentru a fi transportat fara efort. Nici nu il simti in geanta sau rucsac. Un plus categoric, tastatura. Aceasta fiind mai confortabila la scriere decat redactarea pe un ecran tactil. Nici nu m-as vedea scriind texte lungi pe o tableta, de exemplu. Dar, pana nu incerci…

Sistemul Android 2.1 este utilizat in general pe device-uri mobile, smartphone-uri cu ecran tactil, echipamente fara o tastatura qwerty fizica. Toshiba AC100 are una Qwerty dar layout-ul ei este total diferit de al uneia pentru PC sau Mac. Cum nu avem nevoie de aceleasi comenzi ca la un PC, producatorii au adaptat-o la nevoile sistemului de operare Android. Astfel, avem la dispozitie taste specifice de genul Home, Search, Menu, Settings dar si altele pentru accesul la functiile multimedia, browser sau mail. La redactare este silentioasa, rapida si destul de confortabila.

Touchpad-ul functioneaza ok, raspunde bine la comenzile tactile. Butonul din dreapta poate fi utilizat pentru accesarea meniului unei aplicatii. Zona de reazem a palmelor este prea mica, usor inconfortabila.

Ecranul de 10.1 inchi afiseaza o rezolutie de 1024×600 pixeli, calitatea imaginilor afisate fiind mai mult decat ok.  Totusi, mici neajunsuri la vizualizare se datoreaza interfetei destul de “grosolane” a Androidului. Nu este deloc chic, frumoasa, atragatoare. Asa cum este si echipamentul. Nu mi s-a parut ca au adaptat-o cum trebuie pentru un ecran mai mare. Pe ecranele mici ale telefoanelor, Android-ul, arata mult mai bine. Cei de la Toshiba mai au un pic de lucru la ea. Prin intermediul portului HDMI l-am conectat si la al meu televizor HD  Ready. Din pacate, nu face scalare la aceata rezolutie, asa ca imaginea-clona afisata este destul de pixelata.

Legat de performantele sale, nu prea am cum sa-l clasific in comparatie cu alte echipamente portabile. Nu prea ai cum, in primul rand datorita sistemului de operare, Android 2.1. Acesta nu poate fi comparat cu Windows-ul, nu se poate. In primul rand ca nu-ti ofera tot suportul la care ai acces pe un SO de PC. Pe de alta parte, un smartbook nici nu este cosntruit pentru a fi un computer complet. Este facut doar pentru asigurarea conectivitatii online de care avem nevoie in deplasarile noastre, mai mult pentru vacante sau timp liber. Asa ca, daca aveti nevoie de conexiuni remote, clienti de VPN, sau alte aplicatii de business, nu v-ati gasit partenerul ideal. Este o unealta home-use, careia nu-i prea vad utilitatea intr-un mediu de business. Cel putin, nu acum, pana cand nu va avea parte de un suport software mai consistent. Sau cine stie, poate apare acel Google OS pana la urma.

Asa ca, l-am testat doar cu aplicatii preinstalate si vreo doua sau trei pe care le-am descarcat de pe internet in format *.apk.

Browsing:

In materie de browsing, ne putem folosi de Opera Mini, de browserul default sau de cel SkyFire care  poate rula, intr-o oarecare forma, videoclipurile de pe Youtube. Ar trebui sa fie un echipament orientat catre serviciile de tip cloud dar, momentan, nu are tot suportul de care avem nevoie. Browserele nu sunt destul de bune/complete pentru accesarea nativa a acestor servicii.

Un exemplu banal: nu avem o bara pentru derularea pe verticala a paginilor de internet. Putem merge ori din tag in tag ori cu PgDown/Pg up. Este frustrant, dureaza prea mult. Nu avem un ecran tactil aici! Nu putem derula imaginea cu degetul.

Alt exemplu: Am incercat sa scriu un articol in wordpress dar, pur si simplu, nu puteam apasa butoanele din interfata. A durat o vecie sa pot da comanda Add New Post…

Suport de Flash, poate la anul, cand cei de la Toshiba se pare ca vor face un upgrade la Froyo.

Inca un exemplu: Tab-ul nu este activ la completarea campurilor formularelor de pe net.

Sa mai continui? Deja ma lasasem pagubas. Pentru informare, citirea email-ului, navigare pe internet, poate fi utilizat fara probleme. Doar atat.

Mail:

Clientul de e-mail este unul destul de simplu si se poate configura foarte usor.

Office:

Avem la dispozitie suita Documents to Go, cu ajutorul careia putem doar vizualiza documente de tip Office. Pentru a putea edita astfel de documente, aveti nevoie de inregistrare si, eventual, de un cod de activare cu plata. Sincer sa fiu, as astepta o suita Open Office dedicata acestui sistem de operare care, pana la urma, cred ca o sa apara. Cel putin asa sper.

Multimedia:

Avand un chipset Nvidia Tegra incorporat am fi putut spune ca se poate descurca cu orice tip de fisier HD. Nu este chiar asa, cele MKV ruland sacadat sau deloc. In schimb, cele AVI HD ruleaza fluent, fara blocari. Pana la urma, totul depinde de compatibilitatea cu codecurile utilizate. Daca tinem neaparat, putem asculta si muzica prin intermediul lui, la calitatea pe care ne-o pot oferi cele doua mici difuzoare. Pentru auditii muzicale, recomand utilizarea unui sistem audio mai performant.

Are 5 desktopuri pe care ne putem organiza widgeturile pe care le utilizam des. Din pacate, nu prea avem ce widgeturi sau aplicatii sa-i instalam pentru ca nu are acces la Android Market. Dar, putem instala software dedicat de pe internet. Eu, de exemplu, am instalat RockPlayer pentru vizualizarea mkv-urilor si browserul SkyFire pe care toata lumea il lauda ca fiind unul dintre cele mai complete (pentru acest SO). In rest, avem aplicatii de genul Toshiba Player, Toshiba File Manager (cam limitat, nu putem “patrunde” in fisierele SO-ului), o galerie foto.

Ce am mai remarcat:

– Recunoaste mouse pe USB; am conectat unul cu fir si a functionat fara probleme.

– Nu recunoaste HDD-uri externe formatate NTFS; aici avem o mica problema. A functionat doar cu stick-uri Fat32.

– Putem copia/lipi fisiere de pe stick pe stocarea interna si invers.

Nu are modul 3G incorporat; Fiind un echipament portabil, este un must-have. Nu avem acces la wireless oriunde.

– Are un cititor Toshiba Ebook Widget fara posibilitatea directa a descarcarii de carti electronice de pe internet.

– Porneste foarte rapid, in aproape 5 secunde!

Concluzii

Pro

– Designul, portabilitatea

– In aplicatiile pe care le are, a functionat foarte bine, fara blocari

– Pretul

Contra

– Nu avem aplicatii la dispozitie, fiind inca limitat in utilizare

Smartbook-ul Toshiba AC100 are potential, ar putea sa fie o jucarie foarte misto. Din pacate, limitarile software si lipsa de aplicatii ii stirbesc serios din posibila stralucire. Momentan, in aceasta situatie, in aceste conditii, nu as trece pe un smartbook.

Am nevoie de putin mai multe decat ceea ce imi poate oferi el acum. Are un sistem de operare util doar pe un ecran mic, de smartphone, pe care oricum nu te poti desfasura in voie. Daca tot avem la dispozitie un ecran de 10 inchi, pretentiile mele sunt altele.

La un eventual update software, cu posibilitatea instalarii mai multor aplicatii, la pretul si portabilitatea pe care o are, poate fi un echipament foarte interesant.

Are un pret in jurul a 1300 Lei. Poate fi gasit in reteaua de distributie a SCOP.

2 thoughts on “Toshiba AC100 – trecem pe smartbook?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *