Prestigio ION 230 – High Definition Nettop
La evenimentul Prestigio de acum cateva saptamani, atentia mi-a fost atrasa de un frumusel si mititel nettop asezat, parca neglijent, pe un raft. Spre rusinea mea, habar nu aveam ca cei de la Prestigio, pe langa cunoscutele accesorii IT, sunt si producatori de computere. Intre timp, de pe pagina lor de web, am aflat multe chestii interesante.
Cum imi doream foarte tare sa vad cum se descurca mititelul, i-am rugat pe reprezentantii Asbis sa mi-l lase un pic in custodie. Au fost draguti si mi l-au trimis imediat la birou.
Vreau sa remarc ca oferta de nettop-uri de pe piata romaneasca este destul de firava. Vina este pe de o parte a situatiei economice dar si a faptului ca importatorii nu se inghesuie sa le aduca. Cica nu ar fi cerere pentru astfel de echipamente. Sincer, nu cred in acest argument. Eu, care mi-am manufacturat un HTPC mult mai mare si mai inestetic decat ION-ul 230 Prestigio, sunt adeptul acestor echipamente. Si, ca mine, cred ca sunt si multi altii.
Caracteristici Tehnice
Procesor: Intel Atom 230 la 1.60 Ghz
Memorie RAM: 2 GB;
HDD: 250 GB;
Placa Grafica: Nvidia ION;
Retea: Ethernet Gigabit;
Conectica: 6xUSB 2.0, 2xJack 3.5 mm, 1xHDMI out
Dimensiuni: 172x153x20 mm;
Greutate: 1.1 Kg.
Primele Impresii, Design
In primul rand m-au impresionat dimensiunile extrem de compacte, parca ai zice ca este o unitate optica portabila. O mica cutiuta neagra, ultra slim, asamblata intr-un plastic lucios, cu finisaje de calitate. Un echipament care poate fi asezat in orice spatiu, oricat de mic ar fi el. Mai degraba, datorita calitatilor sale multimedia, parca il vad in compania LCD-ului din living, asezat cuminte langa el.
Poate fi asezat chiar pe spatele monitorului pentru a reduce la minim spatiul ocupat pe birou (la pachet avem si suportul pe montare). Nu recomand pozitionarea in spatele unui televizor cu diagonala mare pentru ca ar fi mai greu de accesat. Imaginati-va cum v-ati chinui sa-i cuplati o memorie USB.
In spate gasim conectorul HDMI, 4 porturi USB 2.0, portul Ethernet, alimentarea si un conector Audio OUT. Daca vreti sa il conectati la un monitor care nu are HDMI, stati linistiti, in pachet exista si un adaptor HDMI-DVI.Pe latura frontala mai avem inca doua portui USB 2.0, plus conectorii pentru casti si microfon.
Functionare si Utilizare
Un nettop este corespondentul netbook-urilor in lumea desktopurilor.V-am pierdut? Nu cred. Adica un desktop intr-o carcasa mica, minuscula chiar, usor de pozitionat oriunde avem nevoie si care functioneaza pe baza unui procesor Intel Atom. Un echipament care imbina eficient un pret decent alaturi de o putere de procesare tocmai buna pentru nevoile uzuale zilnice. Dar, acum avem Nvidia ION si pe nettopuri. Asta inseamna si HD. 😉 Nu putem decat sa strigam cu totii URA!
V-am tot vorbit in ultimul timp de capacitatile hardware ale tehnologiei Nvidia ION, in special la netbook-urile pe care le-am butonat. Pe scurt: este o tehnologie care ne poate asigura accesul la divertismentul multimedia full HD chiar si pe un echipament care are un procesor Intel Atom, adica cu o putere de procesare redusa. Firavul single core Atom prezent aici este un procesor limitat si util doar sarcinilor uzuale de genul editarii in programe office, navigare pe internet sau mesagerie pe internet. E clar ca nu este construit pentru rularea continutului High Definition, nici macar in 720p. Din fericire, atunci cand accesam astfel de continut sau chiar jocuri, procesarea grafica este preluata de catre chipset-ul Nvidia GeForce 9400M. Inca o data, URA!
Am putut rula fara probleme continut full HD, 1080p, mititelul manevrand cu succes aceste rezolutii. Si, surpriza, a functionat chiar si cu Samsung Demo Oceanic Life la 40mbps. URA! Mentionez ca toate fisierele au fost rulate din surse conectate pe USB 2.0. De asemenea, am instalat si un Counter Strike care a rulat cu mici si neisemnate “freeze-uri” la o rezolutie de 1280×1024 pixeli. In timpul jocului, am perceput usor zgomotul ventilatorului care incepuse sa-si faca treaba. Si, bineinteles ca se si incinsese un pic in jurul fantei de aerisire.
La un nivel mediu de utilizare, configuratia cu Atom si cei 2 GB de RAM poate face fata cu succes sarcinilor zilnice de birou sau acelora pentru informare sau studiu. Functionarea in parametri decenti se datoreaza si sistemului de operare Windows 7 care vine preinstalat la acest model.
De asemenea, daca va doriti o solutie de mai de buget, puteti alege versiunea cu sistem de operare Linux, cu o interfata speciala Prestigio. Mentionez ca imaginea de mai sus este un screenshot dintr-o prezentare. Nu am avut placerea utilizarii linuxului.
Dupa cum vedeti si voi, Windows-ul 7 ii ofera o nota de 2.2, punctajul mic in mare parte datorat Atom-ului.
Spatiul de stocare de 250 de GB este destul pentru depozitarea unei importante colectii multimedia. Si, daca cei 250 de gigei nu va ajung, prin cele 6 porturi USB 2.0 prezente mai puteti conecta si multe alte surse de stocare externe.
De asemenea, Ehternet-ul Gigabit este util pentru rularea sau transferul fisierelor din retea, de pe un NAS sau alt PC, asigurand viteza necesara pentru rularea fisierelor mari HD. Totusi, as fi dorit si prezenta unui modul Wireless, pentru a nu mai fi nevoiti sa tragem un fir Ethernet pana la el. Personal, sunt satul de fire, ma enerveaza.
In general este un echipament silentios, care nu deranjeaza la vizionarile unui film sau la auditii muzicale. Eu il vad mai ales in postura unui mini HTPC dar poate fi utilizat cu succes si in cadrul unei firme. In ultimul caz ar aduce cateva beneficii importante: spatiul ocupat infim si un consum foarte mic de curent, elemente care duc la costuri generale mai mici de intretinere.
Concluzii
Pro
– Echipament compact, usor de amplasat
– Design Premium
– Nvidia ION
Contra
– Nu are wireless
– Nu are telecomanda
ION-ul 230 Prestigio este un mini echipament care isi poate dovedi utilitatea atat in casele noastre cat si in anumite departamente ale unor firme. Locul sau poate fi atat intr-un living, pe post de HTPC, dar si in camerele copiilor, ca unealta pentru studiu, informare si divertisment.
Modelul cu Windows 7 are un pret de 564 USD, cu TVA inclus.
Mai sunt disponibile si modele cu Linux:
|
Personal Computer PRESTIGIO ION PC with Prestigio Suite 2010 on Kubuntu Linux (Nettop, Nvidia MCP79, iAtom 330-1.6GHz (S437), FSB 533MHz, 2GB DDR2 SDRAM 667MHz, 250GB (5400rpm) SATAII HDD, LAN, SB, HDMI, 6xUSB2.0, GF 9400M, Prestigio Linux Suite 2010- 445 usd, inclusive tva si taxa verde |
|
Personal Computer PRESTIGIO ION Nettop with Kubuntu Linux (Desktop, Nvidia MCP79, iAtom 230-1.6GHz, FSB 533MHz, 2048MB DDR2 SDRAM 667MHz, 250GB SATAII HDD, LAN, SB, HDMI, 6xUSB2.0, GF 9400M, Power Adapter)-417 usd, inclusive tva si taxaverde |
Toate modele sunt pe stoc si disponibile in reteaua partenerilor ASBIS ROMANIA. Personal, as alege modelul la 445 USD pentru procesorul un pic mai bun, Atom 330.
Pingback: Prestigio ION 230 – High Definition Nettop - Ziarul toateBlogurile.ro
Awesome Technology, but hope NViDiA could preform well in this. Great looks but when cables going to connects then the face would be changed.
I hope these companies would resolve the heavy cables issue i.e HDMI is the good step.