Coincidente

Frumoasa si plina de surprize este viata cateodata. In avionul care ma ducea la Zurich, alaturi de mine statea un polonez care citea o carte despre Romania. Am ramas chiar mirat, de ce ar citi cineva o carte despre Romania? Mi-a atras atentia titlul, Rumunia, cand l-am zarit cu coada ochiului. Nu eram inca sigur ca este vorba despre tarisoara noastra pana nu am localizat si steagul de pe coperta. Ma gandeam ca a inceput sa dea roade campania de marketing a vestitei doamne ministru. Din pacate, aceasta carte nu are nicio legatura cu demersurile costisitoare ale ministerului cu pricina.

Nu am rezistat si l-am interpelat cu engleza mea de balta: ” You are reading a book about my contry?”. Polonezul mirat, ” Where are you from?”, derutat poate de sigla Swiss de pe hanoracul meu. Raspund aratand cu degetul catre coperta: “From Romania, ofcourse..”. Atunci s-a destins, mi-a zambit si mi-a zis: ” What a coincidence!”. Intr-adevar, ce coincidenta frumoasa. Nu l-am lasat pana nu mi-a dat cateva detalii despre carte.

Titlul ei, RUMUNIA KONIEC ZŁOTEJ EPOKI, de Maciej Kuczewski. In traducere, Romania – Starsitul Epocii de Aur. Tipul o citea zambind si razand. Polonezul mi-a spus ca autorul a trait in Romania in jurul anilor 70, in carte povestind cu un umor fin experientele sale personale din Romania. Sper ca nu face bascalie de noi. 😀 Oricum, o carte care ne face mai multa reclama decat orice campanie costisitoare. Din vorba in vorba, “the polish guy” mi-a spus ca vrea sa vina sa vada Carpatii.

L-am lasat apoi sa-si vada linistit de lectura. A continuat, tot cu zambetul de buze. Chiar m-a facut curios. Vreau sa o citesc si eu.

Aveti idee, este tradusa si in romana cartea?

One thought on “Coincidente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *