Televizorul viitorului va fi unul Inteligent (Smart TV)

Un nou si interesant concept isi face usor loc in viata si, posibil, in livingurile noastre, acela al Smart TV-ului, televizorului inteligent pe romaneste. Un televizor Smart, se presupune a fi altceva decat cel comun, pe orice tehnologie ar fi el, CRT, LCD, LED sau Plasma. Televizorul Smart ne va aduce, pe langa emisiunile sau filmele preferate, si aroma ademenitoare a internetului trait din confortul canapelei, prin intermediul unei telecomenzi, inteligente bineinteles, sau, de ce nu, chiar a unei tastaturi alaturi de un mouse sau touchpad.

Cu siguranta ca au aparut deja televizoare cu facilitati inteligente pana acum. Cam toti producatorii, pe anumite game ale lor, au conexiune la internet prin fir sau chiar wireless, plus cateva aplicatii prin intermediul carora putem interactiona pe internet. Dar nu putem spune ca navigam pe internet. Inca nu ne ofera acea experienta completa de care am avea nevoie. Poate nu vrem doar sa butonam diverse joculete stupide, poate nu vrem doar sa ne uitam pe Youtube sau sa aflam care este vremea in zilele urmatoare. Poate avem nevoie de un browser complet, de un SO mai performant, poate avem nevoie de un mini computer in acel televizor, poate avem nevoie de o interactiune dinamica intre internet si televiziune. Google au facut primul pas in aceasta directie. Din pacate, zvonurile spun ca va mai dura putin pana cand consumatorii vor avea la dispozitie un produs matur cu sigla Google pe el.

Pe de alta parte, se pare ca tehnologia 3D inca nu si-a demonstrat pe deplin capacitatile pe piata televizoarelor, vanzarile la nivel mondial fiind un pic sub asteptarile companiilor producatoare. Poate din cauza pretului ridicat, poate din lipsa accentuata a continutului 3D sau poate pentru ca inca nu este o tehnologie matura, avand si ea deficientele ei. Parerea mea ca Google TV-ul sau orice alta forma a televizorului inteligent va avea un impact mult mai important pe piata, acesta ducand si la expansiunea 3D-ului. Ma gandesc ca majoritatea televizoarelor inteligente vor avea si capacitati 3D, fiind doua facilitati care vor merge “mana in mana”. Cred ca ar fi o greseala de marketing sau comerciala sa fie vandute serii distincte pentru 3D sau pentru Smart TV. Greseala va fi in defavoarea 3D-ului, conectica la internet fiind mai atragatoare dupa umila mea parere. Vorbind in termeni simpli, fara 3D putem trai dar de internet suntem din ce in ce mai dependenti.

La CES 2011, in presupusa lipsa a televizoarelor Google TV, cei de la Samsung vor prezenta o serie de televizoare inteligente pe care vom avea la dispozitie sute de aplicatii dezvoltate special. Si cei de la LG vor dezvalui un televizor conectat la internet, bazat pe o platforma proprietara numita “NetCast 2.0”. Cu siguranta ca si alti producatori vor prezenta propriile versiuni. Sa nu uitam si de cei de la Logitech, cu al lor Revue, care transforma orice televizor normal in unul Google.

Chiar daca piata romaneasca nu atrage din prima ultimele noutati in materie, pana la urma vom primi si noi portia noastra de televizoare inteligente. Cu nerabdare astept momentul in care voi renunta la pc-ul din living, acela in care un Smart TV le va face pe toate.

One thought on “Televizorul viitorului va fi unul Inteligent (Smart TV)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *