AMD Fusion – intram in era Personal Supercomputing?

Astazi, in cadrul CES 2011, cei de la AMD au anuntat platforma Fusion, o familie de unitati de procesare accelerata (APU) care includ, intr-un singur cip, tehnologie multicore CPU, grafica compatibila DirectX11 cu performante la nivel de grafica discreta, motor de procesare paralela, modul pentru accelerare la redarea de continut video HD si o magistrala mai rapida pentru transferul datelor intre diferitele nuclee ala procesorului. In termeni simpli, un APU = CPU+GPU, adica totul in acelasi loc, traducandu-se in faptul ca mai multe aplicatii pot rula mai rapid si simultan. Cei de la AMD avanseaza chiar ideea de Personal Supercomputing, una care nu-mi displace chiar deloc.

Tablete si alte dispozitive, in principal portabile si compacte, ce includ unitati AMD Fusion APU sunt asteptate pentru lansare in primul trimestru al lui 2011. Din ceea ce ne comunica cei de la AMD, noua gama de produse poate reda fara probleme continutul video HD, au o putere de procesare care poate face fata si celor mai pretentioase aplicatii, grafica compatibila DirectX 11 plus o autonomie sporita. De asemenea, ne asteptam ca si preturile echipamentelor lansate de producatori ca Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony sau Toshiba sa fie extrem de atragatoare.

Tare ma mira prezenta Sony in comunicatul celor de la AMD dar, niciodata nu este prea tarziu.

Cele doua configuratii APU sunt, E-Series si C-Series, diferentiate de puterea de procesare si, implicit, de pret si aplicabilitate/scop. Aceste procesoare APU dispun de noul CPU x86 nume de cod “Bobcat”. “Bobcat” este un nucleu x86 complet nou, fiind creat de la zero pentru a oferi performante mobile superioare.

APU cu consum redus de energie Model TDP Numar nuclee Frecvenţă
E-Series (nume de cod: “Zacate”) 

Pentru notebook-uri mainstream, computere desktop cu factor de formă redus

E-350 18 W 2 1.6 GHz
E-240 18 W 1 1.5 GHz
C-Series (nume de cod: “Ontario”) 

Pentru netbook-uri HD şi alte formate reduse

C-50 9 W 2 1.0 GHz
C-30 9 W 1 1.2 GHz

Platforma mainstream 2011 se refera la notebook-urile si desktop-urile mainstream precum si la notebook-urile cu performante ridicate. Aceasta va dispune de un processor APU 32nm Seria “Llano”, ce include pana la 4 nuclee x86 si grafica compatibila DirectX 11, fiind programata pentru livrare în prima jumatate a anului 2011.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul dedicat AMD Fusion.

Nota personala:

Raspunsul AMD la platforma Nvidia ION, o combinatie intre Intel Atom si GPU-ul Nvidia, este unul ferm, indraznet si de efect. Referindu-ma strict la netbook-uri: daca AMD Fusion ofera cel putin aceleasi performante cu ale concurentei, la un pret mai mic, s-ar putea ca, cel putin pe acest segment, sa ne asteptam la rasturnari de situatii. Vom vedea, in primul rand asteptam review-urile si testele noii platforme. Pana la urma, dupa cum am mai spus-o de atatea ori, concurenta este benefica in primul rand consumatorului.

2 thoughts on “AMD Fusion – intram in era Personal Supercomputing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *