CES 2011: Un televizor inteligent STIE ce Vrei TU

Randurile scrise mai jos sunt in mare parte o traducere a unui articol foarte interesant pe care l-am gasit pe blogul Logitech. Articolul se refera la Smart TV-uri si in special la ce ar trebui ele sa faca. Este cunoscut interesul Logitech pe aceasta nisa, ei producand atat Revue-ul cu Google TV dar si posibile accesorii utile televizoarelor Smart.

E clar, pe langa tablete, unul dintre produsele cele mai interesante  de la CES-ul de anul asta este Smart TV-ul.  Este echipamentul pe care producatorii de electronice pluseaza foarte mult anul asta si pe care vor incerca sa-l bage cat mai curand in livingurile noastre. Fie sub forma de TV, fie sub forma unei cutii, ambele conectate la internet. Cel mai misto este faptul ca tabletele vor fi si telecomenzi pentru aceste televizoare. Vor lucra in paralel, completandu-se, totul pentru o experienta cat mai desavarsita.

Asa ca, pentru a discuta pe marginea noului concept, pentru a mai ridica un pic din misterul care planeaza asupra lui, acolo s-a petrecut un interesant seminar numit “Connected TV într-o lume cu continut peste tot – Ce facem cu toata puterea Creierului din interiorul televizorului nostru?”. Vorbitori au fost reprezentati ai unor companii de seama din industria de profil: Sheau Ng – NBC Universal, Greg DePriest – NBC Universal, David Brian Johnson – Intel, Jay (Jungwan) Ko – Samsung, Ken Lowe-Vizio si Alex Terpstra – Civolution.

Pentru inceput, s-a explicat ceea ce un televizor conectat ar trebui sa faca. Principalul sau scop este acela de a oferi o experienta mai inteligenta, mai completa utilizatorului, fata de cea actuala in care doar putem consulta programul tv. O experienta mai inteligenta inseamna, dupa cum v-ati dat seama, intrarea internetului in ecuatie. TV+Internet= Smart TV? Cele 3 cerinte de baza pentru un TV Smart sunt continutul nelimitat, aplicatiile plus asigurarea unei experiente captivante/imersive. Puteti urmari ceva la TV si, in paralel, sa accesati internetul pentru a obtine informatii suplimentare, experienta fiind mai completa in acest fel.

Stati putin, ce este mai important abia acum urmeaza. Dupa parerea vorbitorilor, viitorul este reprezentat de “continutul automat“: adica TV-ul stie la ce vreti sa vizionati.  Adevarata valoare si putere, atat pentru industrie dar si pentru consumator, va fi atunci cand televizorul conectat  va “sti” la ce se uita consumatorul. Astfel, aplicatiile pot fi programate in asa fel incat sa fie interactive. De exemplu, cum ar fi ca atunci cand te uiti la un film, prin identificarea momentelor pe care le parcurgi, sa ai la indemana si link-uri cu diverse informatii legate de acestea pe internet. Plus faptul ca majoritatea consumatorilor doreste continut personalizat. Stim ce filme ne plac, care sunt emisiunile tv preferate, ce muzica ne incanta. Daca televizorul stie ce fel de consumator esti, atunci iti va oferi continutul de care ai nevoie.

Intel a impartasit cateva statistici: Pana in 2015 vor exista pe internet 500 de miliarde de ore de continut. Un om nu va fi capabil sa gaseasca ceea ce vrea sa vizioneze, ceea ce il intereseaza. Deci, inteligenta dispozitivului conectat la internet poate ajuta la gasirea acelui continut. Si, pe de alta parte, agentiile de publicitate pot targeta mai precis publicul tinta al campaniilor lor. Reclama aceluiasi produs, la aceeasi ora si minut, va arata diferit in casa unui versus a unui inginer. Sau poate vor urmari reclame diferite.

Acum m-am cam prins si eu ce vroiau sa zica cei de la Samsung, ca un televizor conectat la internet nu este neaparat si unul inteligent. Un televizor SMART, nu inseamna neaparat ca are un PC incorporat. Nu este numai atat. Un televizor nu ar fi SMART daca nu ar beneficia de puterea serviciilor dedicate si personalizate. Smart inseamna tehnologie plus indecsi, algoritmi, baze de date, statistici, sociologie, informatie. SMART inseamna ce vrei tu, cine esti TU.

0 thoughts on “CES 2011: Un televizor inteligent STIE ce Vrei TU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *