Asus N53SV – Multimedia powered by Sandy

Recent lansata platforma Sandy Bridge a celor de la Intel este pe buzele si in mintile tuturor pasionatilor de calculatoare si tehnologie. Bineinteles ca si la noi au inceput deja sa apara primele echipamente construite in jurul acesteia. Dupa cum ne-au obisnuit, cei de la Asus, au adus primii in Romania (momentan doar pentru review-uri) laptopuri care se bazeaza pe aceasta generatie de procesoare Intel Core, urmand ca in februarie sa fie disponibile si in comert.

Primul echipament bazat pe Sandy Bridge pe care am avut placerea sa-l butonez vreme de vreo doua saptamani este notebook-ul N53SV.

Caracteristici tehnice

Ecran: 15.6 inchi, 16:9, rezolutie 1366×768 pixeli

Procesor: Intel Core i7 2720QM – 2.2 GHz

Memorie RAM: 4 GB

HDD: 500 GB

Sistem Grafic: Optimus cu Intel HD si NVIDIA GeForce GT 540M

Conexiuni: 3 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x HDMI out

Retea: Ethernet Gigabit, Wireless N, Bluetooth 2.0

Unitate optica: Bluray

Sistem Audio: Bang&Olufsen Ice Power

Dimensiuni: 391 x 266 x 40

Greutate: 2.9 Kg

SO: Windows 7 Ultimate 64 biti

Primele Impresii, Design

Este un laptop care impresioneaza atat prin eleganta si simplitatea liniilor dar si prin masivitatea sa. Dimensiunile sale nu il fac un echipament prea portabil, din contra, il vad parcat permanent pe birou, cu exceptia cazurilor in care trebuie neaparat sa ne deplasam cu el la vreo sedinta. Pana la urma, face bine la musculatura un pic de efort fizic. 😀 Am dramatizat un pic, nu este chiar cat un “monstru” de 17 inchi. Remarc faptul ca masivitatea se datoreaza impresionantului sistem audio incorporat.

Privit de la distanta, are un aspect elegant, stilat, cu coloristica predominant gri-neagra si cateva inflexiuni argintii, materialele si finisaje de calitate, pretabil in primul rand conditiilor de business.

Ma asteptam, dupa ce am vazut design-ul extraordinar al ultraportabilului U36, ca si aici sa avem parte de aceleasi proprietati vizuale, moderne, noi. Chiar daca ma repet, ma asteptam ca, in ton cu schimbarea motorului, sa se mai umble un pic si la facelift. Ei, nu, in acest caz s-a “tunat” doar motorul, caii putere zburdand sub vechea capota a generatiei trecute. Au pastrat liniile de anul trecut, cu prea multe materiale si nuante, dupa parerea mea. Daca stau sa numar, la constructia carcasei am intalnit nu mai putin de 5 materiale: aluminiul mat de pe capac si zona de sprijin a palmelor, fibra de carbon din zona tastaturii, aluminiul argintiu al speakerelor, plasticul lucios din jurul ecranului plus cel mat din zona inferioara. Prea multe materiale, aspectul general neavand unitate, un pic prea “exotic” pentru gusturile mele. Daca in locul plasticului lucios utilizau tot fibra de carbon, cu siguranta alta era nota generala.

Pe laterala stanga gasim portul HDMI out, portul Ethernet, slotul pentru carduri, un port USB 2.0 plus altul USB 3.0.

Pe laterala dreapta ne sunt de folos cei doi conectori audio, doua porturi USB 3.0 plus unitatea optica Bluray.

Inedit, pe cea din spate, gasim portul VGA out plus pe cel de alimentare.

Functionare si Utilizare

Este primul laptop cu tehnologie Intel Sandy Bridge pe care l-am butonat. Nu putine persoane mi-au spus ca este cea mai performanta platforma a Intel de pana acum. Configuratia pe care o are, de ultima ora chiar, va poate fi de folos in orice situatie. Office, multimedia, chiar si la jocuri, chiar daca la unele nu veti putea utiliza parametrii maximi. Va pot spune ca acest echipament a functionat ireprosabil pe toata perioada in care l-am avut in custodie, si l-am utilizat intens, cel putin 10 ore pe zi la serviciu.

Cu siguranta ca procesorul i7 la 2.2 Ghz isi face toti banii. Practic, cred ca este unul dintre cele mai puternice laptopuri de pe piata. Este un procesor care nu ar mai avea nevoie de prezenta unei placi video dedicate pentru vizionarea materialelor full HD.

Dispune si de tehnologie Intel Turbo Boost care ii mareste performantele atunci cand aplicatia utilizata are nevoie. Eu am reusit sa il duc doar pana la un maxim de  3.2 Ghz. Remarc faptul ca testul Samsung a fost rulat cu placa video Intel HD, care acum ofera performante superioare fata de vechea serie, dupa unele opinii chiar duble. Oricum, inainte nu puteam viziona acest videoclip la bitrate de 40mbps cu o placa Intel.

Nota windows 7, de numai 4.9. Nu este semnificativa pentru ca nu a fost luata in considerare placa Nvidia G540M. Windows-ul face testul cu placa Intel activata.

Cu placa Nvidia activata, in 3DMarks06 a obtinut un scor de 9465 3D Marks.

Mai va pun cateva informatii hardware la dispozitie.

Informatiile despre sistemul grafic luate cu GPU-Z. Placa video Nvidia GT540M este si ea de ultima generatie, special lansata ca sa faca pereche cu procesoarele Intel Core de generatia a 2-a.

Informatiile culese de aplicatia CPU-Z.

Dupa cum vedeti, HDD-ul de 500 de GB Seagate la 7200 rpm se comporta chiar foarte bine. Amintesc si de faptul ca avem suport pentru USB 3.0, cea mai puternica tehnologie de transfer de pe unitati de stocare externe. Transferul rapid ale datelor este sustinut si de placa Ethernet Gigabit dar si de Wireless-ul de tip N. Practic, pe orice cale am dori sa transferam date, avem cele mai puternice solutii la dispozitie.

Este clar, avem in fata ochilor un echipament puternic. Configuratia lui poate asigura suportul multimedia de care aveti nevoie la filme, muzica, fotografii sau chiar jocuri. Paradoxal este faptul ca avem aceasta impresionanta forta multimedia intr-un corp eminamente dedicat zonelor de business.

In aplicatiile multimedia, pluseaza si sistemul audio Bang&Olufsen, unul dintre cele mai performante existente la un portabil. De altfel, aspectul sau masiv, se datoreaza si acestui sistem audio. Sunetul clar, destul de puternic, poate oferi un confort auditiv placut atunci cand nu avem alt sistem audio in apropiere. Sa nu uitam si de unitatea optica bluray, prin intermediul careia puteti viziona direct de pe discuri originale filmele voastre preferate.

Ecranul:

Ecranul de baza al celor de la Asus, o componenta cu care suntem obisnuiti deja. Afiseaza imagini clare, culori vibrante iar unghiul de vizualizare este chiar decent. Acelasi finisaj lucios care il face aproape impracticabil in lumina puternica.

Dar. Parca se putea, in aceeasi carcasa, o diagonala un pic mai mare, spatiu fiind din belsug; plus ca era loc si de o rezolutie mai performanta. Adica avem un super echipament pe care poate rula aproape orice continut full HD si noi privim la o rezolutie de doar 1366×768 pixeli? Oare cand voi vedea si eu un laptop Asus de 15.6 inchi cu o rezolutie de macar 1600×900 pixeli?

Tastatura:

Tastatura mi-a dat batai de cap. Ori eu nu am fost compatibil cu ea, ori ea nu a fost compatibila cu mine. Probleme am avut in special cu butoanele directionale, prea inghesuite dupa parerea mea, pe care nu le-am putut tasta corect prin metoda oarba. Pur si simplu nu le nimeream. Aceasta se datoreaza faptului ca au incorporat si un bloc numeric, pana la urma destul de util celor care au nevoie.

Inca ceva. Fiind un echipament destul de gros, redactarea nu este prea confortabila, mainile nu stau intr-o pozitie tocmai comoda.

Touchpad:

Touchpad-ul si cele doua butonase ale sale functioneaza corespunzator. Mi-au oferit o experienta superioara celei primite de la tastatura.

Autonomia:

Si autonomia ne atesta ca avea de-a face cu un echipament care sta mai mult la birou decat in afara lui. Cu wireless-ul activ, am avut parte de 2 ore si 40 de minute de lucru.

Concluzii

Pro

– Configuratia puternica, tehnologie de ultima ora

– Unitatea optica bluray

– USB 3.0

– Sistemul Audio

Contra

– Tastatura

– Pretul

N53SV-ul m-a impresionat placut prin puterea si performantele de care dispune. Este un super echipament care va poate garanta accesarea fara probleme a oricarei aplicatii de care ati avea nevoie. Dar, integrarea sistemului audio performant, principalul vinovat pentru dimensiunile deloc de neglijat, il transforma intr-un device multimedia complet, util acelora pentru care divertismentul de calitate este o componenta esentiala pentru stilul lor de viata.

In Romania va fi importat modelul N53SN cu ecran de 15.6 inchi, procesor i7-2630QM 2.0GHz, stocare pe un 500GB 7200rpm SATA SSH, 4 GB RAM, sistem grafic Optimus cu nVidia GT 550 (2048 MB DDRIII) si DVD-RW la un pret de aproximativ 3999 Lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *