Panasonic Convention 2011: Interviu cu Laurent Abadie, Presedinte al Panasonic Europa

Dupa Las Vegas, cei de la Panasonic au prezentat noile linii de produse si in Europa, printr-un evenimentul Panasonic Convention 2011 desfasurat la Londra. Acolo, accentul s-a pus pe tehnologia 3D aplicata la televizoare dar si la camerele foto si video, precum si pe noile functii Smart ale echipamentelor conectate la internet. Au anuntat extinderea liniei de televizoare 3D la 14 modele printre care sunt incluse noile serii NeoPlasma 3D, VT30, GT30, si ST30, precum si seriile de televizoare 3D LED LCD DT35 si DT30 cu ecran IPS Alpha. Impresionanta era si colectia de camere foto si video, anul acesta fiind chiar unul aniversar pentru seria Lumix, implinind 10 ani de la prima camera foto, LC5. Toate produsele erau expuse iar facilitatile lor demonstrate si explicate de catre consultanti ai Panasonic. Marea absenta a fost tableta prezentata la CES.
La acest eveniment, domnul Laurent Abadie, Presedinte si CEO al Panasonic pe Europa, a fost amabil sa ne acorde o scurta intalnire. Intr-o atmosfera degajata, acesta ne-a raspuns timp de 30 de minute la toate intrebarile pe care le-am pus vis-a-vis de vanzarile lor in Romania, de 3D, Smart TV-uri sau viitoarele tablete.
Interviul pe urmatoarea pagina.
ID: Ce parere aveti despre Romania din punctul de vedere al Panasonic? Este o piata destul de buna?
Abadie: Romania este o tara mare, o piata cu potential, chiar strategica pentru noi. Din pacate, la dumneavoastra, impactul crizei a fost cel mai puternic din Europa, mai vizibil decat oriunde, chiar si fata de tari ca Irlanda sau Grecia. Ma refer in special la piata produselor electronice de consum. Caderea pietei a fost de pana in 60%, o scadere atat de drastica nu a mai fost inregistrata in nicio alta tara. Chiar si pentru noi a fost o cadere serioasa in vanzari. Dar, avem speranta ca in 2011, o data cu redresarea pietei, sa recuperam mai mult in vanzari.
ID: Referitor la puterea de cumparare destul de slaba a romanilor, veti aduce produse speciale cu preturi mai mici pentru piata din Romania?
Abadie: Inainte de criza eram foarte multumiti de rezultatele pozitive obtinute in Romania. Pentru situatia actuala, pot spune ca avem si produse cu preturi pe care si le poate permite oricine. De exemplu, avem linii de camere foto compacte cu un design placut si caracteristici de ultima ora care au un pret foarte bun, sub 100 de euro.
ID: De curand ati deschis o fabrica in Slovenia (Panasonic Electric Works). Care sunt criteriile pe care trebuie sa le intruneasca o tara atunci cand vreti sa investiti intr-o noua fabrica?
Abadie: Pentru a investi intr-o fabrica suntem atenti la locatie, la infrastructura in principal, la cat de repede putem livra produsele catre piata de acolo. Accesul pe orice cale de transport, apa, drumuri sau aer, este foarte important atat pentru aducerea materiei prime cat si pentru livrarea produselor finite. De asemenea, suntem atenti la stabilitatea tarii dar si la “calitatea” locuitorilor ei.
ID: In legatura cu tableta, ati prezentat-o la CES dar nu am vazut-o aici, ce ne puteti spune despre ea?
Abadie: Tabletele sunt device-uri cu pozitionare intre smartphone-uri si notebook-uri, pentru mine sunt foarte apropiate de smartphone-uri pentru ca au platforme foarte asemanatoare. Ele trebuie sa ne ofere in primul rand acces mobil la internet, televizorul fiind platforma pentru accesul la internet de acasa. Tableta prezentata la CES este inca un prototip dar promitem ca pana la sfarsitul anului, poate chiar la IFA Berlin, vom aduce produsele finite pe piata. Vom folosi ca si platforma sistemul de operare Android al celor de la Google, poate chiar Honeycomb. De asemenea, vor fi trei modele cu dimensiuni diferite ale ecranului, insa nu stim daca aceasta va fi oferta finala, poate vor fi mai multe.
ID: O tableta cu Windows 7?
Abadie: Momentan nu pot confirma decat Android, trebuie sa mai asteptam. Trebuie sa mai avem rabdare.
ID: Din vanzarile totale ale Panasonic care este procentul pe care il aduce piata din Romania?
Abadie: Cota de vanzari medie in Europa este de 11%, mai mare in tari ca Marea Britanie sau Germania unde ajunge pe la 16%, tarile nordice fiind aproape de media de 11%. In Europa de Est sunt tari care vand peste medie dar Romania este cu mult sub, aproape de 6-7%, ca si in alte tari ca Italia, Spania sau Portugalia. De aceea, aici vedem oportunitati de crestere a business-ului.
ID: Tehnologia 3D a avut rezultatele pe care le asteptati?
Abadie: Da, cu mult peste obiectivele noastre. De exemplu, la TV-uri, in 2010 am vandut de 3 ori mai multe televizoare 3D decat aveam in plan. Anul acesta, 50% din televizoarele noastre sunt 3D iar anul viitor vor fi in cuantum de 80%. Din punct de vedere al continului, un alt element foarte important in vanzarile de 3D, anul acesta vor fi lansate 60 de filme noi la Hollywood, toate si in 3D, comparativ cu 20 de titluri anul trecut. Dupa succesul Avatarului, toti marii producatori isi canalizeaza eforturile catre aceasta zona dar si in cea a jocurilor sau a transmisiilor de televiziune 3D.
ID: Apropo de jocuri, va lansa Panasonic o consola speciala pentru jocuri, de genul celor de la Sony sau Microsoft?
Abadie: Cred ca este prea tarziu pentru ca Panasonic sa mai vina cu un astfel de device, viitorul fiind al gaming-ului in cloud, bazat pe servicii, pe televizorul conectat sau pe telefonul mobil, fara nevoia unui alt echipament aditional.
ID: Va place sa vizionati filme in 3D?
Abadie: Da, foarte mult. Cui nu-i place? Am fost atent la reactia consumatorilor atunci cand privesc in magazine imagini 3D pe televizoarele noastre. Observi aceea expresie de bucurie pe fata lor cand se uita la un film in 3D. Este o experienta deosebita care depinde foarte mult si de calitatea productiei in sine.
ID: Ce ne puteti spune despre un viitor televizor 3D de la Panasonic fara ochelari?
Abadie: Da, lucram la dezvoltarea unei astfel de tehnologii dar un produs cu adevarat competitiv va aparea in cativa ani. Momentan, tehnologia actuala, cu ochelari, ofera cea mai buna calitatea imaginii la rezolutii full HD.
ID: Legat de serviciile de tip cloud cu plata, cele de genul video-on-demand. Vor fi disponibile si in Estul Europei, in special in Romania, tinand cont de embargo-ul pe care il avem vis-a-vis de platile electronice? Vom putea plati aplicatiile, serviciile video?
Abadie: Viera Connect are servicii free care pot fi accesate de oriunde. Din cate stiu eu, chiar si cele platite ar trebui sa fie disponibile oriunde.
Pingback: » Panasonic Eluga – Arată foarte bine, chiar dacă are un nume ciudat