Sony Vaio YB – Mini-laptopul cu AMD Fusion

Tehnologia AMD Fusion a inceput, usor si inca timid, sa-si faca simtita prezenta si la noi in tara, pe diverse echipamente, placi de baza sau chiar un laptop. Contrar tuturor asteptarilor, primii care au prezentat in Romania un portabil bazat pe aceasta platforma sunt cei de la Sony, prin modelul Vaio YB. Toata lumea paria pe Asus, Acer sau Toshiba, nicidecum pe Sony, integrator care avea furnizor exclusiv la procesoare pe Intel.

Datorita interesului meu pentru aceasta tehnologie, o alternativa la cea Nvidia ION cu Intel Atom , am avut sansa de a fi printre primii din Romania care s-au jucat cu mini-laptopul Sony Vaio YB, un echipament pe care l-am purtat cu mine peste tot unde am mers, chiar si la deplasarea din Anglia.

Caracteristici tehnice

Ecran: 11.6 inchi cu o rezolutie de 1366×768 pixeli

CPU: 1.6-GHz AMD E-350

Placa Grafica: AMD Radeon HD 6310

Stocare: 320 GB

Memorie RAM: 2GB

Conectica: Ethernet gigabit; WLAN 802.11b/g/n; Bluetooth® 2.1

Altele: Hi-Speed USB 2.0 (x3); 1 xHDMI out; MOTION EYE® digital camera

Dimensiuni: 202.8 x 25 x 290 mm

Greutate: 1.46 Kg

SO: Windows 7 Home Premium

Primele Impresii, Design

Cand l-am vazut prima oara am trait un “Deja Vu”. In acel moment nu stiam ca se numeste YB ci doar ca este primul portabil cu AMD Fusion pe care o sa-l butonez. Apoi, dupa ce i-am aflat si numele, mi-am dat seama ca am in fata ochilor un Vaio Y la o scara mai redusa. Linia Y care avea un ecran de 13.3 inchi s-a transformat in una cu ecran de 11.6 inchi, mai usoara, mai portabila.

Aspectul sau este unul ingrijit, respira o eleganta simpla, moderna, tipica portabilelor Vaio. Numai doua culori sunt predominante in paleta sa coloristica – argintiu si negru, fiind in acest fel un echipament cu un aspect unitar si stilat. Ca oricarui notebook marca Vaio, nu ii lipseste LED-ul mare din jurul butonului de Power, colorat verde cand este pornit sau Portocaliu cand este in stand-by.

Nu este nici prea sobru, nici prea modern, astfel ca se adreseaza atat tinerilor dinamici si activi cat si celor trecuti de o anumita varsta, mai pretentiosi si mai selectivi. Vreau sa remarc faptul ca, datorita calitatii constructiei, are si un pret peste media clasei sale.

Pe laterala stanga avem portul de alimentare, unul VGA urmat de cel HDMI, ultimul fiind un port USB.

Pe cea frontala, unic la portabilele Vaio, gasim doua sloturi pentru carduri, unul SD, celalalt pentru formatul proprietar Memory Stick Duo.

Pe laterala dreapta avem cei doi conectori audio, inca doua porturi USB 2.0, portul ethernet si butonul pentru pornire/oprire.

Functionare si Utilizare

Platforma AMD Fusion care echipeaza acest mini-laptop combina un procesor low-voltage la 1.6 Ghz cu o placa grafica puternica. APU-ul, unitatea de procesare accelerata, are incorporat un procesor si o placa grafica. Este o tehnologie care se preteaza echipamentelor cu dimensiuni mici, portabilelor, mini-pc-urilor, placilor de baza in format mini-itx etc. Se stie deja de succesul de care se bucura cuplul Nvidia ION – Intel Atom la netbook-uri sau HTPC-uri, un mariaj care le-a transformat si in adevarate scule multimedia, care pot rula fisiere video la rezolutii full HD. Fusion este raspunsul AMD la tandemul ION-Atom, ei dezvoltand o platforma rivala care poate face acelasi lucru, la preturi oarecum (teoretic) mai mici. Toti ne asteptam ca un procesor AMD sa fie mai ieftin decat unul Intel.

Dupa ce l-am stresat vreme de vreo doua saptamani, pot spune ca Vaio-ul YB este un echipament care, pe langa suportul pentru programele de baza pe care le-am putea utiliza, il ofera si pe cel pentru divertismentul multimedia full HD, in 1080p. Din punct de vedere al performantelor sale i-as vedea utilitatea mai degraba intr-un mediu casnic, fiind potrivit ca unealta de studiu pentru elevi si studenti sau ca al doilea sistem in casa, unul portabil si tocmi bun de luat peste tot cu noi. Este usor, mic si are destula putere pentru ceea ce am avea de facut in conditii de portabilitate.

Recunosc ca am dezinstalat suita antivirus cu care a venit, eu preferand Microsoft Security Essentials, un program care nu ocupa atat de mult procesorul. Fiind un procesor mai slabut, nu vad de ce marketing-ul Sony tine neaparat ca el sa porneasca cu toate acele programele in memorie, Vaio Gate de exemplu sau altele. Este o “boala” pe care o intalnim la majoritatea integratorilor.

Nici nu ai zice ca, la procesorul destul de slabut pe care il are, ca poate rula materiale video High Definition. Nu vreau sa supar pe nimeni dar, procesorul E-350 este foarte util la activitatile de baza: browsing pe internet, mesagerie instant, vizualizare sau editare documente office cu un nivel de complexitate minim/mediu sau oricare alte programe care nu incearca sa-l streseze prea tare, limitele sale fiind usor de atins. Si, totusi, daca rulam materiale video chiar si High Definition cu un program care stie sa foloseasca accelerarea video, acesta zburda pur si simplu, fisierele ruleaza fara blocari sau lag-uri. Puteti vedea chiar voi in materialul video pe care l-am realizat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WNN-kwYk6Rg]

Din pacate, in programe mai complexe, solicitante, procesorul isi atinge usor limitele superioare si apar lag-urile, intarzierile in raspuns. De exemplu, la jocuri de generatie mai noua, nu poate fi asigurata cursivitatea meniului, secventele de joc se incarca foarte greu, te lasi pagubas. In schimb, la Counter Strike s-a comportat bine, am putut “killeri” botii fara nicio problema. Pe de alta parte, ce fel de experienta de gaming ai pe un ecran de 11.6 inchi? Nu prea satisfacatoare zic eu. Oricum, nu este un echipament facut pentru asa ceva. Daca ai nevoie de un echipament portabil pe care sa rulezi programe complexe de editare video si foto sau cine stie ce alte softuri de business solicitante, nu vei gasi in YB partenerul de care ai nevoie.

Dupa ce am vazut ce-i poate pielea, pot spune ca este un echipament cu performante decente, pe care putem desfasura atat activitati digitale simple, de baza, dar ne si putem relaxa si distra cu formate video HD. Dupa cum am mai spus, este un portabil cu aplicatii in domeniile casnice sau in cele de invatamant, potrivit ca partener de studiu pentru scolari sau studenti. Datorita ecranului mic il privesc tot ca pe al doilea sistem din casa, utilizabil in special cand suntem departe de computerul mai puternic de la birou.

La ce face procesorul, nu ar avea nevoie de o cantitate mai mare de 2 GB de memorie RAM. Acestia sunt de ajuns pentru incarcarea tuturor programelor de care am avea nevoie. Si, pentru transferul datelor din retea, pe cupru sau pe cea a aerului, avem la dispozitie cele mai performante tehnologii la ora actuala, Ethernet Gigabit si Wireless de tip N. Remarc si prezenta a 3 porturi  USB 2.0, de ajuns pentru a conecta simultan tot ceea ce avem nevoie la el: un mouse wireless, un hdd extern si o imprimanta.

Portabilitatea:

Are o greutate de aproape 1.46 Kg si are un incarcator din acelea mici, tipice Sony. Astfel ca, impreuna cu incarcatorul, poate fi transportat extrem de usor oriunde ne duc pe noi picioarele. Chiar si pe fete, daca ii fac loc intr-o geanta mai mare, din acelea de umar de care poarta ele, nu le va deranja cu prezenta sa.

Autonomia:

Intr-o zi petrecuta la birou, accesorizat cu un mouse Logitech cu Unifying, conectat la reteaua wireless si cu luminozitatea spre maxim, micutul portabil mi-a oferit aproape 4 ore de autonomie, timp in care mi-am rezolvat treburile mele cotidiene: browsing pe net, redactare si editare in office, e-mail, retusare fotografii. Fara mouse atasat, cu wireless-ul activ, mi-a oferit autonomia de care am avut nevoie pentru deplasarea de la Londra, doua zile utilizand-ul ori de cate ori am avut nevoie. Recunosc ca am fost extrem de atent la consumul de energie si, atunci cand nu mai aveam nevoie de el, il treceam in starea de hibernare.

Sistemul audio:

Avem un laptop mic si, conform legilor firii, un sistem audio pe masura. Mititel si nu destul de galagios pentru urechile mele batrane. Recomand utilizarea unui sistem mai puternic sau al unor casti, fiecare de ce dispune pe acasa sau pe la birou.

Ecranul:

In primul rand ca ecranul de 11.6 inchi afiseaza o rezolutie perfecta pentru dimensiunile sale, aceea de 1366×768 pixeli. Caracterele afisate pe ecran, la aceasta rezolutie si la aceasta diagonala ale ecranului, au dimensiuni care pot fi vizualizate foarte bine. Nu sunt nici prea mici, nici prea mari, nu obosesc ochii la vizualizare. Imaginile sunt clare, luminoase,  cu o coloristica vibranta. Chiar daca are un finisaj lucios, am putut vizualiza in conditii bune chiar si intr-o lumina naturala pentru, fara reflexii deranjante.

Tastatura:

Aceasta ne asigura din plin suportul pentru redactarea fluenta si confortabila. Tastele sunt excelent spatiate intre ele iar feedback-ul lor la apasare este cum nu se poate de reconfortant si placut la utilizare. De asemenea, datorita grosimii destul de reduse, suportul pentru palme este la o inaltime acceptabila pentru asigurarea conforutului necesar palmelor.

Touchpad:

Touchpad-ul raspunde excelent la comenzile tactile, degetele se pot plimba pe el fara sa simta cumva efectul de franare. Ii reprosez doar ca este prea mic si ca cele doua butonase mi s-au parut un pic cam rigide.

Concluzii

Pro

– Poate rula materiale video full HD

– Portabilitatea, este usor si compact

Contra

– Pretul, poate un pic mai mare fata de media clasei sale.

Vaio-ul YB cu AMD Fusion este un mini-laptop care imbina o putere de procesare decenta, cu o grafica performanta, alaturi de o portabilitate optima dar si un pret pe masura calitatii constructiei.

De saptamana viitoare va putea fi comercializat si in Romania, la un pret de aproape 2200 Lei.

One thought on “Sony Vaio YB – Mini-laptopul cu AMD Fusion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *