Traznetul loveste USB-ul 3.0 si HDMI-ul?

Intel anunta o noua tehnologie de mare viteza pentru transferul de date cu numele de Thunderbolt. Aceasta poate asigura viteze de 10Gbps, in aceste conditii transferul unui film HD durand numai 30 de secunde. De asemenea, Thunderbolt suporta atat transferul de date cat si afisarea HD pe un singur cablu,  simplificand in acest fel metodele de conectare la diversele echipamente.

Tehnologia Thunderbolt utilizeaza doua metode de comunicare sau protocoale – PCI Express pentru transferul de date si DisplayPort pentru imagine. PCI Express detine flexibilitatea necesara pentru conectarea la aproape orice tip de echipament, iar DisplayPort poate reda 1080p si oferi opt canale audio simultan. Tehnologia Thunderbolt este compatibila cu display-urile si adaptoarele DisplayPort existente. Toate echipamentele Thunderbolt folosesc un conector comun, astfel incat acestea se pot conecta intre ele rapid, prin intermediul unor cabluri electrice sau optice. Pentru utilizatorii de echipamente portabile noua tehnologie se traduce prin a avea un singur conector pe notebook-ul subtire cu care pot transfera rapid date si reda o imagine HD acasa sau la birou.

In primul rand ca Thunderbolt ne ajuta sa reducem semnificativ numarul cablurilor pe care le utilizam zi de zi. Pe acelasi cablu, cu acelasi conector, vom putea conecta un hdd extern dar si un monitor sau chiar televizorul. Nu vom mai avea nevoie si de cablu USB, si de cablu VGA , DVI sau HDMI. Vom utiliza doar unul singur, universal. Din cate am inteles, vom putea utiliza in acelasi timp un singur cablu si pentru transferul de date si pentru vizualizarea unui material video. De exemplu, vom “lega” laptopul la un TV printr-un cablu Thunderbolt iar televizorul va avea porturile necesare pentru conectarea altor device-uri, se va purta ca un HUB Thunderbolt.  Este o tehnologie care, daca se va dovedi fiabila,  le va face inutile, in timp, pe cele USB 3.0 si HDMI.

Un mic filmulet explicativ, mai jos.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1ox_inwLSl0]

Primul integrator care va aduce pe piata echipamente cu aceasta tehnologie este Apple prin noua serie MacBook Pro. Mai multe companii au in plan sustinerea Thunderbolt in produsele viitoare, inclusiv Aja, Apogee, Avid, Blackmagic,  LaCie, Promise si Western Digital.  Intel lucreaza cu ceilalti producatori pentru a oferi produse compatibile cu tehnologia Thunderbolt, inclusiv computere, ecrane, echipamente de stocare, echipamente audio/video, camere, docking station si altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *