2011: Smartphone-uri si Tablete cu Nvidia Tegra 2. Oare ce urmeaza?

Tegra 2 a celor de la Nvidia a fost anuntata anul trecut dar si-a facut debutul pe echipamente anul acesta. Este o tehnologie care incearca sa se impuna pe piata smartphone-urilor si a tabletelor si, cred eu, ca va reusi acest lucru foarte repede. Nu cred ca se vor opri aici, urmatorul pas logic fiind sa atace si zona inca virgina a smartbook-urilor. Este primul procesor dual-core care, alaturi de GPU-ul GeForce, poate asigura rularea fluenta a continutului flash, al jocurilor sau materialelor video la rezolutii full HD, astfel ca puterea de procesare a device-urilor portabile a crescut catre limite care acum cativa ani erau posibile numai pe PC-uri. Am impresia cateodata ca tehnologia se misca atat de repede incat nu mai putem tine pasul cu ea. Totul se schimba foarte, foarte repede. Si, sa vedeti ce va urma de acum incolo….

Tegra 2 este prezenta deja pe doua smartphone-uri (Motorola Atrix 4G si LG Optimus 2x), urmand ca in viitorul apropiat sa “motorizeze” un nou model Samsung. Nu, din cate banuiesc eu, nu va fi SGS2-ul ci un model diferit.

Personal, conceptul celor de la Motorola imi place foarte tare. Practic, smartphone-ul este un mini-computer pe care il purtam tot timpul cu noi. Cand ajungem la birou, il andocam la un ecran si o tastatura mai rezonabile, poate si cu o capacitate de stocare mai generoasa, si ne continuam lucrul de unde ramasesem. Poate nu este cea mai viabila solutie in acest moment, in sensul ca puterea ei de procesare actuala nu o poate inlocui pe cea a unui pc, dar viitorul cam asa va arata.

Si, dupa cum am mai spus, Tegra 2 este o tehnologie care poate asigura rularea unor materiale video la rezolutii full HD, fiind mai utila pe ecrane cu dimensiuni mai mari. Un ecran de smartphone cu o diagonala de 4 inchi nu este cel mai propice mediu pentru vizualizarea filmelor sau pentru gaming. Asa ca, este o tehnologie care poate fi mai utila pe tablete. Si chiar asa gandesc si integratorii, fiind anuntate in acest moment aproape 10 modele cu Tegra 2. Dintre ele amintim de Motorola Xoom, LG Optimus Pad, Samsung Tab 10.1,  Acer Iconia A500, Asus Slider si Asus Transformer, Toshiba Antares 1o sau Dell Streak 7.

Si nu s-au limitat doar la atat,  adica numai la hardware. Au creat un spatiu special in Android Market numit TegraZone, unde puteti gasi aplicatii si mai ales jocuri compatibile, free sau contra cost.

Tegra 2 nu va avea o viata extrem de lunga. Cei de la Nvidia au anuntat proiectul Kal-El care va avea ca finalizare primul procesor mobil quad-core si  un GPU cu 12 nuclee cu suport pentru tehnologie stereoscopica 3D. Aceasta va putea asigura rezolutii de pana la 2560×1600 pixeli si va fi mai puternica de 5 ori fata de actuala Tegra 2.  Si-au propus ca noul procesor quad sa fie disponibil anul acesta.

Ei? Ce ziceti? Cam in cati ani vom avea un PC complet intr-un smartphone? Viitorul este aproape…

2 thoughts on “2011: Smartphone-uri si Tablete cu Nvidia Tegra 2. Oare ce urmeaza?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *