PC compact cu AMD Fusion de la Marketonline
V-am tot povestit aici, pe acest blog, despre diverse echipamente “motorizate” cu tehnologia AMD Fusion. Chiar am facut doua scurte prezentari netbook-urilor Sony Vaio YB si Asus 1215B. Ca o concluzie dupa experienta traita alaturi de cele doua echipamente mentionate inainte, Fusion cu APU E350 poate asigura accesul la programele de baza de care am avea nevoie zilnic, plus la cele multimedia in rezolutii full HD. Ca si in cazul rivalei Nvidia ION, este o platforma care poate fi utilizata si la alte tipuri de echipamente, tot compacte, cum ar fi nettop-urile, htpc-urile, pc-urile compacte mai general spus.
Va relatam acum vreo doua saptamani despre un sistem PC pe care l-am gasit pe marketonline, unul construit in jurul unui APU Brazos E350 pe care, ulterior, l-am primit in custodie pentru cateva “ture de pista”. Dupa aproape o saptamana de cand il stresez cu diverse aplicatii pot spune ca, nici de data aceasta, Fusion nu m-a dezamagit.
Caracteristici Tehnice
Placa de baza: AS Rock E350 M1
APU: AMD Brazos E-350
Procesor: Dual-Core la 1.6 Ghz;
Placa Grafica: Radeon HD 6310;
Memorie RAM: 2x2GB @1066Mhz;
HDD: Samsung HD322HJ de 320 GB; SATA II, cache 16MB, 7200 rpm;
Retea: Ethernet Gigabit
SO: La pachet nu are sistem de operare
Prezentare Generala
V-am mai spus, cred, ca un asftel de PC, construit in jurul unei astfel de platforme, si-ar putea gasi fara indoiala locul intr-un living, in rol de HTPC (Home Theater PC). Fusion reprezinta alternativa la Nvidia ION, tehnologie pe care eu mi-am construit propriul sistem multimedia. Este o tehnologie compacta, pentru sisteme pe masura, compacte.
Carcasa Foxconn in format mini-ITX aleasa de cei de la Marketonline este eleganta, prezentabila dar, personal, mi se pare un pic prea mare. Sigur, are dimensiunile aproximative ale unui PS3 de generatie mai veche asa ca, cu putina pricepere si imaginatie, vom reusi sa o asezam langa TV-ul mare din living. Privind dintr-o alta perspectiva, poate fi un sistem PC compact, care ar ocupa un spatiu minim pe un birou, fie el la serviciu sau in camera piticilor. You’re choice!
Un prim avantaj pentru o astfel carcasa este faptul ca i se poate incorpora o unitate optica interna, la format standard, deci si cu un pret mai ieftin.
In partea frontala remarcam prezenta unui cititor de carduri, un accesoriu extrem de util in orice casa.
Pe spate, conectorii placii de baza sunt urmatorii: un antic PS2, nu mai putin de 6xUSB 2.0, unul eSata, 1xVGA, 1xDVI, 1xHDMI, un port Ethernet, o iesire audio optica precum si cele analogice 7.1. Amintesc ca, frontal, mai avem inca doua porturi USB 2.0. Ce bun ar fi fost macar un USB 3.0. Nu?
Functionare si Utilizare
Am instalat programele pe care le utilizez zi de zi, cum ar fi Mozilla Firefox, Irfan Viewer (unul dintre editoarele mele foto preferate, chiar free), Office si Splash Lite pentru rularea formatelor video HD. Instalarea lor si chiar si a sistemului de operare a decurs la fel ca pe orice alt sistem pe care l-am mai “manufacturat” pana acum, fara blocari, fara lag-uri, fara probleme. In programele de baza, office, navigare pe internet, minime editari foto, sistemul s-a descurcat corect, decent, sincer nu cred as fi avut nevoie de o configuratie mai puternica pentru astfel de sarcini.
Limitele sale sunt atinse in programele care solicita procesorul, cele de editare video de exemplu. Sigur, cu putina rabdare, puteti incerca si editare video pe el dar nu va recomand.
In schimb, contrar celor spuse de mine la capitolul video pana acum, la rularea formatelor video full HD, intr-un program cu suport pentru accelerarea video (Splash Lite de exemplu), se comporta exemplar. De vina, daca putem spune asa, este placa video puternica incorporata in APU, Radeon-ul HD 6310. Am rulat cu el cam tot ceea ce am avut chef, toate materialele video avand parte de suportul necesar pentru rularea fluenta, cursiva, fara blocari. Deci, din acest punct de vedere, poate fi o scula multimedia excelenta.
Are port HDMI-out si iesire audio optica, astfel ca ne putem bucura de vizionari de calitate pe un ecran mai mare, alaturi de un sound adecvat, o experienta tipica de cinema in propriul living.
De asemenea, in jocuri de generatie mai veche sau altele care nu au cerinte hardware exagerate, ne putem incerca indemanarea. In schimb, in altele de genul CoD Black Ops, nu v-as sfatui. Meniurile se incarca un pic mai greu iar in timpul jocului, chiar si la setari minime, apar lag-uri enervante.
De altfel, chiar l-am si filmat in plina actiune. Mai jos.
L-am mai “testat” si cu alte cateva programe.
Cel mai simplu, Windex-ul = 3.8, la fel ca si la Asus-ul 1215B.
Informatiile culese cu aplicatia CPU-Z:
Placa grafica in toata splendoarea detaliilor ei tehnice, cu GPUZ.
Nici hard disk-ul nu a scapat, fiind luat la intrebari de HDTune Pro. Chiar daca este un HDD ieftin, rezultatele obtinute de el, dupa cum era normal, sunt peste cele ale un HDD de laptop la 5400 rpm.
In 3D Mark 06 a obtinut un scor de 2015 3DMarks, foarte apropiat de cel obtinut de Asus-ul 1215B.
Pe tot parcursul utilizarii nu am avut cum sa nu percep zgomotul ventilatoarelor, nu extraordinar de puternic dar nici insesizabil.
Concluzii
Pro
– Putere de procesare decenta
– Pret corect
– Are cititor de carduri
– Are unitate optica
Contra
– Cam zgomotos
Sistemul celor de la Marketonline este unul cu performante corecte la un pret corect, decent chiar. Este un echipament care ne poate asigura atat suportul pentru activitatile noastre de zi cu zi precum si pe cel pentru divertismentul multimedia la rezolutii full HD. Un sistem care isi poate gasi cu siguranta locul in orice casa sau chiar in birourile unde se utilizeaza in special aplicatii tip office.
Are un pret de aproximativ 949 lei.