Samsung RF510 – Performanta in stil coreean

Este clar ca “buna ziua” ca viitorul este al laptopurilor. Acum sunt destul de puternice, cu un nivel de performanta echivalent cu al desktopurilor, pentru majoritatea aplicatiilor utilizate pe scara larga. Iar viitorul ne va rezerva intotdeauna surprize placute, cel putin asa sper eu. Si, fata de desktopuri, avantajul portabilitatii este cu siguranta unul extrem de important. Chiar si daca avem un laptop cu diagonala mai mare, de 17 inchi sa zicem, tot il putem muta prin casa oriunde avem noi chef sa lucram. Cu un desktop este putin mai dificila aceasta activitate de transhumanta digitala. Si, daca mai experimentam pene de curent din cand in cand, un laptop nu se va opri din functionare. Tocmai de aceeea, majoritatea celor care isi cauta un nou sistem pc isi indreapta atentia catre un laptop. Si, au de unde alege. Sunt categorii si categorii de laptopuri: mai puternice, mai ieftine, mai usoare, cu ecranul mai mare, o varietate in diversitate ca sa spunem asa, pe gusturile si nevoile electronice ale oricui.

Dupa introducerea de rigoare, o sa va povestesc cate ceva despre un senior coreean, ajuns de curand si pe biroul meu. Subiectul va fi modelul RF510 despre care cei de la Samsung au comunicat ca este cel mai puternic laptop al lor. Nu cunosc toate modelele producatorului coreean dar, dupa cele 10 zile in care l-am tot stresat cu diverse, pot spune ca RF510 este un echipament care poate face destul de multe.

Caracteristici tehnice

Ecran: 15.6 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli

Procesor: Intel Core i5 M480 la 2.67 Ghz

Memorie RAM: 4 GB

HDD: 500 GB

Placa Grafica: Nvidia GeForce GT330M

Retea: Wireless N, Ethernet Gigabit

Dimensiuni: 37.96×25.55×3.14~3.7 cm

Greutate: 2.6 Kg

SO: Windows 7 Home Premium 64 biti

Detaliile tehnice complete: aici.

Primele Impresii, Design

Aspectul general este cel al unui echipament elegant, serios, cu finisaje de calitate, robust, facut sa fie utilizat timp indelungat. O tinuta masculina, pe masura unui barbat, fara muchii curbate si ondulate, cum am mai vazut noi la alte modele, mai feminine. Este un echipament masiv, un laptop-desktop care va parasi biroul foarte rar si pe distante scurte.

Din punct de vedere coloristic este un mix de nuante argintii-negre, serioase, care ar da mai bine pe biroul de la serviciu. O varietate de materiale si culori: avem plastic negru lucios pe capac si in jurul ecranului, aluminiu gri cu finisaje mate pe zona de reazem a palmelor si pe cea a speakerelor, plastic vopsit argintiu ca suport pentru tastatura, grila din aluminiu argintiu asezata asimetric in jurul butoanelor de control ale volumului, plus balamale cromate pentru un aspect semi-exotic.

Totusi, am remarcat si modelul de pe capac, care reflecta radial lumina, creand un efect atractiv, cool, care ii mai indulceste un pic aspectul sobru.

Pe laterala stanga avem portul pentru alimentare, unul VGA out, portul Ethernet, cel HDMI out, doua porturi USB 2.0 si porturile audio.

Pe cea frontala, in mijlocul ei chiar, gasim slotul pentru carduri SD.

Pe laterala dreapta este prezenta unitatea optica urmata de numai putin de 2 porturi USB 3.0.

Functionare si Utilizare

Chiar si vizual iti lasa impresia unui echipament puternic, cu o configuratie facuta sa duduie in cele mai diverse programe. Si, daca ne uitam la datele tehnice, cu i5-ul la 2.67 Ghz, RAM-ul de 4 GB sau placa grafica Nvidia GeForce GT 330M, chiar ca o sa va faca si voua cu ochiul. Este o configuratie care poate multumi aproape pe oricine, mai ales ca vine la un pret destul de interesant, numai 3800 Lei, un pret corect in special in mediile de business.

Samsung RF510 poate asigura suportul de lucru in orice program am avea nevoie, chiar si in cele mai solicitante cu hardware-ul din dotare. La nivelul meu de utilizare, are configuratia care m-ar putea multumi atat pentru activitatile zilnice in suitele office, la navigarea pe internet, la prelucrarea fotografiilor dar si la realizarea materialelor video full HD pe care le urc pe internet. La nivel de amator sau semi-profesionist, are calitatile tehnice de care ati avea nevoie. Calitati care sunt de ajuns pentru majoritatea celor dintre voi.  Cei care au nevoie de o putere de calcul mai serioasa de atat, se vor indrepta ori catre laptopuri mai scumpe sau, mai sigur, catre workstation-uri dedicate. Dar, in momentele in care ati avea nevoie sa va desfasurati activitatea undeva la mama supararii, va poate fi de folos pentru indeplinirea sarcinilor uzuale.

Si, pentru ca nu totul este munca, munca si iar munca, sunt momente in care vrem distractie, distractie si iar distractie. Am fost destul de explicit? 😀 RF510 va poate rula, fara nici cea mai mica problema, orice material video, chiar si la rezolutii full HD. In ciuda aspectului sau poate un pic prea sever, “dupa cateva paharele”, poate deveni simpatic si haios, un partener ideal pentru momente de relaxare si voie buna.

Chiar si in jocurile de generatie mai noua, la parametri medii, va poate fi de folos. Cu setarile de mai sus, am putut juca CoD: Black Ops fara blocari sau lag-uri deranjante; este jucabil in limbaj de specialitate. 😀

Orice novice isi poate da seama ca are un computer interesant in fata, inca de cand vede nota windex-ului: 5.9. O nota demna de un desktop performant.

Normal ca l-am mai testat si cu alte aplicatii.

Cpuz ne prezinta detaliile de mai sus.

Placa grafica in toata splendoarea ei, detalii extrase cu Gpuz.

Hard disk-ul are performante medii pentru clasa lui.

In 3DMark06 a obtinut un scor de 7349 3DMarks.

Conectica si Accesorii

Si la conectica sta foarte bine, fiind unul dintre primele portabile la care intalnesc doua porturi USB 3.0. Transferul de date din retea este sustinut si de Ethernet-ul Gigabit si Wireless-ul N. Sa nu uitam nici de unitatea optica dvd-rw incorporata, un accesoriu pe care multi inca il considera extrem de util. Parca ar fi mers un bluray.

De asemenea, daca vrem sa continuam vizualizarea unui material video pe un ecran mai mare sau, de ce nu, pentru prezentari, avem la dispozitie portul HDMI out sau pe cel VGA.

Ecranul

La un sistem atat de puternic ne-am fi dorit un ecran de super calitate, nu? Nu ma refer la calitatea imaginilor, claritatea sau culorile lor, acestea fiind redate chiar foarte bine. Ci la rezolutie, aici avand la dispozitie doar un 1366×768 pixeli, o rezolutie putin cam mica pentru cat de spatios este ecranul. Toate cele afisate parca sunt prea mari la aceasta rezolutie si pe acest ecran. Aici cred ca este un loc de upgrade, se putea merge chiar pe o rezolutie full HD. De asemenea, are un finisaj lucios, asa ca nu il recomand pentru utilizarea in lumina puternica.

Sistemul audio

La configuratia pe care o are, poate rula cu succes si continut multimedia la rezolutii full HD. Asa ca, in clipele de ragaz, ne putem distra vizionand materiale video, mai artistice sau mai “home made”. Sistemul audio incorporat are speakere destul de galagioase, plus butoane dedicate pentru controlul acestora.

Tastatura

Tastatura mare si spatioasa mi-a placut, ofera un suport excelent pentru redactarea rapida si confortabila. Remarc faptul ca este si foarte bine rigidizata, nu flexeaza in interior chiar si la tastarea energica.

Touchpad-ul

Touchpad-ul merita si el mentionat, este destul de mare, raspunde foarte bine la comenzile tactile, cele doua butonase de control fiind destul de generoase si foarte usor de apasat.

Autonomia

Autonomia este una decenta pentru un laptop pe care il vom lua cu noi in expeditiile citadine foarte rar. Utilizat pentru redactare si navigare pe internet, cu wi-fi-ul activat si luminozitatea setata la jumatate, plus un mouse pe fir conectat, am avut parte de aproape 2 ore si 40 de minute de timp de lucru. Nu extraordinar, decenta, dar se putea un pic mai bine.

 

Concluzii

Pro

– Configuratia puternica

– Raport calitate/pret optim

– Tastatura de calitate

– Are doua porturi USB 3.0

Contra

– Plasticul lucios al carcasei

– Rezolutia mica a ecranului

Samsung-ul RF510 este un laptop care, chiar si in ciuda minusurilor mentionate mai sus, mi-a placut. Are performante tehnice de top care v-ar putea asigura atat accesul in programele de business cat si in cele multimedia, in scopuri profesionale sau numai pentru divertisment.
Pe emag.ro are un pret de aproximativ 3799 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *