ghiseul.ro – Activ de astazi dar nu pentru toata lumea

Ghiseul.ro a fost lansat astazi. Din pacate, el va fi deschis numai cetatenilor din sectoarele 2 si 6 ale capitalei si celor din Targu Mures. Presupun ca acestea sunt cele mai informatizate institutii de colectare a taxelor si impozitelor. Restul cetatenilor, printre care ma aflu si eu, mai trebuie sa asteptam pana prin 2012. Tot de aici vor putea  fi achizitionate domenii de Internet din spatiul .RO. Sistemul va fi compatibil momentan cu platformele Mastercard si Visa.

Ghiseul.ro, mai in detaliu, pe urmatoarea pagina.

Ghișeul.ro

Site/Platformă

–         www.ghiseul.ro

–         Este utilizabil pe oricare browser de Internet (Explorer, Mozilla, Safari, Chrome, Opera etc.)

–         Cuprinde secțiuni de Legislație, Manual de Utilizare, Ajutor și Autentificare

–         Plățile se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putând vizualiza exact sumele de plată) sau fără autentificare (utilizatorul introducând direct suma pe care știe că o are de plătit)

–         Administrațiile locale pot trimite cetățenilor datele de autentificare (nume utilizator și parolă)

–         Datele de autentificare pot fi solicitate de către cetățeni și la ghișeul administrațiilor locale, înrolate în sistem

Acoperire

–         În decurs de maxim 3 luni, administrațiile tuturor orașelor cu peste 150.000 de locuitori se vor înregistra în sistem

–         Apoi, în următoarele 5 luni, în sistem vor fi integrate administrațiile orașelor cu până la 150.000 de locuitori

–         Ultima etapă este rezervată comunelor și instituțiilor publice nevizate de primele două etape.

–         Administrațiile și instituțiile vizate de etapele 2 și 3 pot fi înrolate în sistem în oricare din etapele anterioare, dacă există resursele tehnice necesare

Asociația Pentru Plăți Electronice din România (APERO)

–         APERO este o asociație profesională neguvernamentală, fără scop patrimonial, apolitică și nonprofit.

–         Principiul de baza al asociației este stabilitatea industriei plăților electronice ca mijloc de sprijinire a dezvoltării economice a României.

–         APERO are ca obiectiv promovarea plăților electronice, inclusiv prin propuneri de inițiativă legislativă, dar și prin integrarea pieței naționale a plăților electronice în piața financiară europeană și in piața financiară internațională.

–         Conform prevederilor statutare, APERO poate furniza autorităților statului soluții și modalități optime de stimulare a plăților electronice.

–         APERO este constituită de către cele mai importante bănci, scheme internaționale de carduri, procesatori si furnizori de tehnologie, fiind singura organizație de acest tip din România.

Membrii APERO

–         Alpha Bank, BCR, BRD, Bancpost, Banca Transilvania, CEC Bank, Credit Europe Bank Romania, GarantiBank, ING, Romexterra Bank, Piraeus Bank , Millennium Bank, Unicredit Țiriac Bank și Raiffeisen Bank (observator)

–         APERO este singura organizație din Romînia care include în rândurile membrilor săi schemele internaționale de carduri Visa și MasterCard.

 

Despre utilizarea plăților electronice și dezvoltarea economică a Romaniei

–         Utilizarea plăților electronice reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de stimulare a dezvoltării economice, de reducere a birocrației și de diminuare a economiei subterane.

–         Utilizarea Ghișeul.ro la scară cât mai largă generează economii substanțiale la Bugetul de Stat

–         Plata cu cardul bancar prin Internet reprezintă cea mai eficientă soluție și singură care poate fi implementată astazi cu impact și succes pentru a fluidiza procesul de încasări ale statului, începând cu administrația locală și terminând cu administrația centrală.

–         Un sistem de plată a taxelor online reprezintă singura soluție reală prin care statul le poate asigura celor care își desfășoară activitatea în afară granițelor țării posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele la timp.

–         Un număr foarte mare de cetățeni dețin proprietăți în diferite localități sau au de plătit taxe/impozite pentru diverse activități către administrația locală sau centrală.

Situația actuală privind plata taxelor și impozitelor online, cu cardul bancar

–         Astăzi, în România, există doar 17 Primării care pun la dispoziție soluții de plată ale taxelor locale online, pe bază de card bancar.

–         Lipsa unui sistem centralizat la nivel național a împiedicat sectorul financiar-bancar privat să investească în marketingul plăților online, singurul sector care ar putea promova în mod susținut această metodă de colectare.

Eficiența sistemului: costul comisioanelor bancare mai mic decat costurile plății la ghișee

–         Costurile comisioanelor bancare la plata cu cardul a taxelor și impozitelor prin Internet sunt mult mai mici decît costul plății la ghișee: 2% din valoarea tranzacției, dar nu mai mult de 30 Lei

–         Comisionul este suportat de către Primărie sau cetățeni, în funcție de decizia Primăriei

–         Costul deplasării la ghișee este alcătuit din mai multe componente: costul financiar al deplasării cetățeanului la ghișeu (mijloace de transport în comun, mijloace proprii, parcări), costul timpului pierdut cu ocazia acestei deplasări și a așteptării la coadă (uneori ore), costurile administrației cu operarea și întreținerea ghișeelor, costuri de tipărire, etc.

–         La aceste costuri, pot fi adăugate costurile imense ale unor categorii specifice de plătitori: cei care au de plătit taxe în mai multe localități sau cetățenii români din străinătate.

–         În cazul cetățenilor români din străinătate se adaugă și pierderile administrațiilor (în special locale) care nu își încasează banii la timp, ajungându-se astfel la întârzieri ale altor plăți și penalități.

Securitatea plăților cu cardul prin sistemul centralizat

–         APERO, băncile membre, Visa și MasterCard garantează cel mai înalt nivel de securitate privind platile efective.

–         Securitatea sistemului informatic și a bazelor de date privind identitatea cetățenilor, precum și a informațiilor despre valoarea plăților, este asigurată de MCSI, prin intermediul CNMSI (Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională).

–         În localitățile unde soluția functionează independent, nu a fost înregistrată nicio tentativă de fraudă în acest sens, timp de 2 ani.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *