LG Flatron IPS226 – un Monitor pentru pasionatii de fotografie
Chiar daca am spus intr-un recent articol ca viitorul este al laptopurilor, din ratiuni economice sau functionale, multi dintre noi inca mai utilizeaza un desktop. Nu e cazul acum sa descriu motivele dar, in anumite situatii concrete, desktopul este inca stapanul absolut. Chiar si eu, pe langa laptopul pe care il utilizez zi de zi, inca mai am un desktop pe care prefer sa-mi desfasor anumite activitati. Mergand cu ideea mai departe, un desktop, pe langa configuratie, mai depinde si de calitatea accesoriilor conectate la el. Trio-ul fara de care nu putem face nimic la un desktop este compus din tastatura, mouse si, poate cel mai important, monitorul. Calitatea experientei de lucru, confortul nostru vizual, depinde in foarte mare masura de calitatea imaginilor afisate.
Cei de la LG mi-au propus sa experimentez vreme de cateva zile recentul model IPS226 adus si in Romania. Este unul bazat pe o tehnologie IPS cu iluminare LED, una folosita pana nu demult la monitoarele din gamele profesionale. Iata ca, dupa cum ne-am obisnuit, o tehnologie scumpa este acum accesibila si echipamentelor ieftine, destinate pietii consumer.
Caracteristici tehnice
– Tehnologie: matrice IPS cu iluminare LED
– Diagonala: 21.5 inchi
– Rezolutie maxima: 1920 x 1080 pixeli
– Timp de raspuns: 6 ms
– Unghi de vizionare: 178 de grade
– Contrast dinamic: 5.000.000:1
– Luminozitate: 250 cd/mp
– Interfete: VGA, DVI, HDMI, audio jack de 3.5 mm
– Consum: 35 W
Functionare si utilizare
In primul rand ca imi place foarte tare cum arata. Are un aspect elegant, cu finisaje de super calitate, fiind imbracat intr-un plastic negru lucios, la baza avand chiar o rama transparent de efect. De asemenea, am remarcat si piciorul transparent, cu nuante maro-portocalii, in functie de lumina ambientala, un amanunt care ii sporeste aspectul trendy, in pas cu moda “electronica”. Ca multe alte monitoare ale LG sau chiar ale concurentilor, piciorul este fix iar ecranul nu poate fi ajustat pe inaltime, doar il putem inclina in functie de pozitia noastra.
De asemenea, setarile sunt accesibile printr-un panou de control cu butoane tactile. Am remarcat si interfata vizuala de setare, sincronizata cu asezarea fizica a butoanelor tactile, asemanator telefoanelor mobile Nokia.
Dupa cum am mai spus, matricea IPS cu iluminare LED era utilizata in special la monitoarele mai scumpe, destinate zonelor profesionale, in special celor de editare grafica si fotografica, acolo unde este nevoie de o reprezentare fidela a culorilor. Pe un panou IPS imaginile isi vor pastra aceeasi nuanta, indifirent de unghiul de vizualizare. De exemplu, la un monitor normal, daca vom privi de sus in jos sau invers, imaginea va capata o nuanta rozalie, lucru care nu se intampla la un panou IPS.
Singura problema a acestei tehnologii este timpul de raspuns mare (6ms), unul care poate nu ar deranja userul comun dar pe un gamer inrait, obsedat de fluenta si detaliile jocului, s-ar putea sa-l enerveze. Acestia din urma vor alege intotdeauna un monitor cu un timp de raspuns mai mic, poate chiar unul de 2ms. Cel putin teoretic. Practic, acest monitor s-ar putea sa dovedeasca contrariul…
Eu nu sunt un gamer inrait, cu un ochi format asupra detaliilor, ma pot incadra la nivelul “comun”. M-am jucat si eu cateva zeci de minute pe el si nu am fost deloc nemultumit de calitatea vizuala a imaginilor care mi s-au derulat in fata ochilor, actiunea fiind chiar fluida.
De altfel, il puteti vedea si voi in actiune in materialul video de prezentare pe care l-am facut unui sistem pc cu Fusion.
Am urmarit chiar si materiale video pe el, experienta vizuala fiind de calitate, ireprosabila. Ba nu, as putea sa-i reprosez ca nu are o diagonala mai mare. 😀 As vrea un IPS cu diagonala de 27 de inchi, sa fie MAAAREEE!!!! Am remarcat si unghiul de vizualizare larg, imaginile avand aproape aceeasi calitate si privite din lateral.
De asemenea, am fost entuziasmat si de culorile afisate in fotografii, naturale, asa cum trebuiau sa arate. Am remarcat si constrastul deosebit pe care il afisa, cu un negru adanc si culori vii. Dupa ce am trecut inapoi pe vechiul meu monitor, am remarcat ca aceleasi fotografii se vedeau la o calitate mai slaba, culorile nu mai erau aceleasi, nici chiar contrastul. Deci, o sa-i cam duc dorul…
Un plus categoric il reprezinta si prezenta portului HDMI, unul prin care putem conecta extrem de usor surse High Definition la el. Ganditi-va cat de simplu am putea urmari materiale video sau fotografii de pe un player, ps3 sau chiar o camera foto/video.
De asemenea, merita remarcat si consumul de numai 35W, mai mic decat al unui bec am putea spune.
Concluzii
Pro
– Calitatea imaginii
– Diagonala mare
– Calitatea constructiei, finisajele si aspectul
Contra
– Pretul
LG-ul IPS226 este un monitor de calitate, cu imagini si un comportament care ar putea multumi pe oricine, singurul lui dezavantaj fiind pretul un pic mai mare decat al monitoarelor LED conventionale. Dar, calitatea deosebita a imaginii s-ar putea sa convinga pe cei care au nevoie de asa ceva in domeniile in care activeaza.
Pingback: » Noi monitoare cu matrice IPS de la LG – la CES 2012
Pingback: » Philips 237E3QPH – Monitor IPS de buget