Sony Vaio F – Multimedia la puterea 3D

In ultima vreme am avut sansa (norocul) sa butonez numai laptopuri puternice, unul si unul. Acestea sunt o categorie aparte in lumea portabilelor, cu specificatii de top si preturi pe masura, dedicate acelei categorii de utilizatori care au nevoie de performante maxime chiar si in conditii de portabilitate.

Cea mai recenta lansare a celor de la Sony – Vaio F 3D, un monstru multimedia cu facilitati 3D, a poposit pentru cateva zile si pe biroul meu. Pot spune ca a facut deliciul intregii familii, de la mic la mare, facilitatile sale 3D cucerindu-i pe toti si in special pe cei mai mici.

Configuratia Tehnica

Ecran: 16 inchi, rezolutie full HD

Procesor: Intel Core i7-2630QM la 2 Ghz

Memorie RAM: 8 GB

HDD: 640 GB

Placa grafica: Nvidia GeForece GT 540M

Unitate optica: Bluray

Retea: Wireless N, Ethernet Gigabit

Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 biti

Dimensiuni: 398.3 x 271.3 x 34 – 45.4 mm

Greutate: n.a. dar nu este vreun usurel

 

Primele Impresii, Design

Este primul laptop Vaio care… nu este Vaio. Avem in fata ochilor o altfel de abordare a celor de la Sony, cu linii simple, prea simple as putea zice, si cu forme masive. As fi preferat o abordare in vechiul stil Vaio, mai business, dar aici s-a optat pentru un design glamour, lucios, care sa inspire multimedia. Corpul si ecranul parca ar fi doua bucati de marmura neagra, masive si groase, puse una peste alta. Va dati seama ca este un laptop masiv, cu o greutate si dimensiuni care  nu il fac companionul ideal in deplasari. Nici nu cred ca este prea safe sa te plimbi cu un laptop de 8500 lei prin tramvai.

In afara plasticului lucios, prietenul amprentelor, si a formei prea brutale, nu am ce sa-i reprosez. Aceeasi calitate tipica Sony la capitolul finisaje si materiale utilizate, aceeasi robustete a constructiei, acelasi exotism in materie de conectori, butoane si Led-uri.

Pe laterala stanga avem portul de alimentare, o generoasa grila de evacuare a aerului cald, un port VGA, unul HDMI, portul de retea si doua porturi USB 3.0.

Pe cea frontala gasim un port iLink S400, un comutator pentru activarea/dezactivarea Wi-Fi-ului si slotul dual pentru MsDuo si SD.

Pe laterala dreapta sunt prezenti conectorii pentru casti/microfon, un port USB si unitatea optica, bluray de aceasta data.

In partea dreapta a zonei de sprijin a palmelor sunt prezente tresele sau medaliile care ne indica cu cine avem de-a face. Drepti! Salutati! Aveti un general in fata ochilor!

Functionare si Utilizare

 

Vaio F 3D este cu siguranta un laptop-desktop pe care nu-l prea vei purta cu tine departe de birou, poate doar foarte rar. Este greu si masiv, nu tocmai o placere sa-l porti toata ziua cu tine. Poate il mai vad plecat pe la cine stie ce LAN-party, acolo unde puterea lui hardware va poate fi de mare folos in bataliile virtuale.

Pe langa asigurarea suportului complet pentru divertismentul multimedia in toate formele lui (punem si 3D-ul), poate fi o excelenta unealta de lucru in programele Office sau in alte aplicatii lacome cu resursele hardware: cele de editare foto si video, grafica, programare, va cam dati si voi seama la ce ma refer. In orice program l-am utilizat a raspuns fara ezitare, fara blocari, fara sa cracneasca. Are o super configuratie si asta se vede in comportamentul lui.

Si da, dupa ce ne terminam treaba la birou, putem sa pornim si unealta multimedia, fiind un echipament care ne poate satisface cam toate nevoile  in acest sens. Putem vizualiza pe el orice format video full HD, chiar bluray-uri originale si avem asigurata compatibilitatea cu consolele de jocuri PS3. Vizualizarile se pot face atat pe ecranul sau, unul de super calitate, cat si prin extensie HDMI pe un televizor cu diagonala mai mare.

3D, 3D si… iar 3D

Trebuie sa recunoastem ca bomboana de pe tort la acest portabil este reprezentata de tehnologia 3D incorporata. Chiar daca unii dintre voi pot stramba din nas a lehamite in legatura cu 3D-ul. Ca nu le trebuie, ca nu se vede bine, ca le poate cauza la ochisori, ca… multe alte motive. Ca vreti, ca nu vreti, 3D-ul ne bate la usa. Cu siguranta ca tehnologia trebuie imbunatatita, ca mai are nevoie de anumite reglaje. Dar, de anul trecut si pana acum, pot spune ca s-a mai schimbat cate ceva. Calitatea 3D-ului de anul acesta este superioara celei de anul trecut. La anul va fi si mai buna, poate chiar vom avea acel 3D fara ochelari peste vreo cativa ani. Mai este pana atunci. Important este faptul ca la acest laptop nu am mai perceput la fel de pregnant acel “flickarit” – palpaire – cum mi se intampla cu alte echipamente acum doar cateva luni. Nu spun ca este perfect dar calitatea vizionarii 3D a crescut, cu siguranta. Nu mai este la fel de obositor.

Si, foarte importanta este si conversia din 2D in 3D, facilitate care poate da un pic de aroma anumitor materiale video sau filme normale, 2D. Conversia 2D/3D se activeaza automat dar avem la dispozitie si un buton dedicat pentru activarea sau dezactivarea manuala. Vizualizarea 3D in jocuri sau la filme este activa numai in full screen.

Am vizionat cateva filme HD direct de pe bluray prin conversie la 3D si am ramas placut impresionat de acuratetea functiei, filmele bluray ruland fluent si cu efecte 3D bunicele. De remarcat ca, pentru un 3D cat mai de efect, este mai bine sa rulati filme HD. Am incercat si dvd-uri dar efectul 3D nu era prea convingator pe vechiul format. Din pacate, nu am avut un televizor 3D pentru a extinde imaginile de aceasta natura si pe un ecran mai mare. Dar, din cate am vazut la evenimentul de lansare, si acestea erau de calitate.

Prima data si cu foarte mare curiozitate am vizionat documentarul Sony realizat la campionatul mondial de fotbal de anul trecut in Africa de Sud. Nu am fost prea incantat de aspectul sau artistic, nu foarte bine realizat dpdv al scenariului, poate nu pe gustul meu, dar 3D-ul pe care camerele Sony l-au surprins acolo mi-a placut. Cu precizarea ca nu am vazut aproape deloc actiune 3D care “iese din ecran si vine spre tine” ci numai 3D de fundal. Poate nu au pozitionat bine camerele pe stadioane, nu stiu, poate nu au avut noroc sa surprinda astfel de imagini. Dar, pentru un prim documentar sportiv de acest gen, un 9+ din partea mea.

La pachet vine si cu o pereche de ochelari activi care afiseaza alternativ imagini full HD la o viteza de 240 cps. Un minus trebuie sa acord ochelarilor 3D, un pic cam inconfortabili si masivi. Poate am eu capul prea mare…

Normal ca 3D-ul poate fi utilizat si in jocuri. Impresiile mele dupa ce am butonat cateva, in continuare.

Am instalat CoD Black Ops care functiona fluent si fara blocari in 2D si cu setarile de mai jos.

In schimb cand treceam in modul 3D, cu aceleasi setari, jocul incepea sa sacadeze, putea fi jucat dar nu cu aceeasi fluenta.

In FarCry 2 a functionat fara probleme atat in mod 3D cat si in 3D, cu setarile medii.

Daca am setat la maxim toate umbrele sau detaliile, fluenta gaming-ului a disparut, actiunea si miscarea fiind mai greoaie.

In NFS Hot Pursuit, cu setarile prezentate jos, a functionat fluent si in 2D si in 3D. Remarc totusi faptul ca, in 3D, peisajele de pe lateral sacadeaza, este deranjant vizual.

Ultimul joc pe care l-am incercat a fost Crysis 2 care, in full HD, specificatii Gamer si in 2D, functioneaza impecabil. In 3D parca actiunea se deruleaza cu un mic lag, parca raspunsul la actiunile noastre cu mouse-ul au cateva milisecunde de intarziere. Sunt dat naibii de sensibil. 😀

Benchmark-uri

Doar cand te uiti la configuratie, cu procesorul i7, cu placa grafica Nvidia 540M si cu cei 8 GB RAM iti dai seama ca poti avea la indemana un laptop extraordinar, asta fara sa mai punem la socoteala si facilitatile multimedia 3D.  Dar, pentru cei care vor sa fie siguri ca laptopul asta face ce trebuie, am facut cateva teste tip benchmark cu aplicatii specializate.

A trebuit sa dezactivez 3D-ul pentru a obtine punctaje asemanatoare cu sistemele 2D. In 3D, performantele si punctajul scade destul de mult.

Cel mai simplu indicator, pe care toti posesorii de Windows 7 il au la dispozitie, este Windex-ul. Acesta are o valoare de 5.9, una care indica un echipament performant. Daca il dotam cu un SSD… obtinem un minim de 6.7.

L-am testat si cu 3DMark 06 atat cu functia 3D activata cat si dezactivata.

Cu 3D-ul dezactivat, a obtinut un scor de 8270 3DMarks.

Cu 3D-ul activat, performantele au scazut la jumatate.

La fel, si in 3DMark Vantage se poate observa o depreciere a performantelor atunci cand este activat modul 3D.

A obtinut un scor de 4550 3D Marks.

Cu 3D-ul activat, performante la jumatate, 2640 3DMarks.

Mai sus aveti informatiile culese de aplicati CPUZ.

GPUZ ne spune totul despre placa grafica.

Un hard disk destul de performant, in media clasei sale am putea zice.

Remarc si prezenta porturilor USB 3.0 pentru conectarea device-urilor compatibile.

M-as fi asteptat ca in timpul functionarii sa fie mai silentios, sa aiba un sistem de racire mai performant. Din pacate, in momentul cand dam drumul la jocuri sau in filmele HD, ventilatorul incepe sa-si faca zgomotos prezenta.

Sistemul Audio

Este destul de puternic pentru o camera mica dar parca putea fi si mai bun pentru ca aveau loc destul unde sa bage niste speakere mai acatarii. Poate sunt eu prea pretentios la acest aspect. Recunosc totusi ca sistemul lui audio are o calitate si o claritate a sunetului peste cele ale multor altor laptopuri scumpe de pe piata.

Ecran

Un ecran de exceptie si care afiseaza o rezolutie full HD, 1920×1080 pixeli. Unul dintre cele mai bune pe care le-am intalnit. Toate cele care se petrec pe suprafata lui se vad in conditii foarte bune, clar, alaturi de culori vibrante si la dimensiuni confortabile. Unul din atuurile sale, cu siguranta. Am mai remarcat si faptul ca, desi este acoperit cu un finisaj lucios, totusi nu reflecta atat de puternic lumina.

Tastatura

Tastatura are aceea calitate Sony care ne-a incantat mereu, cu un feedback placut la atingere, un suport real pentru redactarea rapida si in parametri confortabili. Amintesc ca avem la dispozitie si un bloc numeric. Si , cel mai important poate, aceasta dispune de iluminare de fundal activata printr-un senzor dedicat, un accesoriu foarte util la orele tarzii ale noptii.

Touchpad-ul

Acesta raspunde foarte bine la comenzile tactile dar pozitionarea lui este prea in lateral iar cele doua butoane de control sunt mai greu de “gasit”. Da, pentru ca sunt pe muchie, trebuie sa fii extrem de atent unde apesi, nu sunt un fan al lor.

Autonomia

Utilizat in conditii de Office, cu luminozitatea la 70%, Wireless-ul activat si un mouse pe USB conectat, am avut parte de o autonomie de aproape 2 ore. Configuratia pe care se bazeaza este o mare consumatoare de energie, fapt care se vede la autonomie. Nu cred ca este un laptop pe care va veti juca sau viziona filme fara sa fie conectat la priza. Nu-si are rostul.

Concluzii

Pro

– Functie 3D de calitate

– Conversie 2D/3D foarte buna

– Configuratie puternica

– Ecran de super calitate

– Iluminarea Tastaturii

– Are unitate optica bluray

– Are USB 3.0

Contra

– Este zgomotos, ventilatorul isi face simtita prezenta

– Touchpad pozitionat prea in lateral, cam dificil de utilizat

– Pretul

Sony-ul F 3D este o unealta multimedia cu performante de top care va pot sustine aproape orice tip de activitate digitala, atat pentru divertisment cat si pentru munca. Formatul 3D propune o alta dimensiune in divertisment, un alt mod de a vedea si simti lucrurile virtuale, o altfel de experienta.

Are un pret de aproximativ 8500 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Sony Vaio F – Multimedia la puterea 3D

  • April 30, 2011 at 7:40 pm
    Permalink

    Nu stiu ce are laptopul vostru dar eu am unul mai slab cu un Acer Aspire cu i3 la 2,53 Ghz, 4 GB DDR3 si aceeasi placa video, GT 540M si jocurile astea functioneaza perfect la setari mult mai solicitante. Am pus Crysis 2 la Hardcore (maxim), 720p si merge fara sa sacadeze. COD Black Ops 1366×768 restul, texturi si corpses la maxim si merge perfect. Nu am incercat jocurile in 3D dar daca la setarile alea va mergeau rau pe 2d, nu merita nici 10% din bani…

    Reply
    • April 30, 2011 at 9:32 pm
      Permalink

      pai e vorba de rezolutie.. eu l-am incercat in 3 din jocuri la rezolutie maxima.. full HD.. daca ii dadeam mai jos rezolutia mergea mai bine…

      Reply
  • Pingback: » Asus K53SV – Laptopul meu de zi cu zi (poate fi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *