Acer Iconia A500 – o tableta, pur si simplu
Am ajuns si noi in randul lumii, daca ma pot exprima asa. Cele mai recente si importante tablete la nivel international sunt prezente (sau vor fi in curand) si in ofertele magazinelor romanesti. Cred ca este prima oara cand avem parte de o oferta atat de bogata, la acelasi nivel ca al tarilor mai dezvoltate economic. Acum nu mai trebuie sa apelam la prietenii sau rudele de peste ocean pentru a ne bucura, si noi, de cele mai recente tehnologii.
Va prezentam acum cateva zile evenimentul eMAG prin care ei lansau o interesanta si impresionanta colectie de astfel de echipamente cu ecran tactil. De acolo am plecat sub brat cu modelul A500 de la Acer despre care voi povesti cateva amanunte in continuare. Chiar daca l-am avut la dispozitie doar pentru cateva zile, am incercat sa ii incerc toate functiile pe care eu le-as utiliza la o tableta.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 10.1 inchi, rezolutie 1280×800 pixeli
Procesor: Nvidia Tegra 2 Dual-Core la 1 Ghz
Memorie: 1 GB DDR2
Stocare: Flash de 32GB
Audio: 2 Difuzoare
Conectivitate: Bluetooth 2.1, Wi-Fi N
3G: Nu
Cititor Carduri: MicroSD pana la 64GB
Porturi: 1xUSB 2.0, 1xMicro USB 2.0, 1x HDMI D-type
Baterie: Li-polymer 3260mAh
Autonomie: pana in 10 ore
Dimensiuni: 177 x 260 x 13.3 mm
Greutate: 0.7 Kg
Aplicatii preinstalate: Clear.Fi, Youtube, MusicA, nemoPlayer, Media server, Aupeo, Spinlets, Netfix, Facebook, urFooz, Twitter, SocialJogger
Primele Impresii, Design
Inca de la inceput va pot spune ca mi-a placut cum arata. Are un aspect ingrijit, elegant, cu finisaje si materiale de calitate, este robusta si bine inchegata. Linii curbe, fluide, fara muchii ascutite, o adevarata placere sa o utilizezi. Spatele este acoperit in totalitate intr-un metal mat, placut la atingere si pe care nu raman deloc amprente. Nu putem spune acelasi lucru despre ecranul glossy, pe care urmele degetelor se vad in toata splendoarea lor.
Din pacate, in pachet nu are inclusa si o tastatura fizica sau un suport, acestea fiind disponibile optional (cred, sper). Oricum, va recomand achizitionarea unui suport de sustinere pentru o mai confortabila pozitie de lucru si de vizionare a ecranului.
Pe laterala stanga gasim butonul de Power, jack-ul pentru casti si portul D-HDMI.
Pe laterala inferioara este prezent un port pentru andocare.
Pe laterala dreapta sunt prezente butonul pentru Reset, cele doua porturi USB si conectorul pentru alimentare.
Pe laterala superioara sunt butoanele pentru ajustarea volumului, cel pentru blocarea rotirii ecranului si slotul microSD.
Presupun ca va fi si un model cu 3G, pentru ca se pare ca slotul pentru SIM este pregatit.
Functionare si Utilizare
Pentru modelul de fata, A500, cei de la Acer au utilizat tot Android-ul 3.0 Honeycomb, un sistem de operare creat special pentru astfel de ecrane, mari adica. Si, in plus, vine si cu suport pentru procesoare multi-core.
In cele cateva zile in care am avut-o in custodie aceasta s-a comportat in general bine, nu mi-a cauzat probleme majore, am fost multumit pe deplin de experienta de lucru oferita. Am reusit sa o blochez doar o singura data, solutia pentru resuscitare fiind o repornire totala prin intermediul butonului de Power.
In primul rand am remarcat raspunsul exact si prompt la comenzile tactile. Este clar ca tehnologia a ajuns la un nivel in care nu ne mai poate dezamagi. De asemenea, girometrul se comporta la fel de bine. In momentul rotirii tabletei, ecranul se ajusteaza in noua pozitie repede si fara blocari. Mentionez ca rotirea automata a ecranului poate fi blocata prin intermediul unui buton dedicat.
Puterea de procesare bazata pe tehnologia Tegra 2 este de ajuns pentru accesul in majoritatea aplicatiilor de care ati avea nevoie. Navigare pe internet, socializare, comunicare in scris sau video, chiar si jocuri, toate au functionat in general foarte bine, fluent si fara blocari, chiar rapid as putea spune. Dar, chiar daca producatorii lauda tabletele ca pot manevra continut High Definition, sa nu va asteptati ca o si pot face. Cel putin, nu orice format si nu la orice rezolutie. Anumite fisiere Avi HD in 720p sau cele video in format MPEG 2, corect, functioneaza. MKV-uri sau fisiere full HD, poate alta data, poate la o alta generatie de Tegra. Si, revin cu ideea unui utilitar de conversie special pentru astfel de tablete. Poate ne ajuta cei de la Nvidia? Ca doar ei stiu cel mai bine ce le poate procesorul.
Ecranul
Ecranul este de calitate, imaginile afisate avand parte de claritate si culori naturale, vibrante chiar. Remarc totusi finisajul glossy, care il face mai greu lizibil in lumina naturala. Rezolutia de 1280×800 pixeli este destul de mare pentru o vizualizare confortabila atat a paginilor de internet cat si a documentelor office, fotografiilor sau materialelor video.
Sistemul Audio
La A500, speakerele stereo sunt pozitionate pe spate. Sunt destul de zgomotoase, sunetul este clar dar fara sa fie amplu, adica fara basi. Nu v-as sfatui sa va bazati doar pe ele. Va propun sa aveti la indemana niste casti pentru a creste calitatea auditiilor.
Conectivitate
Am apreciat prezenta portului USB 2.0 prin intermediul caruia putem conecta stick-uri de memorie USB. O metoda foarte simpla pentru transferul fisierelor atunci cand nu avem un PC la dispozitie. Totusi, nu accepta orice format de fisiere, ci doar pe cele Fat32. Nu stie NTFS, va trebui sa va formatati stick-ul in Fat32.
Nu am avut cablu HDMI-D, asa ca nu am putut verifica cum se vede pe un ecran mai mare.
Autonomia
Autonomia reala este departe de cea teoretica prezentata de producatori. In conditii reale de utilizare, cu luminozitatea ecranului la maxim si conexiunea Wi-Fi activata, am avut parte de 5 ore si jumatate de utilizare. Timp in care am browsat pe internet, am urmarit videoclipuri pe Youtube, m-am si jucat putin in cateva aplicatii Nvidia Tegra, am facut tot ce am putut pentru a trece timpul intr-un mod cat mai placut.
Interfata si Aplicatii
Interfata este cea tipica de Android 3.0, v-am mai prezentat-o. Foarte simplu de utilizat si de configurat, este facuta intr-adevar pentru o experienta confortabila in utilizare.
Ciudat este faptul ca nu am avut la dispozitie metoda de printscreen pe care am utilizat-o la Transformer. As fi avut nevoie de aceasta functie pentru a va arata mai multe exemple de aplicatii. Exista si alte aplicatii care ofera astfel de facilitate dar pentru a le executa avem nevoie de acces la nivel de root.
Pe partea de aplicatii, teoretic, puteti utiliza orice aveti voi chef din Android Market sau de pe internet. Doar teoretic, pentru ca Android-ul inca ne mai ofera mici surprize, unele aplicatii refuzand sa functioneze sau sa se instaleze pe ea. Motivele nu tin de incompatibilitatile hardware ci de de intelegerile si parteneriatele dintre producatorii software si integratori. De exemplu, am vrut sa instalez suita Polaris Office de care am fost atat de multumit la Transformer (si pe care am gasit-o si pe SGS2). Nu s-a lasat instalata. In Market nici nu imi aparea la cautari. Deci, pana la urma, Android-ul devine un sistem mai inchis decat Windows-ul. Teoretic se lauda cu diversitate dar practic nu ne-o ofera.
Am ramas la fel de nemultumit de rezultatele cautarilor in Android Market, acestea fiind cateodata neconcludente iar unele aplicatii propuse chiar proaste si nefunctionale. Frustrarea vine din faptul ca, desi este un sistem de operare extrem de simplu de utilizat, cautarea aplicatiilor potrivite poate fi exasperanta si enervanta. Noroc ca am capatat cat de cat experienta si am stiut ce am nevoie.
Acer au ales sa puna la dispozitia clientilor aplicatii proprietare in locul celor Default. S-au axat in special pe aplicatii de divertisment si mai putin pe cele de business. Aplicatiile propuse de ei fac acelasi lucru ca cele default, numai ca au o interfata mai prietenoasa si mai colorata.
De exemplu, in loc de Galeria Default au instalat aplicatia ClearFi care are aceleasi functii.
File Managerul celor de la Acer este aplicatia Astro care are un meniu mai prietenos si mai usor de accesat.
Dupa cum am mai spus, nu avem la dispozitie aplicatia Polaris pentru Office, preinstalata fiind cea Docs To Go care are doar rol de vizualizare. Pentru a putea crea sau edita documente, trebuie sa o cumparati: 14.99 USD. Frustrant. Si aplicatia Think Free pe care am descarcat-o din Market se comporta la fel de enervant. Cred ca, in pretul tabletei, puteau include si o suita office completa.
Browser-ul de navigare pe internet mi-a placut. Are tab-uri pentru navigarea simultana pe mai multe site-uri, De asemenea, putem naviga incognito. Functioneaza rapid si fara blocari, are suport Flash dar, ca si la Transformer, nu ne asigura suportul complet ca la un browser de PC. Nici aici nu am putut adauga fotografii intr-un post de wordpress.
Tegra Zone este Market-ul celor de la Nvidia, prin care ne pun la dispozitie jocuri compatibile cu procesorul lor. Dupa cum am mai spus, astept cu nerabdare si un player video de la ei.
Aplicatii pe care le-am remarcat, pe langa cele pentru Facebook, Twitter de care v-am mai tot povestit.
– PhotoBrowser: o interesanta aplicatie prin intermediul careia putem vizualiza galeriile foto sub forma unui album.
– Aupeo! – o aplicatie misto care va fi apreciata de audiofili. Practic, un fel de statie radio personala. Plus posibilitatea de cumparare a melodiilor in format electronic. Mi-am ales ca preferinta Rock si am ascultat o tona de melodii noi, recent lansate.
– GTalk: o aplicatie foarte misto prin intermediul careia putem face videochat-uri sau purta conversatii scrise.
– Colour Touch: o aplicatie prin intermediul careia putem aplica diverse efecte fotografiilor din galerie sau celor pe care le realizam cu camera din dotare.
– MediaServer: o aplicatie care pune la dispozitia playerelor din retea continutul multimedia al tabletei. Am rulat chiar si videoclipuri HD (720p) prin streaming de pe tableta. Fara probleme am vizualizat si fotografii. Cool!
– SocialJogger pare o aplicatie interesanta. Practic, ea face o agregare a feed-urilor Facebook si Twitter pe care le aseaza intr-o interfata dinamica si usor de rasfoit. Putem comenta dar are un minus major: nu putem sterge un comentariu gresit.
– Multimedia: o interfata “cool” formata din mai multe ecrane pe care putem aseza widget-urile celor mai utilizate aplicatii multimedia. Avem ecranul pentru Muzica si Video, cel de Gaming, cel pentru Informatii sau Biblioteci de carti virtuale, precum si pe cel Social sau comunicare. De fapt, putem pune ce Widget vor muschii nostri, oriunde vrem. Nu ii vad o utilitate practica. Eu nu as folosi aceasta aplicatie.
– SplashTop Remote: aplicatie prin intermediul careia avem acces remote la o statie cu Windows din aceeasi retea. Trebuie sa aveti instalata aplicatia si pe PC.
Camera Foto si Video
Normal ca, si la aceasta tableta, avem la dispozitie camere foto pe ambele fete. Si pe fata, si pe dos… :O)) La un astfel de echipament si la calitatea senzorilor lor, nu le vad utilitatea decat in cadrul aplicatiilor pentru videochat-uri. Nu m-as vedea fotografiind sau filmand cu o tableta. Dar, never say never. Asa ca, trebuia sa va povestesc cate ceva si despre functiile foto si video. Remarc faptul ca avem la dispozitie functie de Autofocus si flash, pentru mai multa (mini)lumina la nevoie. Calitatea fotografiilor si filmarilor nu este extraordinara, pe masura lentilei si a senzorului.
In modul foto, putem seta calitatea si marimea imaginii, avem 12 scene diferite de fotografiere, vreo 6 efecte si mai putem seta balansul de alb sau flash-ul.
Doua exemple foto, mai jos.
Cam aceleasi lucruri se intampla si in modul video. Exemplu de filmare, mai jos.
Benchmark-uri
Au inceput sa apara si tot felul de aplicatii tip Benchmark pentru Android. Am testat-o cu cateva dintre ele.
In Quadrant a obtinut 2328 Puncte. Transformers-ul a avut 1855.
In Smartbench 2011 a obtinut 2798/2500 iar Transformers-ul 3362/2534.
In Antutu Benchmark a obtinut punctaje sub cele ale Motorolei Xoom si LG-ului Optimus 2x.
Concluzii
Pro
– Android-ul 3.0
– Aspectul elegant, constructia robusta
– Ecran si functii tactile de calitate
– Tehnologia Tegra 2
– Are port USB 2.0
Contra
– Nu are o tastatura qwerty in pachet
– Nu are o suita office completa preinstalata, trebuie sa cheltuiti alti bani pentru a putea edita documente Office.
– Autonomia
Acer-ul Iconia A500 este o tableta, pur si simplu. Asa cum trebuie sa fie si care face ce trebuie sa faca. Un device care s-a comportat mai mult decat onorabil pe toata perioada in care am utilizat-o. O tableta cu destula putere de calcul pentru accesarea oricarei aplicatii (compatibile) de care ati avea nevoie, pentru divertisment, informare, studiu sau lucru.
Am mai constatat un lucru dupa aceasta a doua mea experienta cu o tableta. Puterea unui astfel de echipament nu consta neaparat in capacitatea hardware pe care o are, chiar eu constatand ca majoritatea sunt capabile aproximativ cam de aceleasi lucruri. Adevarata lor putere si valoare consta in calitatea aplicatiilor la care ne ofera acces. Cu cat aceastea sunt mai de calitate si mai folositoare noua, cu atat experienta noastra va avea de castigat. Adevarata valoare adaugata la o tableta sunt aplicatiile din pachet si producatorii ar trebui sa fie constienti de acest fapt.
Ce ai alege intre Acer Iconia si Asus EEE Pad Transformer? Si de ce? Merci.
Transformer: pentru tastatura fizica si pentru autonomia cu mult mai mare. Si pentru Office-ul Polaris.
Una peste alta, e o diferenta substantial de mare intre ele? In america vad ca sint cam out of stock la Transformer si cum am un amic care vine curind de-acolo, l-as fi rugat sa-mi aduca una dintre ele. Cum Transformer nu are deocamdata de unde…
Inca ceva: usb-ul Acer-ului nu aduce un plus de “mobilitate”? Din ce vad, Asus-ul nu are nici un port pe tableta in sine (in afara acelui hdmi, ma rog), ci doar pe tastatura.
Autonomia va bate tot acolo la toate tabletele Honeycomb (Android 3.x).
Iconia are: 2x 3260 mAh iar Transformer are: 3300 mAh.
Cu optimizarile de rigoare toate tabletele Honeycomb vor atinge 8-10 ore deoarece toate au acelasi dual core tegra 250 de la nVidia si acelasi 1gb de ram.
Iconia are avantajul clar prin postul USB de care transformer nu se bucura decat cu ajutorul dockului, nu ca nu ar fi destul de voluminos si fara.
Buna, am o astfel de tableta(Acer A500), credeti ca as putea schimba sistemul de operare cu cel de la windows? Multumesc anticipat.
Nu, Windows-ul nu merge pe aceasta arhitectura ARM.