10 ore cu Samsung Galaxy Tab 10.1v (experienta contra-cronometru)
Da, ati citit bine titlul. Datorita unor anumite circumstante, am avut la dispozitie tableta celor de la Samsung pentru numai cateva ore, 10 ca sa fim mai exacti. Ore efective, in care am butonat-o, am scris despre ea, am fotografiat-o. Un review facut contra cronometru, realizat in special pentru voi. Ca sa fiu sincer pana la capat, si pentru mine. Sunt foarte curios sa vad cum se comporta tabletele importante care au ajuns si la noi pe piata.
Caracteristici tehnice
Ecran: 10.1 inchi, rezolutie 1280×800 (WXGA) TFT
Procesor: 1.0 Ghz Tegra 2.0 Dual Core
Stocare: 16/32GB
Camera: 8.0 MP AF camera cu flash LED (spate) + 2MP FF (Fata)
Audio: 2 Difuzoare
Conectivitate:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n Dual Antenna, BT 2.1 + EDR
3G: Da, HSPA+ 21 Mbps/HSUPA 5.76Mbps
Senzori: Giroscop, Accelerometru, Compas digital, Senzor de proximitate
Cititor Carduri: Nu
Baterie: Li-polymer 6860mAh
Autonomie: pana in 10 ore
Dimensiuni: 246.2 x 170.4 x 10.99 mm
Greutate: 589 gr
Primele Impresii, Design
Aspectul este cu siguranta unul elegant, elaborat, cu mici detalii vizuale care o scot in evidenta. Imi place design-ul capacului, creaza impresia de echipament multimedia, capabil sa redea continut divers.
Sigla Samsung este asezata in mijloc, intr-un cerc metalic, parca ar fi un ax in jurul caruia tableta se poate invarti. Doar o iluzie optica pana la urma… Si camera de 8 megapixeli a fost pusa in evidenta, poate pentru a sublinia calitatea fotografiilor si filmarilor. Vom vedea daca este chiar asa.
Am mai remarcat faptul ca este destul de usoara si de subtire pentru a fi manevrata fara efort, timp de multe ore. Este un picut mai usoara decat iPad-ul 2 dar nu la fel de subtirica ca aceasta. Remarc lipsa unui suport pentru sprijin precum si a unei tastaturi qwerty in pachet. Si, sa nu uit de amprentele care se simt in largul lor pe ecran.
Pe laterala stanga avem butonul de Power, jack-ul de 3.5mm si difuzorul.
Pe cea inferioara avem portul pentru alimentare sau pentru conectare la PC.
Pe laterala din dreapta gasim celalalt difuzor plus slotul pentru SIM.
Pe laterala superioara este prezent microfonul si butoanele pentru ajustarea volumului.
Functionare si Utilizare
Si la acest Tab am remarcat raspunsul excelent al ecranului la atingerile tactile. Nu am ce sa-i reprosez. Este chiar o placere sa-l utilizezi. Navigarea prin interfata, zoom-ul, la toate comenzile tactile a raspuns prompt si rapid. Este clar ca un factor determinant comportamentul fara repros este si tehnologia celor de la Nvidia, procesorul pus la dispozitie de catre ei fiind unul dintre cele mai puternice la ora actuala.
Multitasking-ul este un alt atuu forte al acestui sistem de operare, trecerea de la o aplicatie activa la alta realizandu-se imediat si aproape fara timpi morti, instant chiar. Puteti avea deschise simultan Angry Birds, browser-ul, Gmail-ul, camera si orice alta aplicatie iar tableta va functiona foarte bine, fara blocari sau lag-uri. Nu am intampinat erori ale sistemului de operare sau ale aplicatiilor instalate. Recunosc ca nici nu am avut-o la dispozitie foarte mult timp, poate reuseam eu sa o blochez pana la urma. 😀
Ecranul
Pot spune ca ecranul acestei tablete este excelent. Imaginile afisate sunt clare, au parte de culori vibrante si de unghiuri de vizualizare foarte bune. Nici aici nu scapam de finisajul lucios, asa ca vizualizarea in afara biroului poate fi un pic mai dificila.
Sistemul Audio
Cele doua micute speakere pozitionate pe muchiile laterale redau un sunet clar si atat. Fara putere, fara basi. Dar, interesant este faptul ca, in pachet avem si o pereche de casti auriculare, prezenta lor crescand oarecum calitatea auditiilor muzicale. Si, acestea au si microfon incorporat, asa ca pot fi utilizate fara retinere si in videochat-uri.
Conectivitate
Pe langa conexiunile Wi-Fi N si Bluetooth 2.1 este de mentionat faptul ca avem la dispozitie si un modul 3G. Cum tableta este realizata in parteneriat cu cei de la Vodafone, ar fi fost culmea sa lipseasa o astfel de facilitate. Cu un abonament de date putem avea acces la internet si e-mail oriunde ne-am afla, semnal sa fie.
De mentionat ca nu avem la dispozitie slot micro SD, nici altul USB, asa ca transferul fisierelor se poate face ori prin internet, ori prin conexiune prin fir la un PC. In acest caz, transferul fisierelor se realizeaza destul de rapid.
Autonomia
La capitolul autonomie sta chiar foarte bine. Acumulatorul a tinut aproximativ 8 ore si jumatate, timp in care am prestat activitati diverse: am instalat aplicatii, am testat aplicatii, am facut fotografii, am filmat, am montat un filmulet cu Movie Studio, m-am si jucat putin, am tinut-o cu ecranul deschis pentru shooting-ul foto, destule zic eu. Deci, la autonomie sta bine, foarte bine chiar.
Interfata si Aplicatii
Nici Samsung si nici Vodafone nu si-au adus aportul la aceasta interfata. Sau, daca si-au adus-o, nu am sesizat eu vreo schimbare. Este interfata tipica de Android, fara Touch Wiz sau alte efecte vizuale. Android 3.0 in toata simplitatea si ergonomia lui. Nu am intalnit nici macar market-ul celor de la Samsung.
Aplicatiile pe care le-am remarcat (pozitiv sau negativ):
– Quick Office – Uite ca am mai intalnit inca o suita Office care mi-a placut. Putem face minime editari documentelor office (word, excel, powerpoint) intr-o maniera simpla si intuitiva. Important este faptul ca nu mai trebuie sa scoatem bani din buzunar.
– Gmail – Mi-a placut interfata clientului de email, simpla, prietenoasa, usor de citit si de accesat.
– Pulse – Un agregator de feed-uri din surse variate: facebook, twitter, site-uri de stiri, reviste etc. Foarte interesant conceptul, o idee buna, punerea in practica lasa un pic de dorit pentru ca nu-mi place interfata. Este prea inghesuita, fara un layout mai acatarii, nu poti face usor diferenta intre diferitele surse de stiri, parca te sufoca.
– Movie Studio – o mica aplicatie prin intermediul careia putem face scurte montaje video. Pacat ca nu accepta surse video HD. Un montaj realizat direct pe tableta, mai jos.
Benchmark-uri
Antutu il claseaza foarte aproape de Motorola Xoom.
In Smartbenchmark 2011 a obinut scorul: 2927/2489. Cu acelasi software, Acer-ul A500 a avut 2798/2500 iar Transformers-ul 3362/2534.
Quadrant-ul ii da un 1845 puncte. Cu acelasi test – Acer A500 a avut 2328 puncte iar Transformer-ul 1855.
Camera Foto si Video
In general, la orice echipament mobil, smartphone sau tableta, nu vad rostul unei camere foto/video daca aceasta nu este de calitate. Este acolo, as utiliza-o mai mult la misto, nu in scopuri reale si precise, utile. Daca nu filmeaza sau fotografiaza la o calitate conforma standardelor mele personale, nu as utiliza-o.
In cazul de fata, este prima tableta cu un senzor de 8 Mpix pe care o intalnesc. Tinand cont de marimea senzorului rezultatele foto-video sunt un pic mai bune decat cele realizate cu un senzor de 5 Mpix. In acelasi timp, datorita lentilei miniscule, este calitatea fotografiilor si filmarilor este conditionata de prezenta luminii. Fara lumina, zgomotul isi face simtita prezenta iar elementele in miscare nu vor fi clare. Setarile sunt tipice de Android, aceleasi pe care vi le-am descris si la Acer-ul A500. Cateva exemple foto, mai jos.
Interesant este faptul ca filmeaza la rezolutii full HD, calitatea materialelor video fiind dependente, si ele, de prezenta luminii. Cateva Exemple video, mai jos.
Concluzii
Pro
-Constructie eleganta, de calitate
– Are Nvidia Tegra 2
– Functionare iresprosabila
– Autonomia
– Are modul 3G
– Aplicatia Quick Office
– Are camera de 8 Megapixeli care filmeaza la rezolutii full HD
Contra
– Nu are slot microSD
– Ecranul este lucios in lumina naturala
Sper sa va fie de folos scurta si grabita mea recenzie. Poate voi mai avea oportunitatea unei intalniri cu ea, pentru a va oferi si detalii video.
Poate fi gasita in reteaua Vodafone Romania cu preturi incepand de la 419 Euro impreuna cu un abonament Internet Nelimitat Extra.
ce mi-ai recomanda ? laptop sau tableta ? nu ma pot decide… :-s mersi in avans.
Depinde pentru ce ai nevoie, nu pot fi comparate. Nu poti lucra tot timpul pe o tableta.
Pingback: 10 ore cu Samsung Galaxy Tab10.1v | Gadgeteer.ro
Nu merita deloc, conectivitatea suplimentara l-ar detasa fata de Apple, dar cum Samsung au obiceiul de a-i copia (vezi Galaxy S etc), au facut sa fie exact ca si IPAD, mai subtire, mai elegant, dar fara conectivitate suplimentara. 8MP? Si ce daca. Asus Transformer a fost declarata de departe cea mai buna tableta Android de pe piata, ajunge mult mai ieftina ca Samsung chiar si cu Dock-ul suplimetar…
cand nu poti lucra pe o tableta ? eu vreau sa scriu, sa vad filme, ascult muzica, editez foto. basic stuff, as zice.
ma refeream sa scrii mult, texte lungi. Si, nu prea am intalnit un editor foto foarte bun pentru tablete. Dar o sa caut, ca tot ma joc cu Xoom acum 😀
cand apare review-ul pt xoom?:d Acum ca apare 3.1 ice cream sandwich, si xoom va fi prima tableta care va primi update-ul pare mult mai tentanta.
dupa cum spune un bun prieten al meu: Rabdare tinere Jedi… 😀
N-am mai putut sa astept si am fost la emag astazi. Pe langa xoom in showroom mai puteai vedea doar ipad1/2 , dell streak, samsung g tab, prestigio multitab de 10 inch si 2 ereadere de la amazon. Conexiune la net nu exista, iar aplicatiile erau inexistente.
La xoom nu mi-a placut lipsa porturilor, plasarea butonului on/off f aiurea pe spate, faptul ca era superplin de amprente. Tot legat de ecran pot spune ca pare extrem de ieftin in comparatie cu cel al iPadului. Si ca plus pot spune ca android se misca destul de bine. Camera nu exceleaza insa este f aiurea sa faci poze cu tableta. Am vazut in setari ca au instalat flash 10.3. Stiam ca o sa fie numai de la 3.1 in sus. Ma poti lamuri cu chestia asta? Per total un iPad mi se pare o investitie mult mai buna, atat dat ecranului si touchului cat si finisajelor f bine executate. A si aplicatiile de android pt telefoane rulate pe tableta arata f naspa. Astept nerabdator reviewul la Xoom
1. Mie imi place cum au plasat butonul acolo. Daca te obisnuiesti, pozitia iti va parea chiar ergonomica
2. Am vazut si eu de la distanta iPad-ul 2. Ca design si ecran, este peste toate celelalte tablete pe care le-am intalnit
3. Nu am lucrat cu iPad, asa ca nu pot compara SO-ul lui cu Android-ul
4. Da, cam ai dreptate, unele aplicatii care nu sunt facute pentru versiunea 3.0 nu arata foarte bine
5. Si intr-adevar, mai este un pic de lucrat la aceasta versiune 3. Nu este perfecta dar mie incepe sa-mi placa. Trebuie doar sa gasesti aplicatiile potrivite de care ai nevoie.
6. La o prima vedere iPad-ul 2 cred ca este un pic mai scump decat tabletele cu Android – porneste de pe la 2400 Lei…
7. Pe toate tabletele pe care le-am avut pana acum raman amprente pe geam…
Nici Xoom nu e mai prejos, la emag e 2700 ron. Cred totusi ca un asus transformer ar fi o alegere mult mai buna pentru cei care isi doresc o tableta cu android 3.0 . Eu astept ceva cu 1-2 porturi usb si o iesire de hdmi normala sa nu mai folosesc atatea adaptoare. Nu inteleg totusi cine a venit cu ideea ca o tableta sa aiba camera pe spate. Cea din fata este ok pt skype, Y! etc. Mult mai ok mi se pare sa implementeze un suport complet pt camerele foto/video pe usb. Pt o transmisie live ar fi super sa poti filma cu camera conectata la tableta, iar restul conexiunilor sa fie realizate de tableta. AA si nu stiu daca ai observat dar sunt persoane in Bucuresti care folosesc Galaxy Tab-uri pe post de telefon.
si cea din spate poate fi utilizata la videoconferinte…
de ce ai folosit0o doar zece ore ?
pune-o la incarcat 😉
:)) doar atat am dispus de ea… din pacate