Chromebook: ce este, ce va fi si ce va face?

De curand, un alt si interesant concept si-a facut aparitia pe dinamica piata a portabilelor. Un concept care imi place cum suna si caruia ii voi acorda atentia cuvenita de acum incolo. Chromebook ii este numele iar inventatorii lui sunt nimeni altii decat cei de la Google.

As zice ca originile lui nu sunt hardware, cum au fost cele ale netbook-urilor, atributele sale principale fiind mai degraba legate de partea software, a serviciilor. Chiar si numele il mosteneste de la  sistemul de operare pe care ruleaza, Chrome-ul OS. Deci, este un portabil cu o putere de procesare si dimensiuni asemanatoare netbook-urilor si a carui functionare se bazeaza pe  servicii tip cloud.  Acestea depind in mare masura de conexiunea permanenta la internet, chiar daca cei de la Google au anuntat ca unele programe au si suport offline. Primele echipamente vor fi disponibile la vanzare incepand din luna iunie si vor fi produse de Samsung si Acer.

Fiind bazat pe aplicatii disponibile undeva intr-un nor, de genul Gmail, Google Docs sau Google Calendar, chromebook-ul este destinat in primul rand celor care utilizeaza foarte mult acest tip de servicii. Celor aflati tot timpul pe drumuri, in deplasari, calatorilor, elevilor si studentilor. Normal ca va avea si servicii multimedia, audio si video, servicii de stocare online, servicii de stiri, cam tot ceea ce gasiti si pe Android sau iOS. Numai ca totul se va desfasura prin intermediul browserului, el fiind principala interfata cu care utilizatorii vor interactiona.

Cu siguranta ca un chromebook nu va fi la fel de fexibil si puternic precum un laptop sau netbook cu Windows, Linux sau MacOs. Teoretic nici nu are nevoie de o putere de calcul importanta pentru ca toate aplicatiile sunt oferite prin cloud, procesarea realizandu-se pe serverele Google. Si, un alt avantaj ar fi acela ca vom avea intotdeauna ultimele update-uri la aplicatiile pe care le utilizam.

Totul bun si frumos pana aici. Da, nu are nevoie de o putere de procesare consistenta, deci vom utiliza echipamente oarecum ieftine, la acelasi nivel de pret ca al netbook-urilor (350-500 USD). Dar, sunt ele pentru toata lumea? Mai exact, vor putea multumi pretentiile oricui? Daca vrem sa inregistram video, sa facem editari video, sa jucam jocuri de generatie noua? Daca avem nevoie de un anumit program dedicat pentru business-ul in care lucram? Ca tot spun cei de la Google ca aceste echipamente pot fi utilizate si in mediile enterprise. Eu sunt un pic mai reticent de aceasta data. Nu cred, pana nu vad, ca Chrome OS va putea rula programe de contabilitate sau clienti nativi de ERP sau CRM. Cel putin, nu intr-o prima faza.

Acum si fara o experienta reala de lucru cu ele, chromebook-ul pare la fel de util ca un netbook. Il vad ca pe un sistem secundar, necesar in momentele in care suntem departe de sistemul principal si puternic de acasa sau de la birou, atuul sau forte fiind portabilitatea. In aceste conditii, ne va oferi acces la majoritatea serviciilor de care avem nevoie: la e-mail, browser, poate si un remote. Ne va ajuta sa ne informam, sa studiem, sa comunicam, sa ne distram si, intr-o mica masura, sa lucram.

De cat succes se va bucura el, vom vedea. Totul va depinde de masura in care va putea combina eficient serviciile online cu cele offline. Daca ar fi sa adaptam la o zicala de-a noastra, cei de la Google vor trebui sa multumeasca si capra si varza.

Ce este? Inca nu stim, inca nu l-am vazut la lucru. Ce va fi? Nici aici nu va pot lamuri exact, doar mi-am dat un pic cu parerea. Am mai spus, vom trai si vom vedea. Mie, imi pare un concept interesant care va beneficia de toata atentia si forta uneia dintre cele mai importante si puternice companii IT la ora actuala. Si, cu Android-ul le-au cam iesit pasentele, nu?

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *