Samsung Galaxy S II – Ai tot timpul o camera foto-video cu tine!

Am preferat sa dedic un material separat functiilor foto-video ale smartphone-ului Samsung Galaxy S II. De ce? Pentru ca smartphone-urile sunt device-uri multimedia si sunt preferatele multora pentru fotografiere si in special pentru filmare. Sunt mai usor de purtat, le avem asupra noastra tot timpul oriunde am merge, sunt la indemana. O camera foto nu este utilizata decat in momente speciale, in vacante sau pe la party-uri. Dar chiar si in aceste situatii, sunt persoane care nu se mai incurca cu o camera foto prin buzunare, preferand utilizarea telefonului. Iar calitatea rezultatelor foto-video obtinute cu un telefon a crescut destul de mult in ultimii ani. Nu mai este mult timp pana cand acestea vor obtine rezultate comparabile cu ale camerele foto compacte. Dezavantajul lor principal este reprezentat de optica precara, de lentilele minuscule, producatorii compensand aceasta lipsa prin incorporarea unor senzori din ce in ce mai puternici.

SGS2-ul are un senzor de 8 megapixeli iar setarile aplicatiei foto-video sunt destul de stufoase, ca ale unei camere foto compacte entry-level. Plus ca, fata de modelul anterior, acum are si Flash. Am fotografiat si filmat “la greu” cu SGS2 si pot spune ca am fost multumit de fotografii si in special de filmari, aici cresterea calitativa fiind chiar vizibila fata de modelul anterior.

Dupa cum vedeti si voi in imaginile de mai sus, in modul foto avem acces la o multime de presetari. Putem seta Flash-ul,  tipul de fotografiere ( Single Shot, Smile Shot, Beauty, Panorama, Action Shot, Cartoon), tipul de scena (Portrait, Landscape, Night, Sports, Party, Beach, Sunset etc), valoarea expunerii, tipul de autofocus, efecte (Negativ, alb si negru, Sepia), balansul de alb,  ISO-ul (intre 100 si 800), Metering-ul, contrastul, detectarea clipirii, calitatea imaginii si geocodarea. Mentionez si de optiunea “Outdoor Visibility” care mareste puterea luminoasa a ecranului pentru ca acesta sa fie vizibil in lumina puternica.

Butoanele de pe bara din stanga pot fi customizate. Puteti aseza acolo ce functii utilizati mai des.

Pentru rezultate foto de calitate aveti nevoie de lumina naturala dar nu foarte puternica. In lumina puternica, fotografiile vor fi arse iar in lumina slaba isi face aparitia efectul granulat. In toate conditiile, cu un autofocus corect, imaginile sunt clare iar culorile capturate sunt naturale. Pentru fotografii deosebite, incercati toate efectele si scenele.

La fotografiere va recomand o mana ferma. Telefonul este foarte usor (116 grame) si tremuratul sau miscarile sunt preluate imediat de catre camera foto. Nu fotografiati cu o singura mana. As fi vrut un buton declansator fizic, ar fi fost mai util. Si, nu recomand utilizarea zoom-ului digital. Fotografiile facute cu ajutorul lui vor fi neclare.

Cateva exemple foto, in diverse conditii de fotografiere si cu diverse efecte, mai jos.

Modul Video

Sincer, mi-au placut mai mult rezultatele video decat cele foto. Filmeaza la rezolutii full HD (1920×1080 pixeli), culorile sunt mai vibrante iar imaginile parca mai clare, cu un foarte fin efect granulat. Nu mi-a placut faptul ca inregistrarea este sensibila la tremuratul mainii. Se poate un stabilizator? 😀 Fara gluma, ar fi util unul. La interior, granularea se face simtita dar imaginea ramane clara.

In modul video avem acces la schimbarea urmatorilor parametri: Flash, tipul de inregistrare (Normal, MMS si Self Recording), expunerea, Timer, Efecte, rezolutia (de la 1920×1080 pixeli pana la 176×144 pixeli), balansul de alb si calitatea video (Super Fine, Fine si Normal).

Cateva exemple video, mai jos.

 

Am remarcat si aplicatia Video Maker prin intermediul careia putem realiza mici montaje foto-video direct pe telefon. Dar, videoclipurile pe care le poate prelucra trebuie sa aiba rezolutia de 720p. Un exemplu, mai jos.

Raman la parerea ca, la nevoie, cand nu ai o camera foto sau video la indemana, SGS2-ul poate fi utilizat si in acest scop, calitatea rezultatelor fiind una decenta. Filmarile pot fi utilizate fara nicio retinere pe site-urile de socializare  (Youtube, Facebook etc) iar fotografiile realizate in conditii optime chiar pot fi “trecute” pe hartie. Da, cu SGS2 poti spune ca ai tot timpul o camera foto-video cu tine!

Poate fi precomandat pe eMAG.ro la un pret de aproximativ 2500 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *