Sony Vaio SB – Ultraportabil de Business Class

In materie de laptopuri sunt adeptul celor cu ecran de 13 inchi, o diagonala indeajuns de mare pentru o vizualizare confortabila si destul de mica pentru ca intreg echipamentul sa aiba dimensiuni compacte si o greutate rezonabila, care sa nu-mi cocoseze spatele la transport. Parerea mea ca, la 13.3 inchi, atat ecranul cat si tastatura sunt ergonomice, confortabile in utilizare. Bineinteles ca nu pot compara aceasta diagonala cu beneficiile uneia mai mari, de 17 la un laptop sau de 24 la un desktop, dar prefer aceasta combinatie echilibrata intre ergonomie si portabilitate. Este dimensiunea perfecta pentru mine si pentru categoria de utilizatori din care fac eu parte: cei care poarta laptopul cu ei oriunde ar merge, in interes de serviciu sau personal.

Sony Vaio SB face parte din aceasta categorie de portabile, atat de draga mie. Este un echipament  cu un aspect deosebit si cu o fisa tehnica pe masura, dedicat in special zonelor de business.

Caracteristici tehnice

Ecran: 13.3 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli

Procesor: Intel Core i5-2410M la 2.3 Ghz

Sistem grafic: Intel HD + AMD Radeon 6470M

RAM: 4GB

Stocare: HDD de 500GB/5400 rpm

Retea: Ethernet Gigabit, WiFi N, Bluetooth 2.1, modul 3G

Conectica: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI, 1xVGA

SO: Windows 6 Professional

Dimensiuni: 331 x 224.5 x 23.9 mm

Greutate: 1.75 Kg

Primele Impresii, Design

Cu siguranta, locul lui este intr-o geanta din piele, purtata de un domn la costum, in drum catre o intalnire de afaceri.

Aspectul este de business, fara nicio urma de indoiala. Linii simple, taioase, masculine si elegante, culori inchise, materiale si finisaje fara repros. Capacul negru este din magneziu iar zona de sprijin a palmelor din aluminiu finisat intr-un gri-albastrui mat. Mi-a placut si faptul ca este destul de subtire, am putea spune chiar plat, fiind usor de manevrat si de purtat. Contructia este rezistenta, solida, este un echipament construit pentru o utilizare indelungata.

 

Pe laterala stanga gasim doar unitatea optica dvd-rw.

Pe cea frontala avem doar comutatorul pentru Wi-Fi.

Toate porturile de conectare sunt prezente pe laterala dreapta: sloturile pentru carduri, VGA out, HDMI out, 1xUSB 3.0, 2 x USB 2.0, placa de retea Ethernet si portul de alimentare. Cam inghesuite, parerea mea.

In partea superioara a tastaturii sunt pozitionate, intr-o parte – butonul de Eject al unitatii optice, comutatorul placii grafice si in cealalta parte – butoanele Assist, Web si Vaio.

Pe rama superioara a ecranului nu lipseste camera web.

Functionare si Utilizare

Sony-ul Vaio SB are o configuratie de ultima ora, performanta, puternica, care ne poate asigura suportul in majoritatea aplicatiilor de business pe care le-am putea utiliza. Acces la internet, e-mail, office, diversi clienti ai unor programe dedicate, nu vad de ce nu ar face fata cu brio oricarei aplicatii de acest gen. Are incorporata si tehnologie Intel Turbo Boost care poate creste frecventa procesorului pana la 2.90 Ghz cand este nevoie.

Foarte important este faptul ca avem si o placa video puternica la dispozitie, utila pentru rularea sau editarea materialelor video full HD. Am rulat pe el fisiere video mkv la rezolutii full HD complexe, chiar si la 40mbps. Placa video face fata cu succes si unor astfel de indeletniciri. Poate ataca si jocuri de generatie mai noua dar cu parametri redusi spre minim, cantitatea de memorie dedicata fiind doar de 512 MB. In timpul jocurilor, ventilatorul isi va face simtita prezenta, echipamentul devenind chiar zgomotos.

In functie de activitatea desfasurata, putem face manual trecerea intre placile grafice, prin intermediul comutatorului dedicat. Pentru autonomie maxima, recomand sa utilizati numai modul Stamina, in care este activa placa video Intel.

Prin intermediul butonului Web putem avea acces la internet fara sa pornim sistemul de operare. Browserul pe care il avem la dispozitie aici este SplashTop, unul cu suport Flash dar care nu da pe afara la capitolul rapiditate.

 

Portabilitatea

Principalul sau atuu, pe langa puterea de procesare, este portabilitatea. Este principalul motiv pentru care am alege un astfel de echipament. Diagonala ecranului, dimensiunile si greutatea au acele valori care ne pot oferi atat o utilizare confortabila cat si manevrare sau transport fara efort. Are o grosime de numai 23.9 mm si o greutate de 1.75 Kg, plus un incarcator mic, asa ca este un echipament usor de purtat.

Acestea sunt plusate de autonomie, acumulatorul standard asigurandu-mi aproximativ 5 ore de utilizare in conditii reale. L-am testat cu Wi-Fi-ul activ, in mod Stamina, la activitati tipice office.

Conectivitate, Stocare si Retea

Remarc prezenta unui port USB 3.0, o tehnologie rapida de transfer a datelor. Din pacate, nu este sustinuta si de un hard disk mai rapid. In schimb, demn de laudat pentru Sony este prezenta unei unitati optice, dvd-rw in acest caz. Foarte utila in anumite momente.

Transferul de date este sustinut si prin Ethernet-ul Gigabit, Wi-Fi-ul N dar si prin modulul 3G care ne asigura acces la internet oriunde ne-am afla. 3G-ul este foarte important pentru cei care au nevoie de interactivitate permanenta prin internet.  Cei care au nevoie sa citeasca sau sa trimita un email chiar atunci, acolo unde se afla, fara sa caute primul Starbucks pentru conexiune la net.

Si, pentru proiectarea pe un ecran mai mare a unui powerpoint intr-o sedinta, avem la dispozitie atat clasicul VGA cat si un port HDMI.

Ecranul

Ecranul are un finisaj mat, astfel ca nu reflecta atat de puternic lumina. Sunt dezamagit de faptul ca afiseaza doar o rezolutie 1366×768 pixeli, eram obisnuit cu alte standarde la Vaio. In rest, imaginile sunt clare, culorile vibrante, unghiurile de vizualizare destul de largi.

Tastatura si Touchpad

Tastatura este de tip chiclet, de calitate, extrem de confortabila in utilizare si un excelent suport pentru redactarea rapida.

Touchpad-ul este destul de mare si raspunde foarte bine la comenzile tactile. In schimb, cele doua butoane de control sunt asezate inconfortabil, pe muchia laptopului. Iar controlul lor este dificil daca sunt apasate pe extremitatile opuse cititorului de amprente. Recomand utilizarea unui mouse cu Unifying. 😀

Benchmark-uri

Windex-ul are valori de 5.3 in mod Speed si 4.2 in mod Stamina. In functie de care placa grafica este activa.

Mai sus, aveti informatiile extrase cu CPUZ.

Placile grafice, in toata splendoarea lor, cu Gpuz.

Am testat si hdd-ul cu hdtune. Atat poate el, are viteza de 5400 rot/min. Recomand inlocuirea lui cu un SSD.

In 3DMark06, la rezolutie de 1280×768 pixeli, a obtinut 5136 puncte, scor care ne confirma faptul ca nu este un echipament pentru gamingul extrem.

 

In 3DMark Vantage, doar 2006 puncte.

Concluzii

Pro

– Constructie de calitate

– Configuratie puternica, de generatie noua

– Are 3G si USB 3.0

– Are unitate optica incorporata

Contra

Pretul

– Rezolutia, as fi preferat una mai mare

– In modul Performance este zgomotos.

Sony-ul Vaio SB este un adevarat ultraportabil de business class, cu un aspect deosebit si un comportament pe masura. Unul care nu va poate dezamagi in nicio situatie.

Pe eMAG.ro are un pret de aproximativ 5000 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

10 thoughts on “Sony Vaio SB – Ultraportabil de Business Class

  • May 24, 2011 at 8:44 pm
    Permalink

    Pacat, Sony Vaio sunt laptopuri frumoase, care usor pot concura cu MacBook prin design atractiv si aspect, dar la cate probleme au avut… Din experienta o spun. Asa isi dau cu stangu in dreptu mari producatori, sacrifica fiabilitate pentru aspect si design.

    Pretul? Iar pret de cocaina, lejer iti iei XPS la banii astia, chiar noul XPS 15Z care numa ce a iesit… Garantie 3 ani, service NBD, Sony, poti bate asta?

    Reply
  • May 24, 2011 at 8:45 pm
    Permalink

    Ooops, iar m-am grabit, XPS 15Z nu e available inca :), am zis prea repede. Dar va fi in curand 🙂

    Reply
    • May 25, 2011 at 4:02 am
      Permalink

      eu am avut numai probleme cu XPS-urile Dell..

      Reply
  • May 25, 2011 at 7:00 am
    Permalink

    Da…si cu ele, unele. dar mai putin 🙂 La Sony Vaio se mai reincalzea placa de baza cu Infrarosu si o mai prelungeai o vreme buna, dar nu la toate

    Reply
  • May 25, 2011 at 7:16 am
    Permalink

    Nu te-a deranjat zgomotul? Eu mă joc acum cu sb-ul si modelul avut este uneori extrem de zgomotos când e pe modul performance, din cauza fan-ului procesorului

    Reply
    • May 25, 2011 at 7:22 am
      Permalink

      ba da, chiar am spus asta.

      Reply
  • May 25, 2011 at 7:31 am
    Permalink

    Ah, Am citit in fuga si nu era la contras. Mi.a scăpat :p

    Reply
    • May 25, 2011 at 7:31 am
      Permalink

      il pun la contra.. ai dreptate… mi-a scapat mie

      Reply
  • May 26, 2011 at 9:18 am
    Permalink

    Salut,
    Multumesc de review
    Pentru zgomotul coolerului vedeti ca a iesit update de bios.
    Pe sampla de la mine din birou s-a simtit destul de tare in bine.
    Toate cele bune,
    Mircea

    Reply
    • May 26, 2011 at 9:36 am
      Permalink

      Multumim pentru precizare. 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *