Asus G74 – Personal Super Computing Portabil

Laptopurile cu ecran mare, generos, de minim 17 inchi, sunt o categorie aparte in lumea portabilelor, in primul rand prin dimensiunile deloc de neglijat. Intre aceste, sa le zicem, laptopuri-desktop se fac remarcate in special cele de gaming, cu un aspect, o configuratie si un pret care ne uimesc pe noi, muritorii de rand in ale computingului, cei care utilizam calculatorul doar pentru filme, internet si office. Insa pentru ei, adevaratii gameri, configuratiile extrem de puternice sunt combustibilul care ii pune in miscare si in valoare, care le aduce victoriile mult asteptate si meritate.

Un astfel de portabil este si modelul Asus G74 pe care am avut placerea sa-l utilizez vreme de cateva zile, inainte de plecarea spre Computex. Daca prezentarea mea este un pic cam scurta sau mai are scapari, se datoreaza grabei in care am facut-o, pregatirile pentru plecarea in Taiwan acaparandu-mi o buna parte din timp. Chiar si asa, pe fuga, m-am bucurat la maxim de calitatile sale hardware, recunoscand din prima ca nu am reusit sa-l folosesc la capacitatile sale maxime. Eu am apreciat in special comportamentul in convertirea formatelor full HD si al fotografiilor de rezolutie mare, acesta dovedindu-se ireprosabil la aceste munci, mai multimedia sa le zicem.

Configuratia tehnica

Ecran: LED, 17.3 inchi, rezolutie 1920×1080 pixeli

Procesor: Intel Core i7-2630QM la 2.00 Ghz, cu TurboBoost pana la 2.9 Ghz

Memorie RAM: 16GB DDR3 la 1333 MHz

Stocare: 500 + 750 GB

Placa grafica: Nvidia GeForce GTX 560M(codat Nvidia N12-E) cu 3GB VRAM

Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N

Conectica: 3xUSB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x HDMI,

Unitate optica: Bluray

Functie 3D: Da

Dimensiuni: 325mm x 420mm x 20.9~62.0mm

Greutate: 4.28 Kg

Primele Impresii, Design

La o prima si fugitiva vedere ai zice ca are exact acelasi design cu al generatiei vechi. Ca schimbarile s-au facut doar la interior, la configuratie. Nu este deloc asa. Daca il privesti cu atentie, vei observa ca grilele de aerisire sunt dispuse central acum, ca ecranul se prinde de corp printr-un altfel de sistem si ca unghiurile de atac, inclinarea suprafetelor, parca sunt o idee mai fluide.

Subtilele schimbari ale formei se datoreaza altor surse de inspiratie, tot de origine militara, intruchipate in cele doua nave de razboi maritime din imaginea de mai sus: Umbra Marii (Sea Shadow) si un portavion.

Dar, aspectul a ramas tot unul dinamic, care inspira forta si putere, atributele principale ale unui sistem dedicat gaming-ului. Un design agresiv care ii confera o identitate unica printre confratii sai.

Capacul si zona de reazem a palmelor au fost imbracate in acelasi plastic cauciucat extrem de placut la atingere si care ii confera o rezistenta superioara. Tastatura se sprijina pe o zona imbracata total in aluminiu. Pentru laterale si zona de contact cu biroul s-a optat pentru un plastic mat.

Cea mai interesanta priveliste nu o avem noi ci persoanele care stau in fata noastra. Imensa grila dubla de evacuare a aerului cald, impodobita cu o subtila rama cromata, atrage cu siguranta privirile curiosilor.

Pe laterala stanga  sunt asezate doua porturi USB 2.0 si unitatea optica bluray.

Pe cea dreapta gasim slotul pentru carduri,  un port USB 3.0, altul USB 2.0, un VGA urmat de un HDMI, portul Ethernet si cel pentru alimentare.

Foarte interesant este si accesul la componentele interne, hdd-uri si memorii, daca vrem cumva sa le schimbam. Cu o moneda, putem inlatura foarte simplu capacul de protectie.

Butonul dedicat Rogue face trecerea in modurile de lucru: High Performance, Entartainment, Quiet Office si Battery Saving.

Functionare si Utilizare

Mentiune: Vreau sa spun inca de la inceput ca nu am avut cum sa-i testez capacitatile 3D. Nu am dispus de o versiune finala a driver-ului placii Nvidia GeForce GTX 560M si, in timpul jocurilor sau al filmelor 3D, aveam tot timpul in fata ochilor un watermark cu o mentiune de genul “Testing Purpose Only”. Asa ca, nu am putut beneficia de efectele 3D pe tot ecranul. Sper ca dupa lansarea oficiala sa il utilizez pentru cateva zile si in aplicatii 3D. Mai ales ca am inteles ca functia 3D a celor de la Nvidia este activa acum si in browser-ul de internet sau in ferestre mai mici, fara sa mai fie nevoie sa urmarim un material neaparat in Full Screen.

Incepem acum?

Sa punctam in primul rand configuratia. Trebuie neaparat sa v-o repet, asa, ca sa va dati seama de gravitatea situatiei. :O)) Dragilor, avem la dispozitie un procesor quad i7, o herghelie de 16GB RAM, o placa video Nvidia cu 3GB memorie si stocare pe 1.25 TB. Nu este impresionanta? Nu vi s-au inmuiat deloc genunchii? Este o configuratie care completeaza categoric designul agresiv, facut sa inspire teama si frica, in inimile adversarilor, normal.  Cu aceasta fisa tehnica puteti  pleca la razboaiele virtuale sau in orice fel de intrecere electronica, fara sa stati pe ganduri. Veti depinde numai de priceperea si experienta voastra sau de calitatea mouse-ului pe care il aveti in dotare.

Procesorul dispune si de tehnologie TurboBoost care, atunci cand este nevoie, ii poate creste frecventa de la 2 la 2.9 Ghz. Si, legat de procesarea grafica, cred ca este primul laptop la care vad o placa video cu memorie de 3GB, de GTX560M este vorba. Personal, nici la desktopuri nu am intalnit o asa monstruozitate. Fata de modelele anterioare ale aceluiasi producator (540M si 555M) aceasta are performante aproape duble.

Este o configuratie care, pe langa gaming, poate fi un suport excelent in orice program ati avea nevoie sa utilizati. Chiar si profesionistii in domeniile foto si video ar fi incantati sa dispuna de asa putere de procesare intr-un echipament mobil.

Colegii de la foto chiar mi l-au “rapit” de pe birou pentru a-i testa viteza de convertire a fisierelor RAW in TIFF si JPEG. Aceasta s-a realizat la o viteza medie de 3 sec / fotografie, fapt care i-a incantat peste masura, de 4 ori mai rapid decat computerele lor.

Asa ca, poate fi utilizat si in zonele profesionale, pentru orice tip de aplicatii. Daca ecranul de 17.3 inchi este prea mic si nu va ajunge, puteti sa ii atasati prin HDMI unul cat de mare aveti nevoie.

Mi-a placut foarte tare si solutia de racire utilizata, una performanta si silentioasa. Chiar si in programele cele mai solicitante zgomotul ventilatoarelor nu m-a deranjat iar restpad-ul nu s-a incins. Cei de la Asus spun ca, fata de modelul G73SW, temperatura GPU-ului a scazut cu pana la 20% (de la 71 grade Celsius la 59 grade Celsius) iar cea a procesorului cu 8% ( de la 70 la 65 grade Celsius). Iar zgomotul ventilatoarelor a fost redus cu aproape 12% (de la 35.7dB la 32dB).

Stocare si Conectica

Solutia de stocare aleasa este oarecum ciudata, pentru ca avem doua hard disk-uri de 2.5 inchi de la Seagate dar de capacitati diferite, unul de 500GB, celalalt de 750 GB. Ciudata dar performanta…Primul este un hard disk din seria Momentus de tipul SSHD, cu un flash intern de 4GB pe care sunt stocate cele mai accesate executabile. Acesta asigura o viteza de boot cu 50% mai rapida si performante net superioare. Al doilea hard disk, de 750GB, are viteze de 7200 rot/min, asigurand in acest fel performante superioare pentru transferul datelor.

Spatiul de stocare total este generos, destul pentru depozitarea multor jocuri, filme, melodii sau fotografii. Si, daca totusi nu va ajunge, aveti la dispozitie si un port USB 3.0, util pentru transferul rapid al volumelor de date multimedia care vor fi vehiculate pe acest laptop.

Ecranul

Pentru ca experienta multimedia sa fie desavarsita, as fi preferat o tehnologie IPS la acest ecran. Asta este, poate la urmatoarea generatie. Ecranul LED de 17.3 inchi are o rezolutie full HD, fiind in acest fel un suport excelent atat in jocuri cat si in filme. Afiseaza imagini clare, culori naturale iar unghiurile de vizualizare sunt destul de largi. Remarc si finisajul mat, un plus categoric pentru ca reflecta mai putin lumina

Sistemul Audio

G74 are unul dintre cele mai performante sisteme audio pe care le-am intalnit la un portabil. Este clar ca inginerii Asus au avut destul spatiu pentru niste speakere mai acatarii. Asa ca, puteti avea parte de un sunet puternic, clar si chiar amplu, cu basi. Este un laptop pentru care nu aveti neaparata nevoie de un sistem audio dedicat. Totusi, daca vreti ca exploziile sa zguduie camera, conectati-l la un Z906.

Sistemul audio are incorporate tehnologii avansate, cum ar fi EAX 5.0 HD (care detecteaza mediul, spatiul virtual din joc, si actioneaza in consecinta pentru a oferi un sunet 3D pe masura) sau THX TruStudio care are trei presetari de sound pentru Jocuri, Muzica si Filme.

Tastatura si Touchpad

Pot spune ca este una dintre cele mai bune tastaturi la un laptop Asus. Este de tip chiclet, aerisita, spatioasa, cu un feedback excelent al tastelor. Are dimensiunile uneia normale, de desktop, si nu ii lipseste un bloc numeric separat.  De asemenea, este foarte bine rigidizata, nu mai flambeaza in interior si este iluminata, un must-have pentru cei care utilizeaza laptopul pe intuneric.

Inca ceva. Cred ca ati observat ca, de la o vreme, producatorii de laptopuri au inceput sa neglijeze tastele directionale. La majoritatea portabilelor, aceastea sunt inghesuite si mici, foarte dificil de utilizat. In premiera pentru un portabil, la G74 acestea sunt la fel de mari ca si tastele qwerty, la fel de ergonomic distantate, sunt confortabile in utilizare.

Touchpad-ul este mare, imens, iar cele doua butoane ale lui raspund excelent, chiar si la apasarile fine. Totusi, fiind prea mare, nu ai cum sa nu-l atingi din greseala in timpul redactarii, “accidentul” ducand la repozitionarea cursorului in document.

Autonomia

Va dati seama ca, la puterea lui de procesare, nu ii face nicio baterie fata un timp indelungat. Doar Enel-ul este in stare sa furnizeze energia necesara acestui monstrulet. Totusi, daca e musai, daca nu mai curge apa la Vidraru, aveti la dispozitie maxim 2 ore si 15 minute sa va terminati treaba la office. In jocuri, maxim 1 ora si jumatate.

Gaming

Am avut foarte putin timp la dispozitie pentru acest review, asa ca nu l-am stresat decat cu doua jocuri.

In CoD: Black Opsa functionat fara probleme, fara blocari si chiar fara lag-uri la parametrii de mai jos si rezolutie maxima.

In Crysis 2, pentru a pastra rezolutia maxima si pentru ca jocul sa functioneze fluent, am trecut specificatiile din Hardcore in Advanced.

 

Benchmark-uri

Pentru cei interesati cu adevarat de subiect, am rulat pe el si cateva benchmark-uri.

In 3DMark06, rezultatele sunt impresionante: la rezolutie de 1024×768 – 16733 puncte, la 1280×720 – 16444 iar la 1280×1024 – 15281. E ceva, nu?

In 3DMark Vantage, scorul a fost de 9188 puncte. Din pacate, nu am putut compara cu alte rezultate. Placa video inca nu exista in baza de date a celor de la 3DMark.com.

Hard disk-ul a obtinut o medie de 90.5 MB/s, fiind unul dintre cele mai performante la ora actuala.

Informatiile culese de CPUZ, mai sus.

Informatiile despre placa grafica.

Si, la final, va prezint si evaluarea Windex-ului. Daca faceti un ugrade la SSD, nota ar putea avea un minim de 7.2.

Concluzii

Pro

– Putere de procesare colosala

– Ecran full HD

– Tastatura excelenta

– Are unitate optica bluray

– Design-ul

– Sistem audio de calitate

– Are functii 3D

Contra

– Este un pic cam greu, cu tot cu acumulator cred ca ajunge pe la 5 Kg.

– Pretul. Oricum, comparand cu pretul unui Alienware, iesiti in avantaj.

Da, in cazul lui Asus G74 putem utiliza sintagma Personal Super Computing, acesta avand o putere de procesare colosala (pentru un laptop) care ar putea face cu succes fata aproape oricarei sarcini, profesionale sau pentru distractie.

Am inteles ca pretul lui va fi pe undeva pe la 7000 Lei. Revin cu mai multe detalii legate de acest aspect.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

6 thoughts on “Asus G74 – Personal Super Computing Portabil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *