Asus ProArt PA246Q – Pentru cei care vor mai mult de la un monitor

In aplicatiile profesionale de editare grafica, nu prea ai cum sa-ti faci eficient treaba cu un monitor conventional, ieftin. In primul rand ca ai nevoie de o reprezentare cat mai fidela a culorilor si de un spectru de culoare cat mai larg, calitati pe care majoritatea monitoarelor nu le intrunesc. Aceste monitoare, chiar daca au un pret mai ridicat, sunt dedicate exclusiv profesionistilor, celor care “traiesc” de pe urma calitatii imaginilor redate.

Un astfel de monitor, care se adreseaza in special celor care fac bani din culoare, grafica si imagini dar si entuziastilor, celor care apreciaza calitatea in orice forma a ei, este si modelul Asus PA246Q cu matrice IPS. Un monitor care are calitatile necesare dar si un pret destul de mic comparativ cu altele din categoria lui, totul rezultand intr-un raport performanta/pret foarte atragator pentru cei cu “ochi” de profesionist.

Caracteristici Tehnice

Diagonala: 24.1 inchi

Rezolutie: 1920×1200 pixeli

Luminozitate: 400 cd/m2

Contrast:  Native 1000:1 / ASCR 50000:1

Unghiuri de Vizualizare: Orizontal: 178° / Vertical: 178°

Timp de raspuns: 6ms

Consum maxim: 75W

Conectori: DisplayPort 1.1a, HDMI 1.3, DVI, D-sub

Dimensiuni: 558.4 x 380.8 x 235  mm

Greutate: 7.2Kg

Primele Impresii, Design

De cum ii vezi tinuta masiva, oarecum butucanoasa, iti dai seama ca ai de-a face cu un monitor profesional. Nu este nici elegant, nici glamour, nici lucios. Are un aspect serios, o constructie geometrica cu linii simple, la care nu vei admira forma ci doar ce stie sa faca. De fapt, o data ce i-ai dat drumul si ai privit culorile pe care le reda, nu va mai conta designul. Este un echipament cu o constructie robusta si sanatoasa, facut pentru o utilizare indelungata.

Totusi, nu am avut cum sa nu remarc acea linie rosie de la baza lui, parca cei de la Asus au vrut sa il apropie de gama de gaming ROG, rosul fiind o culoare utilizata la echipamentele acestei serii. Sau, poate este o culoare de forta, prin care producatorii vor sa ne comunice ca avem de-a face cu un echipament de cea mai buna calitate, de care sunt chiar si ei mandri.

Si, nici la partea de conectica nu sta rau deloc. Avem la dispozitie port DVI, HDMI, Display port si chiar unul VGA.

De asemenea, poate avea rolul de HUB USB, avand doua porturi USB 2.0 dar si un cititor de carduri 7-in1 (SD, MS, MS Pro, MS Duo, xD, MMC,SM). La un astfel de monitor, as fi preferat un HUB USB 3.0, ar fi fost demential sa aiba si asa ceva. 😀 Nu?

Dupa cum remarcati si voi, butoanele de control ale meniului sunt “butoane” adevarate. Nu sunt tactile si nici ascunse pe vreo muchie. Butoane normale, asezate frontal, controlul meniului si al parametrilor de vizualizare realizandu-se usor, fara efort.

Functionare si Utilizare

Spun din prima ca este un monitor care mi-a placut foarte tare si pe care mi l-as cumpara cu prima ocazie. De ce? Voi incerca cat de cat sa explic, fara sa intru prea adanc in detalii tehnice. In primul rand ca are o diagonala destul de mare (24 inchi) si rezolutie 1920×1200 pixeli, pentru a putea vizualiza pe el, la dimensiuni generoase, atat documente tip office, pagini de internet, materiale video dar mai ales fotografiile sau imaginile grafice la care lucram.

In al doilea rand, avem la dispozitie un ecran cu matrice P-IPS, special creata pentru reproducerea mai exacta a culorilor dar si pentru unghiuri de vizualizare mai largi. Pe un astfel de ecran imaginile nu vor mai avea acea nuanta roz daca sunt privite din alt unghi, cum se intampla la ecranele de uz general, mai ieftine.

De asemenea, cei de la Asus se lauda ca monitorul lor poate afisa unul dintre cele mai largi gamut-uri de culoare la ora actuala. Astfel, PA246Q poate reda  98% din campul de culori al Adobe RGB, 102% al celui NTSC si 100%  din spatiul de culoare al sRGB. In general, poate reda cu 130% mai multe culori decat o matrice uzuala. Din cate imi aduc eu aminte, daca gresesc corectati-ma, o matrice TN uzuala reda maxim 70% din campul sRGB, nu mai vorbim de cel aRGB care este si mai extins.

Ce ne “comunica” toate valorile de gamut prezentate mai inainte? Asa, explicat la modul general si cat mai pe intelesul tuturor. Va aduc aminte ca nu sunt un profesionist. Acestea ne comunica ca ASUS-ul PA246Q poate fi utilizat pentru:

– prelucrarea fotografiilor postate pe internet sau care vor fi vizualizate pe monitor sau pe un TV (pentru acest tip de utilizare fiind de ajuns spatiul de culori sRGB), adica pentru ceea ce faceti voi zi de zi;

– dar si la editarea grafica profesionala de print (reviste, brosuri, postere, reclame etc), unde reprezentarea culorilor trebuie sa fie cat mai precisa si mai exacta (zona in care este la putere spatiul de culoare aRGB si pentru care trebuie sa avem monitoare si printere compatibile).

Deci, un monitor care poate fi util atat fotografilor profesionisti sau editorilor grafici cat si entuziastilor sau celor care doresc cu adevarat sa vizualizeze la parametri deosebiti fotografiile lor. Am facut si eu comparatie simultana intre un monitor normal si Asus-ul PA246Q, puse in paralel. Diferenta este vizibila, culorile reprezentate de monitorul PA246Q fiind mai vii, mai saturate, mai pline de viata. Nici nu as fi zis ca fotografiile mele de mic japonez amator arata atat de bine pe un monitor de calitate.

Timpul de raspuns de 6ms poate nu il face tocmai bun pentru gameri, acestia dorind un timp de raspuns mai performant, de 2ms. Dar, poate fi un suport excelent pentru vizualizarea fimelor sau materialelor video la rezolutii full HD, acestea avand parte de aceleasi culori si imagini extraordinare. L-am dat pe mana celor de la editare video  si nu mai vroiau sa mi-l dea inapoi. Au fost pur si simplu incantati de culorile si claritatea imaginilor redate precum si de unghiul larg de vizualizare. Si, m-am si jucat un pic pe el. Nu am simtit deloc vreun lag al imaginilor, vreun raspuns greoi; imaginile mi s-au parut la fel de bune ca la vizionarea filmelor.

 

Am remarcat posibilitatile multiple de ajustare ale pozitiei sale. Poate fi inclinat la 20 de grade, are o cursa de 10 cm pentru ajustarea inaltimii si poate fi rasucit cu +/- 60 de grade in jurul axei sale. De asemenea, ecranul poate fi rotit la 90 de grade in plan vertical, transformand-ul din format landscape in unul tip portrait. Faptul ca poate fi ajustat in functie de pozitia de lucru a fiecaruia, nu este deloc de neglijat.

 

Am remarcat meniul intuitiv, usor de parcurs prin intermediul celor 6 butoane.

Foarte utila este si functia PIP (Picture in Picture) prin intermediul careia putem “monitoriza”  si alte surse video, pe langa imaginea principala. Imaginea mica (PIP) poate fi asezata in oricare dintre cele patru colturi ale ecranului si, in plus, poate avea mai multe dimensiuni – Large(720×400), Middle(600×340), Small(480×270).

Fotografii si graficienii pot gasi extrem de utila functia Quick Fit. Acestia au la dispozitie griduri in inchi sau centimetri pe care le pot afisa pe ecran pentru a lucra la dimensiuni reale. De asemenea, pot fi afisate si formatele standard de fotografie si hartie – A4, letter, 4×6, 3×5, 2×2, 8×10, 5×7 (inchi) pentru dimensionarea exacta (reala) a fotografiilor sau documentelor grafice.

Concluzii

Pro

– Imagini de calitate, IPS – ul

– Diagonala mare, generoasa

– Rezolutia 1920×1200 pixeli

– Are cititor de carduri si USB

– Conectica variata

Contra

– Aspectul prea butucanos

Asus-ul ProArt PA246Q este un monitor care, la nivelul meu de amator entuziast, m-a incantat pur si simplu. Culorile redate, saturatia lor, imaginile de calitate, unghiurile de vizualizare excelente, sunt doar cativa dintre factorii care m-au convins ca urmatorul meu monitor va fi unul cu matrice IPS. Fotografiile sunt mai bine puse in valoare pe un astfel de monitor, pot fi cu adevarat valorificate. Este un monitor dedicat acelora care apreciaza imaginile de calitate, atat in profesiunea pe care o practica cat si pentru placerea lor personala.

Iar la un pret de numai 500 USD, poate fi alegerea corecta atat pentru profesionisti cat si pentru entuziasti.

Pe marketonline.ro are un pret de aproximativ 1985 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Asus ProArt PA246Q – Pentru cei care vor mai mult de la un monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *