Panasonic CF-31 – The Fightbook
Majoritatea utilizam un laptop la birou sau acasa, in medii relativ prietenoase si in care nu ar trebui sa sufere deteriorari fizice, mai expuse fiind la virusii de pe internet. Dar, chiar si in aceste conditii “de catifea”, recunosc s-ar putea intampla (Doamne’ Fereasca! – Scuipati de trei ori in san!) sa le scapam din mana sau sa varsam cafeaua pe ele, accidente care le-ar putea aduce obstescul sfarsit. Amin! Oameni suntem si suspusi greselii… Ne promitem ca data viitoare vom fi mai atenti, apoi sunam la un prieten IT-ist sa ne ajute… Daca o mai putea si ala…
Dar, sunt altii care au nevoie de serviciile unui astfel de echipament pe un santier de constructii, in aplicatii militare, la forari petroliere, in jungla din Amazon, in conditii de umiditate si umezeala ridicate, in furtunile din desert, mai general spus in medii grele si periculoase pentru aparatura electronica sau pentru laptopul nostru “obisnuit”. Oamenii astia, care lucreaza sau activeaza in conditiile alea, pe unde or fi ei sau ele, nu au pe cine sa sune de acolo, nu au niciun IT-ist “la indemana”, asa ca ar trebui ca laptopul lor sa nu pateasca nimic, la orice tratament iesit din comun ar fi supus, pentru ca de functionarea lui corecta depinde job-ul sau chiar viata lor. Un pic prea dramatic? Nu prea cred…
Pentru astfel de conditii de utilizare au fost dezvoltate echipamente speciale, unii dintre pionierii laptopurilor rezistente fiind cei de la Panasonic prin a lor serie Toughbook. Le vazusem prin filmele de commando, in videoclipurile de pe Youtube sau pe la cine stie expozitii. Insa, de curand, am avut ocazia sa lucrez pentru cateva zile cu unul dintre ultimele modele Toughbook, CF-31, pe care l-am stresat si eu cum am putut. Recunosc, am fost milos, sufletist… puteam sa fiu un pic mai aspru.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 13.1 inchi, rezolutie 1024×768 pixeli
Procesor: i5 M540@2.53 GHz
Placa Grafica: AMD Radeon HD5650
Memorie RAM: 2GB
Stocare: 250GB – Hitachi HTS5405025B9SA00
Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N, Bluetooth, Modul 3G
Dimensiuni: 302mm x 73.5mm x 292mm
Greutate: 3.72 Kg
Sistem de Operare: Windows 7 Professional
Primele Impresii, Design
De cum il vezi te impresioneaza prin aspectul masiv, parca ar fi o mica valiza blindata in care se transporta cine stie ce lucruri de mare valoare, in cazul de fata componentele electronice active. Nu are vreun design chic sau glamour, nici dimensiuni pentru domnisoare, este un echipament facut sa lucreze si sa reziste cu succes in conditii “vitrege” de lucru. Si, pentru asta, componentele interne trebuiesc protejate printr-o carcasa serioasa, solida, cu dimensiuni atipice fata de cele ale portabilelor obisnuite. Un design industrial, la care s-a pus accentul mai mult pe utilitate si eficacitate decat pe fashion.
Constructia este bine facuta, rigida, rezistenta, ranforsata, aliaje de magneziu, plastice groase si cauciuc pentru etansare, combinate in asa fel incat sa protejeze eficient tot ceea ce se gaseste la interior.
Am remarcat si fermitatea constructiei balamalelor, care reusesc sa sustina chiar si greutatea corpului, nu numai pe cea a ecranului.
Clapa de inchidere este la fel de rezistenta, prinde ferm si sigur ecranul de corp la transport.
Toate porturile au fost acoperite cu mici usite din plastic gros, la randul lor etansate cu “kedere” din cauciuc moale.
Pe laterala stanga gasim locasurile pentru unitatea optica sau alte tipuri de module, preinstalat fiind un cititor de carduri. Tot pe aceasta laterala avem acces si la acumulator.
Butonul de Power, de fapt Comutatorul de Power, este asezat in partea dreapta a lateralei frontale.
Pe laterala dreapta avem acces la hdd, urmand apoi HDMI-ul, modulul 3G, portul de retea, doua porturi USB 2.0 si ultimul, portul de alimentare. Stati ca nu am terminat.
Si laterala din spate a fost populata. Aici gasim inca doua porturi USB 2.0, un conector pentru andocare, un port VGA, jack-uri de 3.5 mm si ultimul, un port serial.
Functionare si Utilizare
Panasonic-ul CF-31, pe langa toate atributele sale specifice “Tough”, este un computer portabil, unul care asigura o capacitate de calcul superioara oriunde este nevoie, in cele mai grele conditii. Este construit conform celor mai stricte standarde militare, astfel ca poate rezista cu succes la caderi de la inaltimi de 180cm, la contactul cu lichide, la vibratii intense sau chiar la praf sau nisip. Un adevarat dur, facut pentru conditii de lucru in care majoritatea laptopurilor ar ceda in cateva zile, daca nu imediat. Tocmai de aceea, l-am alintat dragalas cu apelativul “Fightbook”.
De altfel, l-am chinuti si eu un pic. Videoclipul mai jos.
Se bazeaza pe o configuratie puternica, fiabila, chiar daca nu este de ultima ora. Modelul pe care l-am testat a dispus de un procesor Intel i5 M540 la 2.53 GHz care poate face cu succes fata unor sarcini destul de stresante. Vorbesc din experienta personala pentru ca ma folosesc de un astfel de procesor zi de zi, unul chiar mai slabut, pe al meu personal laptop si sunt foarte multumit de el.
Si, cu acest i5 din dotare, CF-31 va poate fi de folos in programe care de care mai consumatoare de resurse, chiar si la prelucrari video full HD, nu mai vorbesc de aplicatii CAD. In plus, avem la dispozitie si o placa grafica bunicica, care il poate transforma intr-un adevarat echipament multimedia full HD. Ma rog, placa si-ar dovedi utilitatea si in programele consumatoare de resurse grafice, la parcurgerea unor harti foarte detaliate, fotografiate din satelit, mai ales ca puteti avea optional la dispozitie si un modul GPS pentru localizare.
Dar, parca ar fi fost nevoie de un minim de 4GB RAM. Poate mie nu mi-ar trebui mai mult de 2GB dar, cu siguranta, sunt persoane care au nevoie de o cantitate de memorie RAM mai consistenta. Totusi, cred ca doar modelul de test a avut 2 GB memorie RAM, varianta comerciala venind cu o cantitate de minim 4.
L-am utilizat vreme de aproape o saptamana si nu mi-a cauzat nici cea mai mica problema. A functionat ireprosabil in cele mai diverse programe, mai office sau mai multimedia, rapid si fara blocari.
Chiar am instalat vreo doua jocuri pe el, in CoD: Black Ops functionand ok, fara lag-uri cu setarile de mai jos.
In schimb, Crysis2 functiona cu lag-uri deranjante. Am remarcat faptul ca in momentele in care este supus la “cazne” electronice, adica in jocuri sau prelucrari HD, incepe sa fie destul de zgomotos, ventilatorul isi face simtita prezenta si se incinge in jurul grilei de evacuare a aerului.
Benchmarks
L-am testat, normal, si cu doua benchmark-uri.
In 3DMark06 a obtinut un scor de 4876 puncte.
In 3DMark Vantage doar un punctaj de 1819.
Mai sus, informatiile culese de CPUZ.
Placa grafica ATI HD 5650, mai sus.
Hard Disk-ul ofera performante medii, va propun inlocuirea lui cu un SSD.
Si, va arat scorul Windex-ului: 5.4. Un punctaj care ne garanteaza ca avem in fata ochilor un echipament cu o configuratie destul de performanta.
Portabilitate si Autonomie
Poate nu lasa impresia ca ar fi un echipament extrem de portabil dar, contrar tuturor aparentelor, nu este chiar atat de greu. Are numai 3.72 Kg, doar 2 kg peste greutatea medie a unor portabile normale de 13 inchi. In plus, poate fi purtat extrem de simplu si usor datorita manerului din dotare.
Portabilitatea este sporita si prin prezenta unui modul 3G, astfel ca putem avea acces la internet de aproape oriunde, semnal sa fie.
Autonomia, un factor destul de important al portabilitatii, este diminuata un pic acest model pentru ca are o placa grafica mai puternica, mai consumatoare de curent. Totusi, cu o conexiune Wi-Fi activa permanent si cu luminozitatea ecranului la 40% am avut la dispozitie aproape 5 ore de lucru continuu.
Conectica
Este primul laptop la care vad o varietate atat de consistenta de conectori. Avem la dispozitie chiar si batranelul port serial, unul extrem de util in anumite conditii, tinand cont ca inca mai sunt echipamente electronice, de comunicatii si IT care se folosesc de el pentru administrare. Si, nu ii lipeste portul HDMI pentru extinderea ecranului pe altul mai mare si mai HD.
Sa mai amintesc de modulul 3G prin intermediul caruia am avut acces la internet chiar si de pe plaja de la Corbu?
Ecranul
Ecranul in format 4:3 este tactil si, din aceasta cauza, nu poate oferi o calitate extraordinara la vizualizare, in special datorita stratului senzitiv aplicat peste el. In aceleasi conditii am vizionat si pe alte portabile cu ecran tactil, de la Fujitsu sau HP. In schimb, nu am inteles de ce avem la dispozitie o rezolutie atat de mica, doar un 1024 cu 768 pixeli. Cred ca se putea un pic mai mult.
Iarasi, nu vad rostul functiilor tactile daca acesta nu poate fi transformat in tableta. Ba da, sunt foarte bune pentru evitarea utilizarii touchpad-ului, unul care raspunde foarte greu. Mai amintesc de faptul ca ecranul are un aplicat un strat polarizat, astfel ca vizualizarea este destul de ok chiar si in lumina puternica.
Functiile tactile sunt mai eficiente daca utilizam stylus-ul din dotare dar sa nu va asteptati ca au aceeasi calitate ca si cele de pe un smartphone.
Tastatura si Touchpad
Tastatura functioneaza impecabil, ofera un feedback excelent la utilizare, confortabil. Dar, nu este un laptop pentru utilizarea la birou. Tastatura se afla la o inaltime inconfortabila pentru o utilizare indelungata.
Touchpad-ul nu m-a satisfacut. Este prea mic si trebuie apasat cu putere pentru a prelua comenzile. Din aceasta cauza, am preferat sa utilizez un mouse sau, mai degraba, sa apas direct pe ecran.
Concluzii
Pro
– Configuratie puternica
– Caracteristici constructive fara repros, rezistenta deosebita la cei mai diversi factori
– Conectica variata
– Are modul 3G
Contra
– Pretul; Dar cand viata ta depinde de el, este “priceless”
– Touchpad-ul raspunde greu
– O rezolutie prea mica
Chiar daca nu l-am gaurit cu gloante sau nu l-am calcat cu masina, Toughbook-ul CF-31 mi-a lasat impresia unui echipament care ar rezista cu succes chiar si la astfel de incercari. Si, fata de generatiile trecute, configuratia lui poate ataca acum, fara probleme, chiar si fisiere multimedia sau altele cu grafica complexa, astfel ca poate fi utilizat in cele mai variate aplicatii.
It burns my eyes…
In rest nu comentez nimic :))
asa, foarte bine :))