HP Proliant MicroServer – Serverul de apartament

Am cam realizat faptul ca am nevoie de un echipament tip server acasa, pentru acces securizat la internet, pentru servicii de FTP, stocare, backup, servicii de print server, chestii destul de simple si in acelasi timp extrem de utile.

Dar mai ales pentru stocarea centralizata a tonelor de materiale foto-video pe care le produc. Acum le gazduiesc pe mai multe sisteme si nu de putine ori mi s-a intamplat sa nu gasesc repede materialele de care am nevoie. Aceeasi situatie cred ca se aplica si in cazul fotografilor profesionisti sau video-editorilor, care uziteaza cantitati importante de date, sau chiar micilor firme ai caror manageri doresc ca informatia si accesul la documente sa fie centralizat, mai bine administrat. Multi utilizeaza PC-uri obisnuite pe post de server dar, va spun din experienta personala, aceasta este o solutie “amatoriceasca”, nicidecum fiabila si profesionala.

Pe de alta parte, solutiile profesionale erau destul de piperate la pret, nu multi fiind dispusi sa cheltuie sume bunicele, fie pentru ca nu le au, fie ca nu vor, fie pentru ca sunt zgarciti. Dar, iata ca vremurile se mai schimba. Cei de la HP mi-au pus la dispozitie un micro-server, tocmai bun pentru uzul casnic sau in cadrul firmelor mici, care prezinta doua atribute esentiale: fiabilitatea tipica serverelor HP si o investitie initiala atragatoare, doar 1450 Lei.

Configuratie Tehnica

Procesor: AMD Athlon II Dual-Core cu 1.3 Ghz

Memorie RAM: 1 GB; 2 sloturi disponibile cu suport de pana la 8 GB

Placa Grafica: 32MB

Stocare: 160 GB/7200 rot/min; capacitate maxima 8 TB (2 x 4TB)

Raid: Da, tip 0/1

Retea: Gigabit

Sloturi: 2 x PCI Express (x16 and x4)

Conectica: 1 x eSATA, 6 x USB

Putere Sursa: 200W

Dimensiuni: 265 x 245 x 210 mm

Compatibilitate: Microsoft Windows Server 2008 R2 Standard Edition, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation, Red Hat 5, Microsoft Windows Home Server

Detalii “vizuale” si constructive

In primul rand ca este un server foarte mic, compact, care poate fi asezat oriunde aveti un pic de spatiu. Design simplu, all-black, profesional, constructie tipica HP.

Are incorporata si o unitate optica dvd-rw, utila atat la instalarea sistemelor de operare cat si pentru backup-ul datelor pe disc-uri.

Accesul la componentele interne este restrictionat. In acest fel, doar persoanele autorizate pot avea acces la configurarea serverului.

Avem la dispozitie 4 sloturi pentru hard disk-uri SATA, foarte usor de schimbat sau adaugat.

Placa de baza este asezata pe o sina, astfel ca poate fi scoasa foarte usor din interiorul carcasei. Doar desfacem doua surubele, suntem atenti la niste fire, apoi tragem de ea.

Am remarcat si faptul ca toti conectorii de pe placa de baza, fie de alimentare, USB, SATA, etc sunt in aceeasi culoare cu mufele cablurilor dedicate, astfel ca aproape oricine ii poate conecta corect.

Pe spate gasim portul VGA (necesar doar la instalare),portul Ethernet, doua porturi USB, unul eSata si sloturile pentru placi aditionale. In fotografie aveti una Wi-Fi.

Functionare si Utilizare

Configuratia cu procesorul AMD Dual Core la 1.3 Ghz este de ajuns pentru indeplinirea sarcinilor tip server la nivel de business-uri mici sau home-use, acolo unde sunt doar cateva statii de lucru conectate permanent la el. Eu l-am utilizat cu 3 computere conectate, banuiesc ca mai duce inca cateva. Din cate am inteles, serverul se vinde foarte bine cu licenta de Windows 2008 Foundation cu 15 useri. Deci, pentru servicii de file sharing si print-server cred ca poate suporta cu succes pana la 15 statii.

Singurul amendament pe care l-as aduce configuratiei de baza este cantitatea de memorie standard, doar 1GB. Parca as fi vrut un minim de 2GB.

Hard disk-ul de 160 GB din pachet ar fi de ajuns pentru instalarea unui sistem de operare. Dar, daca anticipam volumul de date pe care il vom vehicula, nu l-as utiliza deloc. As cumpara din prima 2 sau chiar 4 hdd-uri de 2TB, pentru a dispune de o solutie completa de stocare si pentru a beneficia de RAID. As folosi chiar un RAID de tip mirror, cu 4 TB utili, pentru ca datele sa fie mereu in siguranta la eventualitatea deteriorarii unuia dintre hdd-uri.

Pe modelul standard, asa cum a venit el, am instalat fara nicio problema o versiune trial de Windows 2008 R2 pe 64 biti. In lista de caracteristici tehnice vedeti ca este compatibil si cu Windows 7 sau Linux.

Va propun sa instalati un sistem de operare server, pentru a beneficia de adevaratele sale capacitati. Pentru transferul datelor pe (de pe) el avem la dispozitie conexiune Gigabit asa ca, pentru a beneficia de aceasta viteza, ar trebui sa va cumparati si un switch Gigabit.

In timpul utilizarii am remarcat ca este foarte silentios, un atuu foarte important pentru spatiile de birou mici, acolo unde nu exista o camera dedicata pentru servere (mai zgomotoase de felul lor). As putea spune ca nici pc-ul meu de acasa nu este atat de silentios.

Am remarcat si prezenta a nu mai putin de 6 porturi USB 2.0, utile atat pentru conectarea imprimantelor sau a unor solutii de stocare suplimentare. De asemenea, dispune si de un port eSata.

Placa de baza are si doua sloturi PCI Expres, prin intermediul carora putem adauga o placa wireless sau un modul de management tip ILO.

Concluzii

Pro

– Constructie de calitate, fiabilitate

– Este silentios

– Este compact

– Ii putem adauga 8 TB de stocare interna

– Are RAID

– Pretul initial

Contra

– Vine doar cu 1 GB Memorie RAM (cost suplimentar pentru inca 1 GB)

– Avem costuri suplimentare cu hdd-uri (inca 1600 Lei).

Stiu ca exista solutii de tip NAS pe piata cu posibilitatea incorporarii a pana la 4 hdd-uri. Dar pretul de pornire este de la 1200 Lei. Si, NAS -urile ieftine nu iti ofera flexibilitatea unui sistem server complet, cu un sistem de operare puternic si cu ajutorul caruia poti face practic orice. Pana acum, vroiam sa-mi cumpar un NAS pentru acasa, de cand am vazut acest HP, balanta s-a inclinat in favoarea lui.
In configuratia initiala, pe eMag.ro are un pret de aproximativ 1449 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “HP Proliant MicroServer – Serverul de apartament

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *