Panasonic FZ47 (EU-FZ48) – un bridge multimedia cu super-zoom

Ca fost posesor de FZ7 si FZ50 cam stiu ce le poate pielea acestor camere de la Panasonic. Am fost extrem de multumit de ele, la momentul acela mi-au oferit tot ceea ce aveam nevoie. Acum, cei de la Panasonic anunta o alta camera de acest tip, modelul FZ47, una care poate fi alegerea perfecta pentru cei care isi doresc o camera de tipul point-and-shoot dar si un sistem optic mai performant.

Aceasta are un senzor de 12.1 megapixeli, un obiectiv Leica cu zoom 24x si focala f/2.8-5.2, un ecran LCD de 3 inchi precum si posibilitatea de filmare la rezolutii 1080i la 30 fps. O adevarata camera multimedia care va costa aproximativ 400 USD, fiind disponibila de luna viitoare.

Iata ca a fost anuntat si in Romania.

Comunicatul pe urmatoarea pagina.

Panasonic lansează Lumix DMC-FZ48, o cameră foto cu super-zoom optic de 24x şi înregistrare video Full HD

Osaka, Japonia (21 iulie 2011) – Panasonic anunţă lansarea pe piaţă a noului aparat foto LUMIX DMC-FZ48, parte a seriei FZ, extrem de populară pe plan global. Noua cameră integrează un obiectiv puternic cu zoom optic de 24x, funcţii de reglare manuală, înregistrare video FullHD la 1920 x 1080 şi noi moduri de operare precum Creative Control şi Miniature Effect.

Unitatea optică de 25mm ultra-superangulară LEICA DC VARIO-ELMARIT este echipată cu noua tehnologie Panasonic Nano Surface Coating care minimizează reflexia luminii şi, implicit, apariția efectelor de dublare sau blurare a imaginii. Zoom-ul optic de 24x (echivalent cu 25-600 mm la o cameră cu film pe 35 mm) poate ajunge până la 32x cu ajutorul funcţiei Intelligent Zoom, imaginea păstrându-şi calitatea datorită tehnologiei Intelligent Resolution.

Noua cameră DMC-FZ48 este echipată cu un senzor de imagine Hi-Speed CCD de 12,1 megapixeli care o face totodată rapidă şi capabilă să poată procesa un volum mare de informaţii  pentru a putea înregistra FullHD la 1920×1080 în format AVCHD. Venus Engine FHD asigură o calitate înaltă a imaginilor surprinse cu noul model FZ48, atât pe foto cât şi pe video. Tehnologia Intelligent Resolution optimizează procesarea semnalului în funcţie de părţile fotografiei conferind astfel imaginii înregistrate o claritate foarte aproape de cea reală, până în cele mai fine detalii.

Sonic Speed AF şi un timp de pornire redus fac din DMC-FZ48 o cameră cu reacţii rapide, perfectă pentru a surprinde numeroase oportunităţi de fotografiere din viaţa de zi cu zi. Acurateţea şi viteza funcţiei AF Tracking au fost şi ele vizibil îmbunătăţite. Pentru a conferi utilizatorilor mai multă libertate în creaţie, Panasonic a echipat FZ48 cu funcţii de reglare manuală atât pe foto cât şi pe video, venind totodată şi cu moduri noi de utilizare precum Creative Control sau Photo Style, la rândul lor cu o varietate de opţiuni presetate.

Popularul mod iA (Intelligent Auto) asistă utilizatorii ce preferă să lase camera să îşi configureze singură funcţiile, în a obţine cele mai bune imagini în orice situaţii. Datorită luminozităţii foarte bune, a stabilizatorului de imagine POWER O.I.S. şi a modului Motion Deblur*, imaginile surprinse cu FZ48 sunt lipsite de zone blurate, chiar dacă subiectul s-a aflat în mişcare ori mâna utilizatorului a tremurat. Activarea modului iA face ca o întreagă serie de funcţii automate (POWER O.I.S., Face Detection, Face Recognition, AF Tracking, Intelligent ISO Control) să preia controlul asupra reglajelor astfel încât utilizatorul să obţină imagini şi filme la o calitate excepţională cu efort minim.

Mai mult, imaginile 3D realiste şi mai puţin distorsionate, obţinute cu FZ48 pe modul 3D Photo pot fi vizionate cu un televizor VIERA 3D HDTV sau cu orice alt echipament compatibil MPO. Clipurile video pot fi înregistrate în format MP4 pentru a fi redate direct pe PC sau alte echipamente portabile, fără conversie. Cu ajutorul LUMIX Image Uploader utilizatorii pot împărtăşi cu prietenii sau familia, via Facebook sau Youtube, imaginile surprinse cu noul FZ48, fiind nevoie doar să se conecteze la un PC cu Internet. Ecranul LCD al camerei are o rezoluţie de 460.000-dot, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire majoră a vizilibilităţii atât la înregistrare cât şi la redare.

*Dimensiunea fotografiei poate fi redusă.

1. Obiectivul de 25mm ultra super-angular LEICA DC VARIO-ELMARIT cu tehnologie Nano Surface Coating conferă versatilitate maximă atât pe foto cât şi pe video. Camera poate minimiza reflexia luminii în întreg spectrul (380nm – 780nm) datorită unui strat cu index de refracţie foarte scăzută aplicat la suprafaţa lentilelor. Rezultatul constă în fotografii foarte clare, în care efectele de blurare şi dublare a imaginilor sunt cu mult reduse. Cu această tehnologie, LUMIX DMC-FZ48 are performanţe optice uimitoare ce depăşesc cu succes standardele riguroase ale Leica. Format din 14 elemente organizate pe 10 grupuri, incluzând 3 lentile ED, 2 asferice cu 3 suprafeţe asferice, obiectivul este principalul „vinovat” pentru alăturarea cu succes, în noua cameră FZ48, a performanţelor ridicate şi minimalismului construcţiei.

Datorită tehnologiei Intelligent Resolution, Intelligent Zoom poate mări apropierea subiectului cu o rată de 1.3x, în plus faţă de zoom-ul optic de 24x, păstrând calitatea imaginii până la 32x. Mai mult, funcţia Extra Optical Zoom permite o creştere până la 49.6x folosind doar centrul imaginii. În afară de apropierea subiectului aflat la distanţă foarte mare, camera este capabilă să includă în acelaşi cadru cu aproximativ 196% mai multă informaţie decât o cameră echivalentă pe film de 35 mm, ceea ce o face perfectă pentru peisaje sau portrete de grup.

2. Înregistrare video FullHD în format AVCHD la 1920×1080 60i (NTSC)/50i (PAL). LUMIX DMC-FZ48 este un instrument foto-video avansat ce poate surprinde nu doar imagini statice dar poate înregistra totodată filme FullHD în format AVCHD, la rezoluţia de 1920 x 1080 60i (în sistem NTSC) şi 50i (în sistem PAL). Formatul AVCHD permite înregistrarea unui volum de informaţii HD aproape dublu decât Motion JPEG şi este compatibil cu echipamente precum televizoarele HD sau playerele Blu-ray. Un buton special, separat, plasat în partea de sus a camerei, permite utilizatorului să pornească rapid înregistrarea video chiar în timp ce fotografiază, fără alte configurări. Zoom-ul optic de 24x este disponibil şi pe modul video şi dispune de un mecanism care minimizează zgomotul generat de zoom sau auto focus. Modul iA este, de asemenea, disponibil şi pe video. Cu POWER O.I.S., Face Detection, Intelligent Scene Selector şi Intelligent Exposure activate datorită accesării modului iA, utilizatorul poate obţine clipuri la o calitate foarte bună cu minimum de efort. Pentru a evita blurarea imaginilor, DMC-FZ48 vine echipat şi cu Active Mode ce ajută mai ales la reducerea efectelor de blurare la filmare în unghi larg, din mers. Intelligent Scene Selector mută automat camera între modurile preconfigurate Normal, Portrait, Macro, Scenery şi Low Light, conform condiţiilor în care se efectuează filmarea. Intelligent Exposure optimizează expunerea pentru a preveni supra sau sub-expunerea.

Filmele înregistrare cu FZ48 au un sunet stereo generat cu Dolby Digital Sound Creator, iar funcţia Wind Cut blochează automat zgomotul de fundal.

Utilizatorii au totodată posibilitatea de a face fotografii în timp ce filmează, la o rezoluţie de 3,5 megapixeli. Cu funcţia Video Divide, un film poate fi împărţit în două secţiuni pentru a fi scurtat sau pentru a se şterge partea ce nu e relevantă, direct de pe cameră. De asemenea, se poate tăia o imagine dintr-un clip video, datorită tehnologiei Intelligent Resolution.

Fotografiile şi clipurile FullHD înregistrate pe un card SD sau în format AVCHD pot fi vizualizate foarte uşor pe un televizor VIERA. Utilizatorul nu trebuie decât să insereze cardul în slotul special al televizorului sau al unui player Blu-ray pentru a afişa imediat înregistrările. Alternativ, se poate folosi un cablu opţional mini HDMI pentru a beneficia apoi de funcţiile VIERA Link (slideshows, vizionare din telecomanda televizorului etc). Mai mult, camera vine la pachet cu aplicaţia software PHOTOfunSTUDIO 6.3 HD Lite Edition, cu care imaginile şi clipurile video înregistrate cu DMC-FZ48 se pot edita şi vizualiza uşor sau se pot încărca pe YouTube ori scrie pe un DVD sau disc Blu-ray.

3. Procesare avansată a semnalului cu senzorul CCD şi Venus Engine FHD. Senzorul de imagine CCD cu rezoluţie de 12,1 megapixeli şi 2 canale de ieşire îmbunătăţeşte viteza de transfer al informaţiilor pentru operaţii ce necesită performanţe foarte bune, precum înregistrarea la calitate HD cu 1920×1080.

Venus Engine FHD dispune de capabilităţi de procesare a semnalului foarte avansate. Prin separarea zgomotului cromatic de cel de luminozitate şi aplicând o reduce optimă asupra ambelor tipuri de zgomot, se obţin imagini clare chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută, când se foloseşte un nivel ISO ridicat.

Conexiunea cu senzorul CCD Hi-Speed permite motorului Venus Engine FHD să proceseze volume mari de date la viteze mari, făcând astfel posibilă înregistrarea de filme FullHD la o rezoluţie de 1920 x 1080 şi imagini în mişcare continuă la o rată de 3.7fps la rezoluţie de 12,1 megapixeli sau la o rată de maximum 10fps la o rezoluţie de 3 megapixeli.

Datorită capacităţii de multi-tasking, Venuse Engine FHD este capabilă de un timp de răspuns foarte scurt. Astfel Sonic Speed AF (Auto Focus) câştigă 35% în viteză pe tele-foto comparativ cu DMC-FZ40.

4. Control Manual Intuitiv şi opţiuni creative, inclusiv 3D Photo. DMC-FZ48 conferă operativitate crescută datorită introducerii posibilităţii de reglare manuală, atât pe modul foto cât şi video. Mai mult, Panasonic a introdus la acest nou model modului Creative Control şi Photo Style pentru a spori opţiunile utilizatorilor care doresc să fie mai creativi în activitatea lor fotografică sau de înregistrare video.

Creative Control are o serie de efecte artistice printre care Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic, Miniature Effect, Film Grain şi Pin Hole. Acum este posibilă şi ajustarea expunerii în modul Creative Control. Photo Style este şi el un mod nou de operare introdus pentru prima dată la acest model, şi vine cu presetările Standard, Vivid, Natural, Monochrome, Scenery şi Portrait pentru reglarea şi mai fină a diferitelor configurări ale camerei. Utilizatorul poate obține propriile efecte de culoare configurând așa cum își dorește toate aceste funcții.

Pe modul video, FZ48 nu este doar o cameră ce înregistrează filme HD. În Creative Mode utilizatorul poate fixa manual timpul de expunere și deschiderea pentru a obține filme impresionante. Schimbând timpul de expunere se obțin anumite efecte pe înregistrarea video, extrem de potrivite pentru filmarea unor subiecți aflați în mișcare rapidă. Posibilitatea de a controla deschiderea obiectivului este de ajutor atunci când în cadru se află mai mulți subiecți la distanțe diferite iar utilizatorul dorește să îi accentueze pe fiecare dintre ei.

Noul mod 3D Photo* produce imagini 3D în cameră. La o serie de 20 de înregistrări consecutive camera selectează automat o imagine pentru ochiul drept și una pentru ochiul stâng pentru a sintetiza o imagine compusă 3D. Imaginea 3D poate fi vizualizată pe orice televizor VIERA HDTV. Imaginea 3D poate fi vizionată și pe echipamentele compatibile MPO, precum televizoarele, ramele foto digitale sau imprimantele clasice.

*Imaginea are dimensiunile fixate la 2M (16:9)

5. Cu modul iA (Intelligent Auto) în continuă evoluție, imaginile și filmele sunt și mai frumoase.

Pe modul iA camera face toate operațiunile, în mod automat lăsând utilizatorului libertatea de a fotografia sau filma oricând are oportunitatea, nefiind nevoit decât să activeze modul iA, să focalizeze și să captureze imaginile. Pentru a fi și mai eficientă în reducerea efectului de blurare a imaginii, DMC-FZ48 vine echipată cu Active Mode pentru stabilizarea imaginii în modul video.  În afară de tradiționalul stabilizator POWER O.I.S., Active Mode este eficient mai ales în înregistrări video cu unghi larg, din mers, fără a pierde din calitatea imaginii. Modul Motion Deblur* previne, de asemenea, blurarea imaginilor utilizând tehnologia Intelligent ISO Control ce ajustează automat nivelul ISO și timpul de expunere astfel încât nicio parte a  imaginilor să nu fie supra sau sub expuse. Camera este capabilă să aprecieye singură cel mai bun timp de expunere pentru a reduce efectul de blurare, în funcție de mișcarea subiectului. DMC-FZ48 previne blurarea printr-o serie mai largă de funcționalități adaptate la fiecare posibilă sursă de blurare atât pe modul vieo cât și foto.

Odată activat modul iA, funcțiile Face Recognition și Intelligent Scene Selector (Macro, Portrait, Scenery, Might Portrait, Night Scenery și Sunset) vor funcționa automat împreună cu o serie de alte funcții de asistare – AF Tracking, Intelligent ISO Control și Intelligent Exposure, cu ajutorul cărora utilizatorul are posibilitatea de a fotografia fără să schimbe configurările camerei de fiecare dată când condițiile exterioare se modifică.

*Dimensiunile imaginii pot fi reduse.

6. Compatibilitatea cu alte echipamente. Pentru o mai bună compatibilitate cu PCurile, DMC-FZ48 poate înregistra în format MP4, în afara formatului AVCHD. Astfel, este posibilă redarea înregistrărilor direct pe un computer sau orice alt echipament portabil fără a fi nevoie de conversia fișierelor. Utilizatorul are posibilitatea de a opta între rezoluțiile 1920×1080 (20Mbps), 1280×720 (10Mbps) sau 640×480 (4Mbps), toate la 30p(NTSC)/25p(PAL).

DMC-FZ48 comunică în mod diferit cu computerul, față de versiunile anterioare, ceea ce face posibilă împărtășirea experiențelor filmate sau fotografiate cu alți utilizatori, prin intermediul rețelelor sociale precum Facebook sau prin intermediul canalelor de conținut video precum YouTube. Utilizatorul nu are nevoie de configurarea vreunui software special, putând face accesibile fotografiile și filmele înainte de a se întoarce acasă.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *