HP Elitebook 8560p – in continuare perfect pentru business
Sunt anumite firme sau medii profesionale in care nu isi gaseste locul orice laptop lucios sau cu o coloristica stridenta. Aici, echipamentele IT sunt alese dupa standarde bine predefinite, conform anumitor criterii de fiabilitate, configuratie dar si aspect.
Un astfel de echipament, dedicat in exclusivitate mediilor de business din cadrul unui concern multinational sau al unei banci de prestigiu, este si modelul Elitebook 8560p al celor de la HP, un portabil care combina eficient aspectul profesional si elegant cu o configuratie si accesorii pe masura.
Caracteristici tehnice
Ecran: 15.6″” LED-backlit HD Anti-Glare (1366 x 768)
Procesor: Intel Core i5-2540M (2.60 GHz, 3 MB cache) cu vPro
Memorie RAM: 4GB
Stocare: 320GB
Placa Grafica: AMD Radeon HD 6470M 1GB DDR3
Unitate Optica: Da, dvd-rw
Conectica: 2xUSB 3.0/1 xeSATA/USB 2.0 Combo/1xUSB 2.0/1xUSB 2.0 charging/Express Card 54mm/VGA/DisplayPort/1394a/mic-in/headphone/line-out/ RJ-45/RJ-11/ serial/conector docking/conector baterie secundara
Retea: Wi-Fi N, Ethernet Gigabit
SO: Windows 7 Professional pe 64 biti
Dimensiuni: 374 x 250 x 34 mm
Greutate: 2.85 Kg
Primele Impresii, Design
Design-ul, aspectul, sunt definite excelent chiar prin numele seriei sale: Elitebook. Este chiar un laptop premium, elegant, superb finisat, cu materiale de cea mai buna calitate. A fost acoperit aproape in totalitate cu aluminiu finisat mat. Acesta este prezent atat pe capac, in zona de reazem a palmelor si ca suport pentru tastatura, un material care ii confera atat eleganta necesara cat si o rezistenta sporita. Ramele laterale si balamalele de prindere ale ecranului de corp sunt vopsite in aceeasi culoare, design-ul avand unitate si continuitate. Linii simple, taiate, ce sa mai, excelenta in design.
Apreciez lipsa plasticelor lucioase, rama din jurul ecranului si tastatura fiind construite din plastice mate, mai serioase, mai pretabile mediului de business.
Pe de alta parta, pe cat de metalic si ranforsat este, are o greutate peste media clasei, de aproape 2.85 Kg. Este un laptop care va parasi biroul mai rar si numai atunci cand este necesar. Pana la urma, cam asta este menirea unui desktop replacement.
Pe laterala stanga avem slotul pentru carduri, 2 porturi USB, unul firewire, portul eSata, cel VGA, un slot ExpressCard iar mai jos un slot pentru card de securitate.
Pe laterala din dreapta, gasim jack-urile pentru microfon si casti, 2 porturi USB 3.0, unitatea optica si un port ethernet.
Pe laterala din spate sunt prezente modemul, un port serial, portul de alimentare si un DisplayPort.
Nu ii lipseste nici un port pentru andocare.
Functionare si utilizare
Elitebook-ul 8560p este un portabil dedicat in special mediului de business, atat prin aspectul profesional cat si prin configuratia destul de puternica, capabila sa asigure un suport real de lucru in toate aplicatiile specifice. Office, internet, comunicare, clienti de crm-uri sau erp-uri, poate desfasura cu succes orice activitate de acest gen fara sa cracneasca. Si, datorita atat procesorului destul de puternic sau al placii grafice, poate executa la fel de bine si prelucrari video sau lucrari grafice de complexitate medie.
Este un echipament care poate rula si materiale video la rezolutii full HD. Totusi, remarc lipsa unui port HDMI out, cei de la HP preferand inlocuirea lui cu unul DisplayPort.
Nu am incercat jocuri pe el, in mediile caruia ii este dedicat, nu este timp pentru graming. 😀
Benchmark-uri
Cel mai simplu indicator, cel aflat la indemana tuturor. Windex-ul ii confera un 5.3. Destul pentru orice aplicatie de business.
In 3DMark 06, a obtinut un scor de 5448 3D Marks, responsabila fiind placa grafica, nu cea mai performanta de pe piata.
In Modul Performance, la rezolutie 1280×720 pixeli a obtinut 602 puncte.
Informatiile obtinute cu aplicatia CPU-Z mai sus.
Placa video AMD Radeon 6470M, detaliata mai sus.
Autonomia
Dupa cum ma asteptam, chiar daca are o configuratie puternica, autonomia este mai mult decat decenta. In aplicatii de office si internet, cu luminozitatea ecranului la 40% si conexiunea Wi-Fi activa, am avut parte de aproape 4 ore de lucru continuu.
Conectica si stocare
Ca mai toate laptopurile HP dedicate segmentului de business, nu s-a facut deloc economie la partea de conectica. Utilizatorul de business are la dispozitie cam toate modalitatile de conectare ale perifericelor sau accesoriilor. Aceasta bogatie de conectivitate se reflecta, dupa cum era normal, si in pretul final al produsului.
Deci, remarc prezenta a doua porturi USB 3.0, mai exact Super Speed USB. A inca doua porturi USB, a unui eSata, a unui slot Express Card si a unuia FireWire.
Am testat la citire si cum se comporta Super Speed USB-ul, cu un stick de memorie USB 3.0 de la Kingston. Am obtinut o medie de 118.4 MB/s, de peste 4 ori mai mare decat pe USB 2.0, cu acelasi stick.
Nu salut lipsa portului HDMI dar anunt prezenta unui DisplayPort. Si ultimul dar, pentru anumiti utilizatori, nu cel din urma, gasim si un port serial, util pentru conectarea la echipamente IT de telecomunicatii sau networking.
Am ramas placut surprins de existenta unui hard disk mai rapid, la 7200 rpm, performantele superioare ale echipamentului datorandu-se si lui. Se vede chiar si din testul cu HDTune Pro, mai jos. O medie la citire de 82.9 MB/s nu o intalnesti prea des la un laptop.
Securitate
Fiind un echipament dedicat zonelor profesionale, acolo unde securitatea si integritatea datelor este foarte importanta, cei de la HP ne pun la dispozitie si uneltele fizice sau software necesare.
In primul rand, securitatea fizica a datelor. Hard disk-ul este protejat printr-un sistem 3D Guard care ii parcheaza capetele cand simte o miscare necontrolata, pentru a se evita distrugerea accidentala a platanelor cu date.
De asemenea, datele de pe Hard Disk pot fi criptate, exista un cititor de amprente, tehnologie TPM precum si solutie AntiTheft de la Computrace.
Aceasta solutie va instala un agent Computrace care ramane activ in calculator chiar daca hdd-ul este formatat sau schimbat. Avem acces la detectarea si managementul computerului furat/pierdut, avand posibilitatea stergerii continutului. Dupa cum era normal, este o solutie contra-cost.
Ecranul
Un ecran in media industriei, cu imagini clare si culori naturale dar si cu o rezolutie standard: 1366×768 pixeli. La calitatea constructiei sale, as fi preferat un 1600×900. Remarc totusi finisajul mat, mai putin reflexiv in lumina puternica.
Tastatura
Este de tip chiclet, are un feedback placut la apasare si este destul de spatioasa pentru a redacta confortabil si rapid in acelasi timp. Dispune si de un bloc numeric separat, ii reprosez doar ca butoanele directionale sunt prea inghesuite.
Touchpad si Trackpad
Cel mai bun touchpad ever. Construit dintr-un material extrem de fin, pe care degetul se deplaseaza ca pe un patinoar. Aluneca liber, fara sa simta vreo forta de frecare. In plus, mecanismul celor doua butonase de serviciu, cred ca este cel mai fin si mai bine realizat din industrie.
Pentru diversitate, avem la dispozitie si un trackpad, pus acolo (poate) pentru a-i atrage pe utilizatorii de Lenovo. Si acesta raspunde la atingerile fine, poate inlocui cu succes touchpad-ul in anumite conditii.
Concluzii
Pro
– Configuratie puternica
– Are USB 3.0
– Aspect premium, elegant
– Hard Disk rapid
– Tastatura si touchpad de calitate
– Protectia hard disk-ului
Contra
– Pretul
– Este un pic mai greu decat alte echipamente cu acelasi ecran
Elitebook-ul ramane acelasi echipament perfect pentru business, exclusiv dedicat mediilor de afaceri, unic, diferit fata de cele ale concurentei, un Icon in clasa sa. Sigur, in Romania poate fi dezavantajat de pretul oarecum mai piperat. Dar, punand in balanta configuratia, accesoriile si solutiile software pentru securitate, plusate de aspectul premium, isi va gasi cu siguranta locul in firmele si pe birourile potrivite.
Pe eMag.ro are un pret de aproximativ 4800 Lei.