In vizita la Philips Saeco; Prima Parte – pe linia de productie

Am fost plecat zilele trecute impreuna cu cei de la Philips la fabrica lor Saeco din Italia, localizata in Gaggio Montana din regiunea Emilia – Romagna. O localitate aflata la aproape o ora si jumatate de mers cu autocarul de la Bologna. Urma sa vizitam liniile de productie ale vestitelor espressoare Philips Saeco dar sa si gustam din cafeaua pe care ele o prepara.

De remarcat faptul ca Philips Saeco mai au o fabrica si in Romania, la Orastie, unde lucreaza peste 500 de oameni si unde se produc expressoarele entry-level. In curand, aceasta fabrica se va extinde cu o noua aripa.

Sa revenim la fabrica din Gaggio Montana. Aceasta este formata din 4 corpuri principale, fiecare cu o destinatie precisa. Ne-a fost prezentat aproape tot procesul de productie, de la vopsirea carcaselor primite de la furnizori, pana la montarea, testarea si ambalarea produselor finite.

Chiar daca, la o prima vedere, un espressor nu pare o masinarie extrem de complicata, cele vazute acolo mi-au demonstrat contrariul. Un espressor, mai mult sau mai putin inteligent, este format dintr-o multime de piese, subansamble sau componente, montajul acestora facandu-se manual. Roboti nu am vazut decat pe liniile de vopsire ale carcaselor si accesoriilor, restul procesului fiind realizat de catre personalul specializat. Din cate ne-au explicat cei de acolo, procesul manual de asamblare se preteaza cel mai bine tipului de produse pe care Saeco il fabrica, este mult mai flexibil. Pe de alta parte, nu prea vad cum ar putea automatiza acest proces de productie, poate doar cu niste costuri colosale.

Cei de la Saeco au renuntat la utilizarea rasnitelor din fier. Pe de o parte, acest material se incinge, supraincalzind in acest fel boabele de cafea si, pe de alta, are un miros specific care se transmite si in gustul cafelei. Acum utilizeaza ceramica, un material care nu se incinge si nici nu are un miros specific, performantele procesului de rasnire fiind aceleasi.

Dupa ce a fost montat in totalitate, fiecare expressor este testat in conditii reale, adica cu apa, boabe de cafea si lapte. De asemenea, fiecare proces tehnologic este monitorizat permanent, se stie exact fiecare persoana care a lucrat la acea unitate, pentru a se putea depista si corecta erorile de montaj in timp real.

Din cate am inteles, o linie de productie poate realiza aproximativ 450 de produse finite in 8 ore, atat cat dureaza o tura. Si, au la dispozitie 14 linii de productie acolo. Pe an, sunt fabricate peste 1.6 milioane de bucati.

Imagini din fabrica, in continuare.

Revin cat de curand cu partea a doua a vizitei la Saeco.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “In vizita la Philips Saeco; Prima Parte – pe linia de productie

  • Pingback: » Ce spunea cafeaua despre tine?

  • November 9, 2015 at 4:26 pm
    Permalink

    Buna ziua.Sintem o companie din Republica Moldova specializata in realizarea cafelei,instalarea masinilor de cafea in oficii,cafenele,restaurante etc.Sintem interesati in masinile de cafea Saeco produse la D-stra,respectiv avem nevoie un price-list sau un numar de contact p/u informatie.Multumim anticipat.Cu stima Grosu E. Director.

    Reply
  • July 16, 2020 at 6:17 pm
    Permalink

    O minciuna mai mare decât tot articolul. Îți spun eu care e treaba in fabricile astea. O lunie produce 750 care înseamnă entry, senseo produce 1400. Toate in 8 ore. Tre buie sa fi mai ceva ca roboții. Vorbesc din experiența proprie trăită pe interior. O companie comunista la care ii place sclavagismul.

    Reply
    • July 17, 2020 at 9:06 am
      Permalink

      ai lucrat acolo si acum 9 ani? de cand e articolul?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *